Skip to Content

Tips stress moederschap verlagen

Tips stress moederschap verlagen

Moeder zijn betekent af en toe van voren niet weten dat je van achteren leeft. Als ze net geboren zijn heb je het gevoel dat je alleen nog maar toekomt aan luiers verschonen en voeden en daar tussendoor heb je nog al die andere extra karweitjes bovenop je gewone huishouden.

Zijn ze iets ouder, dan kom je ogen en oren tekort om ze goed in de gaten te houden en zijn ze nog iets ouder dan voel je je naast moeder, secretaresse, verzorgster, huissloof ook nog taxichauffeur en misschien nog wel een functie of tien extra…

Met andere woorden: stress ligt op de loer als je je mee laat slepen door deze ‘moetjes’. Hoe voorkom je stress en kun je gewoon lekker genieten van je kind?

Stel prioriteiten en zorg voor ontspanning

Keuzes maken, dat mag simpel zijn, zal al een hoop rust kunnen geven. De basisbehoeften van je kind (en jezelf) gaan voorop. Dus aandacht voor je kind, goed eten en goed kunnen slapen.

Veiligheid uiteraard ook. Maar al die clubjes van jou of je kind: wat niet gaat, gaat gewoon niet. Kom je tijd tekort om alles te doen in je huishouden?

Waarschijnlijk kan het best wel iets minder vaak schoongemaakt worden en anders mag je best om hulp vragen! Hoeveel uur werk je buitenshuis? Wil je dat echt zelf ook of doe je het omdat je denkt dat iedereen dat van je verlangt?

Maak keuzes waarbij jullie gezondheid voorop staat! En zorg voor fijne momenten om alleen of juist samen/met je kinderen te ontspannen. Laat de boel de boel en duik met elkaar lekker een dagje het zwembad in, bijvoorbeeld.

Efficiënt werken

Maar tijdbesparend bezig zijn is vanzelfsprekend ook een fijne. Zo houd je immers werkelijk meer tijd en dus meer rust over. Houd eens bij wat je wanneer doet en kijk eens of dit efficiënter kan.

Boodschappen doen terwijl je de kinderen naar school gebracht hebt scheelt weer een extra ritje en misschien kom je zelfs wel langs een supermarkt.

Boodschappen doen terwijl de kinderen op school zitten scheelt al tijd, want met kinderen naar de supermarkt gaan duurt langer. En geeft meer stress omdat zij vaak net niet doen wat jij wil… (vooral je karretje vol willen gooien met de dingen die jij niet wil).

In de ochtend het huis schoonmaken terwijl er in de middag buiten gespeeld wordt en er weer een zandbak in je huis ligt? Niet handig, want de kans is groot dat je dan dus twee keer aan het stofzuigen bent.

Speelgoed opruimen? Dat leer jij je kinderen te doen voordat ze rustig komen zitten om voor het slapen gaan nog iets te drinken. Zo loop jij niet nog op te ruimen als ze eindelijk op bed liggen. En zo kunnen we nog wel doorgaan.

Samenwerken met andere ouders

Zit je kind(eren) op een club, op zwemles of wat voor terugkerende verplichting dan ook? Kijk eens of er kinderen bij jou uit de buurt ook op zitten. Misschien kan je met die ouders een rijpool maken.

De één brengt en de ander haalt, bijvoorbeeld. Of jullie pakken ieder een bepaalde dag. Dat scheelt echt een heel hoop extra stress en de kinderen vinden het meestal wel gezellig om samen ergens heen te gaan.

Laat je planning los

Veel stress is eigenlijk alleen maar een idee van je brein. Jij hebt bijvoorbeeld een hele planning in je hoofd en alles loopt anders dan verwacht. Is dat erg? Welnee. Go with the flow, zeg maar. Vaak is dan alles helemaal zo gek nog niet als je erop terug kijkt.

Vooruitdenken

Toch kan vooruitdenken wel handig zijn. Welke momenten geven je extra stress? Is het in de ochtend altijd een gekkenhuis? Kijk dan eens wat je de avond ervoor alvast kunt doen.

Is het avondritueel juist een ellende? Voorkom dat je ook dan alles tegelijk moet doen. Eet bijvoorbeeld iets eerder zodat je de vaatwasser rustig kunt inruimen voordat het bedritueel begint.

Zet het drinken en het avondhapje alvast klaar als je toch met het eten bezig bent en in de keuken staat. Is het juist tussen de middag een ramp?

Smeer de boterhammen alvast vooruit, zodat ze direct kunnen aanvallen of waarom zou je met mooi weer ook niet gewoon ergens buiten picknicken als je verder weg van school woont? Leuk en kost minder tijd!

Tijd voor jezelf

Tja, kost inderdaad wel weer extra tijd, maar tijd voor jezelf kan je wel helpen om de stress even van je af te schudden. Even alleen aandacht voor jezelf en niet continu onder hoogspanning staan.

Even bijtanken, dus.

Hoe? Dat is dus helemaal aan jou! Doe iets waarbij de kinderen je niet kunnen storen (dus ga er lekker op uit). Doordat jij je af en toe zo weer even oplaadt, voorkom je beter dat alles je te veel wordt en het alleen maar erger en erger wordt.

Omdenken

Probeer de dingen eens positief te benoemen. In plaats van te zeggen dat ze zo druk zijn, dat ze lekker bezig zijn. In plaats van het vervelend vinden dat ze weer een weerwoord hebben, denken dat je hartstikke trots op ze kan zijn omdat ze zo goed weten wat ze zelf willen.

Door je brein andere woorden te laten kiezen, krijgt exact hetzelfde opeens een heel andere lading. En dat kan echt ontzettend helpen in hoe jij je voelt!

Vergeet niet te genieten

Maar vooral: vergeet niet te genieten. Misschien juist wel de meest wijze les die jij je kinderen kunt geven. Speel met ze mee, lach met elkaar, doe lekker maf en voel je zelf als een kind. Lekker zorgeloos kunnen lachen is zo gezond voor je!

En seks…

Eh, ja. Kijk, seks is gezond en maakt heerlijke hormonen aan die jou een goed gevoel geven. Heb je ’s avonds eigenlijk nooit zin door alle drukte van de hele dag?

Het is simpel gezegd, maar toch kan het juist heerlijk zijn om je over te geven en wel te genieten met je partner (of alleen). Zit je lekker in je vel, dan heeft stress minder kans om toe te slaan!

Tips stress moederschap verlagen - Mamaliefde
Moederschap
Wil Cats
Volg me via: