Skip to Content

Mama retraite voor moeders (en kinderen) in Nederland en buitenland

Mama retraite voor moeders (en kinderen) in Nederland en buitenland

Als moeder zijn we bijna dag en nacht in de weer voor ons gezin. Tijd voor jezelf schiet er vaak bij in, maar is ontzettend belangrijk. Af en toe is het dus even nodig om je terug te trekken en te ontspannen.

Maar hoe doe je dat als je kind je nodig heeft, de was nog gedaan moet worden, boodschappen gedaan moeten worden, je naar je werk moet etc.

Als je thuis tijd voor jezelf wilt nemen, ben je snel weer afgeleid en is de kans groot dat je toch weer iets anders gaat doen. De oplossing: een mommy retraite! Even weg uit het dagelijkse leven en verplicht ontspannen en tijd voor jezelf!

Wat is een mommy retraite?

Tijdens een mommy retraite zonder je jezelf even helemaal af van je dagelijkse leven. Je kunt een dag of meerdere dagen tussenuit gaan om zo tot jezelf te komen en te werken aan jezelf door middel van bijvoorbeeld meditaties, yoga en spiritueel onderzoek.

Je kunt dit alleen doen of met je kind, maar je kunt er ook voor kiezen om het in groepsverband te doen.

Er zijn verschillende soorten retraites, zo is er voor iedereen wat wils. Wil je liever de natuur in? Of een klooster? Vind je het prettig om stil te zijn en te genieten van de rust?

Of doe je liever iets met een groep? Ga je zelf aan de slag of vind je het prettiger om met een coach te werken? Blijf je graag in Nederland of vertrek je naar het buitenland? Het kan allemaal!

Waarom zou ik een mommy retraite doen?

Vaak zijn we zo druk met van alles en nog wat, dat we onszelf helemaal vergeten. We gaan maar door en gaan maar door en staan niet stil bij wat we eigenlijk willen en voelen. Door je even helemaal af te sluiten van je dagelijkse leven komen je lichaam en je geest helemaal tot rust.

Hierdoor krijg je eindelijk tijd om echt na te denken over wat je wilt. Ben je wel gelukkig? Wat heb je nodig? Past de baan die je hebt nog wel bij je? Zou je vaker leuke dingen willen doen en meer tijd willen hebben voor een hobby?

Je krijgt tijdens een mommy retraite vaak nieuwe inzichten. Je leert om dichter bij jezelf te komen en te luisteren naar je eigen gevoel. Daarnaast is het gewoon een heel leuke en ontspannen ervaring. Je hoeft niks, alles mag.

Vaak vinden mommy retraites plaats in een prachtige rustgevende omgeving en je kunt je lekker ontspannen. Na afloop kom je helemaal ontspannen weer thuis en kun je je nieuwe inzichten toepassen op je leven zodat je minder stress zult ervaren en gelukkiger wordt.

Voordelen van een retraite

  • Je komt tot rust
  • Echt even aandacht voor jezelf. Hoe is het met jou?
  • Je leert om te kijken naar jouw eigen wensen en behoeftes
  • Je leert jezelf kennen. Op welk punt in je leven sta je? En waar wil je naartoe?
  • Even niks hoeven doen
  • Weer even tijd om te genieten van de kleine dingen
  • Jezelf opladen zodat je er weer helemaal tegenaan kunt
  • Contact en verbinding maken met de omgeving en de natuur
  • Je voelt dingen die je eerder niet voelde, omdat je te druk was met andere dingen

Soorten mommy retraites

Stilteretraite

Bij een stilteretraite is het de bedoeling dat je niet of nauwelijks praat. Door de stilte ga je meer openstaan voor je andere zintuigen. Je voelt meer, je hoort meer, je proeft meer. Je bent je veel meer bewust van de wereld om je heen. Bovendien kunnen de rust en stilte je precies die inzichten geven die je nodig hebt.

Een stilteretraite kun je op verschillende manieren doen. Bij diverse kloosters bieden ze stilteretraites aan, maar je kunt ook kiezen voor een stiltewandeling in de natuur of een weekendje weg met begeleiding zoals bij Het Avontuur van Heerlijk Leven.

Natuurretraite

Om dichter bij de natuur te komen en terug te gaan naar de basis kun je een natuurretraite boeken. Dat kun je heel bescheiden doen door bijvoorbeeld een huisje te huren midden in de natuur. Op de website van Natuurhuisje vind je de mooiste huisjes op de mooiste plekken.

Maar je kunt het ook drastischer aanpakken, zo zijn er plekken waar je helemaal alleen de wildernis in kunt gaan. Je bouwt je eigen onderkomen, kookt op een zelfgemaakt vuurtje en leeft alsof je 1 bent met de natuur.

Het klinkt best spannend, maar het brengt je weer helemaal terug naar je roots. Dit kun je onder andere doen bij Back To The Wild. Zij bieden retraites aan op verschillende plekken in Nederland, maar ook in Noorwegen en Spanje.

Wandelretraite

Tijdens een wandelretraite maak je wandelingen in de natuur. Dit kun je doen in stilte, zodat je optimaal kunt genieten van de omgeving en het moois om je heen. Maar je kunt het ook doen met een groep of coach, die tijdens de wandeling een gesprek met je aangaat.

Door te wandelen ben je actief bezig en ga je minder piekeren, bovendien is het goed voor je lichaam en gezondheid om in beweging te zijn. De frisse lucht kan je net dat beetje extra geven wat je nodig hebt.

Meditatieretraite

Bij een meditatieretraite draait het, je raadt het al, om mediteren. Het gaat er tijdens een meditatieretraite om dat je leert om je gedachten te observeren en los te laten om zo helemaal tot rust te komen en niet meer bezig te zijn met zaken die je aandacht opeisen. Bij de meeste retraites bieden ze wel meditatiesessies aan.

Mindfulnessretraite

Bij een mindfulnessretraite leer je om meer in het moment te leven. Je gaat bewuster leven en leert niet om als een kip zonder kop door te gaan met alles wat je moet doen op een dag. Je leert stil te staan en te genieten van de kleine dingen.

Yogaretraite

Bij een yogaretraite verbind je je lichaam met je geest. Je doet verschillende sessies met yoga-oefeningen. Dit wordt vaak gecombineerd met mindfulness of meditatie.

Wellnessretraite

Een wellnessretraite is erop gericht om lichamelijk en geestelijk helemaal te ontspannen. Vaak is er een sauna, jacuzzi of hot-tub aanwezig en heb je de mogelijkheid om massages of andere wellnessbehandelingen te ondergaan.

Daarnaast bieden sommige retraites je ook kans om mee te doen aan yoga- of meditatiesessies. Ook staat gezond eten en goed voor je lichaam zorgen centraal.

Er zijn wellnessretraites waarbij je ook een detox kunt volgen, zodat je lichaam gezuiverd wordt en je als een herboren mens weer terugkomt van je retraite.

Retraite met kind

De meeste retraites doe je alleen zodat je je helemaal op jezelf kunt focussen. Maar vind je het als mama toch moeilijk je gezin achterlaten te laten? Dan kun je ook retraites boeken waarbij je je kind of je gezin kunt meenemen. Via deze website hier vind je verschillende reizen in binnen- en buitenland.

Waaruit bestaat een retraite?

Dat ligt er een beetje aan welke retraite je boekt. Je kunt er in ieder geval vanuit gaan dat bij de meeste retraites de overnachting(en) en maaltijden zitten inbegrepen. Om naast je geest ook aan je lichaam te werken worden er vaak gezonde maaltijden aangeboden. V

aak vegetarisch of vegan, maar dat ligt een beetje aan het pakket waar je voor kiest. Daarnaast worden er vaak meditatiesessies, gesprekken met een coach, groepsessies of yogasessies aangeboden.

Zoals ik eerder al zei, er is voor ieder wat wils. Dus kijk wat het beste bij jou past. Het gaat nu even om jou! Wat spreekt jou het meeste aan? Waar kun jij je het beste bij ontspannen?

Tessa Janssen
Volg mij via