Skip to Content

Wereld toilet dag; wc inspiratie

Wereld toilet dag; wc inspiratie

Zo rond het tweede jaar is het heel vanzelfsprekend om te beginnen met de zindelijkheidstraining. In ieder geval hier in Nederland, binnenkort wordt het misschien ook eens tijd om onze zoon hieraan te laten wennen.

Dat geldt echter niet overal ter wereld. Zo zijn er landen waar er geen luiers zijn, er wordt met doeken gewerkt en kinderen zijn nog voor hun eerste levensjaar zindelijk. En dat zonder dat ze ooit een potje of wc hebben gezien.

Buitenlandse ervaringen

Misschien heb je het wel eens gehad tijdens een vakantie in Frankrijk, dat je opeens een boudoir binnenstapt en je even moet omschakelen. Zo’n soortgelijke ervaring had ik tijdens de rondreis in India. Daar mag je al blij zijn als er een ruimte is die je kan afsluiten om je behoefte te doen.

Wc-papier moet je zelf meenemen en de hygiëne is ver te zoeken. Je probeert het daardoor te beperken tot het hotel, of de wat beter uitziende restaurants. Maar als je moet dan moet je.

Twee bezoeken zal ik nooit vergeten. De ene was vlak buiten Chennai (zuiden van India), ik was er toen net een week en we gingen naar een dorpje aan het strand om een aantal tempels te bezoeken.

Mijn spijsverteringssysteem moest nog echt even omschakelen en als je moet dan moet je. Behalve toen, het was zo smerig alles lag gewoon in het hokje dat ik het gewoon echt niet kon en toch een stuk verder de bosjes heb opgezocht. Dat was een stuk schoner.

De tweede keer was in de bergen van Ladakh midden in de Himalaya in het noorden van India. Echt een van de mooiste streken die ik ooit heb gezien en graag nog een keer naar terug zou willen gaan.

Ondanks de hoogteziekte. Er was daar ook een toilet (lees gat in de grond) met aan de zijkant een raam zonder glas voor frisse lucht van buiten. Het uitzicht dat je had door dit raam was gewoon fenominaal. Echt alsof je naar een schilderij aan het kijken was.

Naar het toilet als mama

Nu, bijna tien jaar later heb ik hele andere uitdagingen als het gaat om naar de wc te gaan. Als i echt even rust wil moet ik wel de deur op slot doen, of de tussendoor dicht.

En dan het liefste oordopjes in zodat je het niet hoort als ze met elkaar ruzie gaan maken of op de deur gaan rammelen omdat ze naar mama toe willen. Die gewoon even een minuutje, of meer, van wat privacy wil genieten tijdens een toiletbezoek.

Daarnaast is er ook een dochter die naar de wc gaat en waarvoor je alles zo schoon mogelijk wilt houden. Je kan het wel blijven herhalen dat de wc geen speelruimte is, dat water in die pot is natuurlijk heel verleidelijk en de wc-borstel is ideaal speelgoed. Of wat dacht je van het helemaal laten uitrollen van de wc-rol.

Wereld Toilet Dag

Ik had er nog nooit van gehoord, en misschien vind je het wel onzin. Maar 19 november, vandaag, is het officieel Wereld Toilet Dag. Een dat om stil te staan bij het belang van een goede hygiëne. Die slechte omstandigheden waar ik over schreef in India, maar liefst 2,5 miljard mensen! gaan naar het toilet onder slechte hygiënische omstandigheden die een hoge kindersterfte veroorzaken.

Als je zelf in die streken bent geweest heb je vast flink last gehad van diarree, als Westerling een vervelende ziekte waardoor ik daar veel meer cola en chips ben gaan eten en drinken omdat dat ‘bekend’ voedsel is.

Daar is het echter voor 800.000 jonge kinderen per jaar de doodsoorzaak. Alleen omdat ze niet beschikken over goede hygiëne. Dit in combinatie met de besmettelijkheid van diarree is dit de belangrijkste doodsoorzaak van kinderen onder de vijf jaar.

Terwijl schoon drinkwater, zeep, toiletten en informatie voldoende is om deze kinderen te redden.

Goede toilethygiëne

Maar wat is dat dan; een goede hygiëne? Want niet alleen goede sanitaire voorzieningen, maar ook hygiënemaatregelen voorkomen dat wij ziek worden. Voor kinderen die bezig zijn met zindelijkheidstraining is het goed om gelijk een aantal routines aan te leren.

Handen wassen is een van de beste manieren om overdracht van ziektekiemen te beperken. Wist je dat volgens een artikel in Spits wast 71% van de mannen na een bezoek aan het toilet zijn handen. Slechts 64% van de vrouwen wast na elke toiletgang haar handen.

Niet de wc-pot noch de bril is de broedplaats van bacteriën. Andere elementen in de sanitaire omgeving bevatten in verhouding veel meer bacteriën. Denk aan de spoelknop, kraan, lichtschakelaar en deurknop. Zelfs de tandenborstel, vaak te vinden in de badkamer waar in sommige woningen ook een toilet is, bevat veelal poepbacteriën.

Maak eerst de billen schoon met toiletpapier. Een kinderhuidje is teer, dus gebruik vooral zacht en sterk toiletpapier. Na het gebruik van toiletpapier bijvoorbeeld van Edet maak je de billen schoon met vochtig toiletpapier. Dit is hygiënisch en geeft een schoon en fris gevoel.

Wanneer je kind het allemaal eng vindt, blijf dan de eerste periode gedurende het toiletbezoek bij hem of haar. Een manier om de angst voor het toilet te verminderen, kan zijn om je kind een aantal malen te laten doortrekken. Zo leert het dat het zelf de baas is over het wel of niet komen van het water.

Nu ben ik wel nieuwsgierig naar jullie bijzondere ervaringen op het toilet!

Linda van Aken