Ieder kind heeft het nodig om gezien te worden. Om te ervaren dat het ertoe doet en het er mag zijn. Eigenlijk niet alleen een kind, maar ieder mens. Het is zelfs een eerste levensbehoefte. Gaat hierbij iets mis in de jonge jaren, dan kan een kind hier zijn leven lang last van blijven houden.
Uiteraard wil je dat als ouder niet. Wat moet je als ouder wel of juist niet doen om je kind hierin te helpen? Waarom is het zo belangrijk? En wat kunnen de consequenties zijn als een kind zich niet gezien of gehoord voelt?
Waarom erkenning zo belangrijk is
Ga eens na bij jezelf: je krijgt een complimentje van iemand. Misschien wel iemand die je niet kent. Maar hij of zij merkt iets op dat ze aan je waardeert. Hoe voelde dat? Inderdaad: het zal je een fijn gevoel gegeven hebben.
We kunnen nog zo roepen met z’n allen dat we dit soort bevestigingen bij onszelf moeten zoeken en niet bij een ander, maar het is en blijft een feit: je gewaardeerd voelen voelt fijn.
Sta jij minder sterk in je schoenen, dan kan zo’n waardering je zelfs helpen om jezelf te laten zien dat je ertoe doet. Dat je mag bestaan misschien zelfs wel.
Sta je wel sterk in je schoenen, dan heb je die bevestiging niet meer op die manier nodig, maar het blijft toch echt wel fijn om het te ontvangen. Het geeft je toch een soort van ‘vleugels’. Nu komen we eigenlijk meteen uit bij kinderen.
Kinderen zijn de wereld aan het ontdekken en zichzelf. Door deze erkenningen of waarderingen, complimenten of hoe je dit ook wilt benoemen, worden ze gesterkt in hun eigen zelfvertrouwen.
Ik ben blij met jou
Jij als ouder bent de eerste die je kind dit gevoel van er mogen zijn moet/kan geven. Wat trouwens helemaal niet moeilijk zou hoeven zijn.
Het grote toverwoord hierin is ‘echte aandacht’. Dus niet een kind op schoot die zo zijn best doet om jou zijn mooiste glimlach te geven en jij ziet alleen maar het beeldschermpje van je telefoon.
Een mooie tekening, speciaal voor jou gemaakt, als ze wat ouder zijn en jij gooit het zonder blikken of blozen bij het oud papier. Het zijn voor je kind allemaal afwijzingen, waardoor hij het gevoel heeft er niet toe te doen. Niet mooi genoeg te zijn, niet lief genoeg. En ga zo maar door.
Gevolgen voor later
Is een kind nooit echt gehoord, dan zal hij altijd blijven zoeken naar de erkenning van anderen. Zonder die erkenning voelt hij zich niet zeker van zichzelf. En dus gaan ze over de top presteren om die erkenning toch maar ergens binnen te halen.
Lukt het niet? Dan is het gevoel van falen des te groter. Een wedstrijd niet gewonnen, weer geen promotie of werd het grote cadeau die je gaf weer niet mooi genoeg gevonden? Allemaal redenen om diep in de put te raken.
Wie zijn het belangrijkst?
Volgens familietherapeute Else-Marie van den Eerenbeemt is er een volgorde in van wie iemand erkenning wil hebben.
Volgens haar zijn het de ouders waarvan we als eerste waardering willen hebben, daarna de broers, zussen en verdere familie, dan van je partner en daarna de rest van de wereld. Nu kan ik me voorstellen dat dat lijstje per persoon verschilt, maar als kind zal inderdaad eerst de ouders op het lijstje staan.
Daarna broers en zussen en grootouders. Maar er zal toch een periode zijn dat het kind daarna ook de erkenning bij de juf zoekt. Zeker bij jonge kinderen neemt zij toch ook vaak een grote rol in (of de meester, natuurlijk, maar helaas is dat ondertussen een zeldzaamheid geworden).
Je kind zien en horen
Zoals al eerder gezegd is het eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld om als ouder je kind hierin de juiste aandacht te geven. Echte aandacht is een groot goed.
Waarbij het uitspreken van waardering (een complimentje dus) van groot belang is, maar ook dat je kind gehoord wordt. Dat het zijn eigen mening ook mag geven en hier ook serieus naar geluisterd wordt.
Nee, hij hoeft niet altijd zijn zin te krijgen, maar er serieus bij stil staan en er met hem of haar over praten laat al zien dat je hem of haar serieus neemt. Dat zijn (haar) mening ook telt en voor zijn gevoel dus ook hijzelf. Uiteraard hangt het van de leeftijd van je kind af waar je op kunt letten.
Tips om je kind ‘te zien’
Uiteraard is dit een piepkleine greep uit alles wat je hierin doet. Maar even een paar voorbeelden ter inspiratie:
- Kijk een baby echt aan en reageer op zijn non-verbale gezichtsuitdrukkingen, op zijn kleine geluidjes
- Laat een baby niet huilen, maar reageer! Afhankelijk van waarom hij huilt onderneem je actie
- Geef je kind de kans om zijn of haar eigen mening te mogen hebben en dit ook uit te mogen spreken
- Laat je kind merken dat je zo blij bent dat hij er simpelweg IS. Hij hoeft niet iets te doen om gezien te worden, je bent ALTIJD blij met hem. Dus gewoon zomaar een spontane knuffel geven of even zeggen dat je van hem houdt
- Toch die telefoon weer: heb onder het eten echt aandacht voor elkaar en leg allemaal die smartphone weg
Kanttekening bij complimenten geven
Je zult misschien zien dat er geen puntje bij staat over complimenten geven. Hierover is namelijk iets meer te vertellen. Ja, complimenten geven is een groot goed. Toch zijn er ook onderzoeken die uitwijzen dat te veel complimenten geven een kind juist narcistisch zou maken!
Hierbij wordt er dan ook aangeraden om juist het gedrag te benoemen waar je een complimentje aan geeft. En niet de persoon zelf.
Dit gaat dus in tegen andere zienswijzen die juist stellen dat je juist wel de persoon moet prijzen, omdat het gedrag prijzen een kind laat voelen dat het eerst ergens aan moet voldoen. Dit laatste kan je dan weer voorkomen door niet het resultaat te prijzen, maar gewoon zijn inzet te roemen.
Zelf problemen hebben
Misschien herken je jezelf hierin. Het patroon ontdekken dat je de dingen doet vanwege de erkenning die het je moet opleveren (en het gevaar lopen dat je dat niet krijgt!) is al een grote stap op de goede weg. Dingen doen omdat ze leuk zijn en er niets voor terug verwachten maakt het leven echt een stuk prettiger.
Bedenk dat je goed bent zoals je bent! En als je dan toch dat complimentje krijgt, voelt het helemaal fijn! Maar goed, dat moet je inderdaad wel kunnen, natuurlijk. Het is niet raar om hiervoor mensen te raadplegen. Een coach kan je hierbij helpen of een psycholoog.
Moederschap
- Rol van moeder in opvoeding
- 10 type moeders
- Type moeders in speeltuin
- Supermama syndroom
- Mombie kenmerken
- Toxische moeder
- Loedermoeder betekenis
- Liedjes over moederschap
- Eigenschappen goede moeder
- Waaraan herken je een moeder?
- Wat is een goede moeder?
- Verschil vader en moeder
- Prioriteiten met kinderen
- Moeder ontwijkend gedrag
- Mom rage
- Mommy burn-out
- Momenten waarop afvraag moeders
- Voorkeur vader moeder ontwikkelen
- Moeder dochter relatie
- Schuldgevoel werkende moeders
- Handleiding ouderschap
- Kleine kinderen kleine zorgen
- Trots op gezin & kinderen
- Ongevraagd advies zwangerschap & opvoeding
- Tijdschriften voor moeders
- Ebooks voor moeders
- Planners voor moeders
- Studeren met kinderen
- Moeder maffia
- Dingen die ik nooit zou doen als moeder
- Geniet je wel van je kinderen?
- Schuldgevoel werkende moeders?
- Hotel mama
- Opvoedingstaken ouders
- Alle ballen hooghouden
- Mag je klagen over moederschap?
- Opvoedmoe
- Momster
- Mama is moe
- Mama is ziek en zorgt voor kinderen
- Ochtendmens of avondmens
- Uitslapen als moeder
- Timesavers luie moeder
- Grappige situaties voor moeders
- Kind achter behang plakken
- Wat moeders moeten uitstellen
- Kind achter behang plakken
- Drukke moeder; tips onthaasten
- Geduld verliezen
- Nee zeggen als moeder
- Sleur gezinsleven doorbreken
- Kind echt zien
- Stiekeme mama momenten
- In de eerst plaats moeder
- Can we have it all?
- Gras is groener aan de overkant
- 5 talen van liefde
- Kind gelukkiger 5 minuten per dag
- Beste land kind om te wonen
- Uitspraken van je moeder
- Dingen moeder niet vertelt
- Leugentjes eigen bestwil
- Onzeker over moederschap
- Te lief tegenwoordig
- Wanted hot sexy mama
- Jongensmama
- Meisjesmama
- Mama is stom
- Bucket list voor moeders
- Wat leer je van het moederschap?
- Hoe herken je je eigen grenzen?
- Hoe lange dagen zonder einde overleven
- Eerste keer moeder worden
- Grootste mama blunders
- Wat we kunnen leren van kinderen
- Excuses van moeder naar kind
- Wat als je moederschap niet ziet zitten?
- Wat doen alleen thuis op vrije dag?
- Situaties die je als moeder nooit wilt meemaken
- Wat je vergeet als je kind opgroeit
- Moeder stuurt rekening na playdate
- Zwembad speelgoed voor baby’s, peuters en kleuters - 25 March 2025
- Cognitieve ontwikkeling kleuter - 23 March 2025
- Hoe ga je om met inkomensverschillen rond Sinterklaas? - 22 March 2025