Skip to Content

Ontspanning voor moeders; tips om even bij te komen

Ontspanning voor moeders; tips om even bij te komen

Als moeder heb je het druk en maak je je vaak zorgen of het wel goed gaat met je kindje, bijvoorbeeld. Of alles wel goed geregeld is en ben je bang voor wat er allemaal fout kan gaan.

Soms kan dit zo oplopen dat je echt op je tenen loopt. Leren ontspannen is in dit geval dan ook zeker van belang. Bij deze heb ik tips voor een momentje ontspanning en of niet meer zenuwachtig te zijn. Of niet meer angstig te zijn, natuurlijk.

Relaxen in bad

Eén van mijn favorieten is een uurtje per week relaxen in bad, nadat ik ervaring heb opgedaan met het floaten vind ik dit zo heerlijk ontspannend.

Nu heb je misschien niet altijd de tijd of zin om ook het huis uit te gaan, gelukkig kun je ook eenvoudig online epsom zout kopen zodat je van je eigen badkuip een mini floatingsessie kan ervaren.

Tip is wel om hier niet met open wondjes in te gaan zitten, of ze even in te smeren met vaseline omdat het anders kan prikken. Maar verder is het echt zo relaxt! Helemaal als je er een wekelijks terugkerend ritueel van maakt.

Yoga en/of meditatie

Ook Yoga kan zorgen voor rust in je hoofd en ontspanning in je lichaam. Yoga is er in heel veel vormen en wordt op veel plekken aangeboden.

Ook is er de mogelijkheid om het gewoon thuis te doen, door online een cursus te volgen. Meditatie is vaak een onderdeel van Yoga, maar kan ook op zichzelf gedaan worden. Ook hiervoor zijn apps, trouwens.

De natuur in

Neem af en toe even een momentje voor jezelf. En ga dit momentje dan ook benutten om iets te doen wat je ontspant. Het is al vaker bewezen dat de natuur ingaan goed voor je is. Maak een heerlijke wandeling door het bos of over het strand.

Voel je je goed? Iemand leerde mij ooit dat je dat gevoel dan moet verankeren, zodat je het altijd weer kunt oproepen. Zij stelde dat je dat kon doen door bijvoorbeeld een bepaalde handeling eraan te koppelen.

Zelf doe ik het eigenlijk niet anders dan het moment gewoon even weer in me op te roepen. Bewust zijn dat je dit voelt en dit bewust opslaan is hierbij wel van belang. Anders zal het gevoel gewoon weer net zo snel wegebben als dat het kwam…

Simpelweg lachen

Niets werkt zo ontspannend dan gewoon even lekker lachen. Ga eens naar een leuke film, speel mee met je kinderen en lach heerlijk onbezonnen mee of doe eens een lachtherapie! Er wordt zelfs beweerd dat het goed is voor je immuunsysteem!

Etherische oliën

Steeds meer mensen zweren bij het effect van etherische oliën, je hebt tegenwoordig prachtige diffusers die perfect aansluiten bij het interieur. Er zijn vele verschillende etherische oliën ieder met een eigen werking of effect.

Het is ook mogelijk om deze met elkaar te blenden zodat je optimaal gebruik kan maken van de ontspannende werking. Deze kun je in de woonkamer plaatsen, maar ook bijvoorbeeld in de slaapkamer voordat je gaat slapen zodat de olie goed verspreid is.

Verdwijn even in een goed boek of een mooie film

Even weg van alle zorgen kan al helpen om het geheel later in de juiste proporties te zien. Maar hoe krijg je het voor elkaar om even afstand te nemen? Houd je van lezen of van films kijken? Doe dit zo af en toe eens lekker. Laat je meeslepen in het leven van een ander en laat je eigen zorgen even heerlijk voor dat wat het is!

Dankbaarheidsboekje maken

Klinkt misschien onnozel, maar de dingen noteren die je dankbaar maken, kan je echt helpen. Je bent zo namelijk je aandacht aan het vestigen op de mooie dingen in plaats van op de dingen die fout zouden kunnen gaan.

Schrijf iedere dag drie dingen die gebeurd zijn op, waar je van genoten hebt of dankbaar voor bent. Het hoeven helemaal geen grote dingen te zijn, het zijn immers de kleine dingen die het doen!

Helemaal leuk als je ook iedere dag een fotootje erbij plakt. Of doe het gewoon in een dagboekje op je telefoon. Zou ik er wel één kiezen die je door kan sturen naar je mail ofzo. Dan kan je het eventueel ook nog afdrukken om te bewaren!

Spreek af met vriendinnen

Kom jij je huis bijna niet meer uit of alleen maar met kinderen? Het kan ontspannend zijn als je af en toe even gewoon de tijd voor jezelf kunt hebben. Waarom zou je niet bijvoorbeeld 1x in de maand een vaste avond hebben met je vriendinnengroepje?

Heerlijk even tijd voor jezelf, maar dat niet alleen. Want het kan ook even een manier zijn om je zorgen te delen en te horen dat je er niet alleen voor staat of dat je niet de enige bent die deze zorgen heeft. En niet vergeten om veel met elkaar te lachen natuurlijk!

Sporten

Bewegen is heerlijk, gezond én ontspannend. Om zeker te zijn dat je ook werkelijk gaat sporten kun je het beste echt op een sport gaan. De sportschool kan natuurlijk ook, maar zorg wel voor een stok achter de deur, want anders is het zo makkelijk om een keer en nog een keer en nog een keer enz. over te slaan, als je moe op de bank hangt.

Ga het samen met een vriend(in) doen, dan zal je het eerder volhouden.

Leef bij het moment

Probeer te genieten van de dingen die je nu doet. Het heeft totaal geen nut om je nu druk te maken over iets waar je toch geen invloed op hebt. En al die dingen die je wel kan regelen, maar op dit moment dus niet, ook daar kun jij je nu wel druk over maken, maar dat verandert er ook niks aan. Niet doen dus.

Schrijf eventueel op wat er nog allemaal geregeld moet worden als je bang bent dat je het anders gaat vergeten en laat het dan ook achter op dat stukje papier. Weg uit je hoofd dus. En geniet van dat wat er nu is!

Mindfulness

Daarop inhakend kan een cursus mindfulness iets voor je zijn. Zo leer je je te bekwamen in het hier en nu te leven. Mindfulnesscursussen zijn er in meerdere vormen. Ga je voor een eenmalige workshop of wil je je verder bekwamen en doe je een hele cursus?

Er zijn diverse boeken over geschreven, waarmee je er zelf thuis mee aan de slag kunt. En er zijn zelfs mindfulnessapps (hier) voor op je telefoon!

Als je bang bent

Ben je echt bang voor iets en lukt het je maar niet om dit uit je hoofd te krijgen? Blijf er niet mee rondlopen! Zoek hulp. Het is natuurlijk aan jou wat voor soort hulp je wilt.

Ga je voor de gewone weg via de huisarts en eventueel een psycholoog? Of vind je dat nog een stap te ver? Je kan ook eens kijken naar allerlei cursussen en methodes die coaches aanbieden. Die stap is misschien minder groot voor je.

Natuurlijk moet je even opletten of het ook een betrouwbaar iets is, want helaas kan iedereen zich zomaar coach noemen en heb je dus geen garantie dat het ook werkelijk om iets zinvols gaat. Een cursus NLP zou een oplossing voor je kunnen zijn.

Wat doe jij om te ontspannen?

Linda van Aken