Skip to Content

Mommy burn-out

Mommy burn-out
  • Het moederschap is geweldig.
  • Het moederschap is fijn.
  • Het moederschap is veelzijdig.
  • Het moederschap houdt nooit op.
  • Het moederschap is zwaar.
  • Het moederschap is onbetaalbaar.
  • Het moederschap is een achtbaan.
  • Het moederschap maakt gelukkig.
  • Het moederschap kost veel energie.

Hoeveel bolletjes kun jij aanvinken? Ik kan je eerlijk zeggen dat ik ze bij tijd en wijlen allemaal kan aanvinken. Het moederschap slingert ons heen en weer van de ene naar de andere emotie. En dat kan helaas soms uitmonden in een mommy burn-out.

Wat is een mommy burn-out?

Men kent tegenwoordig allemaal wel het fenomeen: burn-out. Het betekent letterlijk: opgebrand. Dit wordt vaak geassocieerd met werken. Veel mensen die een burn-out hebben, krijgen dit door hun werk en moeten daarvan herstellen.

Minder bekend is de mommy burn-out. Het betekent dat de (al dan niet werkende) moeder is opgebrand. Het lukt je niet meer op alle moederlijke taken op je te nemen en tot een goed einde te brengen. Het vergt te veel energie van je en je wordt er niet meer gelukkig van.

Symptomen

Aan welke symptomen herken je een mommy burn-out?

Vermoeidheid

Je bent moe. En niet zomaar moe. Nee, je bent ontzettend moe en hebt amper de kracht om de ene voor de andere voet te zetten. Je gaapt de hele dag en hebt nergens de kracht voor. Dit kan je best een dag overkomen.

Maar als je merkt dat dit wekenlang aanhoudt en je voelt dat er in je koppie veel stress ontstaat is het belangrijk om in actie te komen en voor jezelf op te komen.

Vergeetachtig

Je vergeet heel veel. Van de tandartsafspraak tot aan de boodschappen. En zelfs om je dochter op tijd op te halen bij een vriendinnetje. Iedereen vergeet dingen, daar hoef jij je niet voor te schamen.

Maar als het grotere proporties begint aan te nemen dan is het tijd om kritisch naar jezelf te kijken om erachter te komen waar het vandaan komt. Als jij je kind vergeet op te halen bij de kinderopvang, het vriendinnetje of de sportclub, dan is dat wel een eerste signaal dat er iets meer aan de hand is.

Humeurig

Je bent niet de eerste moeder die humeurig is. Er wordt nogal wat van je verwacht als moeder. Een dagje chagrijnig, helemaal prima. Al zal je partner het misschien wat moeten ontgelden en vindt hij/zij het wat minder prima.

Merk je dat je voor een langere periode humeurig bent en kun je niet echt iets aanwijzen waar dit vandaan komt? Bijvoorbeeld: stressvolle periode op het werk, zieke kinderen of een ruzie met vrienden of familie? Dan kan dit mogelijk duiden op een mommy burn-out.

Je ziet overal tegenop

De wekker gaat. Je wordt wakker en hebt geen zin in de dag die komen gaat. En dat gebeurt vele dagen achter elkaar.

Eigenlijk als je terugkijkt heb je al een heleboel dagen geen zin om uit bed te komen voor de dag. Er is niets om naar uit te kijken. Je zou blij zijn als het weer avond is en je in bed mag kruipen.

Wanneer je alleen maar de negatieve kanten van het moederschap ziet

Moet mijn zoon nou alweer voorgelezen worden? Ga eens alleen spelen. Pfff moet ik haar straks ook nog naar scouting brengen. Bah, de boodschappen moeten ook nog gehaald worden.

Nee, laat mijn dochters alsjeblieft geen kinderen mee uit school nemen om samen mee te spelen. Oh, is het nu al 11:54 uur? Ik heb helemaal geen zin om de kinderen uit school te halen.

En ook hierbij geldt. Iedereen heeft weleens zo’n baaldag. Maar heb je het meerdere dagen achter elkaar dan is het tijd om voor jezelf te kiezen en stil te staan bij wat er nou allemaal bij jou gebeurt.

Alle ballen hooghouden

Als moeder heb je een heleboel aantal ballen hoog te houden. Je krijgt het er allemaal bij. De zorg van je kind(eren) kost veel tijd en energie.

Je hebt voor een kindje gekozen en deze taken horen er allemaal bij. Maar dat betekent niet dat het ook allemaal van een leien dakje zal gaan en je nooit eens mag balen.

Het moederschap kent eigenlijk veel beroepen: kok, politieagent, planner, chauffeur, therapeut, juf, schoonheidsspecialiste, uitlaatservice en noem maar op.

En dan ben je daarnaast ook nog eens: partner, dochter, schoondochter, vriendin, klassenmoeder, collega, sporter, vrijwilliger en noem maar weer op. Laat af en toe maar een bal vallen, het is niet erg. Iemand anders kan die bal ook weleens oprapen en weer opgooien.

Kwetsbaar

Het moederschap heeft mij heel kwetsbaar gemaakt. Ik heb nu de zorg en verantwoordelijkheid over drie andere wezentjes. En het voelt heftig als er iets met hen aan de hand is.

Een dochter is gevallen met de fiets en huilt vanwege haar kapotte knie, de ander werd bijna nooit gevraagd door vriendinnetjes om samen te spelen en zoonlief sprak amper een woord toen hij 2 jaar was. Dat raakt mij als moeder en maakt mij verdrietig.

Nog verdrietiger dan dat er iets met mijzelf aan de hand is. Ik heb dus nu de kwetsbaarheid van 4 personen en een beetje van die van mijn man. Oké 4,5 personen dus.

Verwachting van de maatschappij

En dan moeten we als moeder ook nog maar eens omgaan met alle verwachtingen die de maatschappij ons oplegt. Moeders vergelijken zich met elkaar. Het wordt ons niet makkelijk gemaakt door onszelf, de medemoeders.

  • Jij draagt nog steeds wijdere kleding? Ik kon na één week al mijn normale spijkerbroeken weer aan.
  • Geef jij flesvoeding, waarom geen borstvoeding?
  • Zit jouw kind één uur achter de televisie per dag?
  • Waarom draagt jouw zoon nagellak?
  • Mijn kinderen eten geen snoep. Heb je ook iets zonder suiker?

Ga er maar aan staan. Iedere moeder voedt haar kind op naar eer en geweten en in haar ogen wat het beste is voor haar kind. Laten we alsjeblieft die oordelen achterwege laten. Niemand heeft er wat aan.

Postnatale depressie

Een postnatale depressie is wat anders dan een mommy burn-out. Een mommy burn-out komt meestal wat later in jouw leven als moeder, dus niet direct na een bevalling.

Lees ook: Postnatale depressie signalen en tips

Wanneer is het ernstig?

Misschien herken je een paar punten, misschien van alles een klein beetje. Het is nooit te laat om in te grijpen. De eerste stap heb je gezet door dit blog te lezen.

Praat er over met iemand waarbij dat veilig voelt. Dit kan je partner zijn of juist iemand die professioneel mee kan kijken, zoals de huisarts. Het leven is te mooi om het te laten overschaduwen door een burn-out. Jij verdient dat niet.

Moederschap
Anita Schokker