Skip to Content

10 overleving tips voor lange dagen waar geen einde aan lijkt te komen

10 overleving tips voor lange dagen waar geen einde aan lijkt te komen

Natuurlijk zijn jouw kinderen de liefste, leukste en aardigste van de hele wereld. Ze zijn goed opgevoed, weten precies hoe het hoort en luisteren altijd.

Ach, er moet altijd wat te dromen zijn. Die van mij zijn het bij vlagen absoluut niet. Vooral op van die lange dagen waarop je je afvraagt hoe lang de dag nog gaat duren.

Dat je om negen uur op de klok kijkt en er al een halve dag op hebt zitten (voor je gevoel). En dat natuurlijk in het kwadraat met twee kinderen. Dat ze na het avondeten enorm hangerig zijn maar het nog geen bedtijd is.

Dat het weer niet meewerkt, de kinderen helemaal niets leuk vinden, alles stom is en je met je handen in het haar zit. Je gewoon echt niet meer weet wat je kan doen.

Tips lange dagen

Kinderen een uur eerder naar bed

Natuurlijk alleen als ze echt moe zijn en overdag niet of nauwelijks hebben geslapen.

Anders heb je ‘s-nachts spookkinderen en daar wordt je de volgende ochtend niet happy van.

Lekker lang in bad

Om dat uur een beetje te rekken na het avondeten en voor ze naar bed gaan, lekker lang in bad laten spetteren. Kraan open, stop erin, kilo speelgoed erbij en er naast gaan zitten op een krukje.

Werkt hier altijd. Zou er zelfs een boekje bij kunnen pakken om te gaan lezen. Na een half uur is het even haren wassen en dan verder spelen of alsnog richting bed. Slapen als roosjes.

Naar de kinderboerderij

Werkt hier altijd; gewoon lekker op stap en de deur achter je dicht trekken. De boel de boel laten, blijft wel liggen. Nu eerst even naar buiten, een andere omgeving opzoeken.

Bij voorkeur een kinderboerderij met lieve schattige geitjes die je kan voeren, een terras voor mama en enorm klimtoestel waar ze hun energie kwijt kunnen.

Aan de cafeïne

Dit zal vast niet voor iedereen werken, maar als ik zelf een beetje moe ben en echt energie nodig heb drink ik een glas cola. En dan de echte ‘harde’ coca cola. Geen light variant of ander merk. De enige echte.

Vaak hebben we een fles staan voor manlief die dit graag drinkt. Op dit soort dagen wil ik voor mezelf ook wel een glas vullen. Zeker als je normaal geen cola, of koffie drinkt werkt dit als een paardenmiddel.

Hele sterke koffie met de buurvrouw werkt ook trouwens. Liever geen cola of koffie; je secret stash chocola in je eentje in de keuken opsnoepen volstaat ook.

Oma hulplijn

Gelukkig hebben wij ook een oma die heel dichtbij woont, en vanwege haar Parkinson in de ziektewet zit.

Op dit soort dagen ben ik enorm blij met deze hulplijn die dan vaak gezellig een van de kinderen van me overneemt. Kan ik de ander even een-op-een aandacht geven. En komt de ander een stuk vrolijker thuis.

De vierkante nanny

Die wil hier in huis ook nog wel eens werken, vooral als er magische prinsessen met ijskoude krachten op het beeldscherm verschijnen, gele clowntjes met irritante piepstemmen of racende auto’s.

Kan mama even wat anders doen. Lang leve netflix!

Een zak popcorn, of iets anders dat veel kleiner is.

Hoe meer hoe beter, en vooral zo klein mogelijk. Een schaaltje vullen, kinderen aan tafel en een kwartier lang heb je geen kind aan ze. Tenminste, totdat ze het schaaltje omgekeerd op de grond gooien…

Gehalveerde druiven of krenten werken ook altijd erg goed. Soepstengels en rijstwafels daarentegen zijn direct op. Zelfs fruit hagelslag met de vingers laten eten of chocopops zijn ideaal hiervoor!

Afspraak buitenshuis

Is het weekend, of heeft je man een vrije dag. Natuurlijk heb je dan spontaan een afspraak die je helemaal was vergeten op de kalender te zetten.

Er is vast wel een vriendin die samen met je naar het terras wil of anders werkt een spoed bezoek aan de pedicure ook altijd.

Tenminste als je niet op sandalen loopt, dan ziet je man ook niet waar je bent geweest.

Met de buurmeisjes in de zandbak

De buurkinderen hier zijn gek op kleine meisjes en jongens. Die worden het liefste opgetild om samen mee van de glijbaan te glijden.

Nu zie ik dat niet altijd even zitten, maar zolang de kinderen zelf niet protesteren mogen ze op dit soort dagen hun gang gaan. Mogen ze van mij wel 1.000 keer achter elkaar van de glijbaan of doen-alsof-picknicken in een diepe kuil. Ga ik op het bankje in het zonnetje zitten.

Tot 10 tellen, ademhalen en weer doorgaan

Morgen is er weer een dag!

Wat is jouw overlevingstechniek op dit soort dagen?

Moederschap
Linda van Aken
 1. Romy says:

  De vierkante nanny, haha! Ik probeer het te vermijden maar het werkt erg goed voor mijn dreumes die alles samen met mama wil doen.

 2. Tamara says:

  hahaha heb even flink zitten lachen! Zo herkenbaar! Vooral dat in bad doen of eeeven een reep chocola naar binnen werken. Adem in adem uit.. Haha

 3. Elisabeth says:

  Leuk lijstje, heel handig! Die cafeïne en het uurtje badderen zijn heeeeel herkenbaar. Maken wij hier vaak gebruik van :)

 4. Kim says:

  De oma is een fijne vervanging voor de mama, zowel voor het kind als voor de mama zelf ;-) Af en toe moet mijn zoon even weg, anders draai ik gek. Om hem dan natuurlijk vijf minuten later al te missen.

 5. Patricia says:

  De vierkante nanny en de cafeïne worden hier regelmatig ingezet, maar over het algemeen moet ik er toch wel weer om lachen wat er allemaal wordt uitgespookt op zo een dag…..als ze eenmaal heerlijk in hun bedje liggen!

 6. Miranda says:

  oh heerlijk om te lezen dit:)
  Ik verheug me nu al op dit soort dagen haha;) gelukkig hier ook een opa en oma heel dichtbij en ook nog een tante en oom dus dan moet het helemaal goedkomen;)

Comments are closed.