Wanneer je jong bent en voor het eerst merkt dat je huidige partner wel eens de ware kan zijn, ga je dromen. Dromen over de toekomst, huisje, boompje en beestje. Samen denken jullie na over hoeveel kinderen jullie willen als het jullie gegund is. Hoe zullen ze eruit zien en hoe gaan ze heten? En dan heb je het over hoe moeilijk jullie het je eigen ouders hebben gemaakt. Hoe zouden jullie kinderen zijn en hoe denken jullie over specifieke opvoedingskwesties? Dat was toen… Nu ben je daadwerkelijk vader of moeder geworden. Terwijl je naar je slapende kindje in zijn stoere jongensbed kijkt, is het tijd om eens terug te denken, wat heb ik geleerd van het ouderschap?

Wat onvoorwaardelijk houden van is

Je houdt van je partner, van je familie en ook van enkele van je beste vrienden. Maar de liefde die je voor je kind voelt, dat onvoorwaardelijke… Die versie van houden van kende je nog niet.

Je houdt altijd, onvoorwaardelijk van je kinderen. Soms kun je ze wel achter het behang van de kinderkamer plakken, maar aan het einde van de dag houd je net zoveel van je kinderen als de dag waarop ze geboren werden.

Dat een flexibele houding je zal helpen

Voordat je kinderen kreeg, had je misschien wel een heel duidelijke visie op de opvoeding. Mama’s wil is wet, en daar hadden ze het dan maar mee te doen. Nou, ik kan je vertellen dat dingen over het algemeen compleet anders lopen wanneer er eenmaal kinderen zijn.

Natuurlijk ben jij altijd nog degene die het laatste woord over dingen te zeggen heeft. Maar toch kan het zo zijn dat je ideeën over de opvoeding, al dan niet onbewust, compleet veranderen na de geboorte van je kind. Daarnaast hebben kinderen vanaf een jaar of twee een sterke eigen wil.

Heb je in je hoofd om een bepaalde tijd van huis te vertrekken, dan kan je kind wel eens roet in het eten gooien omdat ‘zwarte schoenen stom zijn en ze alleen paarse met rode stippen aan wil’. Probeer je iets flexibeler op te stellen, want 9 van de 10 keer lopen dingen net een beetje anders dan je in je hoofd hebt.

Geduld, heel veel geduld

Wachten op bestelde kinderbedden kan soms lang duren, maar wen er maar vast aan. Als ouder word je geduld behoorlijk op de proef gesteld. ‘Eet je boterham op’, ‘doe je schoenen eens aan’, ‘poets je tanden eens’, ‘we komen te laat’…zinnen die je in je carrière als ouders nog heel vaak zal roepen. Geduld is een schone zaak en je hebt er met kinderen een flinke dosis van nodig.

Een relatie is hard werken

In de tijd zonder kinderen hadden jij en je partner oneindig veel tijd voor elkaar. Energie voor tien en dus altijd zin in een uitstapje. Nu er kinderen zijn, moet de tijd beter verdeeld worden.

Daarnaast ben je, zeker met jonge kinderen, vermoeid en heb je lang niet altijd energie om iets te gaan doen. Om dan nog maar niet te spreken over de discussiepunten die over de opvoeding kunnen ontstaan.

Niemand krijgt een gezonde relatie cadeau, maar wanneer er kinderen in het spel zijn, is het extra hard werken om je relatie in vorm te houden.

Lees ook

Redactie Mamaliefde