Skip to Content

Nee zeggen als moeder en zo je energie beter bewaken

Nee zeggen als moeder en zo je energie beter bewaken

Moeder zijn is iets waar ik dankbaar om ben, dat ik dat mag meemaken. Je hoort vaak dat het geweldig is en dat is het ook. De andere kant is dat, omdat je het beste wilt voor je kinderen, het een fulltime job is.

Het ‘aan’ staan is iets wat er continu bij lijkt te horen, net als je dat je geen nee kan zeggen en steeds meer moeders ervaren het moederschap naast iets prachtigs, ook als iets zwaars, wat veel energie kost en je dagen kan brengen dat je de dag bijna niet door lijkt te komen.

Hoe kun je als moeder beter je energie bewaken? Eén van de dingen wat jou als moeder meer energie zal brengen, is leren om nee te zeggen. Iets wat voor heel vrouwen (et moi) erg lastig is. Want de ander tevreden houden en geen conflicten krijgen is iets wat ik altijd probeer.

Tot er een periode komt dat het ten koste gaat van jezelf. Dat je moe opstaat uit je bed, snauwt tegen je kinderen of partner, je daar weer schuldig om voelt en het plezier in wat je vroeger leuk vond om te doen, afneemt. Het is te leren.

Stel je prioriteiten

Eén van de belangrijkste dingen om meer energie over te houden, is je prioriteiten stellen. Een dag heeft 24 uur, dus keuzes maken in wat voor jou belangrijk is, is onmisbaar.

Als je weet dat je een drukke week voor de boeg hebt, doordat er bijvoorbeeld verjaardagen op de planning staan, naast werk of extra oppassen voor vrienden en daarnaast nog een lange autorit naar een afspraak met de kinderen, dan zal je ook sneller door je energie heengaan als op een week waarin deze intensieve activiteiten niet voorkomen.

Kijk kritisch naar je nieuwe week en bedenk of er taken zijn die je kunt delegeren, die je kunt afstoten door nee te zeggen en welke zaken je van je prioriteiten afleiden.

Houd sociale media in de hand

Heel veel tijd gaat ongemerkt zitten in het beantwoorden van appjes, het openen van Facebook of via Instagram iets posten of iemand volgen. Geeft deze tijd je energie? Of geeft het meer energie als je een warm bad kunt nemen, een stuk in je boek kunt lezen of een vriendin belt en zo weer opgeladen wordt?

Het helpt als je ’s ochtends en ’s avonds Facebook en je appjes leest en de rest van de dag je telefoon alleen voor bellen opneemt.

Gezinstijd

Het geeft energie als je tijd met je gezin hebt. Het is niet in alle gezinnen mogelijk om gezamenlijk het avondeten te nuttigen, maar mogelijk is er wel een zaterdagavond dat iedereen er is en die gebruikt kan worden om tijd met elkaar door te brengen.

Toon interesse in elkaar en geniet van je gezin. Contact met je dierbaren zorgt voor een betere stemming bij jezelf en de ander en zal daarom ook energie geven.

Investeer in een oppas

Blijf de dingen doen die je leuk vindt om te doen en je energie geven. Houd je van sporten of muziek? Plan een vaste avond dat je naar de sportschool of de muziekvereniging gaat en regel een oppas.

Probeer het als een investering in jezelf te zien. Ik heb vriendinnen die één vaste avond een oppas hebben die de kinderen op bed legt en de rommel van het avondeten opruimt. Ze geeft ze graag wat extra’s hiervoor, zodat ze deze avond echt 4 uur complete me-time heeft.

Wees lief voor jezelf

Heb je een drukke dag gehad en lukt het niet om te koken of de boodschappen te doen? Maak het jezelf wat gemakkelijker. Boodschappen online bestellen is heel gebruikelijk anno nu en eten bestellen is via allerlei apps ook zo gedaan.

En van één keertje pizza of patat extra, krijgen de kinderen niet meteen wat. Ze zien liever een moeder die bij het avondeten vrolijk is en naar hun verhalen wil luisteren.

Budget voor een schoonmaakhulp

Heb je budget voor een schoonmaakhulp? Dan meteen regelen! Het neemt je veel werk uit handen en zo heb je ook meer tijd voor je gezin en jezelf.

Die badkamer en was worden gedaan, heerlijk. Daar heb je geen omkijken meer naar. En ook niet iedereen is fan van poetsen of is heel goed in organiseren van kasten. Fijn als iemand je dan tegen betaling kan helpen hiermee.

De kracht van bewegen en voeding

Als je dagelijks een half uur beweegt en probeert om gezond te eten, voel jij je beter. Suikers en snelle koolhydraten geven helaas de beruchte suikerpiek waardoor jij je moe voelt.

Ook helpt bewegen mee om je mentaal beter te voelen, maar draagt het ook bij aan een goede nachtrust. Dat is onmisbaar om energie op te bouwen!

Nee zeggen

Probeer het eens uit, het eerstvolgende dagdeel, bij alles wat iemand aan je vraagt jezelf afvragen voor je antwoord geeft: krijg ik hier energie van of kost me dit energie? Als het je energie kost, dan kun je vriendelijk maar beslist zeggen: dat komt me helaas niet uit.

Of: ik zou je graag helpen, maar dat gaat niet lukken. Of alleen nee. Je hoeft geen reden te zeggen. En iedere keer als je nee zegt, kun je denken aan de ja die er tegenover staat.

Bijvoorbeeld: Nee, ik ga kan helaas niet op de verjaardag komen van de kennis die ik één keer per jaar zie. Ja ik kan wel een goede vriendin opbellen waar ik altijd erg mee kan lachen of ja ik kan gezellig een fietstochtje maken met mijn kinderen.

Boeken om te lezen over energie bewaken als moeder en nee zeggen

De volgende boeken zijn aanraders om meer te lezen over hoe je als moeder goed voor jezelf zorgt, hoe je over je energie waakt en hoe dat woordje nee makkelijker uit je mond zal komen.

Powermom geschreven door Esther van Diepen

Geschreven door een moeder van 4 kinderen, die de uitdaging van tijd voor jezelf vinden en daarnaast je energie bewaken ook goed kent. Ik heb het net uit en vond het fijn om te lezen, leest lekker door en dat is fijn voor alle drukbezette ouders ☺ Kortom: Een heel fijn boek. Het geeft praktische handvatten en ik merk dat ik nu in situaties moet denken aan wat Esther in haar boek beschrijft.

Mom you can geschreven door Elsbeth Teeling

Ben je bekend met ‘de club van relaxte moeders’? De schrijfster heeft een nieuw boek: mom you can. In dit boek 9 succesfactoren die voor die balans zorgen tussen gezin en werk. Het boek leest fijn weg en staat vol met praktische voorbeelden. En ook fijn: het is realistisch en uitvoerbaar.

De introverte moeder geschreven door Shirley Visser

Zijn sociale situaties voor jou als moeder ook energieslurpend? Ervaar jij meer indrukken dan een ander en kunnen deze harder binnenkomen? Zelf vind ik het fijn om ook tijden even op mezelf te kunnen zijn en mijn gedachten te verwoorden door bijvoorbeeld mee te schrijven aan deze blog. Dit boek van Shirley Visser geeft veel tips en adviezen hoe je meer in balans komt als je je staande wilt houden in een maatschappij die veel op de extraverte mens gericht lijkt te zijn.

Moeder genoeg geschreven door Florine Duif

Dit boek helpt je om je prioriteiten te stellen, me-time te vinden en zo op te laden als moeder. In het boek heeft ze het over verschillende onderwerpen, zoals financiën, vriendschappen, werk, je relatie en gezondheid. In plaats van streven naar perfectie, leren om goed genoeg als nieuwe lat te zien en te aanvaarden.

Minder focus, meer effect door Srini Pillay

Dit boek werd me aangeraden door een vriendin. Door bewust te dagdromen, komt de creativiteit weer vrij, ervaar je minder stress en heb je ook meer oog voor anderen. Logisch, want je hebt ruimte in je hoofd om je cirkel wat breder te zien. Daarnaast biedt het je ook balans, omdat je mentaal meer rust krijgt. Ik ben op de helft en de inzichten zijn ook te gebruiken op het werk.

Moederschap
Mirjam de Stigter