Skip to Content

50 Dingen die men niet vertelt als je moeder wordt

50 Dingen die men niet vertelt als je moeder wordt

Eén ding wat je sowieso wél hoort als je zwanger bent of net moeder bent geworden, is: ‘Geniet ervan!!’ Maar welke dingen hoor je nu niet?

50 Dingen die men niet vertelt als je moeder wordt

 1. Dat je samen met je baby op de bank ligt en je de wallen halverwege je wangen voelt hangen, en je denkt: Ik ben nog nooit zó gelukkig geweest!
 2. Had ik maar een foto gemaakt van mijn oude lijf…
 3. BREAKING NEWS! En daarna lig je minstens 4 nachten wakker en knuffel je je kinderen plat als ze gelukkig-gelukkig weer uit school komen…
 4. De eerste keer dat je het níet leuk vindt om moeder te zijn… En dat je dat eigenlijk niet durft te zeggen. Want hé, het is de grootste zegen die je kunt krijgen. En dat ís ook zo. Maar dat betekent niet dat het altijd makkelijk is.
 5. Wist je al dat naar de wc gaan me-time betekent?
 6. De eerste keer dat je echt op trillende benen staat en zegt ‘stil maar schatje, het gaat zo over’, en je dit ook vooral tegen jezelf zegt… Dat was bij mij toen ik 2 uur in het pikdonker in de file stil stond, uit pure noodzaak de vluchtstrook nam naar het tankstation omdat ik mijn baby moest voeden. Overal snot, kwijl en trappende beentjes terwijl ik op het tankstation STOND te voeden omdat er niet 1 stoel was. En dat allemaal snoepkopende-verveeld-door-de-file-mensen me meewarig aankeken want ja, wie gaat er dan ook met een baby op pad? Even voor de duidelijkheid: in het oorspronkelijke plan zonder file was ik ruim voor donker thuis geweest en zat ik allang met een plaidje op de bank.
 7. Wat had ik vroeger eigenlijk een relaxt leven?
 8. Je de meeste me-time hebt op een dag dat je moet werken? Ik reis een uur naar mijn werk en een uur weer terug, en ik ga natúúrlijk met de trein. E-reader mee. Wat een weldaad…. Op zo’n dag lees ik rustig 4 hoofdstukken, terwijl ik op andere dagen niet eens aan één bladzijde toekom.
 9. Je tijdens de lunch met je collega’s krampachtig probeert te verbergen dat je no idea hebt wat er op het nieuws was, terwijl je de nieuwste aflevering van Buurman&Buurman zó na kunt vertellen.
 10. Ja, laten we gaan! Een uur later: goed, iedereen en alles zit in de auto.
 11. Of: je kijkt in de spiegel en wordt wat treurig van al het gehang en de bobbels op de verkeerde plekken. Of: je kijkt in de spiegel en je denkt: wauw, daar heeft mijn kind in gezeten!
 12. Had ik al gezegd dat je de eerstkomende 6 jaar geen shirt meer aan hebt zonder spuugvlekken? Die eerste maand kleedde ik me nog direct om. Daar ben ik snel mee gestopt.
 13. Ben je chagrijnig? Je gaat STUK om ‘Met Loes’ op YouTube
 14. ‘Ah was is ‘ie klein… Geniet er maar van hoor, ze zijn zó groot!’ Euh, had iemand mij even kunnen vertellen dat dit echt waar is?
 15. Je krijgt een mailtje. Gratis cadeaupakket speciaal voor jou en -naamvanjekind-! Ah, leuk! Accepteer. Ja, accepteer ik ook. Ja, mag mij ook benaderen. Kom nou op met dat pakket! Oké, nog één keer dan: ja, accepteer ik ook. Hèhè, eindelijk. Oh, ik kan dat tijdschrift alleen online gratis lezen… Oh, en die korting is bij besteding vanaf 75 euro… Oké, dat doe ik dus nooit meer. Komende 83 jaar ben ik bezig met alles unsubscriben.
 16. Voorstelrondje op een cursus in de buurt: ‘En hoe heet jij?’ ‘Ik heet mama, euhhhh ik bedoel…’
 17. Foto’s, foto’s, foto’s… Even zoeken naar een foto op mijn telefoon waar ik zelf op sta…
 18. Euhm, oké… Hebben mijn ouders dit ook allemaal voor mij gedaan?? Misschien moet ik toch een keer een bloemetje meenemen…
 19. Je wordt goed in smoesjes verzinnen! Nee, Tom & Jerry zijn nu op vakantie, dus je moet echt iets anders kiezen…
 20. Vroeger zette je je wekker en stond er nog X uur en X aantal minuten. Nu maakt het niet meer uit, elke minuut is meegenomen.
 21. Heel stiekem, doen we allemaal maar wat. Maar allemaal met liefde in ons hart, hopend dat we het beste doen voor ons kind.
 22. Nederlanders klagen graag. En Nederlandse moeders ook. Zeggen dat iets moeilijk is mag gerust, maar soms moeten we onszelf even bij elkaar rapen en onze zegeningen tellen. Want kom op, hoeveel dingen gaan er goed? Hoe vaak zit ‘ie lief te spelen? Ga eens tellen en het is vaker dan je denkt!
 23. Wist je dat… moeders efficiënter zijn in het indelen van hun taken op hun werk?
 24. Wist je dat… moeders effectiever werken op hun werk?
 25. En wist je dat… kinderen een gratis cursus Mindfullness zijn? Kinderen hebben nog de tijd om uitgebreid stil te staan om een paardenbloem te bestuderen, of zich af te vragen hoe het kan dat een lieveheersbeestje stippen op zijn rug heeft. Natuurlijk komt dat niet altijd uit, maar vraag je eens af: heb ik écht zo veel haast? Zo nee, ga er op je knieën naast zitten en bestudeer mee. Je zult je verbazen hoe ontspannend dat werkt en hoe blij je kind ervan wordt.
 26. Je kind stelt in de waarom-vragenfase zo’n 40 vragen per dag! Houd eens één dag een lijstje bij en je hebt de basis voor een avondje filosofie.
 27. Je gaat op een dag écht zeggen: ‘Hé -naamvanjekind-, kom je nog even spelen?’ Want al zijn we volwassen, er bestaat soms zó leuk speelgoed…
 28. Door kinderen leer je beter improviseren! Denk aan al die momenten dat je in de rij staat en je je kind vermaakt omdat ‘ie het zat is.
 29. En je wist niet dat je zó’n groot repertoire aan verhaaltjes in je grote duim had. Verbaasd luister je naar het verhaal wat uit je mond rolt over olifantjes die op de Noordpool wonen. Misschien toch nog eens een kinderboek schrijven?
 30. Je leert een heleboel over jezelf! Want als je kind zo’n 2 jaar is, hoor je alles terug wat je zelf zegt. ‘Nu ben ikke het zat!’
 31. Ja, je had het je stellig voorgenomen… Maar toch sta je te springen bij het eerste woordje en bel je meteen opa-oma-tante-beste vriendin en toch ook nog even die collega op. Er is een wereldwonder gebeurd!
 32. Je kijkt even om je heen naar al het speelgoed wat over de grond bezaaid ligt. De geur van pizza vult de huiskamer. Je trekt een pluisje van je huispak. Oh, wat wist ik het allemaal goed voordat ik moeder werd… En toch voel ik me volmaakt gelukkig.
 33. Die eerste keer dat je denkt: buitenwereld, who cares… Ga direct chocola halen, dit is een mijlpaal in het ouderschap!!
 34. Ja, ik kan huilen om ‘Mama’ van Il Divo…
 35. Even lekker zonder kind weg! Euhm, hoezo? Ik vind op stap mét kind eigenlijk veel leuker?
 36. Wist je dat je elkaar als partners opnieuw gaat leren kennen? Zit hij opeens hele verhalen te vertellen of lig je zelf een treinbaan in elkaar te zetten en dan kijk je elkaar aan. Wauw. Nu zijn we dus echt een gezin. En wat is dit soms moeilijk en machtig mooi tegelijk.
 37. Het is dus echt verslavend om ‘try not to laugh’-filmpjes te kijken over baby’s en kinderen. Hoe kan het toch dat jij steeds net níet aan het filmen bent als er iets té grappigs gebeurt?
 38. En weet je dat die er ook is in mamavariant?? hier
 39. *Laat foto van kind zien* ‘Oh, leuk hoor’ *Probeert niet te teleurgesteld te reageren en vraagt zich ondertussen af: Dit is echt het allerleukste kind van de wereld!!! Zien ze dat niet??*
 40. En soms word je ook gewoon een beetje moe van al dat geklaag rondom ouderschap. ‘Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ en ‘Feliciteer hém maar. Want ik vind er tot nu toe geen reet aan’, en al het andere geklaag. Want ja, het is soms zwaar en het kost je tranen en een paar kilo. Maar ze vullen vooral ook je hart.
 41. En je leuke-uitspraken-boekje.
 42. En je hebt nooit een te kort aan kusjes.
 43. Of kleurplaten op je koelkast.
 44. Ja, het is een cliché: Je krijgt er heel veel voor terug… Maar het IS ook zo!
 45. Hoe kan het, hóe kan het dat precies op het magische moment dat je op de bank ploft met een tijdschrift in je hand de wasmachine piept dat ‘ie klaar is, je peuter wakker wordt omdat ‘ie over piraten heeft gedroomd, of de buurvrouw aanbelt dat ze zich zojuist heeft buiten gesloten?
 46. *bladert door het Intertoys-krantje* O wauw, de Fisher-Price kassa is nog EXACT hetzelfde als toen ik klein was! Die móet ik hebben… *voegt toe aan lijstje van kind*
 47. Het begon al met de bevalling. Tijdens het persen dacht ik: ‘IS DIT BEVALLEN??’. Met medelijden schoten de namen van mijn vriendinnen en kennissen door mijn hoofd. Was ik maar wat liever voor hen geweest toen ik hen na de bevalling weer zag… Maar eerlijk is eerlijk, het was ook het meest magische moment in mijn leven, en soms, als ik niet kan slapen… Denk ik er nog vaak aan terug. Wat. Was. Dat. Ontzettend. Gaaf.
 48. Ja, en als je zwanger bent: Je voelt je inderdaad precíes zoals de moeder op de voorkant van het boekje ‘Wat zit er in je buik, mama?’ Ken je die gedachte: Voeten? Had ik ook nog voeten? In geen tijden meer gezien! Dit boekje vind je hier.
 49. Je bent nooit meer alleen. Alleen in de trein naar je werk tussen al die andere mensen. Soms supergezellig met z’n allen op de bank, soms ook heel erg fijn om te zeggen: ‘Nee joh, die boodschappen? Doe ik wel even. Ja, voor de hele week. Geen probleem hoor!’
 50. Je ontdekt dat je naast mama ook nog gewoon jezelf bent. Net als vroeger toen je dacht dat de wereld zou veranderen als je 12 werd. Of 16. Of 18. En toen 20. En nu mama. Want ja, je bent mama en soms huil je omdat je het niet meer weet en soms lach je omdat je zo gelukkig bent. Soms huil je omdat je geen tijd voor jezelf hebt en soms lach je omdat je eindelijk stilte hoort als papa-met-kids naar de speeltuin vertrekken. Het leven heeft ups en downs. Voor je mama werd, en nadat je mama bent geworden.
Moederschap
Martine Pieters-de Wit