Skip to Content

Tips om op te laden als ouders en te zorgen voor tijd voor jezelf

Tips om op te laden als ouders en te zorgen voor tijd voor jezelf

Als ouder sta je voortdurend paraat voor je kinderen, klaar om hun behoeften en wensen te vervullen. Hoewel het ouderschap een ongelooflijk belonende ervaring kan zijn, kan het ook erg veeleisend en vermoeiend zijn.

Het is daarom van cruciaal belang om momenten voor jezelf te vinden en te investeren in zelfzorg, zodat je weer op kunt laden en de beste versie van jezelf kunt zijn voor je gezin. Hier zijn enkele waardevolle tips om als ouder op te laden en evenwicht te vinden in je drukke leven.

Oppas zoeken via een bureau voor bijvoorbeeld 1x in de maand

Overweeg om een oppas te zoeken via een erkend bureau. Dit geeft je de mogelijkheid om af en toe wat tijd voor jezelf te nemen, zonder je zorgen te hoeven maken over de zorg voor je kinderen. Plan bijvoorbeeld eens per maand een avondje uit waarbij je jezelf kunt verwennen en nieuwe energie kunt opdoen.

Reserveer 1 vrije dag per week zonder afspraken

Blokker een dag in je agenda die volledig gewijd is aan ontspanning en zelfzorg. Geen afspraken, geen verplichtingen. Gebruik deze dag om te doen waar je van houdt, of het nu gaat om een lange wandeling, het lezen van een boek of gewoon een luie dag in pyjama.

Zoek een moedermaatje voor gedeelde speeltijd en volwassen gesprekken

Het is belangrijk om momenten van volwassen gesprekken te hebben, zelfs als je de kinderen in de buurt hebt. Zoek een andere moeder waar je goed mee kunt opschieten, en plan speeltijd in voor de kinderen waarbij jullie ook tijd hebben om bij te praten en te ontspannen.

Overweeg kinderopvang of gastouder voor rust en organisatie

Kinderopvang of een gastouder kan een geweldige manier zijn om jezelf de broodnodige rust te geven en je zaken op orde te krijgen. Een paar uur per week of een dag per week kunnen wonderen doen om je wat ruimte te geven voor jezelf.

Ontdek ondersteuningsmogelijkheden zoals Home-Start en Steunouder

Er zijn verschillende organisaties die ondersteuning bieden aan jonge gezinnen. Denk aan programma’s zoals Home-Start, Steunouder en buurtgezinnen. Deze vrijwilligers kunnen je helpen wat ademruimte te krijgen en je te ondersteunen in je ouderschapstaken.

Plan tijd voor persoonlijke interesses en werk

Overweeg om wat tijd te reserveren voor je persoonlijke interesses of werk. Dit kan je helpen om jezelf te blijven ontwikkelen en geestelijk gestimuleerd te blijven, terwijl je tegelijkertijd tijd voor jezelf creëert.

Geef prioriteit aan gezondheid en wellness

Zorg goed voor je lichamelijke gezondheid door regelmatig te bewegen en gezond te eten. Overweeg ook om af en toe wat tijd vrij te maken voor ontspannende activiteiten, zoals een wellnessdag of een massage, om zowel je lichaam als geest te verwennen.

Maak gebruik van oppasdiensten zoals Sitly

Online platforms zoals Sitly kunnen je helpen om betrouwbare oppassers te vinden die niet alleen voor de kinderen kunnen zorgen, maar mogelijk ook wat huishoudelijke taken kunnen overnemen.

Vorm een ondersteunend netwerk met andere ouders

Bouw een netwerk van andere ouders op, zoals schoolouders of buren, waarbij je elkaar kunt ondersteunen. Samenwerken om taken te delen kan de druk op individuele ouders verminderen.

Gun elkaar rust in het weekend met een ‘ouderdag’

Creëer een schema waarbij jij en je partner elkaar afwisselen in het verzorgen van de kinderen gedurende het weekend. Dit geeft elke ouder de kans om op te laden, bij te slapen en tijd voor zichzelf te hebben.

Het ouderschap is een prachtige reis, maar het is ook belangrijk om jezelf niet uit het oog te verliezen. Het vinden van momenten voor zelfzorg en opladen is essentieel om in balans te blijven en het beste te kunnen geven aan je kinderen en jezelf.

Met de juiste planning, ondersteuning en zelfzorg kun je genieten van zowel het ouderschap als je eigen welzijn. Onthoud dat je goed voor jezelf moet zorgen om goed voor anderen te kunnen zorgen.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)