Skip to Content

Zo overleef je Sinterklaas; tips om deze periode stressvrij door te komen

Zo overleef je Sinterklaas; tips om deze periode stressvrij door te komen

Sinterklaas is natuurlijk een geweldig kinderfeest dat zeer tot de verbeelding spreekt. Welk kind vindt het nu niet leuk om heerlijk te snoepen, cadeautjes te ontvangen en meer.

Daar komt echter ook een hoop stress bij kijken; voor ouders om de planning van dit jaar weer rond te krijgen maar ook voor de kinderen want het is natuurlijk toch wel erg spannend allemaal. Zo erg zelfs dat kinderen er ziek / misselijk van worden, en niet eens als het gaat om het snoepgoed.

Volg het kind

Kijk goed naar de signalen van je kind. Vindt hij / zij het spannend om Sinterklaas te ontmoeten, probeer dat dan zoveel mogelijk te vermijden. Een huisbezoek van de Sint is absoluut niet noodzakelijk.

Geef ook op school etc. aan dat het kind liever niet naar voren geroepen wordt. Vindt je kind het allemaal geweldig en kan het er geen genoeg van krijgen dan is er natuurlijk meer mogelijk.

Praat erover met je kind, zo weet je precies wat er bij hem of haar speelt en kan je daarop inspelen. Dwing je kind ook niet teveel; vindt het Sinterklaas spannend, ga het dan niet dwingen om op schoot te zitten maar stel bijvoorbeeld voor dat het even zwaait van een veilige afstand / aan de hand van papa en mama.

Grote kans dat je kind zich later bedenkt en alsnog naar voren stapt.

Planning & Overzicht

Houd het overzichtelijk voor de kinderen, en voor jezelf. Een aftelkalender kan daarbij helpen. Daarop kan je kind aftellen tot het zover is. Dan hoef je niet constant te vragen of het al zover is.

Op de kalender kan je ook netjes aangeven wanneer de intocht bezocht wordt, maar ook de schoen gezet of Pakjesavond gevierd wordt. Als je weet waar je aan toe bent scheelt dat al een hoop spanning voor het kind. Daarnaast wordt het voor jezelf ook visueel wanneer wat en kan je dat stap voor stap gaan regelen.

Natuurlijk gaat het ‘overige’ leven gewoon door, maar probeer daar wat rustiger in te zijn. Niet teveel uitstapjes etc. Voorlopig is Sinterklaas wel voldoende.

Structuur

Het klinkt erg logisch: structuur als het gaat om het inperken van stress; maar hoe breng je dat aan? En zeker in de Sinterklaasperiode. Net zoals planning is overzicht heel erg belangrijk.

Probeer daarbij structuur aan te brengen, dus iedere week op dezelfde dag de schoen zetten etc. Na school een schaaltje pepernoten en aan het einde van de dag naar het Sinterklaasjournaal kijken.

Voorbereiding

Probeer vooraf duidelijk te zijn in wat er te verwachten valt. Voor zover je dat kan inschatten natuurlijk; vertel wat jullie gaan doen en praat daarover met je kind.

Probeer het zelf ook goed voor te bereiden door genoeg materialen mee te nemen, weerbericht te bekijken en je daarop voor te bereiden etc. Neem wat mee voor als je moet wachten en eventueel wat drinken.

Alles waar “te” voor staat is niet goed; ook niet bij stress

Sinterklaas is een echt kinderfeest, en zeker met jonge kinderen kom je daar niet onderuit. Het is daarom goed om er wel aandacht aan te besteden zodat ze niet de enige in de klas zijn die er niets mee doen. En daardoor veel teleurstelling / verdriet kan ontstaan waar spanning kan ontstaan.

Daar tegenover staat teveel; iedere dag de schoen zetten en daarin megacadeaus ontvangen, levert ook een hoop stress op. Net als het tien keer vieren van het feest op het werk, de opvang, school, familie, schoonfamilie, winkelcentrum, vereniging etc.

Dat geldt trouwens ook voor het aantal cadeautjes; je kind wil natuurlijk wel vertellen wat het heeft gekregen en zich daar niet voor willen schamen als de anderen met megaverhalen komen.

Aan de andere kant bij teveel cadeautjes weet je kind ook niet meer waar mee te spelen en belandt de helft al snel op zolder. Bij de keuze van speelgoed probeer dan ook te kiezen voor speelgoed dat langere tijd meegaat. Dus niet één keer en dan in de prullenbak belandt. Zo hebben ze er langer plezier van.

Of wat dacht je van de berg met snoepgoed. Iedere keer als ze iets krijgen loopt dat toch heel snel op.

Om dat een beetje in te perken zou je bijvoorbeeld een snoepkistje kunnen maken waar ze iedere keer hun snoepgoed in kunnen verzamelen en dan gedoseerd er iets uit kunnen halen.

Kindervriend

Soms krijgen kinderen te horen dat ze goed moeten luisteren omdat spiekpiet alles in de gaten houdt en dat doorvertelt aan de Goedheiligman.

Of wordt er zelfs mee gedreigd dat als ze nu niet luisteren er geen cadeaus mogen komen etc. Daardoor krijgt je kind extra stress en wordt Sinterklaas iemand om bang voor te zijn in plaats van een kindervriend.

Onzekerheid

Stress kan ook een vorm zijn van onzekerheid. Daarom is het zo belangrijk om duidelijk aan te geven waar het kind aan toe is. Zoals met een overzichtelijke structuur en planning. Probeer ook zoveel mogelijk vragen van je kind te beantwoorden. En wees daar eerlijk in.

Wel of niet geloven?

Op een gegeven moment zal de twijfel toeslaan en je kind er niet meer in geloven. Steeds vaker laten scholen dit over aan de ouders om te bepalen wanneer het zover is. Zelfs als je kind is toegetreden tot diegene die het weten kan het als de Sint er eenmaal weer is toch weer ‘geloven’. Dan wordt het toch wel weer even ‘spannend’.

Uitgerust

Breng je kind op tijd naar bed, niet te lang opblijven etc. Zodat je kind goed uitgerust is en daardoor meer kan hebben. Tijdens de nacht of het slapen kan het kind ook de prikkels verwerken en een plaatsje geven.

Geniet samen

Relax, ontspan en probeer net zoals je kind gewoon te genieten van deze periode. Voor je het weet is het weer voorbij. Probeer ook zoveel mogelijk samen te genieten met je kind.

Zo overleef je Sinterklaas; tips om deze periode stressvrij door te komen - Mamaliefde
Linda van Aken