Skip to Content

Pyjama dag; 10 activiteiten voor thuis of op school

Pyjama dag; 10 activiteiten voor thuis of op school

Een pyjamadagje; Dante vraagt minimaal 1 keer per maand (in het weekend) of hij na het douchen een andere pyjama aan mag, om vervolgens lekker een dagje te relaxen. En heel eerlijk; soms vind ik dat eigenlijk best wel een goed idee.

Zeker als het buiten echt Hollands-P-weer is, is het erg aantrekkelijk om lekker binnen te blijven. Wist je trouwens dat 4 maart nationale pyjamadag is? Maar wat kun je dan allemaal eigenlijk gaan doen, in je pyjama?

Goed begin

Allereerst; een pyjamadag begint hier niet zonder dat iedereen fris gedoucht is.

Ik vind het gewoonweg niet kunnen om rond te blijven lopen in de pyjama waar je in geslapen hebt. En diezelfde pyjama na een frisse douche nogmaals aantrekken, dat gaat al helemaal niet gebeuren.

Zelfs als de kids ziek zijn, gaan ze eerst eventjes opfrissen voordat ze met een dekentje op de bank mogen duiken (of weer terug in bed).

Televisie kijken of op de tablet

Tja, deze staat bij de meeste kinderen wel op nummer 1 natuurlijk (ik zou hem het liefste op de laatste plek zetten).

Er is altijd genoeg te zien op televisie en ik probeer, als hij dan toch aan staat, om een beetje de leerzame programma’s eruit te filteren.

Er zijn tegenwoordig een heleboel schreeuwerige onzin programma’s op televisie, waar ze he-le-maal niks van leren. Die programma’s staan hier dus ook niet aan.

Op de tablet worden over het algemeen ook alleen maar spelletjes gedaan waar ze iets van kunnen leren.

Op een YouTubefilmpje hier en daar na natuurlijk. Ook ik ontkom daar niet aan, ondanks mijn (strenge) principes.

Koekjes bakken

Lekker samen koekjes bakken (en uiteindelijk opeten) is natuurlijk een bezigheid die altijd wel kan, dus ook in je pyjama.

Eigenlijk moet je er dus wel voor zorgen dat je de benodigde spullen hiervoor standaard in huis hebt, anders moet je alsnog de deur uit.

Dat laatste is zeker niet de bedoeling, aangezien jij als ouder ook gewoon een pyjamadag hebt, net als de kids. Je kunt natuurlijk wel van tevoren al samen met de kinderen op zoek gaan naar een lekker (en simpel) koekjesrecept.

Uitgebreid lunchen

Dit lukt op een normale doordeweekse (of weekend) dag waarschijnlijk niet ivm alle verplichtingen, maar nu heb je de tijd om lekker te tafelen.

Bak zelf broodjes (misschien is het wel een idee om ze helemaal zelf te maken), dek de tafel gezellig, pers wat sinaasappels en laat de kinderen overal mee helpen.

Daarna lekker smullen en met een volle buik nog gezellig napraten aan tafel.

Opruimen hoort er natuurlijk ook bij, maar vele handen maken licht werk en daarna is er weer ruimte om verder te relaxen!

Spelletjes doen

Aan tafel een spelletje doen, hoe vaak doen jullie dat? Hier komt het helaas (te) weinig voor.

We hebben een kast vol spellen, die allemaal leuk zijn om samen met de kinderen te doen, maar op de één of andere manier lukt het niet om “tussendoor” te doen.

Tijdens pyjamadag heb je tijd zat om honderd keer “Wie is het?” te spelen of “Monopoly”. Lekker glas limonade en wat chips erbij en gaan met die banaan.

Verstoppertje spelen

Verstoppertje spelen is ook vaak een groot succes. Zeker onze jongste van twee vindt dit een fantastisch fenomeen. We hebben niet een heel erg groot huis, maar er zijn verstopplekken zat.

Trouwens; met mooi weer kun je je ook best in de tuin verstoppen (in pyjama)! Laat het kind tellen tot 10 en maak dat je wegkomt. Er zal een hoop gegiechel te horen zijn (ook van jou als ouder ja).

Nagels lakken, maskertjes doen etc.

Leuk als je een dochter hebt (heb ik niet, maar het lijkt me heerlijk om samen te kunnen tutten).

Hoewel er tegenwoordig steeds meer genderneutraal gedacht wordt en jongens ook hun nagels “mogen” lakken. Een lekker tut-dagje is altijd leuk.

Enne, een maskertje kan ook heus wel bij jongens….je hebt toch van die modder-maskers? Hoe cool is dat?!

Hutten bouwen

Zoek alle dekbedovertrekken, kussens en dekens die je hebt op en bouw een hut!

Doe dit onder de grootste en hoogste tafel, zodat je ook in je hut behoorlijk wat ruimte hebt. En het is wel zo leuk als papa of mama er ook bij past toch?

Neem zeker lekker een bakkie chipjes mee en eet dit op in je eigen gebouwde hut.

Maak een collage

Pak alle tijdschriften die je hebt erbij en begin daar alle plaatjes uit te scheuren en knippen die je aanspreken.

Misschien wil je er wel een bepaald thema aan vast hangen (bijvoorbeeld pyjamadag). Plak alles op een groot vel en teken/kleur/verf/plak naar hartenlust alles daar op.

Aan het einde van dit knutselfestijn houd je een leuk aandenken over aan deze gezellig dag.

Kleien

Ook kleien is een activiteit waar de meeste kinderen heel erg blij van worden.

Nog leuker is het om te kleien met klei die je later kunt afbakken en beschilderen. Ook dit dien je natuurlijk van tevoren al in huis te halen.

Hoewel gewone klei ook vaak helemaal goedgekeurd wordt. Zet alle kunstwerken ergens neer, waar iedereen en (voorlopig) naar kan kijken.

Weekmenu verzinnen

Ga samen met de kinderen om de tafel zitten en bedenk alvast wat jullie de volgende week allemaal gaan eten.

Schrijf dit op en verdeel alvast de taken; wie helpt wanneer en op welke manier met koken? Maak samen een boodschappenlijstje, zodat je daar verder niet meer over na hoeft te denken.

Kinderen eten vaak beter als ze zelf hebben meegeholpen met het maken ervan. Ook helpt het om ze zoveel mogelijk te betrekken bij de dagelijkse gang van zaken.

Wat doen jullie zoal op een pyjamadag?

Amanda