Skip to Content

Moeder maffia betekenis?

Moeder maffia betekenis?

Hoe vaak ik wel niet lees of hoor over de moedermaffia; of het nu de borstvoedingsmaffia, de geitenwollensokkenmaffia, of de anti-moedermaffia is.

Een paar maanden geleden kwam het ook voorbij bij RTL Late Night, volgens mij naar aanleiding van een boek dat gepresenteerd werd en Humberto Tan en zijn andere mannelijke gasten nog nooit van dit begrip hadden gehoord.

Het is ook echt typisch iets voor vrouwen; om andere vrouwen een stempeltje op te plakken. In dit geval de moedermaffia. Want waarom zou je niet gewoon zelf mogen doen wat je zelf wilt?

Iedereen wil toch het beste voor zijn / haar kind, en boeiend als je een andere keuze maakt.

Aangevallen worden door de borstvoedingsmaffia

Nu snap ik het wel hoor, als jij het ‘slachtoffer’ bent is dat zeker niet fijn. Zeker als een paar moeders ‘samenspannen’. Dat voelt nog erger dan het commentaar bij het consultatiebureau als je kind te zwaar of te licht is of wat dan ook.

Zo pakte ik een keer een flesje melk uit de tas, ‘spontaan’ ging het gesprek over borstvoeding en wie dat en hoelang volhield. En ik gaf toch ook nog borstvoeding?

In principe wel ja, maar op advies van consultatiebureau was ik begonnen aan bijvoeding.

Daarmee was het voor mij afgedaan maar de rest van het gesprek werd op dusdanig volume gevoerd dat ik het toch allemaal mee kreeg. Drie keer raden waarover… Ik voelde me op dat moment echt aangesproken door de ‘borstvoedingsmaffia’.

Achteraf zegt het natuurlijk meer over mezelf dan over hen. Ik wilde graag borstvoeding geven, en baalde van de flesvoeding.

Ik was daar onzeker over en voelde me daarom zo ontzettend aangesproken. Ook het afbouwen van de flesvoeding ging niet zomaar, met als gevolg dat hij vaak nog een flesje mee kreeg naar bed.

Ook online

Bloggers spelen het spelletje ook graag mee. Hebben je bezoekersaantallen een dip? Dan schrijf je gewoon iets over borstvoeding, of over vaccinaties.

Bij voorkeur een beetje tegen de benen schoppen en als je je eigen mening niet kan verwoorden vraag je gewoon een gastblogger.

Er zijn op Facebook groepen van moeders die deze mening delen. Zij plaatsen dan een linkje met de opmerking om allemaal even langs te gaan om de ‘onwetenden’ te ‘informeren’ hetgeen een stroom aan bezoekers en reacties oplevert.

Weg is je dipje, in ieder geval voor een dag.

Of toch gewoon advies?

Een andere keer droeg ik onze dochter in een draagdoek en kreeg ik ook de wind van voren.

Nog niet eens dat de draagzak niet ergonomisch was, het ging om een draagdoek. En ik zat ook niet op de fiets dus daar kon ook geen commentaar op geleverd worden. Wel zou ik haar verkeerd dragen en dat zou ook niet goed zijn.

In eerste instantie voelde ik me behoorlijk aangevallen terwijl we met een groep mama’s te wachten op de les Muziek op Schoot. Ze bedoelde het echter positief en wilde me graag helpen, als er iets tussen je tanden zit wil je het toch ook weten?

Ongeacht hoe dat voelt voor de ander (of hoe het eruit komt) heeft het niets te maken met het beter willen weten, maar gewoon een andere moeder te willen helpen.

Gelukkig maar, want in eerste instantie droeg ik mijn dochter ook in een niet-ergonomische draagzak.

Want waarom zou je meer betalen? Dat dat op één hand te tellen was omdat het totaal niet prettig voelde maakte zelfs dat ik blij was dat ik niet meer had betaald.

Pas later hoorde ik over ergonomische draagzakken en begreep ik het prijsverschil. Dus was ik blij dat iemand de moeite heeft gedaan mij dat uit te leggen. Heeft niets met maffia te maken.

Waarom?

Ik vind het dus erg jammer dat als je een andere moeder wilt helpen je direct de stempel moedermaffia opgespeld krijgt. Zo werden er laatst zelfs stempeltjes geplakt binnen de moedermaffia.

En vervolgens een oproep om moeders gewoon moeder te laten zijn en ieder zijn eigen keuze te laten maken. Ik snap dat dus niet. Door te praten over een moedermaffia geef je ouders zelf een stempel en doe je eigenlijk precies hetzelfde als die moeders.

Waarom zijn we niet gewoon allemaal een moeder die af en toe een ander willen helpen?

Eigenlijk zegt het meer over je zelf, zeker als newbe-mom, ongeacht hoe oud je bent, ben je gewoon wat meer onzeker. En zal je sneller voelen dat je iets verkeerd doet en dat iemand er iets van vindt.

Dat heeft niets met moedermaffia te maken maar alles met hoe jij erin staat!

Heb jij wel eens ‘last’ gehad van de moedermaffia?

Moederschap
Linda van Aken
 1. Jess says:

  Ik snap soms het gevoel, de mama’s willen helpen, maar doen het soms niet op een lieve manier. En zoals je zegt, je voelt je ergens niet goed bij en dan komt ‘commentaar’ harder binnen. Ik zou soms willen dat iedereen daar mee stopt. Ik geef borstvoeding ( 10m), maar ik begin mij meer en meer ongemakkelijk te voelen omdat ik juist bang ben om niet borstvoedende mama’s op de tenen te trappen. Terwijl dat helemaal niet zou moeten, iedereen maakt een eigen keuzen en zou daar trots op moeten zijn, welke keuze ook zoalang ze veilig is. Ik heb voor de geboorte de ergnomische dragers leren kennen, maar IEMAND moet het je vertellen anders weetje het niet, inderdaad zoals het stukje eten tussen je tanden :-).

 2. yup ik denk dat iedereen zoiets wel herkend
  het is ook gewoon moeilijk om er een weg in te vinden
  heb er ook al verschillende keren over geblogd, toen besloot ik dat een gelukkige moeder een moeder is dat bewuste keuzes kan maken, wat deze keuze ook is
  ik denk dat dat het belangrijkste is, maar dan moet je als mama wel de kans hebben om bewust te kiezen en dus dingen weten, informatie voorhanden hebben, daar wringt het schoentje meestal ;-)

 3. Cindy - Levenalsmama.nl says:

  Helemaal mee eens met het feit dat moeders elkaar gewoon moeten kunnen helpen. Maar toch denk ik ook dat er moeders zijn die hun manier als enige goede manier zien, en dat daar het begrip “maffia” op doelt. Het zou gewoon zo mooi zijn als iedereen elkaar vooral in hun waarde laat.

 4. Fleur says:

  Wij moeders bedoelen het vaak wel goed, maar toch voel je je aangetast in je moederschap. Alle moeders willen het beste voor hun kinderen en adviezen kunnen dan ook opgevat worden als kritiek. Van de week zal ik dit filmpje op FB voorbij komen over dit onderwerp. Hilarisch, maar wel een beetje waar en met een goede boodschap.

Comments are closed.