Skip to Content

Mom rage; moederwoede help

Mom rage; moederwoede help

Mom rage is misschien een term die je wel aanvoelt, maar waarvan je nog nooit gehoord hebt. De term is in 2019 door een journalist gelanceerd. Maar wat houdt het in, wie overkomt het en wat kun je eraan doen?

Wat is mom rage?

Om dan maar meteen met de meest logische vraag te beginnen: wat wordt er verstaan onder mom rage? Je zult vast al wel begrepen hebben dat het met woede te maken heeft die een moeder kan voelen. Niet gewoon boos zijn, dus, maar zo boos zijn dat je echt moeite hebt om rustig te blijven.

Wie overkomt het?

Laten we maar eerlijk zijn: iedere moeder zal op zijn tijd écht boos zijn. En als je echt boos bent, dan is je geduld bewaren nu eenmaal een uitdaging.

Het probleem is hierin vooral dat je als moeder wordt geacht altijd geduldig en lief te zijn. Waardoor het geheel alleen maar nog ingewikkelder wordt. Want je schuldig voelen geeft nog meer stress…

Geldt trouwens ook voor vrouwen in het algemeen. Agressie wordt toch meer gezien als een mannending. Dit is (helaas…) niet waar. Ook wij, vrouwen, kunnen agressief zijn.

Oorzaken van mom rage

Naast bovengenoemd voorbeeld zijn er meer zaken die ervoor zorgen dat je als moeder zo overweldigd kunt zijn dat je wél uit je slot schiet. Zeker na de geboorte van je eerste staat je hele leven op zijn kop.

Tel daarbij op dat de maatschappij best veel verwacht van vrouwen (maar ook van mannen, trouwens!). We moeten er voor de kinderen zijn, maar ook wel zelf betaald werken. We worden geacht onze hulpbehoevende ouders (bijvoorbeeld) te helpen en andere sociale contacten te onderhouden.

O ja, en vergeet ook niet dat we ook nog eens op scholen en clubs als vrijwilliger aan de gang moeten. Want ook dat wordt toch eigenlijk wel van een ouder verwacht.

Dat je ergens ook nog moet slapen, ontspannen en even tot rust moet kunnen komen, die mogelijkheid is bij veel gezinnen ver te zoeken.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over het huishouden wat ook nog ergens plaats moet vinden om de leefomgeving gezond te houden.

Heb je last van een postnatale depressie? Uiteraard zal ook dat het allemaal nog ingewikkelder maken en is de kans op heel erg boos worden nog groter.

Verschillen met vroeger

In dat opzicht was het vroeger heel anders. Niet alleen omdat je volledig er voor je gezin kon zijn en dat heel normaal gevonden werd (wat wel weer andere nadelen had, natuurlijk), maar ooit was er veel meer hulp onderling. Grootouders leefden bijvoorbeeld bij gezinnen in huis en namen zo vanzelf ook een deel van de zorg op zich.

Mensen waren onderling heel anders met elkaar verbonden. Tegenwoordig is het toch vooral ieder voor zich. Toekomen aan je eigen behoeften kan een uitdaging zijn, waardoor je energielevel niet altijd hoog zal zijn. En ja, dan is je lontje ook meteen een stuk korter met grotere kans op een mom rage.

Is mom rage erg?

Allereerst hebben we het nu over ‘gewone’ heftige boosheid en natuurlijk niet over dusdanige woede dat je iemand iets aan zou doen. Gewoon boos zijn is een menselijke emotie en eigenlijk zou je hier gewoon naar moeten luisteren.

Het wil je immers vertellen dat jijzelf of een ander over je grens heen is gegaan! Word je boos terwijl je kind erbij is? Als dat niet te vaak is, leert je kind er zelfs van. Mits je uitlegt waarom je boos werd en ook uitlegt dat het je spijt. Zo leert je kind wat boos zijn is, hoe je ermee omgaat en hoe hij het goed maakt.

Boosheid onderdrukken

We kunnen het nog sterker uitleggen: boosheid laten zien is gezonder dan het onderdrukken. Natuurlijk moet het niet zo zijn dat je de hele dag loopt te foeteren tegen je kind. Maar af en toe je boosheid laten zien is dus helemaal niet zo erg.

Als jij nooit boos bent zou je kind zelfs moeite kunnen hebben met zijn eigen boze gevoelens. En ook voor jezelf is het natuurlijk beter als je het niet opkropt.

Gezonder voor je eigen lichaam, maar bedenk ook dat alle woede opkroppen ook kan betekenen dat je dan uiteindelijk echt ontploft! Boosheid onderdrukken zal extra stress geven en kan naast lichamelijke klachten ook psychische klachten met zich meenemen.

Mom rage in de publiciteit

Mom rage is uiteraard geen nieuw fenomeen. Maar het is pas sinds kort dat er ook aandacht voor komt vanuit de psychologie. Daarom zal je de term wel vaker gaan zien.

Wat doe je tegen mom rage?

Uiteraard is het fijn als je kunt voorkomen dat je (te vaak) boos wordt. Daarom geven we je tips hoe je het allemaal makkelijker kunt maken om zo je lontje een stuk langer te houden en echte mom rage te voorkomen!

  • Kom op voor jezelf. Jij hebt net zo goed recht op tijd voor jezelf als je partner!
  • Ben je een alleenstaande ouder? Kijk of er iemand is die op vaste tijden even bij je op wil passen zodat je toch een avondje of dagje hebt om even op te laden.
  • Zorg voor voldoende slaap
  • Stap af van het perfecte plaatje wat de maatschappij je voorhoudt. Je hoeft niet al die ballen in de lucht te houden. Bepaal wat voor jou belangrijk is! Dus bepaal naar eigen behoeften of en hoeveel je buiten de deur werkt, hoeveel sociale contacten je hebt, hoeveel vrijwilligerswerk je aankunt (of gewoon niet doet!) enzovoort.
  • Ook je partner is ouder. Jij bent niet degene die altijd voor de kinderen klaar moet staan, dat moeten jullie samen! Dus ook hij kan er in de nacht uit of rijden naar clubjes en dat soort dingen.
  • Voel je niet schuldig als je eens ontploft waar je kindje bij is. Zoals gezegd: benoem het en bied je verontschuldigingen aan. En je kind leert ervan!

Vraag jezelf af wat je zo boos maakt. Door dit te achterhalen kun je iets aan de oorzaken doen. Word je echt boos om dat wat je kind doet, of ben je gewoon moe? Ben je echt boos omdat je kind niet luistert of zit er juist een angst achter dat hem of haar daardoor iets overkomt?

Fijn om dit voor jezelf te ontdekken en je kunt het meenemen in je uitleg naar je kind toe waarom je boos werd! Dat werkt ook voor je kind extra verhelderend en kan hem of haar doen inzien waarom hij dus wel moet luisteren (om maar iets te noemen).

Gaat het om meer dan af en toe uit je slof schieten? Zoek hulp. Praat erover met je partner of andere mensen die je vertrouwt. En als het nodig is, kun je natuurlijk hier professionele hulp inroepen.

Het kan zo zijn dat er meer achter zit dan het moment zelf. Traumatische ervaringen kunnen namelijk ook een trigger zijn om te ontploffen door onschuldige dingen.

Moedermaffia

Ook de zogenaamde moedermaffia maakt het er niet beter op, natuurlijk. Als jij de dingen anders doet of gewoon eens eerlijk op je Facebookaccount meldt dat het echt je dag niet is vandaag, dan kun je er zeker van zijn dat de moedermaffia toeslaat.

Laat ze maar lekker kletsen! En doe er zelf niet aan mee als het om een andere moeder gaat. Wij, moeders, zouden elkaar juist moeten steunen!

Moederschap
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)