Iedere ouder en opvoeder zal het herkennen: momenten waarop het gedrag van je kind je in een hoek zet. En dan in een hoek waar je zelf niet in wilt, omdat het je boos maakt of een gevoel van machteloosheid geeft. Het gezegde: ‘iemand wel achter het behang kunnen plakken’ hoort daar wel bij.
Hoeveel we ook van onze kinderen houden, we blijven zelf ook mensen. En als je ’s nachts zelf niet super hebt geslapen, is het ook goed voor te stellen dat je lontje net wat korter is dan na een goede nachtrust.
Welke tips zijn er op de momenten dat je denkt.. oh ik kan jou wel achter het behang plakken!! Het allerbelangrijkste is.. je eigen rust bewaren.
Wanneer kun jij je kind achter het behang plakken?
Deze momenten herken je vast, de momenten dat je denkt.. pff ik staak morgen met opvoeden. En natuurlijk kan dat niet, maar omdat gedeelde smart halve smart is, hierbij wat situaties waarbij ouders hun kind wel achter het behang konden plakken:
- Continu geruzie onderling; Als het buiten slecht weer is, je de hele dag niet naar buiten kon en de kinderen onderling constant ruzie hebben. Als je na de twintigste keer een ruzie hebt gesust, dan kan hét moment gekomen zijn dat je denkt.. pff ik ben er nu even zó klaar mee!
- Smeren met Sudocrème, de bekende billenzalf voor baby’s, is bij veel kinderen in trek. Niet zo zeer voor de verzorging van de huid, maar vooral om er lekker diep in te roeren met de vingers en handen. En het dan zo goed mogelijk uitsmeren over de bank, vloer, tafel of muur. Hoe ze het voor elkaar krijgen.. Altijd in een onbewaakt moment, waardoor je als ouder deze ‘verrassing’ ziet als alles er al onder zit. En het is niet 1-2-3 schoon te maken.. Voor veel ouders reden om diep te zuchten.
- Poep- en plassituaties. In bad poepen terwijl er een jonger broertje of zusje bijzit, of mogelijk jijzelf wel.. Onbewust of bewust, het is niet fris en het geeft extra (schoonmaak)werk. Als het bad dan ook nog na een lange dag is en je zelf moe bent, kun je niet altijd om deze actie lachen..
- Ook het plassen in andere dingen als het potje (denk aan een beker, kopje of bloempot) en hier dan per ongeluk achter komen.. niet heel tof..
- Met viltstift je interieur ‘verleuken’. Onze oudste had een vriendje te spelen bij ons thuis en die had met watervaste stift een hele schildering onder de keukentafel gemaakt. Op de keukenmuur die net door manlief gestukt, behangen en geschilderd was. Dat vond ik echt niet tof op dat moment, later kon ik het wel relativeren, maar op het bewuste moment moest ik echt met de tips (zie hieronder) aan de slag.
- Als je wel eens naar YouTube home video’s kijkt, dan herken je vast het beeld waarop kinderen met verf of stiften de muur, bank of tafel hebben versierd. Extra zuur als je dan een opmerking krijgt van een (schoon)moeder of (schoon)vader die zegt: ‘Ja dan moet je die stiften ook extra goed opbergen. Bij mij zou dat niet gebeuren’.
- Mama nadoen. Kinderen kijken de hele dag naar ons. Ze leren door te doen, maar op zich hoeven ze niet alles te leren of na te doen denk ik dan.. Er zijn kinderen, ook met dat programma van lachen om home video’s, die enthousiast met de mascara, oogmake-up of lippenstift zichzelf, anderen en de woonomgeving versieren. Denk aan een peuter die de lippenstift overal op het gezicht heeft gesmeerd, behalve op de mond.. Of de kleuter die met nagellak je beddengoed en slaapkamerbehang wat heeft opgevrolijkt. Ook de haren knippen van poppen, zichzelf of een ander is zo’n moment waarop je als ouder maar moeilijk je geduld kunt bewaren.
- Je mooie servies kapot. Heb je thuis een servieskast met mooi servies waar je super zuinig op bent? Een bal die tegen de kast aankomt (denk aan het Jip en Jannekeverhaaltje met dat haantje) of het laten vallen van iets waar je zuinig mee omgaat.. momenten dat je even goed stevig kan balen.
Tips voor als jij je kind achter het behang zou kunnen plakken
Bewaak je eigen emoties en rust
Als een situatie zich voordoet dat je eigen emmer overloopt of dat je helemaal klaar bent met het gedrag, zorg er dan voor dat je zelf rustig blijft.
Hoe?
- Neem een time-out op de wc. Deur op slot, telefoon erbij en luister naar een feelgood nummer. Of app met iemand die je op kan beuren, zodat je even kunt spuien.
- Loop naar buiten. Ga uit de situatie en wacht daar tot het: ‘ik ga schreeuwen en gillen’-gevoel bij je weg is. Of zo gezakt dat jij je emoties onder controle hebt.
- Ze zeggen vaak.. Tel tot tien. Maar denk maar.. Tel tot 100. Zing eerst een liedje in je hoofd voor je reageert.
- Klap hard in je handen. Echt dat werkt, dan is je ergste frustratie en boosheid weg. En je waarschuwt je kind ook, dat papa of mama nú een time-out nodig heeft.
- Als er een andere volwassene in de buurt is, vraag hem of haar dan het even over te nemen. Maak een wandeling, stap op je fiets en ga er even tussenuit. Wandel of fiets al je frustraties en boosheid eruit. Ook lekker: woon je bij de zee en is er niemand in de buurt? Keihard steentjes keilen of even gillen werkt zo bevrijdend!
Relativeer: er zijn altijd ergere dingen
Als er iets kapot gaat in huis of er wordt iets vies.. balen. Maar bedenk ook maar: er zijn ergere dingen dan die vieze badkamer of de trui die onder de mascaravegen zit.
En echt: later kun je hier om lachen of in ieder geval met minder boosheid naar terugkijken.
Betrek je kind bij de oplossing
Het helpt als je kind meedraagt aan de oplossing. Vieze badkamer door de make-up of heeft je zoon vrolijk met de macaroni gestrooid in je bed? Sponsje erbij met sop om de badkamer mee te poetsen of de stofzuiger geven om het zelf op te zuigen.
Glas en scherven zijn niet handig om zelf op te laten ruimen, door het snijgevaar, maar je kunt wel het veger en blik laten pakken of het snoer van de stofzuiger laten uitrollen.
Ik zag laatst op tv in de uitzending over een groot gezin, hoe zij met ruzies onderling omgingen. Als er twee kinderen die dag ruzie maakten, moesten ze die avond verplicht bij elkaar op de slaapkamer slapen.
De moeder vertelde dat dit goed voor de onderlinge band was en dat ze er dan snel voor zorgde dat het weer goed kwam.
Ga kleien of bakken
Kleien of deeg kneden.. ze werken allebei zo goed om boosheid te laten zakken. Pak de kinderklei erbij of maak een grote pizza (heb je ook meteen je avondeten) en niet eerder stoppen voor je echt kunt denken: oké dit komt goed.
Met elkaar naar buiten
Niet alleen voor jezelf is naar buiten gaan fijn, maar ook voor de rest van het gezin. Kinderen die veel buiten spelen en / of veel spelletjes doen, slapen ook beter. Daardoor zijn ze over het algemeen qua gedrag ook wat makkelijker stuurbaar.
Heb je dus een dag dat het behangplakmoment dichtbij komt, laat iedereen laarzen of schoenen aandoen en zorg dat je in een natuurgebied kunt rennen, springen, fietsen of wandelen. Minimaal een half uur en iedereen voelt zich beter.
Herken je eigen emotiethermometer
Net als koorts, lopen je eigen emoties gedurende de dag ook op. Merk je dat je steeds meer richting rood (gevarenzone) oploopt qua emoties? Het moment om even pas op de plaats maken
. Maak je favoriete koffie of thee, ga even zitten en lees of speel een spelletje op je telefoon en zorg dat je weer oplaadt. Vaak voorkomt dit dat je (te) boos wordt als er iets voorvalt.
Wat was jouw “ik wil je nu achter het behang plakken” moment?
Moederschap
- Rol van moeder in opvoeding
- 10 type moeders
- Type moeders in speeltuin
- Supermama syndroom
- Mombie kenmerken
- Toxische moeder
- Loedermoeder betekenis
- Liedjes over moederschap
- Eigenschappen goede moeder
- Waaraan herken je een moeder?
- Wat is een goede moeder?
- Verschil vader en moeder
- Prioriteiten met kinderen
- Moeder ontwijkend gedrag
- Mom rage
- Mommy burn-out
- Momenten waarop afvraag moeders
- Voorkeur vader moeder ontwikkelen
- Moeder dochter relatie
- Schuldgevoel werkende moeders
- Handleiding ouderschap
- Kleine kinderen kleine zorgen
- Trots op gezin & kinderen
- Ongevraagd advies zwangerschap & opvoeding
- Tijdschriften voor moeders
- Ebooks voor moeders
- Planners voor moeders
- Studeren met kinderen
- Moeder maffia
- Dingen die ik nooit zou doen als moeder
- Geniet je wel van je kinderen?
- Schuldgevoel werkende moeders?
- Hotel mama
- Opvoedingstaken ouders
- Alle ballen hooghouden
- Mag je klagen over moederschap?
- Opvoedmoe
- Momster
- Mama is moe
- Mama is ziek en zorgt voor kinderen
- Ochtendmens of avondmens
- Uitslapen als moeder
- Timesavers luie moeder
- Grappige situaties voor moeders
- Kind achter behang plakken
- Wat moeders moeten uitstellen
- Kind achter behang plakken
- Drukke moeder; tips onthaasten
- Geduld verliezen
- Nee zeggen als moeder
- Sleur gezinsleven doorbreken
- Kind echt zien
- Stiekeme mama momenten
- In de eerst plaats moeder
- Can we have it all?
- Gras is groener aan de overkant
- 5 talen van liefde
- Kind gelukkiger 5 minuten per dag
- Uitspraken van je moeder
- Dingen moeder niet vertelt
- Leugentjes eigen bestwil
- Onzeker over moederschap
- Te lief tegenwoordig
- Wanted hot sexy mama
- Jongensmama
- Meisjesmama
- Mama is stom
- Bucket list voor moeders
- Wat leer je van het moederschap?
- Hoe herken je je eigen grenzen?
- Hoe lange dagen zonder einde overleven
- Eerste keer moeder worden
- Grootste mama blunders
- Wat we kunnen leren van kinderen
- Excuses van moeder naar kind
- Wat als je moederschap niet ziet zitten?
- Wat doen alleen thuis op vrije dag?
- Situaties die je als moeder nooit wilt meemaken
- Wat je vergeet als je kind opgroeit
- Moeder stuurt rekening na playdate
- BSO: Diverse varianten naschoolse opvang voor schoolkinderen - 22 August 2024
- 37 Babyshower spelletjes & activiteiten; van opdrachten tot raadspelletjes of creatieve herinneringen - 18 February 2024
- Zwangerschap geheim houden en verbergen - 1 October 2023