Skip to Content

Loedermoeder betekenis; wat is het en quotes?

Loedermoeder betekenis; wat is het en quotes?

De afwas is gedaan. De was is weggewerkt. Al het speelgoed is netjes opgeruimd op de plaats waar het hoort. De kinderen liggen gewassen en gekamd in een schoon bed. En je hebt ook nog even 5 kilometer hardgelopen.

Herken je dat? Nee? Ik ook niet. Gelukkig ben ik niet de enige. Sterker nog, zóveel moeders herkennen die perfectie niet, dat een nieuwe term in het leven is geroepen: de loedermoeder. Mocht je hier nog nooit van gehoord hebben, geen zorgen, de term is niet zo negatief als hij lijkt. Maar wat is dat dan, een loedermoeder?

Wat is een loedermoeder?

In de Dikke Van Dale vind je de term (nog) niet terug. Maar even googelen levert meteen meer dan 34.000 hits op. Niet zo moeilijk dus om te achterhalen wat een loedermoeder nou precies is. Ze is een moeder die niet perfect is.

Niet perfect als het gaat om de verzorging van haar kinderen. Niet perfect in het doen van het huishouden. Ze laat de boel nog wel eens versloffen, misschien zelfs best vaak.

Opgespaarde vaat dus, op iedere kamer een hoopje vuile was, speelgoed waar je maar kijkt. En die sportschoenen zijn natuurlijk in geen weken aangeraakt.

Het Loedermoeder Initiatief

Het Loedermoeder Initiatief stamt uit 2016; een groepje van drie moeders (Sharon, Melissa en Pauline) wilden een tegengeluid laten horen tegen de perfecte plaatjes zoals die te zien zijn op sociale media.

In plaats daarvan gaat het om de werkelijkheid. Zoals Sharon het omschrijft: “we willen dat moeders wat vaker delen hoe het er echt aan toe gaat zodat we zien dat er in iedere moeder een loedermoeder schuilt”.

Er zijn verschillende uitingen geweest, waarvan waarschijnlijk de bekendste de Loedermoeder Award was. Dat was namelijk best een felbegeerde award.

Meer over dit initiatief kun je hier lezen.

Is de loedermoeder een slechte moeder?

Nee! Absoluut niet! Laten we dat even heel helder hebben. De term is niet bedoeld om een negatieve lading te hebben. Het is juist een ludieke actie om tegenwicht te bieden aan alle ‘perfecte’ moeders die we toen, en vandaag de dag nog steeds, tegenkomen op sociale media.

Een loedermoeder is dus geen slechte moeder, maar een moeder die uitkomt voor haar imperfecties. Ze geeft toe dat haar kinderen soms niet perfect verzorgd zijn. Of dat haar huishouden een ontplofte bende is.

Maar één ding is het allerbelangrijkste: de loedermoeder houdt heel veel van haar kinderen.

Sociale media

Het loedermoeder initiatief wil dus een ander beeld geven dan de perfecte moeders op sociale media. Dat kun je natuurlijk het beste doen via… sociale media.

Er is een Instagramaccount (hier) waar leuke (en herkenbare) quotes en memes worden gedeeld. Ook op Facebook is (uiteraard) de loedermoeder vertegenwoordigd.

Hier vind je een heuse loedermoedercommunity. Dat meer dan 45.000 mensen deze community volgen zegt toch ook wel iets.

Op de community worden artikelen gedeeld over ouderschap, maar ook grappige quotes en herkenbare loedermoedermomenten.

Praktijkvoorbeelden

De term loedermoeder is nu bijna 5 jaar in zwang. Zelf heb ik de afgelopen jaren echt wel de nodige loedermoedermomenten beleefd. Net als mensen in mijn omgeving.

De afgelopen tijd heb ik ter vermaak deze momenten geïnventariseerd.

  • “Ik wacht altijd te lang met het knippen van de nagels van mijn kinderen. Meestal tot het moment dat ze weer wakker worden met zelfgemaakte krasjes in hun gezicht. En als ik het dan eens doe, dan knip ik ze (te) kort. Dan ben ik er tenminste weer even vanaf.”
  • “Beeldschermen zijn onmisbaar als je 1. meerdere kinderen hebt en 2. niet door wil draaien. Ik negeer graag de 1001 meningen over schermtijd. Een momentje samen met de één? Prima, hier heeft de ander een filmpje. En vice versa. Wil mama een momentje voor zichzelf? Of uitslapen? Samen voor de tv. Iedereen blij.”
  • “Eén keer heeft mijn peuter zó het bloed onder mijn nagels vandaan gehaald, dat ik even niet meer voor mezelf in stond. Voor ieders bestwil heb ik haar opgepakt, in de tuin gezet en de deur op slot gedaan. Even tot tien tellen. Niets aan de hand, hoor, want ik kon haar gewoon zien door het glas. De buren trouwens ook.”
  • “Net toen ik van huis wilde gaan om de kinderen naar de opvang te brengen, presteerde één van hen het natuurlijk om in z’n luier te poepen. Ik heb het vakkundig genegeerd en bij de opvang gezegd dat er geen bijzonderheden waren. Ik heb niet gelogen, een poepluier is niets bijzonders.”
  • “Mijn zoon was net zindelijk. We gingen voor het eerste langere tijd weg en ik durfde het niet aan zonder luier. Dat bleek geheel onterecht. We waren net bij de kassa van de Ikea toen hij moest plassen. Ik had dus echt geen zin om helemaal terug te lopen naar de wc’s. Ik heb hem ‘gedwongen’ in zijn luier te plassen. Maanden later droeg hij het me nog na.”
  • “Terwijl mijn kinderen braaf een bakje snackgroenten leegaten, wilde ik nog wel eens een ‘eigen’ snack nuttigen in de keuken. Stiekem. Helaas trapten ze daar niet meer in. ‘Mama, wat hoor ik daar? of Mama, je ruikt naar chocolade’.’”
  • “Als ik ’s avonds nog een vergadering o.i.d. van mijn werk heb, dan rek ik dat graag nog een beetje. Net zolang tot ik zeker weet dat de kinderen op bed liggen en het huis opgeruimd is. Door iemand anders.”
  • “Al tijden sliep ons kind slecht. Gek werden we ervan. Tot we op een dag terugreden vanaf de bouwmarkt. Ineens was hij in diepe slaap. We hebben uren lang rondjes gereden, genieten van de stilte. Jammer dan dat ze niet zo lang in de autostoel mogen.”
  • “Ik heb wel eens mijn telefoon op mijn kind laten vallen omdat ik aan het appen was terwijl hij op mijn buik lag te slapen. Hetzelfde geldt trouwens voor kwark. Ik heb ook wel eens kwark op zijn hoofd laten vallen, omdat ik boven hem aan het eten was.”
Moederschap
Jessica