Skip to Content

Wat is de rol van een moeder; hoe belangrijk is het moederschap?

Wat is de rol van een moeder; hoe belangrijk is het moederschap?

Welk doel heeft een moeder? Een persoonlijke vraag, want iedere moeder zal zo haar eigen wensen hebben voor haar kinderen. Toch zijn er heel veel dingen die eigenlijk iedere moeder zichzelf ten doel stelt. We lopen de meest voor de hand liggende langs!

Er zijn voor je kinderen

Je wilt dat je kinderen weten dat je er altijd voor ze zal zijn. Is er iets met ze aan de hand, dan wil je bij ze zijn.

Je zorgt dat er goed voor ze gezorgd wordt als jij zelf aan het werk bent of iets anders moet doen waar ze niet bij kunnen zijn. Maar ook dan zullen de meeste moeders ervoor zorgen dat ze bereikbaar zijn. Zodat je naar huis kunt gaan als er iets aan de hand is!

Wees er als moeder ook werkelijk voor je kinderen. Niet alleen maar lijfelijk, maar laat ze ook merken dat je er voor ze bent als ze je nodig hebben om te praten. Als ze bang zijn, gepest worden, liefdesverdriet hebben en ga zo maar door.

Gezond eten

Je kind voeden doe je met iedere maaltijd, maar je kind gezond houden niet. Natuurlijk maakt het heel veel uit wat je kind eet voor zijn gezondheid. En als moeder is die gezondheid juist zo belangrijk.

Maar ook voor jou als moeder is gezond eten belangrijk en goed voor jezelf zorgen moet je zeker doen. Een kind heeft immers niks aan een zieke mama. Probeer dan ook serieus naar jouw manier van eten bereiden te kijken en naar wat jullie eten!

Liever blij en rommelig, dan alles gedisciplineerd…

Lekker in je vel zitten als moeder is een groot goed. Heerlijk tijd maken voor je kind en mooie herinneringen smeden is veel meer waard dan een huis waar alles keurig netjes opgeruimd is en je kind keurig netjes om zes uur aan tafel zit.

Laat het maar een keer half zeven worden als dat inhoudt dat jullie nog even een half uurtje langer plezier konden maken in het zwembad. De rommel loopt (helaas) niet weg, de tijd die jullie samen kunnen doorbrengen wel. Geniet lekker van elkaar en wees samen de zonnetjes in huis…

Lekker schoon en fris

Natuurlijk is het wel belangrijk dat je huis schoon en fris is. Belangrijker dan hoeveel rommel er opgeruimd is. Van een beetje rommel wordt niemand ziek en eigenlijk vind ik een huis met kinderen waar geen rommel ligt een beetje ‘eng’.

Voor mij voelt dat altijd een beetje als ‘zielig’ omdat voor mijn gevoel de kinderen dan helemaal geen kind kunnen zijn. Je moet toch kunnen spelen, iets moet mogen blijven liggen, even lekker kind zijn.

Uiteraard is dit ook weer iets heel persoonlijks. Bedenk voor jezelf dan ook hoeveel rommel er wel en niet mag liggen en probeer dat aan het einde van de dag te regelen. Liefst met de kinderen, zodat ze ook leren opruimen.

Wat het echte schoonmaakwerk betreft zou je een schema kunnen maken wanneer wat gebeuren moet, als je merkt dat bepaalde klussen er altijd bij inschieten.

Wel of geen quality time voor de kids?

Moet je nu wel of geen quality time instellen voor de kids? Dit hangt even van je persoonlijke leven af. Zorgen dat er tijd is voor je kinderen en je niet steeds met bijvoorbeeld je werk of het huis bezig bent, is natuurlijk een goed streven.

Wat ik ooit las is echter ook waar. Kinderen hebben niet altijd juist dan ‘zin’ in jou én hebben er veel meer aan als je er bent op de momenten dat ze je nodig hebben.

De juiste mix zou het dan ook moeten zijn, lijkt me. Je moet er altijd voor ze willen zijn, maar lekker vrije tijd bewust inplannen voor de kinderen lijkt me alleen maar leuk voor ze.

Oké, hebben ze dan echt net geen zin daarin dan kan je er natuurlijk voor kiezen dat zij gewoon hun eigen ding mogen doen en jij op afstand hiervan zit te genieten met je eigen leesboek…

Heb je meerdere kinderen, dan zou je af en toe ook een middagje of een dagje kunnen inplannen met 1 kind. Natuurlijk doe je dat bij alle kinderen even vaak. Even alle aandacht voor jou alleen vinden veel kinderen heerlijk.

Zeker als ze dan ook nog eens mogen bedenken wat jullie dan gaan doen. Je geeft je kind zo echt het gevoel dat hij of zij ertoe doet!

Zelfvertrouwen geven aan mijn kinderen

Zorgen dat je kinderen zelfvertrouwen krijgen, wie wil dat nou niet? Je kind goed over zichzelf laten voelen is een mooi begin. Je kunt vast wel mooie affirmaties bedenken die jullie samen voor de spiegel tegen jezelf zegt…

Maar zelfvertrouwen krijgt je kind ook als jij hem dingen zelf laat doen. Als moeder durf je te luisteren naar de dingen die hij voorstelt en die ook eens serieus neemt.

En is er iets aan de hand? Laat hem weten dat je er bent maar stimuleer hem ondertussen ook om zelf dingen op te lossen.

Zo leer je je kind dat hij hier capabel in is. Er wordt gesteld dat veel kinderen dat niet meer leren en daardoor straks bij ieder probleem wat er zich voordoet het gevoel heeft iemand anders nodig te hebben.

Nu spekken we daar natuurlijk de coaches wel mee, maar je kind wordt er vast niet gelukkiger van!

Positief leven

Leren positief in het leven staan: een prachtig idee voor je kind. En dat leer je hem vooral door als moeder het goede voorbeeld te geven. Zit dus niet iedere avond aan tafel weer af te geven op de baas, de vervelende kinderen uit de straat, je schoonmoeder of de regering. Maar praat over leuke dingen en liefdevol over andere mensen.

Leer je kind zelf verantwoordelijk te zijn voor zijn geluk en niet dat je daarvoor afhankelijk bent van een regering, je baas of vriendengroep. Je geeft jouw kind iets heel moois mee als je hem leert dat geluk vooral in je zit en afhangt van hoe jij naar de wereld kijkt.

Moederschap
Wil Cats
Volg me via: