Skip to Content

De 5 talen van de liefde; spreek jij de taal van je kind?

De 5 talen van de liefde; spreek jij de taal van je kind?

Grote kans dat je zegt ‘Natuurlijk spreek ik de taal van mijn kind!’

Maar spreek je ook de eerste liefdestaal van je kind? Wist je eigenlijk dat er verschillende liefdestalen zijn? Lees in dit blog alles over de liefdestalen van kinderen en waarom het zo belangrijk is om die taal te spreken.

Mijn taal, zijn taal en haar taal

Jaren geleden heb ik het boek ‘De 5 talen van de liefde’ van Gary Chapman gelezen. Ik ontdekte dat mijn partner en ik allebei een andere taal spraken. Letterlijk: hij Spaans en ik Nederlands, maar ook een andere ‘liefdestaal’.

Geen wonder dat het vaak zoveel moeite kostte om elkaar te begrijpen. Tot ik wist wat zijn eerste liefdestaal was en die ook ging ‘spreken’. En het hielp: er was meer begrip en een beter contact.

Ik was benieuwd of dit ook werkte in de relatie met mijn dochter.

En…. ja! Hoewel kleine kinderen nog alle 5 de liefdestalen nodig hebben, herkende ik de taal die zij op dat moment nodig had, en merkte ik een positieve verandering op als ik haar favoriete taal gebruikte.

Waarom kinderen vaak niet geloven dat hun ouders van hen houden

Zonder twijfel houden de meeste ouders zielsveel van hun kind. Ze gaan er van uit dat hun kind wéét dat dat zo is: ze doen immers al het mogelijke voor hem! Toch zijn veel kinderen er niet zeker van dat hun ouders echt van hen houden.

Ze vragen zich af: ‘Waarom is mama dan zo vaak boos op mij?’ of ‘Waarom leest papa nooit een verhaaltje voor me?’ of ‘Waarom krijg ik dan mijn lievelingscomputerspelletje niet?’

Hoe kan het dat deze kinderen niet overtuigd zijn van de oprechte liefde van hun ouders?
Het eenvoudige antwoord: omdat die niet de eerste liefdestaal van hun kind spreken.

Volgens Chapman, Amerikaans schrijver, zijn er vijf liefdestalen. Alle talen zijn belangrijk, maar meestal heeft een kind een favoriete taal, de ‘eerste liefdestaal’, de taal die hij het beste begrijpt, de taal waar hij blij van wordt, de taal waardoor hij wérkelijk voelt dat hij geliefd is.

Liefdestank

Net zoals een auto een gevulde benzinetank nodig heeft om te kunnen rijden, zo is een gevulde liefdestank belangrijk voor het welzijn van het kind, aldus Chapman. Een lege liefdestank is de hoofdoorzaak van ‘lastig’ gedrag.

Het kind geeft met zijn gedrag aan dat hij ergens behoefte aan heeft: hij gaat zeuren, wordt hangerig of boos, maakt ruzie of weigert te luisteren.

Door de favoriete taal van je kind te spreken kom je tegemoet aan zijn emotionele behoeftes, waardoor de liefdestank gevuld wordt.

En als die tank vol is, zijn kinderen gevoelig voor ouderlijk gezag en bereid zich te houden aan regels. Want dan ‘weten’ ze dat hun ouders van hen houden en het beste met hen voor hebben.

De 5 liefdestalen (in willekeurige volgorde)

Lichamelijke aanraking

Kinderen die lichamelijke aanraking als eerste liefdestaal hebben, zullen deze taal ook vaak naar jou gebruiken. Ze houden enorm van knuffelen, op schoot zitten, gemasseerd worden of een potje stoeien.

Positieve woorden

Kinderen die deze taal als eerste liefdestaal hebben, willen zoveel mogelijk lieve woorden horen. Ze zullen dat laten merken door ook jou te overladen met bijvoorbeeld: ‘Mama, je bent de liefste van de hele wereld, ik houd van je!’.

Belangrijk is het regelmatig geven van complimenten, mits die écht en terecht zijn; kinderen doorzien feilloos als dat niet zo is.

Samen tijd doorbrengen

Samen zijn is voor kinderen met deze eerste liefdestaal heel belangrijk. Maar dan wel onvoorwaardelijk en niet ‘even tussendoor’ terwijl je tegelijkertijd nog iets anders doet.

Korte tijd is ook prima, als je aandacht op dat moment maar volledig voor je kind bestemd is.

Cadeaus en attenties

Alle kinderen houden van cadeautjes, maar voor diegenen voor wie dit de eerste liefdestaal is, zijn attenties extra belangrijk. Met verjaardag, Sinterklaas, bij het wisselen van de tanden, als het vakantie is, maar vooral ook onverwachts tussendoor.

Cadeaus hoeven echt niet persé iets te kosten. Alle attenties zijn goed: zelfgemaakt, gevonden in huis, op straat of het park. En het is helemaal mooi als ze dan ook nog eens met aandacht gegeven worden of op een leuke manier zijn ingepakt.

Dienstbaarheid

Ieder kind heeft het nodig dat er voor hem gezorgd wordt, met volle aandacht en uit liefde. Maar voor sommige kinderen is dit de ultieme liefdestaal; als hij ‘aangesproken’ wordt in deze taal, voelt hij zich het meest geliefd.

Extra liefdestaal; humor

Naast de 5 liefdestalen die Chapman noemt, vind ik dat er nog een zesde liefdestaal bij hoort; de taal van de humor. Humor kan patronen doorbreken en geeft verrassende wendingen.

Zonder humor is het leven saai. Kinderen lachen vaak meer dan volwassenen. Jammer dat wij dat verleerd zijn. Humor kan gebruikt worden in combinatie met alle talen.

Valkuil

Let op: Vind jij het heerlijk als je kind tegen je zegt ‘Ik houd van je’ of ‘Je bent de liefste van de hele wereld’? Dan is de kans groot dat ‘positieve woorden’ jouw eigen eerste liefdestaal is. Vast en zeker gebruik jij dan die taal ook vaak tegen je kind.

Maar is jouw favoriete taal wel de eerste liefdestaal van jouw kind? Komen jouw mooie woorden wel echt bij hem binnen?

Of kun je hem beter bereiken met vers gebakken koekjes (dienstbaarheid), het samen maken van een grote puzzel (tijd) of met een ruig stoeipartijtje (lichamelijke aanraking)?

Ontdek de favoriete taal van je kind om op de meest effectieve manier je kind te laten merken dat je van hem houdt. Je kind zal je er dankbaar voor zijn!

En psssst….
…tussen partners werkt het precies hetzelfde. Miscommunicatie en misverstanden tussen partners kunnen voor een groot deel opgelost worden als wij de eerste liefdestaal van onze partner zouden kennen. Én als we de bereidheid hebben deze taal tegen hem of haar te spreken.

Ik wens je veel liefde en verbinding.

Bovenstaande tekst komt uit het ebook ‘Spreek de taal van je kind’ van gezinstherapeut Marga van Holsteijn van Praktijk Trotse Moeders. Haar doel is om als gezinstherapeut dit geweldige nieuwe inzicht aan andere ouders overbrengen.

Wat is de taal van je kind? Hoe ontdek je de favoriete taal van je kind? Wat heeft ‘straf’ te maken met de liefdestalen? Welke tips kun je meteen gebruiken bij de verschillende talen?

Download hier het gratis ebook ‘Spreek de taal van je kind
Moederschap
Redactie Mamaliefde