Skip to Content

Een toxische moeder

Een toxische moeder

De relatie met je moeder zou het liefst een heel mooie relatie moeten zijn. Helaas is dat niet altijd het geval. Er zijn genoeg voorbeelden van moeders die je zou kunnen omschrijven als een toxic moeder. Wat heeft het voor invloed op kinderen? Wat zijn kenmerken van een giftige moeder? En hoe nu verder?

Wat is een toxic mum of giftige moeder?

Toxic staat natuurlijk voor giftig. En we snappen gevoelsmatig meteen wat we hier mee bedoelen. Een giftige moeder zal je altijd op je huid zitten, je continue proberen te beïnvloeden en voor haar laten lopen en al dat soort zaken.

Heel negatief gedrag dus, waar je als volwassene al heel moe van kan worden. En waarbij het zeker veel invloed zal hebben op jullie relatie.

Maar het gaat verder dan dat, want opgroeien met een dergelijke moeder zal ook invloed hebben op hoe jij je hebt kunnen ontwikkelen als kind. Welk gedrag kun je verstaan onder ‘toxic’?

Manipuleren

Een toxic mum zal je altijd maar proberen te manipuleren. En dat alles om gewoon haar eigen zin door te drijven. Ze doet dat op zo’n manier dat jij je wel schuldig moet voelen.

Hoe goed jij ook je best doet, het is gewoon nooit goed. Je kunt bij wijze van spreken op je kop gaan staan voor haar, maar toch weet ze altijd wel iets te vinden waar over te mopperen valt en waarmee ze toch ook niet tevreden zal zijn.

Zenuwslopend dus. En het zal een kind die met een dergelijke moeder in huis woont heel onzeker maken. Als kind wil je immers dat je moeder trots op je is. Dat gaat dus nooit lukken zo…

Emoties zijn niet toegestaan

Emoties, en dan met name die van jou, zijn niet welkom. Je moet en je zult je gewoon gedragen. Ben je verdrietig of boos, dan heeft ze daar helemaal geen oren naar. Wil je haar eens eerlijk de waarheid vertellen?

Jammer, maar je praat tegen dovemans oren en je kunt net zo goed zwijgen…Dat zal zij waarschijnlijk ook doen als straf. Je gewoon negeren. Of je krijgt ervan langs dat jij je niet moet aanstellen en dat je op moet houden!

Je voelt al op je sloffen aan dat een kind wat zo opgroeit dus niet heeft geleerd dat zijn gevoelens er mogen zijn. Hij of zij zal daardoor meer kans maken op een depressie, angsten en het blijkt zelfs dat suïcidale gedachten (en eventuele handelingen) vaker bij hen voorkomen dan normaal.

Moeder bepaalt en negeert grenzen

Zoals bovenstaande al laat zien, is ze niet snel tevreden. Maar het gaat eigenlijk nog verder, want deze vrouw zal wel even bepalen hoe de dingen gaan en daarmee dus ook hoe jouw leven eruit moet zien. Haar ideeën zijn de enige juiste en jij hebt ernaar te leven! En ze zal zelfs heel ver in je leven doordringen, ook als je volwassen bent.

Er zijn moeders die zelfs vriendinnen zullen beïnvloeden. Ze zal zich niks aantrekken van jouw grenzen. Ze zal misschien zelfs denken dat ze heel goed alles voor je regelt, want ze zal de neiging hebben om alles voor je te beslissen en op te lossen. Ongeacht wat jouw eigen ideeën hierbij zijn. 

Tegenover anderen

Een toxische moeder zal het heel grappig vinden om jou belachelijk te maken. Door je te kleineren waar anderen bij zijn, bijvoorbeeld, waarbij zij geniet van de aandacht die zij hierdoor krijgt. En dat het jou pijn doet interesseert haar niet of misschien heeft ze dat ook wel helemaal niet eens door.

Natuurlijk ben jij degene die zich aanstelt als er iets over gezegd wordt. Zij wil in de schijnwerpers staan en als dat kan door jou belachelijk te maken zal ze dat gewoon met beide handen aangrijpen. 

Chagrijnig

Een giftige moeder is er goed in om te zwijgen. Of om met een duidelijk afkeurend gezicht bij je rond te hangen. Ze zal vooral door haar doen en laten tonen dat ze het er niet mee eens is! Niet iedere toxic mum zal altijd kwaad zijn, maar ze zijn er wel.

Hiermee wordt de thuissituatie natuurlijk niet fijn en kan zelfs onveilig zijn. Daarbij kan dit het kind ook zo onzeker maken (welk gedrag gaat ze nu laten zien) dat het zich wat meer naar de achtergrond laat verdwijnen. Zoiets als voor jezelf opkomen heeft een dergelijk kind dus eigenlijk nooit geleerd.

Jij bent verantwoordelijk voor haar welzijn

Haar welzijn laat ze afhangen van jouw gedrag. Je moet iets doen omdat zij anders ongelukkig is. Hierdoor kan een kind het gevoel krijgen dat het er zelf niet toe doet. En dat het met zijn daden moet zorgen dat het goed zit tussen hem/haar en zijn moeder. 

Criticus

Als kind altijd maar horen dat je dingen verkeerd doet: natuurlijk word je daar onzeker van. Maar ook als je al volwassen bent en je moeder zo negatief tegen je doet, gaat niet in je koude kleren zitten. Het gevolg kan zijn dat je daardoor altijd je eigen doen en laten bent gaan bekritiseren. Dat dit heel veel invloed heeft op je leven en de dingen die je doet mag duidelijk zijn. 

Extreme vormen

Natuurlijk zijn ouders ook maar mensen en zullen veel ouders zich weleens een keer schuldig maken aan bovenstaande voorbeelden. Overigens hoeft dat echt niet altijd meteen verkeerd bedoeld te zijn. Echt giftige moeders vertonen natuurlijk meerdere kenmerken.

Het kan zo zijn dat ze zo wordt als jij het huis uit bent en dat het als kind anders was. Maar er zijn uiteraard ook vrouwen die gewoon ‘zo zijn’ en waarmee je dus als kind al te dealen hebt. Zoals gezegd heeft dit invloed op jou als persoon. 

Hulp zoeken

Ben je erachter gekomen dat je problemen hebt ontwikkeld door haar gedrag? Je kunt hiervoor hulp zoeken of zelf ermee aan de slag gaan.

Leren om voor jezelf op te komen en dat jouw gevoelens er ook mogen zijn. Dat zijzelf verantwoordelijk is voor haar geluk en dat zij die verantwoording niet bij jou mag leggen. Het zal aan de situatie op zich afhangen of en hoe je nu met je moeder om wilt gaan.

Kom je daar zelf niet uit? Schaam je niet, maar zoek iemand die met je mee kan denken en je kan helpen!

Moederschap
Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)