Skip to Content

Jongensmama; 10 typische kenmerken om te herkennen

Jongensmama; 10 typische kenmerken om te herkennen

Sinds een paar maanden hebben we echter ook een zoon. En nu voel ik me niet alleen een meisjesmama maar ook echt een jongensmama. Dit keer wouden we al bij de twintig weken echo weten wat het geslacht was. Wel zo handig voor de inkopen etc. Ik had me er dan ook geen voorstelling van gemaakt wat het geslacht zou zijn.

Super blij was ik toen het dit keer een zoon was. Nu heb ik ze allebei ;-) Een koningspaar wordt dit ook wel genoemd. Hij is nog erg jong, maar toch voel ik me ook een echte jongensmama en wel hierom;

Blauw

Blauw is echt mijn kleur. Voor zover je daarvan kan spreken is het zelfs mijn ‘lievelingskleur’. Of het nu mooi helder marine blauw is of licht baby blauw. Het is een kleur die me rustig maakt.

De gordijnen waren al blauw, maar om de stoelen zitten sinds kort ook blauwe hoezen (toevallig gekregen van mijn ouders) en je kan hier en daar wat meer blauwe tinten vinden.

Rustiger

Misschien dat het aan onze kinderen ligt, of aan de omgeving. Maar ik krijg altijd het gevoel dat jongens, zeker als baby, veel rustiger zijn. Die kunnen zichzelf veel beter vermaken en hebben minder aandacht nodig. Natuurlijk kan dit ook aan het karakter liggen. Maar onze zoon is veel goedlachser en dat vind ik geweldig.

Stoere kleding

Het is soms wat lastiger om leuke kleding te vinden voor jongens. Met het maken van kledingcombinaties heb ik soms ook moeite. Toch hou ik van de stoere kleding. Vooral de tuinbroekjes of truitjes met een kraagje, love them.

Vrienden in plaats van vriendinnen

Ik heb altijd al meer vrienden gehad dan vriendinnen. Geen idee waarom, misschien omdat ze wat directer zijn. Er minder wordt geroddeld, maar meer rechtstreeks gecommuniceerd. Er minder jaloezie is en meer van dat soort vooroordelen.

Natuurlijk hebben jongens ook ‘nadelen’ zo kunnen ze soms wat chaotisch / nonchalant zijn. Toch voel ik me over het algemeen meer op mijn gemak in een groep jongens. Ik merk aan onze dochter dat dat ook al voor haar geldt.

In een speeltuin heeft ze over het algemeen sneller contact gelegd met jongens dan met een ander meisje. Kanttekening; nu ik moeder ben merk ik toch het meeste te hebben met andere vrouwen die kinderen hebben.

Gel in haar

Yes, afgelopen week was het zo ver. We zijn alweer een paar weken geleden naar de kapper geweest. Sindsdien zijn het geen babyplukjes meer, maar een redelijke bos. Waar het in het begin nog flink donker was, wordt het nu erg blond. Hij lijkt dus steeds meer op zijn moeder ;-)

In een ‘laten we eens gek doen bui’ was het zover en werden zijn haartjes mooi overeind gekamd.

Wegplakband

Laatst zag ik op instagram een foto voorbij komen van deze speciale washi tape. Deze heeft ook hoge notering gekregen op het verlanglijstje dat in mijn hoofd zit. Leuk voor zijn verjaardag, of de feestdagen. Of ook leuk; op stenen een weg tekenen zodat je hem vervolgens zelf kan leggen.

In de plassen stampen en hutten bouwen

Natuurlijk kunnen meisjes ook in de plassen stampen. Onze dochter doet het ook graag. Hutten bouwen of in bomen klimmen schijnt ook typisch ‘jongens’ te zijn. vroeger heb ik hier zelf ook veel plezier aan beleefd, dus zal dit ook zeker stimuleren bij de kinderen. Andere leuke uitstapjes met jongens vind je bij Lady Lemonade.

Opvoeding

Tot slot is de opvoeding voor jongens toch ook anders dan meisjes. Dit doordat jongens zich ook anders ontwikkelen. Zwart wit gezegd zijn ze over het algemeen wat ruwer, doen voordat ze nadenken. Ondanks dat teamsport goed bij jongens past, zijn ze stiekem meer individualistisch. Kan je ze beter triggeren door middel van competitie.

Vies worden met spelen

Of zoals manlief altijd zegt; “als je niet vies bent, heb je niet goed gespeeld”. Drie keer raden wie er hier in huis de was doet… Toch heb ik er absoluut geen moeite mee. Ik hou er ook rekening mee, met het kopen van kleding. Dat het vies kan en mag worden. Zelfs de witte jurkjes die in de kast van onze dochter hangen.

Daarom dat ik er ook absoluut geen moeite mee heb om tweedehands kleding te kopen. Dan is het niet erg als het niet meer schoon wordt. Want ik baal stiekem wel als ik een nieuw shirtje heb gekocht, een keer gedragen is en dan niet meer schoon wordt.

I love Lego

Duplo, en lego is altijd mijn favoriete speelgoed geweest. Constructief speelgoed heeft altijd al mijn voorkeur gehad. De bakken hier in huis zitten er vol mee. En de voorraad blijft groeien. Hoe je het ook went of keert, dat valt toch over het algemeen in de categorie ‘jongensspeelgoed‘.

Ja, ik weet dat er een hoop ‘vooroordelen’ in dit stukje staan. Onze zoon is ook nog niet zo oud. Neem ze daarom met het nodige korreltje zout.

Moederschap
Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)
 1. Maai schreef:

  Leuk om te lezen. Ik heb ook van allebei eentje en straks twee jongens dus dan zijn we toch iets meer een jongens gezin. Ik ben er ook van overtuigd dat je jongens anders opvoedt dan meiden. Gek genoeg heb ik juist het idee dat mijn jongentje wel rustig van karakter is maar veel meer aandacht nodig heeft dan mijn meisje. Ben heel benieuwd hoe dat bij de tweede jongen straks is. Voor mijn gevoel zijn ze veel knuffeliger ook. In ieder geval, ik ben er ook super blij mee dat ik van elke soort wat heb, een perfecte combinatie voor mijn gezin :)

 2. Petra schreef:

  hahaha deze is ook grappig. Heb zelf een zoon van bijna vier en herken een paar punten wel. Alleen: rustiger als baby? Kan ik nu nog niet bevestigen… zal het je later laten weten!

 3. Joyce schreef:

  Leuk hoor! Ik ben heel erg benieuwd naar hoe Luuk is als hij wat ouder is. Ik hoop dat hij lekker ruw en direct is. Hou ik wel van ;-)

 4. Priscilla schreef:

  Weet je wat ik zo fijn vond aan het hebben van een jongen? Alle dingen die ik vroeger graag wilde hebben, maar niet kreeg omdat “ik een meisje was” kon ik nu als nog kopen. Een garage, een kleed met een autoweg er op, een skelter (pas er alleen helaas niet meer zelf op)
  Enne dat rustige ligt denk ik toch wel aan het karakter.. mijn zoon was/is namelijk alles behalve rustig!

 5. Miranda schreef:

  Leuk stuk! Ik heb een zoon en dochter en hoewel ik qua spel en interesse weinig verschillen merk merk ik dat zeker wel qua karakter. Ligt dus ook helemaal aan de kindjes zelf. Niet alle meisjes houden van gefreubel, schoon blijven en roze hihi.

Comments are closed.