Skip to Content

Ontspannen moederschap

Ontspannen moederschap

Sinds je moeder bent heb je misschien een beetje het gevoel dat je maar blijft hollen. Dat er nergens meer rust voor je te vinden is, want er is altijd wel een baas, een kind, een partner, een vriendin, misschien wel een ouder of wie dan ook die om je aandacht smeekt. Hoe kun je nog ontspannen en genieten van het moederschap?

Minder beeldscherm

Oké, niet meteen boos worden. Maar het is nu eenmaal wel een feit: veel tijd wordt opgeslokt door beeldschermpjes. Nu denk je misschien dat je maar heel even erop zit, maar houd het voor de gein eens bij!

En niet alleen de langere sessies maar ook die ‘vijf’ minuutjes ontspannen tussendoor op Facebook of het even posten van die leuke foto op Instagram.

Want al die kleine momentjes bij elkaar wordt echt wel een hele tijd. En die tijd wordt toch echt afgesnoept van de tijd die je hebt om alle verplichtingen na te komen. Of om leuke dingen te doen!

Keuzes maken

Moet je echt alles doen wat je aan het doen bent? Werk je 24 uur per week (om maar iets te zeggen) en voel jij je daarnaast ook nog verplicht om op school te helpen, een voetbalmoeder te zijn, natuurlijk zelf naar je clubjes te gaan en het huis altijd blinkend schoon te hebben?

Maak eens keuzes wat echt belangrijk voor je is! Beter minder dingen doen, maar goed en met plezier, dan heel veel dingen half en gestrest.

Plan ontspanmomenten in

Gewoon even tijd voor jezelf. Alle kinderen de deur uit of in slaap? Dan is het tijd voor jou. Even lekker rustig bijkomen met een goed boek, ontspanningsoefeningen (hier) of zelf een extra slaapje pakken.

Doe wat jij fijn vindt om weer even bij jezelf te komen! En daar hoef jij je echt niet schuldig over te voelen! En zijn dit soort momenten bij jou niet aanwezig? Er bestaat eventueel ook nog zoiets als een oppas…

De natuur in

Wij, westerse mensen, vergeten nog weleens dat we gewoon een onderdeel van de natuur zijn en dat die natuur toch echt onze roots is. De natuur in betekent ontspannen!

Luisteren naar stromend water wordt ook als heel ontspannend gezien. En dat kun je ook je huis inhalen trouwens. Zorg voor (veilige) planten in huis!

Maar ik heb ook weleens gelezen dat alleen al een foto van bijvoorbeeld een bos ontspannend zou zijn. Dus verander een wand door fotobehang in een bos. En dat water kun je gewoon als een screensaver op je laptop laten stromen…

Bewegen

Daarop inhakend: ook bewegen is goed voor jezelf. Ga je keuzes maken waar jij je tijd in wilt steken? In ieder geval iets van beweging voor jezelf zou daar eigenlijk wel in moeten.

Doe wel iets wat helemaal jouw ding is. Zo maak je er een heerlijk momentje van, wat nog gezond is ook, én wat vol te houden is.

Ga er even samen op uit

Even alleen met je partner er tussenuit en tijd voor elkaar hebben. Ook dat kan een heerlijke vorm van ontspanning zijn. Er is vast wel een grootouder of vriendin die even op wil passen.

Durf eerlijk te zijn

Is het allemaal te veel? Voel je weerstand tegen bepaalde zaken die je moet doen? Durf eens eerlijk toe te geven aan jezelf wat er nu aan de hand is!

Natuurlijk is het niet leuk om toe te moeten geven dat je niet alle ballen hoog weet te houden. Maar wil dat zeggen dat je faalt? Nee, het wil simpelweg zeggen dat de maatschappij op hol geslagen is en veel te veel van ons verlangt!

Kijk eens naar de dieren. Hoe lang liggen die katten van je wel niet te luieren? Is je hond in diepe rust?

En nee, dat is niet alleen maar omdat hun leven saaier zou zijn dan buiten in het wild. Want liggen leeuwen ook niet uren te snoezelen in de zon? Spelen apen ook niet lekker met hun jonkies? Waarom zouden wij dan de hele dag maar door moeten gaan?

Geef toe dat het teveel is en ga hiermee aan de slag! Zo kun je weer uitkomen bij keuzes maken, maar het kan ook heel simpel de conclusie zijn dat je gewoon eens wat vroeger naar bed moet gaan…

Kies eens voor jezelf

Heb je de neiging om vooral te doen wat anderen willen? Een dagje uit betekent naar de dierentuin omdat je zoontje dat graag wil. Uit eten doen we bij de pizzeria omdat je man dat zo lekker vindt en de speeltuin is het geijkte zondagmiddaguitje voor je dochtertje.

Maar waar blijft wat JIJ leuk vindt? Of je nu kiest voor een leuke activiteit die je elke woensdagavond gaat doen, voor af en toe een zussendag of gewoon een hobby thuis, dat maakt niet uit. Als je maar regelmatig even jezelf mag verwennen met iets wat jezelf graag doet.

Stel geen onrealistische eisen aan je moederschap

We willen allemaal de beste moeder zijn die er bestaat, toch? En dus leggen we de lat idioot hoog. Natuurlijk is het de bedoeling dat jij je kind door dik en dun beschermt enz., maar we neigen regelmatig naar overdreven gedrag wat zelfs niet eens goed is voor je kind.

Een overbeschermd kind heeft er later eerder last van, een kind wat niets zelf mag doen raakt gefrustreerd en een kind wat nooit bepaalde eigen verantwoording krijgt zal later dit verantwoordingsgevoel dus niet echt getraind hebben. Dus vraag je zelf eens af of je het jezelf niet te moeilijk maakt.

Lekker: pyjamadag…

Daarop inhakend: houd zo af en toe eens lekker een ‘de boel de boel laten dag’. Wedden dat je kinderen het alleen maar leuk vinden! Gewoon een dag geen moeilijke toestanden en verplichtingen.

Lekker met je gezin genieten is het enige wat je moet doen. En zo gezellig met elkaar opladen! Maak er een pyjamadag van of struin lekker met elkaar over het strand waarbij de tijd even niet belangrijk is.

Hier en nu

Jawel, daar is die weer: hier en nu leven. Ondertussen een begrip wat te pas en te onpas gebruikt wordt. Maar het is nu eenmaal wel waar.

Door even niet aan al die zaken te denken die nog moeten gebeuren (thuis of op je werk of waar dan ook) en gewoon alleen maar bezig te zijn met ‘nu’, schept heel veel rust. En dus meer ontspanning.

Het heeft ook helemaal geen nut om je over de rest druk te maken. Je bent nu hier en kan daar dus niets doen! Met piekeren komen al die klussen echt niet spontaan af. Die liggen morgen nog gewoon op je te wachten, of je er nu wel of niet aan gedacht hebt!

Wil Cats
Volg me via: