Skip to Content

Tips voor de leukste ebooks voor moeders

Tips voor de leukste ebooks voor moeders

De kinderen op bed, manlief aan het werk. Op zulke momenten is het zeldzaam stil in huis. Het liefst kruip ik dan met een dekentje en een kop thee (of een warme chocolademelk met slagroom) op de bank. Om mezelf vervolgens te verliezen in een goed boek (of eigenlijk ebook).

Cliché, maar oh zo fijn. Zeker nu het herfst is en vroeg donker. Voordat ik moeder werd las ik werkelijk alles, van klassieke literatuur tot chicklits. Tegenwoordig heb ik minder leestijd en moet ik selectiever zijn.

Soms vind ik het fijn om een boek van of voor moeders te lezen. Om herkenning te vinden of tot nieuwe inzichten te komen. Of simpelweg om vermaakt te worden. Hierna deel ik een lijstje van ebooks (tja, veel papieren boeken hebben hier plaats gemaakt voor speelgoed…) voor moeders, die nog op mijn verlanglijstje staan.

Perfecte moeders bestaan niet – Diana Koster

Dit boek is me door meerdere mensen aangeraden, het zou een toegankelijk boek zijn met veel herkenning. En fijne handvatten bieden om een balans te vinden als nieuwe moeder. Dit boek moet ik na drie jaar toch echt maar eens gaan lezen.

Onder moeders vleugels – Louisa May Alcott

Bij bol.com kun je een aantal boeken gratis downloaden. Waaronder deze 150 jaar oude klassieker. Toegegeven, je moet er wel van houden. Het boek speelt zich af tijdens de Amerikaanse burgeroorlog en gaat kort gezegd over een moeder die een aantal jaar in haar eentje voor haar vier tienerdochters moet zorgen.

De moederliefde en puberproblemen zijn van alle tijd, maar dit verhaal speelt zich nog af in de tijd dat meisjes zich dienstbaar moesten opstellen. Als je het kunt waarderen is dit een heerlijk boek voor een druilerig weekend.

Dagboek van een verloskundige – Marlies Koers

Een kijkje in de wondere wereld van een verloskundige, wie wil dat nou niet? Ik had al veel bewondering voor het beroep van verloskundige, want geen idee wat ik zonder ze had gemoeten. Maar dit boek versterkt dat nog eens. Een aanrader!

Het puberende brein – Eveline Crone

De pubertijd van mijn kinderen is gelukkig nog een ver-van-mijn-bed-show. Maar ik houd van boeken die je een andere kijk kunnen geven op onderwerpen. En dat schijnt dit boek echt te doen.

Het is inmiddels 10 jaar oud, en wordt beschouwd als een onmisbaar boek voor puberouders.

Slaap! Hoe je baby van 0-12 maanden doorslaapt – Susanne Willekes

Wij zijn gezegend met twee schone slapers (meestal dan toch). Maar dat is geluk, en absoluut geen wijsheid.

Het kan nooit kwaad je van tevoren in te lezen over het onderwerp baby’s en slaap, want het is een complex gebeuren als je het mij vraagt. En wie kan je beter informeren dan de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach van ons land?

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen – Philippa Perry

Ook dit boek staat hoog op mijn lijstje. Al weet ik nog niet zeker wat ik ervan ga vinden. Ik ben voor boeken die zelfreflectie stimuleren, maar ben ergens bang dat dit boek te Amerikaans is naar mijn zin.

De meningen over het boek zijn ook verdeeld, al is het inmiddels een absolute bestseller. Dus zit er niets anders op: zelf oordelen.

Lastige kinderen? Heb jij even geluk – Berthold Gunster

Het fenomeen kan je haast niet ontgaan zijn de laatste jaren: omdenken. Het officiële bedrijf achter het omdenken heeft jaren geleden dit boek geschreven over opvoeden. De kern van het boek: stop met opvoeden! Interessant toch?

Vrije geboorte – Anna Myrte Korteweg

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de natuurlijke bevalling en de mogelijkheden daarbij. Dit boek biedt een mooie basis om je te verdiepen in wat er allemaal kan.

Én bevat de nodige ervaringsverhalen. Niet alleen interessant voor aanstaande moeders, maar zeker ook voor vaders.

Geef dat kind een slok jenever – Dorine Hermans

Alleen al de titel zorgt ervoor dat je dit boek wil lezen, toch? Leuk om met je ouders of grootouders te bespreken. De jenever en het pak slaag zijn natuurlijk niet meer van deze tijd, maar wie weet haal je nog wat bruikbare tips uit dit vermakelijke boek.

Waarom? Daarom! – Roué Verveer

Even geen zin in serieuze beval- of opvoedinformatie, of zware klassiekers? Dan is dit boek misschien wat je nodig hebt. Gewoon een leuk boek dat luchtig geschreven is.

Geen wetenschappelijke onderbouwingen, alleen eigen ervaring. Al kan het je ook een beetje aan het denken zetten.

Gelukkig zonder kinderen – Lisette Schuitemaker

Een interessant boek over een onderwerp waar nog steeds een zeker taboe op lijkt te rusten: (on)gewenste kinderloosheid. Ook voor moeders is dit een fascinerend boek. Het geeft inzicht in andere achtergronden, denkwijzen en keuzes.

Mijn gamende kind – Koen Schobbers

Onze kinderen zijn nog te klein om te gamen, maar ik heb niet de illusie dat dat zo blijft. Zeker niet met een vader die zichzelf helemaal kan verliezen met een controller in z’n hand.

En dat hoeft volgens mij ook helemaal niet erg te zijn. Maar hoe ga je ermee om, waar liggen de grenzen? Dit boek geeft fijne handvatten.

De groene mama – Kari van der Heide

Een gloednieuw boek en als je het mij vraagt over een onderwerp dat steeds meer leeft. Veel moeders zijn zich steeds bewuster van de wereld om ons heen. En hoe we die wereld kunnen behouden voor onze kinderen.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet bepaald een milieuactivist en blijf nog steeds wegwerpluiers gebruiken. Toch ben ik nieuwsgierig naar de concrete handvatten uit dit boek. Een beetje inspiratie kan nooit kwaad.

Moederschap
Jessica