Skip to Content

Geniet je wel van je kinderen?

Geniet je wel van je kinderen?

Geniet je wel van je kinderen? Ze zijn zó groot hè! Tsja, wat moet je dan antwoorden? Nee, ik geniet niet van ze, ik verzorg ze alleen hun hele leven zonder te smelten van hun lachje?

Zonder te lachen om een gekke uitspraak? Zonder ooit een boekje voor te lezen?

Geniet je wel van je kinderen?

Wat een vraag!

Sowieso, wat een vraag!? Sinds ik zwanger ben en een kind heb, verbaas ik mij over wat mensen aan je durven te vragen.

Een paar vragen die zwangeren en moeders krijgen en waarvan onze haren overeind gaan staan:

  • Je bent net getrouwd en nu al zwanger, was het de bedoeling? (het was verschrikkelijk de bedoeling!)
  • Weet je waar je baby verwekt is? (euh… ja, maar wil je nu dat ik het je ga vertellen?)
  • Weet je wel waar je aan begint?? (nee, natuurlijk weet ik dat niet, het is mijn eerste kind. Maar daar kom ik vanzelf achter, toch?)
  • Jaaaa… ik zie het aan je ogen; het is een jongen? (nadat je al 33 keer hebt gezegd dat je dat nog niet wilt vertellen, en het is trouwens een meisje)
  • Kun je het vader/moederschap wel aan? (euhm… wist jij of je je baan aankon voordat je er aan begon? Niemand gaat uit bed als mijn baby huilt, behalve ik. Dus je doet het en daardoor leer je het? Of mag ik eerst een jaar met jouw kind oefenen?)
  • Wanneer gaan jullie voor de 2e? (Nou, we waren van plan om vanavond…)
  • Is de baby al geboren? (Ja, dit in mijn buik zijn alleen maar moorkoppen?)
  • Kan je het wel aan? (Echt, waarom? Die baby’s zijn niet uit de lucht komen vallen. Ik wist al heel lang dat ze zouden komen. Ik heb erover nagedacht. En ja, het wordt misschien druk. Voor mij. Niet voor jou.)
  • Ja je eerste hè, dan voel je je zo onzeker! Dat gaat vanzelf over hoor, als je er drie hebt. (Ja, het is mijn eerste. Maar ik voel me totaal niet onzeker. Mag dat ook?)

Geniet je wel van je kinderen?

En dan die vraag. Tuurlijk, de ene moeder is meer een baby-tut-moeder, de andere meer een laten-we-met-z’n-allen-buiten-gaan-spelen-moeder.

Oftewel: iedereen heeft zijn eigen dingen die hij/zij leuk vindt om te doen met de kinderen. En dat is heel normaal.

Wat ik me afvraag, waarom wordt deze vraag gesteld? Omdat je werkt naast je gezin? Omdat er snel een tweede komt? Omdat je een keer op je telefoon zit terwijl Pietje net voor het eerst zelf op de glijbaan klimt?

En dan nog: waarom? Is dat een reden waarom je niet van je kinderen zou genieten? Wat heeft de vraagsteller daar mee te maken?

Soms zijn kinderen net publiek terrein. Iets waar iedereen wat van mag vinden. Tot ze een vieze luier hebben, dan ben je als vader/moeder opeens helemaal zelf verantwoordelijk. En dat ben je ook.

Maar ook over de rest van je kinderen! Iedereen maakt eigen keuzes. Wij maken andere keuzes dat de ouders van mijn man en mijn ouders. Want wij zijn een eigen gezin! Dat je soms dingen wel hetzelfde doet, is ook prima.

Werkende moeder

Werkende moeders krijgen deze vraag vaak. Je hoeft maar op een verjaardag van een kennis enthousiast over een nieuw project op je werk te vertellen, of je krijgt dé vraag.

Ik dacht dat multitasken al een paar jaar ingeburgerd was. Want je bent toch niet alleen maar aan het werk?

Als de vraagsteller werkt en een uitgebreide hobby vissen heeft, vraagt toch ook nooit iemand: ‘Tsjoh, kan je dan nog wel van het vissen genieten?’

Stel dát iemand het zou vragen, zou zijn antwoord waarschijnlijk zijn: ‘Juist wel, ik vind het heerlijk die afwisseling tussen werk en wat ik voor mijn hobby doe.’ Nou. Zo is het dus ook als je kinderen hebt. ‘Juist wel, ik vind het heerlijk om thuis te komen en die snoetjes weer te zien.’

Momenteel ben ik thuisblijfmoeder omdat ik nog op zoek ben naar werk. Maar af en toe regel ik oppas en ga ik alleen weg.

Gewoon om even niet mama te zijn. En als ik dan weer terugkom, doe ik niets liever dan mijn dochtertje knuffelen en spelen met Nijntje.

Voor mij is dat heel gezond. Ik zou gek worden als ik altijd alleen mama ben.

Thuisblijfmoeder

En als thuisblijfmoeder, wat overigens een heel aparte term is want die moeders zitten helemaal niet alleen maar thuis, krijg je weer een andere vraag. ‘Moet je niet gaan werken?’, ‘Houd je het wel vol?’.

Zelfs: ‘Geniet je wel van je kinderen, want je ziet ze altijd!’. Conclusie is… mensen vragen altijd wat en het is nooit goed. Dus wat onze taak als vaders en moeders is…:

De keuze maken die het beste bij jou en jouw gezin past.

Snel weer zwanger

Sommige moeders willen snel weer zwanger worden. Ik ben zo’n moeder. Mijn dochtertje is nu 10 weken, maar ik zou oprecht een gat in de lucht springen als ik weer zwanger ben. Omdat we ons dochtertje al nooit verwacht hadden.

Wist je dat ze twee kinderen in één jaar een Ierse tweeling noemen? En een moeder van twee kinderen onder de 2 een babybouncer? Dat levert trouwens heel veel volgers op YouTube als ze een vlog beginnen. Want dan is het opeens allemaal zó leuk en zó schattig, een paar van die kleintjes.

Bij ons is het geen geheim dat we hopen snel weer in verwachting te zijn. En ook dan krijg je dé vraag, verpakt in een opmerking: ‘Nou, geniet nu eerst maar eens van deze…’ Pardon?

Alsof ik ga stoppen met genieten van haar als er een broertje of zusje komt?

Moederschap
Martine Pieters-de Wit