Skip to Content

10 type moeders; want iedere moeder is anders!

10 type moeders; want iedere moeder is anders!

Je hebt moeders en je hebt moeders… want zeg nou zelf: er zijn grote verschillen tussen moeders onderling. Kijk jij ook weleens jaloers naar andere moeders, die zo relaxt lachend op het schoolplein staan, terwijl jij net op tijd aan komt scheuren?

Of neem jij je petje af voor die vrouwen die bij iedere activiteit die georganiseerd moet worden voorop staan, terwijl jij liever ergens wegkruipt om toch alsjeblieft maar niet gevraagd te worden?

Maar weet je: jij hebt vast weer andere zaken die deze moeders jaloers laten zijn op jou… Even los van wat nou het meest ideale is (bestaat dat eigenlijk wel?), een kleine poging om al die verschillende typjes eens te omschrijven!

De ‘lang leve de lol’ moeder

Misschien wel de leukste, maar soms ook de meest irritante…. Een moeder waar geen zinnig woord mee te spreken is, want alles draait om grote pret.

Behoorlijk jaloersmakend, maar tegelijkertijd vraag jij je af of het een masker is en het thuis, achter gesloten deuren, het er ook wel zo leuk aan toe gaat.

Kwestie van naar de kinderen kijken… dan kom je er vaak al snel genoeg achter. Het draait allemaal om gezellige uitjes, pret maken, op vakantie gaan en eh…dat er ergens ook nog zoiets als een opvoeding bestaat. Boeien: dat is saai!

De grote chaoot

Sleutels kwijt, schooltas foetsie en eh…soms zelfs kind kwijt. Dat kindlief bij een vriendje aan het spelen is… o, ja, dat is waar ook. Even vergeten! Racet van de ene verplichting naar de andere activiteit, maar weet ondertussen eigenlijk niet precies wie nu wanneer vrij heeft en wat er ook alweer mee moest vandaag naar school of werk.

En het huiswerk van kindlief? Oeps, dat ligt vast ergens tussen al het andere papierwerk op tafel, of op de kast, of op de grond of….

Pietje Precies

Een strakke planning, alles tot in detail wetend en overal keurig netjes op tijd aanwezig. De kindertjes hebben nooit gaten in hun kousen, haartjes moeten strak gekamd en o ja, de agenda van deze week en ach, waarom ook niet van volgende week, weten ze uit hun hoofd. Gekmakend precies.

Kan heel handig zijn, maar of het ook leuk is? Alles lijkt perfect, of is perfect?

De ‘ik ben nooit thuis’ moeder

Moeders die altijd en eeuwig onderweg zijn en tussendoor nog ergens even heen en weer sjezen om ook kindlief van hot naar her te brengen.

Zijn het niet de eigen activiteiten van het kind dan is het wel van het kinderdagverblijf naar opa en oma en daarna nog even snel op bed leggen voordat de oppas komt. Want mama moet natuurlijk wel aanwezig zijn bij dat verjaardagsfeest, bij die vergadering en kan zeker niet de huishoudbeurs overslaan!

Enne…wat voor mama geldt, geldt ook de kinderen. Die mogen ook niets missen! Help….

De studiebol

De mama die de kinderen dusdanig achter de broek zit, dat ze zelf zo ongeveer de basisschool (of zelfs de middelbare school) aan het overdoen is.

Weet daardoor dus ook perfect wat kind zou moeten weten, maar ook welke dingen er niet kloppen aan het opgegeven huiswerk. Dus juf of meester: pas maar op!

De sportfanaat

Van die mama’s, die, zodra de kinderen op school zitten, naar de sportschool gaan. Of ze nemen de kleintjes mee naar de oppas van die sportschool. Ze fietsen uren met de kinderen en natuurlijk ook nog ergens een lange wandeling met de hond. Met de auto naar school?

Uiteraard de grootste zonde die je begaan kan. En eh…een figuurtje om je vingers bij af te likken dus. Zucht…

De gezondheids- en milieufreak

We eten gezond en het liefst zijn we op alle fronten duurzaam bezig. Uiteraard geldt dit bij deze mama niet alleen voor haar eigen kinderen, maar moet ook de school eraan geloven. Ze regelt allerlei acties voor het milieu, zorgt voor fruit op school en wat al niet meer. Waarbij andere ouders dus weer de klos zijn om alles ook uitvoerbaar te maken.

Traktaties bestaan puur uit groente of fruit, feestjes vier je thuis (want je gaat niet onnodig met de auto weg) en snoep heb je zeker niet in huis!

De social media freak

Alles maar dan ook alles van je kinderen deel je uiteraard met je socialemedianetwerk. Of het nu om Facebook, Instagram en wat al niet meer gaat. Iedere nieuwe outfit moet geshowd. Zijn eerste lachje, haar eerste staartje, zijn liefste blik, haar mooiste jurkje en ga zo maar door.

En de ergste zijn nog wel die echt alles erop zetten, zelfs die dingen die je helemaal niet wil zien. Zo heb ik zelfs weleens een poepluier langs zien komen!!! Hoe haal je het in je hoofd?

Dat kindlief echt niet blij is met dit soort acties (oké, dan produceren ze die luiers niet meer) dat wordt gemakshalve maar vergeten. Want mama moet wel in het middelpunt staan!

De overbezorgde moeder

Niet doen, niet te hoog hoor, uitkijken schat, blijf maar even binnen, ben je wel fit, je bent niet lekker hè, zijn ze niet lief tegen je? Hoor je jezelf? Misschien toch wel een tikje overbezorgd?

De overbezorgde moeder zijn we vast allemaal weleens. Is ook wel logisch toch, maar als het zover gaat dat je kind eigenlijk niks meer mag omdat er anders misschien iets kan gebeuren… misschien ga je dan toch echt wel een beetje te ver!

De supermama (vindt ze zelf)

Oef, de supermama. Oh wat is ze knap en weet ze precies hoe alles moet en werkt met kinderen. Nu is dat al irritant op zich, maar ze zal het ook aan iedereen laten weten dat zij het beter weet!

En een gevolg hiervan is natuurlijk dat háár kinderen ook al de beste en de knapste zijn. Een mama waar je het liefst met een grote boog omheen loopt…eigenlijk….

Nog meer types…

Het lijstje is vast nog niet compleet. Gelukkig maar, want als we allemaal hetzelfde waren werd het een akelige saaie boel. Zolang de kids maar gelukkig met ons zijn, toch?!

Moederschap
Wil Cats
Volg me via: