Skip to Content

Vaderdag cadeau; wat geven van zoon en dochter

Vaderdag cadeau; wat geven van zoon en dochter

Als het gaat om moederdag weten we maar al te goed wat we willen. Een ontbijt op bed, zelf geknutseld cadeautje, een dag geen huishouden etc. gewoon een dagje niets doen en in de watten gelegd worden. Maar hoe zit dat eigenlijk met vaders op vaderdag? Willen zij de nieuwste tig-in-een gereedschapskoffer, of een antislipcursus of toch ook een dag lekker uitslapen en verder niets? Een aantal bekende bloggende papa’s geven antwoord op die vraag!

Een dag vol herinneringen

Maarten van Papa’s Wereld schrijft: “Vaderdag is een dag waarop je als papa even in de watten gelegd wordt door je kind(eren). Tenminste, dat is de bedoeling ervan. Vaak komt het er toch op neer dat mama of de juf wat regelt waarbij de kleintjes profiteren van hun vindingrijkheid. Al een tijd voordat de dag aanbreekt barst mijn brievenbus van de folders die mij bijna allemaal willen vertellen wat ik op mijn verlanglijstje moet zetten. Alsof het een Sinterklaasdag is voor papa’s.

Wil ik cadeautjes? Alleen als mijn kind er zelf aan gewerkt heeft. Zich ingezet heeft om een tekening te maken omdat hij dat zelf wil. Een boetseerwerkje waaraan te zien is dat hij plezier heeft gehad om het te maken en dat vol trots wil overhandigen. Ik wil geen gekochte cadeautjes, daar heb ik mijn verjaardag voor en zelfs daar hoeft mijn zoontje niks voor te kopen.

Elke dag zie ik zijn glimlach en die zijn mij meer waard dan welk cadeau dan ook. Het zijn dagelijks heel veel kleine cadeautjes van onschatbare waarde. Samen er een dagje op uit gaan om herinneringen te maken past daar heel mooi bij.”

Eerlijk gezegd, ik weet niet wat dé papa wil voor Vaderdag. Waarom niet? Omdat dé papa nu eenmaal niet bestaat. Ieder mens is anders en heeft zijn eigen wensen, dat geldt ook voor papa’s. De één zal tevreden zijn met een dagje uitslapen en een ontbijtje op bed, de ander zal vinden dat de auto die hij van zijn kinderen krijgt niet duur genoeg is. Ja, natuurlijk overdrijf ik. Misschien ook niet. Wat de papa wil voor Vaderdag zal ik dus nooit kunnen beantwoorden.

Wat ik wel kan beantwoorden is wat ikzelf zou willen voor deze speciale dag. Daar ga ik dan ook maar vanuit. Eigenlijk weet ik nog helemaal niet elke wensen ik heb. Op Vaderdag wil ik graag samen zijn met mijn gezin en leuke dingen doen. Het nadeel is dat dingen die ik leuk vind om te doen, nog helemaal niet kunnen met de kids erbij. Het zal dus een uitgesteld uitje moeten worden met een extra leuk iets op Vaderdag zelf. Wat zou ik dan willen doen op een dag buiten Vaderdag om:

 • Een dagje naar Legoland of een ander pretpark om daar flink de attracties uit te testen die ik nog niet gedaan heb. Ondanks dat ik geniet van de dagjes Efteling met mijn gezin, kom ik op deze dagen meestal niet aan een lekkere achtbaanrit toe.
 • Een bierproeverij samen met andere personen die dit ook lekker vinden. Mijn vrouw drinkt geen alcohol en de kids mogen nog lang niet drinken. Om dan als enige te proeven is dan ook niet zo heel gezellig.

Op de dag van Vaderdag zelf vind ik het heerlijk om even uit te slapen. Even iets langer als normaal en dan wakker gemaakt worden met een klein ontbijtje en een lekkere kop koffie. Wakker worden met de glimlach van een enorm trotse zoon die wil laten zien dat hij meegeholpen heeft. Met z’n allen, inclusief de hond, op bed ons ontbijtje eten. Cadeautjes zijn niet zo nodig, en als het dan toch komt, dan een niet zo dure.

Liever iets waarover nagedacht is en dat bij me past, dan dat er een duur cadeau komt dat verder geen betekenis heeft. Vorig jaar kreeg ik bijvoorbeeld een Wii-spel van Lego. Een spelletje dat ik al langer wilde hebben en wat ik daarna ook veel gespeeld heb. Het heeft dus ook na Vaderdag nog voor veel leuke momenten gezorgd.

Het moet dus iets zijn dat niet na één keer gebruiken klaar is. Het leuke aan het spelletje is dat Liam het ook leuk vond om met mij mee te kijken en mee te spelen met een lege controller. Als hij straks wat ouder is, kunnen we het spelletje nog eens spelen, maar dan echt. In die lijn past een doosje echte Lego ook. Nu kan papa nog even zelf bouwen en later kan het nog eens samen.

Mijn grootste wens voor Vaderdag? Nu ik tegen het einde van deze tekst loop, schiet het me ineens te binnen. Altijd heb ik al een kippenhok willen hebben met echte kipjes erin. Momenteel heb ik er eentje op het oog die wat opknapwerk nodig heeft, een paar straten verderop. We bedenken nog hoe het hier moet komen qua vervoer, maar als deze er op Vaderdag in ieder geval zou staan, dat zou al wel heel leuk zijn. Dan zal een stukje van één van mijn dromen dichterbij komen. Op Papa’s Wereld zal ik hier nog wat uitgebreider op ingaan.

Uitslapen gaat helaas toch niet

Mike, de man van Koala die regelmatig een daddy sunday schrijft op Koalabeautymama deelt het volgende met ons: “Ik weet eigenlijk nooit zo goed wat ik voor Vaderdag zou moeten vragen. Ontbijt op bed en lekker verwend worden is best cliché en als mijn gezin mij hiermee zou willen verrassen, ben ik daar natuurlijk dankbaar voor. Uitslapen gaat helaas toch niet met twee kinderen dus dat zit er niet in.

Toch verkies ik boven alles een gezellig dagje uit met mijn lieve gezin. Samen op Vaderdag ergens heen gaan vind ik het allerleukst. Misschien een dagje naar de dierentuin of ergens met zijn allen lekker lunchen vind ik persoonlijk nog leuker dan ontbijt op bed. Ik kan daar echt van genieten. Wanneer mijn kinderen ouder zijn zullen de schattige tekeningen vanzelf komen en die zal ik dan ook met trots op de koelkast hangen. Maar voor nu zou ik persoonlijk een dagje weg super leuk vinden. Lekker ontspannen met het hele gezin en even erop uit. Zo ziet mijn ideale Vaderdag eruit.”

Voor mij is het elke dag Vaderdag

Vaderdag 2015 zou voor papa Mark van hetlevenvaneenpapa alweer de derde Vaderdag worden in slechts twee jaar tijd. Dat is het voordeel als je dochter 1,5 maand voor Vaderdag geboren wordt. Maar wat doet Vaderdag met me? In deze levensfase ben ik er eigenlijk nog niet zo mee bezig. Misschien komt dat omdat mijn kleine meid Vaderdag ook zelf nog niet bewust begrijpt. Het is dan eerder iets van de mama die papa wil verrassen. Vorig jaar kreeg ik een bedrukte broodtrommel met een hele mooie foto van onze vakantie erop. Een foto waar mijn dochtertje lief bij me zit terwijl ik een boekje lees.

Voor mij is het elke dag Vaderdag. Elke dag als ik mijn dochter zie ben ik trots en blij dat het me gegund is om haar papa te mogen zijn. Ik probeer dan ook altijd om veel liefde aan haar te geven. Misschien moeten we de rol omdraaien en wordt Vaderdag niet een dag om je vader te bedanken maar juist voor de vader om iets leuks met je kind(eren) te gaan doen. Een dagje volledige quality time.

Wat ik dit jaar voor Vaderdag krijg, ik weet het niet. Ik ben met alles tevreden, zelfs met niks. Want zoals ik zal schreef, elke dag is voor mij Vaderdag! Maar mocht er iets leuks komen dan waardeer je nog het meest de eenvoudige dingen die zelf bedacht zijn t.o.v. dure cadeaus als een horloge. Mocht ik dat willen dan koop ik het zelf wel.

Vaderdag is een dagje relaxen

Tips voor Papa’s lijkt het leukste cadeau voor Vaderdag een dagje relaxen. Niets in huis hoeven te doen, lekker met m’n zoon (en vrouw) gaan zwemmen of iets anders leuks ondernemen (dagje weg). En daarna lekker eten (thuis of uit eten). Een fysiek cadeautje is voor mij minder belangrijk.

Vaderdag is al een cadeau op zich

Chan werd in een korte periode van een vrij reizende man een relaxte papa van twee zoontjes; Vaderdag is al een cadeau op zich, dus waarom zou je als papa nog iets anders verlangen. De jongens die stiekem met mama zitten te smoezen wat ze op school aan het maken zijn. Ik die om één of andere vage reden ineens niet hun schooltas mag dragen. Juist voor mij een reden om ze te plagen door te vragen wat in die tas zit.

En dan op Vaderdag de zelfgemaakte knutselwerken zoeken die als een schat ergens op hun kamers verstopt ligt. Dit alles om die schat te vinden waar je je later van afvraagt, wat moet ik ermee! Nou, een speciale herinnering achterlaten. Naast het knutselwerk van de jongens doen we verder niets aan Vaderdag. Het is verder alleen iets commercieels.

Weet jij al wat jouw man graag wilt hebben / je gaat regelen voor Vaderdag?

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)
 1. Vlijtig Liesje says:

  Ik denk dat ik mijn man nog het blijst maak met een iTunes kaart.

 2. Nicole says:

  Mijn man heeft zelf ook al aangegeven niks te willen. Gewoon een dag met zijn gezin vindt hij ook al heerlijk.

 3. Bregje says:

  Wat leuk, zou zo een antwoord van mijn vriend tussen kunnen staan, die wil ook een relaxed dagje met zn drietjes! Hij krijgt concertkaartjes voor 1 van zn favoriete artiesten en we gaan lekker op pad en lunchen met zn drietjes. En natuurlijk een knutselwerk!

 4. Miranda says:

  voor mijn man dit jaar nog niks;) dus ik heb nog een jaar om daar over na te denken haha! Voor mijn eigen vader vind ik het moeilijk, maar ik begreep dat hij wat dingen voor in de tuin wil dus dan komt het vast goed:) even een bezoekje aan de intratuin en klaar zijn we…:)

 5. Bespaarzuinig says:

  Ja! Kadootjes :-)
  Ik heb voor de man wat kleine dingetjes gekocht die hij eigenlijk al tijden nodig heeft : een plat portemonneetje, een telefoonhouder voor in de auto (ik heb die van hem ingepikt… ;-)) en een mok (komt mooit uit, want de man probeert meer water te drinken). Dan knutselt zoon nog wat en gaan we nog wat leuks doen.

Comments are closed.