Skip to Content

Me-Time voor moeders in de ochtend

Me-Time voor moeders in de ochtend

In de hectische wereld van ouderschap en verantwoordelijkheden lijkt er een groeiende trend te zijn, vooral op sociale media na voorbeeld van Amerikaanse stay-at-home moeders (sahm’s), waarbij ze kostbare “me-time” in de vroege ochtenduren omarmen.

Een nieuwe trend?

Deze trend draait om het creëren van een stille, ontspannen sfeer voordat de rest van het huishouden ontwaakt, waarbij ze soms al om 4.15 uur opstaan om ‘relaxed’ de dag te beginnen. Het is een kans om even op adem te komen, rustig wakker te worden en je voor te bereiden op de drukte van de dag die komen gaat. Hier kijken we naar de ervaringen en tips van verschillende moeders die deze vorm van ochtend-me-time omarmen.

Een moment van stilte

Voor veel moeders is de ochtend het enige moment van de dag waarop ze enige rust en stilte kunnen vinden. Een kop koffie in de hand, zitten in een stille kamer en gewoon genieten van het moment lijkt een luxe die niet vaak voorkomt. De stilte in de ochtend biedt de mogelijkheid om je mentaal voor te bereiden op wat komen gaat, zonder afleidingen van kinderen die aandacht vragen of huishoudelijke taken die wachten.

Voor gelovige moeders is dit vaak ook een moment dat ze de bijbel erbij pakken, of bijvoorbeeld even mediteren.

Bakje koffie

Voor andere moeders is de ochtend een gelegenheid om te genieten van een bak koffie in alle rust. Terwijl de zon opkomt, kunnen ze even ontsnappen aan de drukte en gewoon genieten van de warme koffie en de stilte om hen heen. Deze kleine daad van zelfzorg kan de rest van de dag een positieve toon geven.

Persoonlijk momentje

Het lijkt erop dat veel moeders deze tijd ook gebruiken om hun persoonlijke ruimte te heroveren. Het gaat niet alleen om het nemen van een moment voor jezelf, maar ook om het gevoel van controle en autonomie. In een wereld waarin het grootste deel van de dag wordt besteed aan het zorgen voor anderen, biedt de ochtend een kans om weer even jezelf te zijn, zonder je zorgen te maken over het schema van anderen.

Voorbereiding en organisatie

Voor sommige moeders draait ochtend-me-time om praktische voorbereiding voor de dag. Door vroeg op te staan, hebben ze de tijd om lunches te maken, de tafel te dekken, en andere ochtendtaken af te ronden voordat het gezin ontwaakt. Dit zorgt ervoor dat de rest van de ochtend soepeler verloopt, zonder de hectiek van last-minute taken.

Impact op je welzijn

Het belang van me-time in de ochtend mag niet worden onderschat als het gaat om het welzijn van moeders. Het kan een positieve invloed hebben op hun mentale gesteldheid, energieniveau en algehele gemoedstoestand. Een moment van stilte en rust in de ochtend kan hen voorbereiden op de uitdagingen van de dag en hen in staat stellen om geduldiger en veerkrachtiger te zijn.

Ochtend versus avond

Terwijl sommige moeders de voorkeur geven aan ochtend-me-time, is het belangrijk op te merken dat anderen liever langer blijven liggen in bed om ’s avonds van hun me-time te genieten. Het is essentieel om een balans te vinden die bij je levensstijl past. Sommigen houden van de stilte en rust van de vroege ochtend, terwijl anderen de voorkeur geven aan de avonduren waarin het huis tot rust komt.

Ochtend-me-time voor moeders is meer dan alleen een trend; het is een kans om even op adem te komen en te genieten van kostbare momenten van stilte voordat de dag begint. Of het nu gaat om een kop koffie in alle rust, voorbereidingen treffen voor de dag, of gewoon even genieten van persoonlijke ruimte, dit moment van zelfzorg kan een positieve impact hebben op het welzijn van moeders. Het belangrijkste is om een balans te vinden die bij je levensstijl past en die je helpt om de dag met een positieve houding te beginnen.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)