Skip to Content

Leugentjes om eigen bestwil…

Leugentjes om eigen bestwil…

Leugentjes om eigen bestwil: mag dat wel of mag dat niet? We leren onze kinderen heel braaf dat ze niet mogen liegen. Maar hoe zit het met onszelf? Zijn we zelf wel zo braaf? Wees eens eerlijk tegen jezelf en beken maar gewoon dat ook jij je weleens bezondigt aan een ‘leugentje om eigen bestwil’!

Want heb ook jij niet één (en waarschijnlijk meerdere) van onderstaande leugentjes ooit gezegd tegen je kind?

De koekjes/snoepjes zijn op…

Natuurlijk vertel jij je kind niet dat misschien de trommel leeg is, maar er nog meer dan genoeg in de kast ligt. Of je laat zelfs de overvolle trommel dicht. Je moet toch iets verzinnen om je kind van het snoepen af te houden…

Daar hebben we geen centjes voor

Je kind wil graag iets hebben en jij bent het gezeur helemaal zat. Dus houd je op met uitleggen dat je kind het simpelweg niet krijgt omdat het gewoon niet altijd alles zomaar op commando krijgt. Dus gooi je er dan maar in dat je er geen geld voor hebt.

Dat je vervolgens wel make up voor je zelf uitzoekt in de volgende winkel… Ach, kniesoor die daar op let!

De tandenfee komt langs

Het is natuurlijk niet altijd maar voor ons eigen bestwil dat we liegen. Soms doen we het ook juist om iets leuk te maken voor onze zoons of dochters. Zoals Sinterklaas of de tandenfee. Maar het blijft goedbeschouwd wel liegen!

De kijkpiet ziet alles hoor!

En die leuke fantasiefiguren gebruiken we dan ook weer rustig voor ons eigen gemak. Doet je wurm niet wat jij wilt of is het gewoon vreselijk vervelend aan het doen? Dan zeg je toch simpelweg dat de kijkpiet alles ziet en het aan Sinterklaas vertelt?! En dan krijg je dus geen cadeautje…

Sinterklaas houdt alleen van lieve kindjes

Zelfde verhaal als hierboven en eigenlijk best wel gemeen… Geef je zo niet het signaal af dat houden van alleen maar op voorwaarde gebeurt? Je moet wel dit of dat, anders houd ik niet van je…

Mmm, dan vind ik die kijkpiet toch een fijnere opmerking, ook al komt het op hetzelfde neer.

Er staat een vraagteken op je voorhoofd!

In mijn jeugd werd nog weleens gezegd door grote mensen dat er een vraagteken op je hoofd staat als je liegt. Vaak wel met een grijns… Geen idee of de ouders van nu nog zoiets zeggen, want dit geloofde ik zelf al heel jong niet!

Ik zie aan je ogen dat je liegt

Zou kunnen dat jij je kind zo goed kent dat het klopt. Maar hoe vaak proberen we kinderen niet met zo’n opmerking uit de tent te lokken en weten we het helemaal niet zo zeker?!

Dat is nog te moeilijk voor je

Eigenlijk ‘bedoel’ je te zeggen dat het voor jou te moeilijk is om het uit te leggen… Of je hebt er gewoon geen zin in en dus gooi je deze dooddoener er maar in.

De winkel is al dicht

‘Mam, eten we pizza?’ Zucht, nee, natuurlijk niet. Maar zin in de discussie heb je niet, dus wimpel je de hele boel maar af met de kreet dat de winkel al dicht is.

Tuurlijk, jij eet met je kleintjes uiteraard pas na negenen ’s avonds? Waar dat vroeger misschien nog klopte, wordt het nu toch een ander verhaal met supermarkten die ook nog in de avond open zijn.

De iPad is niet vol

Zolang je uk nog niet zelf de iPad kan pakken, kan het prima helpen om te zeggen dat het ding leeg is als je niet wil dat ze erop gaan. Maar die tijd is snel voorbij. Want al heel jong zien ze zelf echt wel dat die iPad helemaal niet leeg is!

Worteltjes zijn goed voor je ogen

Dat is natuurlijk niet helemaal gelogen. Alleen heb je als kind het idee dat je dus direct beter gaat zien en dat is nou weer niet helemaal waar.

Van spinazie word je sterk

Ook spinazie is zoiets. Het bevat inderdaad veel ijzer, maar je wordt er nou ook weer niet meteen ijzersterk van. Maar ja, je moet toch wat om je kinderen aan de groente te krijgen.

Het doet echt geen pijn

Een vaccinatie halen, bijvoorbeeld, of wratjes weg laten halen. Kleine dingetjes die je best wel voelt, maar om je kind gerust te stellen zeg je toch maar dat het geen pijn doet. Of dat nu helemaal slim is, is een ander verhaal.

Natuurlijk is je kind vooraf dan minder bang. Maar als hij doorheeft dat je dus gelogen hebt, zal het de volgende keer dit soort zaken echt niet meer aannemen van je. Ook als je in dat geval wel gelijk hebt…

Je krijgt vierkante ogen van televisie kijken

Uiteraard, dat zeiden ze immers vroeger ook al, dus dan zal het wel waar zijn… Toch?!

O, die tekening? Geen idee waar die is…

Ben jij zo’n opruimer die alle tekeningen en knutsels stiekem laat verdwijnen? Wedden dat je dan naar je kind toe beweert dat je geen flauw idee hebt waar die tekening is? Ben je misschien zelfs zo erg dat je ook nog mee gaat helpen zoeken?

Ik heb nu geen tijd

In dit geval staat het synoniem aan ‘ik heb geen zin’! Hoezo geen tijd, terwijl je wel gewoon op sociale media rondhangt? Of lekker aan het haken bent…

Tijd zat, anders was je niet met dit soort dingen bezig. Of misschien heb je het wel druk, maar maak je tijd voor dit soort dingen. Hoe dan ook: je hebt best tijd of kunt best tijd maken, maar je hebt eigenlijk gewoon geen zin!

Er woont een monster in de sloot

Wij woonden vroeger thuis aan een sloot én we hadden nog zo’n ouderwetse waterput. Wij werden altijd bang gemaakt voor de bullebak, die erin zou wonen. Natuurlijk met het idee dat we dan bij het water weg zouden blijven.

Later hoorde ik dat het bij mijn man thuis (zelfde verhaal als bij ons: waterput en sloten) ook zo ging. Ook bij hen woonde er de bullebak. Wie of wat die bullebak dan was, geen idee, maar goed, het werkte wel want ik bleef eerbiedig bij het water weg…

Moederschap
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)