Skip to Content

Tips om te onthaasten als drukke moeder…

Tips om te onthaasten als drukke moeder…

Eerlijk gezegd word ik wel eens moe van het geklaag van moeders. Ze hebben het zo druk, ze moeten zo veel, ze krijgen zo weinig waardering en ga zo de hele waslijst maar af. Zijn we daar ook niet gewoon nog altijd zelf bij en kunnen we niet ook gewoon NEE zeggen als het teveel wordt?

Maar misschien nog wel veel belangrijker: waarom moeten we zo veel van onszelf? We leggen de lat gewoon zelf te hoog en vervolgens geven we alles buiten ons om het liefst de schuld. Dus bij deze voor alle drukke moeders dé tips om te onthaasten!

Onthaasten; Maak keuzes!

Allereerst dus gewoon de wijze raad om eens goed te kijken naar wat je allemaal voor ballen omhoog probeert te houden. Er zit nu eenmaal een grens aan (ook een jongleur kan niet eindeloos extra ballen de lucht ingooien zonder ze te laten vallen…).

Welke ballen moeten echt omhoog gehouden worden en welke zou je eigenlijk best stiekem kunnen laten verdwijnen?

Moet je echt iedere week drie keer thee drinken bij anderen, moet je kindje echt iedere avond naar een ander clubje, moet je echt zoveel uur buitenshuis werken én zelf je huishouden doen, moet je echt die bestuurstaken op je nemen en zo gaan we nog even door.

Alleen jij kan trouwens beslissen wat voor jou belangrijk is. Zorg er in ieder geval voor dat je niet alleen de leuke ballen laat verdwijnen, want die geven je nou juist energie!

Plan rust in je agenda

We zijn meesterplanners als het om werk en activiteiten gaat. Maar als het gaat om echt tijd voor jezelf, elkaar of het hele gezin, dan laten we dat over aan ‘hoeveel tijd er over is’. Terwijl dat toch eigenlijk nou juist is waar het om gaat: tijd met je dierbaren doorbrengen (val jijzelf ook onder, ja)!

Dus niks ‘er is geen tijd’, je plant tijd vrij voor deze zaken! En behandel deze afspraken net als al die andere: je laat ze staan en wisselt ze niet stiekem toch in voor een vergadering!

Dagje Wellness

Waar kun je heerlijker tot jezelf komen dan in een wellnesscentrum? Lekker tot rust komen en genieten van het niets doen. Misschien kun je zelfs wel een heerlijke ontspannende massage boeken of een andere extra activiteit die jou nog gelukkiger maakt… Gewoon lekker doen!

Lijstjes maken…wel of niet doen?

Lijstjes kunnen voor twee dingen zorgen. Heerlijke overzichtelijkheid, waardoor de stress uit je hoofd kan en je gewoon je lijstje afwerkt. Zonder de hele dag door na te moeten denken over alles wat nog moet.

Je doet de dingen gewoon per stuk, zeg maar, en kan er daardoor gewoon van genieten. Of een lijstje voelt voor jou juist als het zwaard van Damocles. Het lijstje ligt je zwaar op de maag omdat het allemaal gehaald moet worden.

Vraag jezelf even af bij welke van de twee mogelijkheden jij de meeste herkenning voelt. In het eerste geval: schrijven dat lijstje! In de tweede juist absoluut niet.

Trouwens: zie een lijstje ook niet als een ‘moet-lijstje’, maar puur als een manier om je hoofd de rust te geven dat het niet alles hoeft te onthouden en zich daardoor kan bezighouden met waar je nu mee bezig bent!

Minder perfect

Leer jezelf eens dat niet alles spik en span hoeft te zijn. Probeer het perfectionisme eens los te laten! Zeker het huishouden wordt er alleen maar gezelliger op als niet alles direct weer gesopt wordt.

Je kinderen vinden je een stuk leuker als je niet alleen maar met een dweil achter ze aan loopt, maar juist met een blinddoek om. Of anders gezegd: speel eens met ze!

Spelen en lachen: lekker leuk én gezond

Lachen is gezond! Lekker gek doen en je zo heerlijk ontspannen. Leuk voor je kinderen, maar minstens net zo goed voor jou. Dus kom achter die werklaptop of je mobiele telefoon vandaan en klauter de glijbaan op!

Pas je aan!

Oké, dit klinkt als iets wat gigantisch ingaat tegen wat ik net vertelde. Maar dat is toch niet zo. Pas je aan, aan het ritme van je leven van nu. Met kinderen heb je nu eenmaal rekening te houden met slaaptijden, schooltijden en wat voor tijden al niet meer.

Je hebt nu eenmaal kinderen die jou nodig hebben. Je bent moeder, weet je nog? Nu kun je hopeloos verslingerd zijn aan je oude leventje en alles bij het oude willen laten en oh ja, daar tussendoor de kinderen nog ergens (even flauw uitgedrukt natuurlijk), maar dat gaat dus niet.

Dan is het helemaal niet vreemd dat je het druk denkt te hebben. Heb je ook, maar het is eigenlijk je eigen ‘stomme schuld’. Als moeder (of vader) zul je jouw leven toch echt anders moeten gaan indelen.

Nu kun je daar tegen aan schoppen, maar daar heb je jezelf én je kinderen alleen maar mee. Je kunt ook lekker mee hobbelen op de bijzondere levensfases van je kind en er bewust voor kiezen dat dit is wat je wilt.

Kom in beweging

Huh? Maar ik was toch moe? Yep, maar een avondje bankhangen met Netflix-series op de buis, daar word je echt niet gelukkiger van. Even misschien.

Lekker bewegen geeft juist energie! Wandel of fiets eens in plaats van de auto weer te pakken. Zeker op kleine afstanden binnen de woonplaats scheelt het niks aan tijd.

Lekker klagen…

Nou, vooruit dan maar: klagen mag. Af en toe dan onder het genot van een kopje thee met je beste vriendin. Zoiets. Natuurlijk helpt het om met anderen te praten en af en toe daarbij lekker je te laten gaan, tja, soms is dat best wel even fijn.

Maar bedenk ook dat je jezelf ook juist kunt beïnvloeden door positief te zijn en ook vanuit die gedachte te praten.

Zo bevestig je niet iedere keer onbewust dat je het druk hebt en er van alles niet goed gaat. Voorkom dat je op die manier in een negatieve spiraal komt te zitten. Dus na het klagen schakel je lekker over op de leuke verhalen.

Natuurlijk lekker je kind de hemel in prijzen, maar ook de leuke dingen van je werk, met je partner of wat dan ook.

Moederschap
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)