Skip to Content

10 types moeders in de speeltuin

10 types moeders in de speeltuin

Ik vind ze altijd wel grappig om te lezen, die blogjes over tien types moeders… in het algemeen, op het schoolplein, op vakantie, in Facebookgroepjes, rondom Kerstmis, op Vaderdag etc. Grote kans dat je overal wel iemand bij kan indelen, en dat je jezelf altijd een mix vindt.

Nu was ik afgelopen vrijdagmiddag heerlijk naar de waterspeeltuin. De scholen zijn weer begonnen, dus alleen diegene die vrijdagmiddag vrij zijn, waren er. Plus natuurlijk heel veel jonge kinderen.

10 types moeders

De digitale moeder

Ze gooit een kleedje neer op de grond, laat de tas neerploffen, kleedt de kinderen om en duikt achter het beeldscherm van haar telefoon, e-reader of minilaptop. De kinderen redden zich wel. Het liefste met oordopjes in.

Regelmatig komen er bliepjes en andere geluidjes van die kant.

De oppas

Natuurlijk kunnen dit ook gewoon moeders zijn die al op jonge leeftijd moeder zijn geworden, maar op de manier waarop ze met de kinderen omgaan, lijkt het me toch eerder dat het de oppas is.

En dan heb je kinderen die daar heel goed naar luisteren en haar (dat vul ik dan maar in) vaker zien dan hun eigen moeder of waarvan de kinderen zoiets hebben bekijk het maar, je bent mijn moeder niet.

De zongebruinde moeder

Deze moeder draagt een bikini en heeft een heerlijk plekje op het gras veroverd, natuurlijk vol in de zon. Naast haar staan meerdere flesjes om vooral toch bruin te worden / blijven van die laatste zonnestraaltjes.

En tja, dan is het blijkbaar noodzakelijk om te gaan liggen, met je benen opgetrokken en wijd uit elkaar zodat ook de binnenkant van je been bruin wordt…

De picknickster

Deze komen met een enorme lading met tassen aan, natuurlijk heb je een extra grote tas mee met handdoeken en zwemkleding. Maar daarin zit vooral veel eten, drinken, borden en bestek.

Terwijl de kinderen rondrennen en plezier maken, zijn zij aan het eten. En dan geen boterhammetjes of een lekker koekje, maar complete maaltijden.

De wat-doe-ik-hier-eigenlijk moeder

Ze komt er, maar echt rust heeft ze niet.

Ze kijkt wat op haar telefoon, rent achter de kinderen aan of laat ze juist lekker de vrije gang terwijl ze alle andere kinderen nat schieten met een waterpistool dat ze van een ander kind hebben afgepakt en besluit na tien minuten dat het wel weer welletjes is geweest en het tijd is om naar huis te gaan.

De vriendinnenclub

Deze moeders komen vooral voor de gezelligheid met elkaar, soms zelfs met meer moeders (of vrouwen) dan kinderen. Gewoon omdat het zo gezellig is om bij te kletsen.

De jongste kinderen zitten tussen hen in en de rest rent rond. Als er iets moet gebeuren maakt het niet uit wie er reageert, de kinderen luisteren naar hen allemaal. Alsof ze meerdere moeders hebben.

De (over)bezorgde moeder

Natuurlijk, met een baby of een dreumes ren je achter je kind aan. Zeker als er water in de buurt is, maar als je kind ondertussen een kleuter is, wordt het toch wel tijd om een beetje los te laten.

Gewoon een plekje opzoeken waarvandaan je de hele waterspeeltuin in de gaten kan houden in plaats van er continu achteraan te rennen en bezorgd in te grijpen als het deurtje van de waterstroom niet direct open wil.

De relaxte moeder

Grote kans dat haar kinderen al wat ouder en zelfstandiger zijn en zelf hun gang gaan. Of anders is de houding van moeders gewoon zo relaxed dat ze dat heerlijk zen uitstraalt.

Haar kinderen gaan hun eigen gang en zij tovert nog net geen glas wijn tevoorschijn omdat het vrijdagmiddag is.

Catwalk mama’s

Deze moeders denken dat de straat een catwalk is en paraderen ook met een dusdanige attitude rond.

Dikke laag make-up op het gezicht, enorme hoed en zonnebril en natuurlijk de nieuwste mode luchtige kleding. En een figuur… alsof ze de rest van de dag in de gym rondhangen.

Sporty mama’s

Deze moeders zijn zeer sportief, ze komen al hardlopend achter een fietskar / buggy het terrein oplopen.

Het omkleden van de kinderen wordt bij voorkeur gecombineerd met diverse rek- en strekoefeningen. Het liefste springen ze ook in het water om een aantal baantjes te trekken.

Naast de moeders heb je trouwens nog twee andere categorieën, al heb je daar eigenlijk ook weer subcategorieën in.

De moeders van de moeders (of vaders); oftewel de oma’s

Tja, het is een doordeweekse dag en grote kans dat papa en mama dan gewoon moeten werken. Dan is het heel fijn als oma te hulp schiet.

Oma’s zijn over het algemeen iets bezorgder, dus die lopen met het kind aan de hand door de waterplas of gaan samen van de glijbaan. Terwijl er honderden foto’s van gemaakt worden.

De vaders

Het viel me op dat er verhoudingsgewijs veel vaders waren, net niet de helft. Dat zie je niet vaak.

Nu waren deze vaders er ook in allerlei pluimage hoor; vooral veel vaders die in slaap aan het vallen waren terwijl een dreumes rond hen heen kruipt of de vaders die een plekje heeft veroverd aan de picknicktafel met laptop en gewoon doorwerkt op locatie.

Moederschap
Floortje
  1. Helga says:

    Ik was een mix tussen nummer 1 en 8, maar ik mag tegenwoordig niet eens meer mee zwemmen :-( Dus ben ik nu meer type ‘moederziel alleen’ wanneer ik ga. ;-)

Comments are closed.