Skip to Content

Moeder dochter relatie; tips gezonde en hechte relatie verbeteren

Moeder dochter relatie; tips gezonde en hechte relatie verbeteren

In ons drietal mag ik naast twee geweldige jongens, ook moeder zijn van een prachtige dochter. En hoe blij ik ook met de jongens ben, ik merk dat de moeder dochter relatie met mijn dochter anders is.

Het is een echt meisje-meisje en het is heerlijk om samen nagels te lakken, te kletsen over van alles en rustig een theetje te drinken. Even geen dino’s en hard mee crossen op de fiets, met een dochter doe je vaak andere activiteiten.

Misschien lijkt je dochter wel heel erg op je, dan is het fijn als je een stuk van jezelf in het doen en laten van dochterlief herkent. Of je dochter heeft een heel ander karakter, maar ook dan kan de relatie heel diep en liefdevol zijn. Zelf ben je ook dochter van.. de band met je eigen moeder heeft effect op de band die je met je eigen dochter opbouwt.

Ik vind het zelf een prachtig idee, dat de eerste diepe band die een kind heeft met een ouder is. Een moeder dochter relatie is speciaal. De moeder dochter relatie is uniek en bijzonder, het is één van de meest warme en diepe banden die er zijn.

Wat zijn de tips om ervoor te zorgen als dochter dat deze band in evenwicht blijft?

Boek moeder dochterrelatie

Een interessant boek hierover is geschreven door Jean Woolard (hier). Een Engelse therapeute, die in dit boek schrijft over de band tussen moeders en dochters. Ze schrijft vanuit zowel de theorie als praktijk haar ervaringen op met deze relatie.

Het blijkt dat als er een moeizame moeder dochter relatie was tussen twee vrouwen, dit doorspeelde in andere relaties. Dochters die geen warme band met hun moeder hadden, reageerden dit af op hun partner, eigen kinderen, collega’s en andere mensen.

Stap 1 in een succesvolle relatie tussen moeder en dochter

Zelf ben je ook dochter van. Hopelijk heb je een warme en fijne band met je eigen moeder. Maar het kan ook zijn dat je een moeilijke band hebt of zelfs een traumatische ervaring hierdoor.

De eerste stap naar een succesvolle relatie met iedereen in je omgeving, is het vergeven van je moeder. Dat betekent niet dat je het niet meer erg hoeft te vinden. Je kiest ervoor om de negatieve invloed van deze band, niet langer meer van invloed op je eigen handelen te laten zijn. 

Welke 6 typen problematische moeders er zijn? Deze indeling is ontleend aan het boek van Jean Woolard.

Typen problematische moeders

De hartsvriendin

Denk aan de moeder die je vaak in reclames ziet. De moeder en dochter die elkaar dagelijks uren bellen, zoveel mogelijk alles samen doen, elkaar alles vertellen. Prachtig natuurlijk en ergens iets waar elke moeder een beetje op hoopt.

Het wordt pas problematisch als de moeder jaloers is op andere mensen in het leven van de dochter. Denk aan de partner, vrienden en vriendinnen en collega’s. Als je als moeder de plek niet met andere mensen wilt delen of je zorgen en problemen continu deelt met je dochter, terwijl deze er geen raad mee weet.

Wat kun je als dochter doen om deze relatie om te buigen naar een positieve vorm?

Allereest is het belangrijk om je grenzen aan te geven. Bepaal op welke tijden en dagen er ruimte en tijd is om met je moeder te bellen of een activiteit te ondernemen. Zie je moeder als een mens. Een mens met prachtige eigenschappen als zorgzaamheid, vriendelijkheid of humoristisch.

En dat je volwassen bent en het recht hebt om op eigen keuzes te maken. Ook als deze niet in lijn zijn met wat je moeder ervan vindt. Fouten maken horen bij het leven en juist van fouten leren we het meeste.

De beschermengel

Deze moeder zorgt ervoor dat ze altijd dichtbij haar dochter is. Het liefste wil ze alle obstakels en problemen uit de weg ruimen. Dit komt voort uit de eigen angsten die de moeder heeft.

Omdat een moeder zo erg op het leven van de dochter ‘zit’ kan zelf verantwoordelijkheid nemen en eigen beslissingen maken in de kiem gesmoord worden. Deze moeder handelt uit liefde en kan bang zijn dat haar dochter nare gebeurtenissen meemaakt als pesten of buitensluiting.

Als je als dochter merkt dat je moeder je alles uit handen neemt en er geen ruimte is om eigen keuzes te maken, stel dan grenzen. Zie de goede bedoelingen, maar ervaar ook hoe het voelt als je zelf keuzes maakt.

Als je groeit in verantwoordelijkheid oppakken. En dat veel angsten niet uitkomen. Dat kan ook voor een moeder erg opluchtend zijn.

De dominante moeder

De term zegt het al, deze moeder bepaalt en wil veel zeggenschap hebben in het leven van haar dochter. Wanneer je op bezoek komt bij haar tot zelfs welke kleding je aantrekt.

Zie jezelf als volwassene en niet langer meer als kind. Je hebt het recht op een eigen leven en eigen keuzes. Ook hierin is het stellen van eigen grenzen een goede stap.

De afhankelijke moeder

De afhankelijke moeder is afhankelijk van jouw liefde en aandacht als dochter zijnde. Op de momenten dat je druk bent, kan ze een appèl doen op je door emotionele chantage. Bijvoorbeeld dat ze zo eenzaam is en dat je nooit / niet genoeg op bezoek komt.

Bedenk dat je haar dochter bent, niet de hulpverlener. Moedig in geval van eenzaamheid aan om een sport te zoeken of op een andere manier het contact met leeftijdsgenoten aan te gaan.

De afwijzende moeder

Dit is een pijnlijke relatie. Bij dit type moeder kun je het als kind nooit genoeg doen. Veel volwassen dochters hebben nog steeds de pijn en de stem van de moeder om nog beter hun best te doen, nog meer te laten zien dat ze wel de moeite waard zijn om van te houden.

Advies: Je hoeft de liefde van je moeder niet te verdienen. Je bent een uniek, mooi mens en niet afhankelijk van het gedrag van je moeder. Omring jezelf met lieve mensen die het mooie in je zien. Accepteer dat de relatie met je moeder helaas niet gezond is en neem wat afstand.

De zelf-opofferende moeder

Deze moeder cijfert zichzelf volledig weg voor het geluk van haar kinderen. Dit kan voortkomen uit angst en onzekerheid, maar ook omdat ze de hoop heeft dat haar dochter het leven krijgt wat ze zelf niet gehad heeft.

Droomde je moeder dat ze kon studeren? Dan kan het zijn dat ze dit koste wat kost in jouw leven wil laten slagen. Het wordt pas problematisch als deze moeder je leven over wil nemen en al je keuzes wil bepalen.

Bedenk maar: je bent een volwassene, je hebt recht op je eigen keuzes. En van fouten maken, leren we het meeste.

Positieve insteek moeder dochter relatie

Al vanaf de geboorte start het proces van loslaten. En dit is niet erg, het geeft juist aan dat je dochter opgroeit tot een prachtige, zelfbewuste vrouw.

Het is enorm fijn als je investeert in 1 op 1 momenten met je dochter. Samen naar de supermarkt of een stukje fietsen. Maar ook samen afwassen kan een mooi gesprek opleveren. Leer van elkaar en neem elkaar niet voor lief.

Geef aan dat als je dochter ergens mee zit, ze dit altijd bij je kwijt kan. En dat wij het als moeders goed bedoelen, maar helaas niet altijd goed zullen doen. We vergeven elkaar en gaan vol goede moed weer een nieuwe dag in.

En niet onbelangrijk: wij als moeders bouwen aan sterke vrouwen. Die na ons de volgende generatie opvoeden, waar wij vanaf de zijlijn van mogen meegenieten als oma.

Moederschap
Mirjam de Stigter
  1. Liza says:

    vraag, mijn moeder en ik hebben samen een zaak, het is eigenlijk haar zaak en ik heb haar een handje geholpen, ik zou een paar maanden blijven en 12.5 jaar later ben ik er nog. In onze tijd samen hebben we veel ruzies, in het verleden bijna elke maand. Ze heeft de zaak naar haar zeggen voor ons, die gaat later ook naar ons. Maar tot die tijd is het haar zaak, de dagen zouden helderblauw zijn als ik ja nee en amen zou zeggen. Zij maakt de grootste beslissingen, ik ben als een manager verantwoordelijk voor alles. Maar de uiteindelijke beslissing ligt bij haar.

    In het verleden werkte ik 7 dagen in de week, nu ik een vriend heb, werk ik de zondagen niet. Ook werk ik geen sluit diensten meer, (het is een horeca zaak) en vind ik het fijn om meer bij zijn kinderen te zijn als ze om de week langs komen. Dit begrijpt ze wel, maar vind het mindere dat ik minder paraat ben om te werken. Mijn moeder werkt om te leven. Dat vind ze fijn. Ze vind het raar dat ik niet zo ben als haar.

    Onze ruzies gaan over werk, continue. ik zie haar 6 dagen in de week en als ze me op zondag niet ergens over belt kan ik de lotterij kopen. Mijn vraag is, wat is de houdbaarheid van zo’n relatie? Zijn er gezonde moeder en dochter zakelijke relaties?

Comments are closed.