Skip to Content

Kind achter het behang plakken; 9 alternatieven als je even helemaal genoeg hebt

Kind achter het behang plakken; 9 alternatieven als je even helemaal genoeg hebt

De vakantie zit er op, we hebben het weer overleefd. Maar wees eens eerlijk; hoe vaak heb je gedacht kon ik ze maar achter het behang plakken? In het voorjaar en de zomer is het nog heerlijk om buiten te spelen maar in de kerst- en voorjaarsvakantie is dat vaak toch iets minder.

Als je moet werken gaan ze in ieder geval een paar dagen naar de BSO, daar zijn ze de hele dag welkom en vaak wordt er een speciaal programma met activiteiten georganiseerd. Als thuisblijf / thuiswerkende moeder zal je dat zelf moeten doen. En dan kan het best voorkomen dat je het na een paar dagen helemaal zat bent.

En als je partner wel gewoon werkt kan je het niet altijd op hem afschuiven. Dit soort situaties waarin je er even helemaal genoeg van hebt, komen trouwens ook buiten vakanties regelmatig voor hoor, dat je ze het liefste achter het behang wilt plakken.

Omdat ze gewoon even echt niet willen luisteren. Nu is achter het behang plakken niet zo heel erg haalbaar. Daarom ging ik op zoek naar alternatieven:

Op de kamer spelen

Even bijkomen als ze boven op hun eigen kamer spelen. Of eventueel bij elkaar op de kamer, maar dat heeft als nadeel dat al ze al wat hangerig zijn, het snel uitloopt op ruzie. Zelfs al trekken ze alles uit de kast en kan je dat later allemaal opruimen. Je hebt in ieder geval even rust.

Thuisbioscoop

Oké, als je de hele dag de tv al hebt aanstaan zal dit waarschijnlijk niet werken. Maar anders is het een idee om een thuisbioscoopmiddagje te organiseren. Desnoods verbouw je de woonkamer met banken en stoelen in een rijtje of met matrassen op de grond.

Als snack maak je lekkere zelfgebakken popcorn of wat warme nachochips met gesmolten kaas en een dip. Naar de videotheek gaan om films uit te zoeken hoeft niet meer, je zet Netflix aan, stemt wat de meesten willen zien en genieten maar. Zo wordt het echt iets bijzonders.

Samen koken

Samen iets bakken of koken is trouwens altijd wel iets dat goed scoort hier in huis. Al is het maar dat ze in de pan mogen roeren voor het avondeten. Zelf een pizza mogen beleggen, taartjes versieren en ga zo maar door. Wat aanrommelen met een (kinder)mes om te oefenen met het snijden van bijvoorbeeld een banaan is ook al een heel avontuur.

Uitwaaien

Of het zonnetje nu schijnt, waait of (zachtjes) regent; lekker naar buiten kan altijd. Tegen de weersomstandigheden kan je je kleden, bijvoorbeeld met een regen/skibroek en winddichte winterjas. Laarsjes aan en gaan.

Eventueel de paraplu mee, al is het maar voor het idee, zij zullen het geweldig vinden. Even lekker een rondje lopen of een stukje fietsen. Als je dat in de ochtend doet kunnen ze na de lunch even rustig liggen om een boekje te lezen op hun eigen kamer.

Naar de binnenspeeltuin

Oh, wat ben ik toch blij met ons abonnement op de kinderspeeltuin. Als ze als stuiterballen door het huis gaan laad ik de kinderen in de auto, grijp ik de bandjes mee en rijden we naar de binnenspeeltuin waar ze even alle energie kwijt kunnen. Voordat het hele huis verbouwd en afgebroken is of de buren aan de deur staan of het wat stiller kan.

Dagje uit

Ook andere dagjes uit doen het altijd goed. Je kan natuurlijk naar een pretpark of dierentuin, maar wat dacht je van een dagje naar het strand om die zelfgemaakte vlieger te testen? Of een dagje naar een andere stad om een speurtocht te lopen en een bezoek te brengen aan een museum. Kinderen vinden meer leuk dan je zou vermoeden.

Playdate

Gezellig een (mid)dagje bij een vriendje of vriendinnetje spelen. Ideaal! Het werkt trouwens ook prima om andere kinderen in huis uit te nodigen. Mijn ervaring is dat met een vriendje of vriendinnetje het juist rustiger wordt omdat ze elkaar vermaken op de slaapkamer. Hooguit moet je wat eten en drinken klaar zetten en de verkleedpartij bewonderen.

Logeerpartij

Misschien heb je wel een oma en opa, of oom en tante die het gezellig vinden als je kind een (of meer) nachtjes komt logeren? Oké, eerlijk is eerlijk de voorbereidingen en het inpakken vergen wat tijd en als je familie wat verder weg woont moet je wat langer reizen. Maar het is het wel waard.

Vakantie

Een verandering van omgeving doet wonderen. Even heerlijk een paar dagen er tussenuit scoren dan ook altijd wel goed. Misschien in een bungalowpark met zwembad waar je heerlijk kan spetteren. Maar ook gewoon een rondje lopen in het bos of in een ander huisje scoort goed.

Moederschap
Linda van Aken
 1. Lilian says:

  M’n dochter ging halverwege de vakantie met een vriendje naar een binnenspeeltuin. Echt ideaal! Verder was ze elke dag een kasteel aan het bouwen in de woonkamer en ik moet zeggen dat ik érg blij was toen het weer wat beter werd en ze haar kasteel buiten ging bouwen. Had ik eindelijk weer een nette woonkamer ;-)

 2. Suzanne says:

  Wij maken aan het begin van de vakantie altijd een lijstje met elkaar met wat ze willen doen, alles mag erop: pannenkoeken eten, pyama dag, logeren, naar de speeltuin, knutselen, spelletje, koekjes bakken etc etc.
  Leuk om er samen mee bezig te zijn en soms hoor je de meest originele ideeen die toch makkelijk haalbaar zijn. En dan zoveel mogelijk proberen te realiseren ?

 3. Sylvia says:

  Als mijn dochtertje vervelend begint te worden gaan wij ook altijd even uitwaaien of naar de speeltuin. Even de teveel aan energie kwijtraken haha. Gelukkig is het hier op Lanzarote meestal mooi weer dus is het makkelijk. Alleen als het slecht weer is kunnen we niet zoveel. Binnenspeeltuinen hebben wel wel maar de regels zijn erg krom kinds 2-4 aparte speelruimte maar ouders mogen daar niet komen alleen vanachter glas toekijken. Dus tja dat gaat hem dan niet worden.

Comments are closed.