Skip to Content

Wat moeders doen in hun vrije tijd?

Wat moeders doen in hun vrije tijd?

Het lijkt wel zo’n vraag van Man bijt hond of een vraag wat op het labeltje staat van een Pickwick-theezakje. Maar zodra je moeder bent geworden zal je ervaren dat vrije tijd schaars geworden.

Daarentegen betekent dat ook niet dat je niet intenser kan genieten van de vrije tijd die je hebt En je er bewust van bent dat deze tijd bijzonder is. Maar wat kan je dan doen in die vrije tijd?

Huishouden

De eerste dinsdagochtend dat mijn zoon naar de peuterspeelzaal ging, reed ik door naar de plaatselijke markt. Ik haalde er kaas, fruit en groente. Eenmaal thuis ruimde ik de boodschappen op en ging ik als een razende door het huis.

Schoonmaken ging nog nooit zo snel. Ik zette Ed Sheeran op en ging al zingend het huis door met de sopdoek en dweil. Ook al was ik druk met het huishouden, deze eerste ochtend zonder op mijn kinderen te hoeven letten was heerlijk.

Een jaar later

Nu, een jaar later haal ik nog steeds mijn boodschappen op de markt nadat ik mijn zoon heb afgezet bij de peuterspeelzaal. Eenmaal thuis ga ik niet meer als een malle door het huis. Die tijd gebruik ik liever ergens anders voor.

Want ik kan ook prima dweilen als mijn zoon er is en sommige andere zaken zijn nou eenmaal prettiger zonder kinderen om je heen.

Wandelen

Onze kruising Labrador en Berner sennen vindt het heerlijk om op de heide te wandelen en ik ook. Als ik alleen met haar op de heide ga lopen dan kom ik echt tot rust. Eén met de natuur en mijn gedachtes. En er gaan wat gedachtes door mijn hoofd gedurende de week.

Dus de dinsdagochtend is een mooi moment om die allemaal een plek te geven of om nog eens te overdenken. Geen muziek op, geen andere mensen, alleen ik en onze hond die ik af en toe moet roepen als ze weer wat eet op de heide wat niet mag.

Sporten

In mijn vrije tijd mag ik ook graag sporten. Oké, dat is niet echt de waarheid. Het sporten is vooraf meer een moetje, maar als ik eenmaal bezig ben dan vind ik het hardlopen wel prettig. En na afloop voelt het nog prettiger als de kilometers achter de rug zijn.

Als beloning lekker onder de douche springen en dan heb ik nog twee uur over voordat ik het peutertje van de speelzaal mag halen.

Facebook scrollen

Ik maak mezelf er schuldig aan. Ik zit soms in mijn vrije tijd doelloos op Facebook te scrollen. En nadien heb ik niet zo’n trots gevoel als dat ik heb na het sporten. Dus eigenlijk heeft het weinig betekenis in mijn leven en is het meer iets wat ik doe uit verveling.

Superstom van mezelf vind ik. Het gaat soms zo automatisch. Dus dat heb ik willen afleren. Ik heb nu een soort tijdslot op mijn telefoon gezet en als ik het maximaal aantal minuten op Facebook heb gekeken als wat ik zelf heb ingesteld, dan krijg ik een melding.

Maar als ik niet op Facebook mag kijken van mezelf dan moet ik natuurlijk wel een goed alternatief hebben om die tijd op te vullen anders val je snel in je oude gewoontes.

Lezen

Ik ben dol op lezen. Als ik een goed boek heb, dan kan ik zelfs mezelf afsluiten om te kunnen lezen. De kinderen dartelen dan om mij heen en ik lees een boek.

Heerlijk. Maar dan moet ik wel een boek hebben die mij erin zuigt. De reeks van de Zeven zussen is zo’n boek voor mij. Geweldig!

Tijdschrift

Maar heb ik even geen boek om te lezen, dan pak ik een tijdschrift erbij. Dat leest altijd lekker makkelijk en snel weg. Ik ben gek op de Flair. Ik heb alleen zelf geen abonnement. Ik heb zelf een doorgeefsysteem met mijn familie en vrienden.

Ik heb een stapel Flairs uit 2018 via marktplaats gekocht en lees deze net zo lief als de recente Flairs. Ik geef deze weer door aan mijn overbuurvrouw, vriendin, schoonzus, moeder etc.

Het is maar net wie er op de stoep staat. En op mijn beurt krijg ik weer van hen allerlei tijdschriften. Inmiddels zoveel dat er een stapel in de schuur ligt. Dus ik heb een heleboel tijdschriften nog te lezen en door te geven 😊.

Bezuinigen/besparen

Ik ben dol op bezuinigingen en besparingen. Als ik dus in het dorp loop, dan wandel ik even de Kruidvat in en kijk ik of ik al leuke cadeautjes kan scoren voor de kinderen. Voor bijvoorbeeld hun rapport of voor verjaardagen van hun vriendinnetjes.

Leuke spullen voor 50% korting. Daar word ik dus heel blij van. Ik kijk op internet, luister podcasts over besparen. En ik heb gisteren het boek: ‘Blondjes beleggen beter’ gekocht. Om mij zo nog meer te verdiepen in beleggingen.

Ik vergelijk mijn verzekeringen en energie. Zoek in huis of ik nog wat kan minimaliseren en verkopen via marktplaats.

Iets nieuws leren

Sinds ik meer vrije tijd voor mijzelf heb, ben ik iets nieuws gaan leren. Ik zit namelijk sinds een paar maanden op pianoles. Om de week op donderdagochtend zit ik achter de piano en mag ik laten horen hoever ik mij ontwikkeld heb.

Een jaar of 18 geleden zat ik op dwarsfluitles en het oefenen tussendoor thuis vond ik verschrikkelijk. Ik moest mijzelf er elke keer toe zetten. Gelukkig is dat nu anders en ben ik gemotiveerd.

Bovendien sluit de les op mijn behoeftes aan en leer ik naast de gebruikelijke beginnerslessen ook muziekstukken die ik zelf heb uitgekozen. Ze zijn een stuk moeilijker, maar des te leuker als het ergens op begint te lijken 😊.

Vriendinnen

Afgelopen jaren heb ik doordeweeks veel afgesproken met vriendinnen waar mijn kinderen ook bij waren. Altijd gezellig, maar je hebt toch andere gesprekken dan wanneer je alleen met je vriendin bent.

Af en toe spraken we dus in de avond af, maar ook weer niet te vaak want in de tropenjaren lag ik vaak vroeg op bed. Maar nu is er dus de mogelijkheid om overdag af te spreken zonder kinderen.

Diepgaande gesprekken om 10:05 uur in de ochtend, heerlijk! Of samen door de kringloopwinkel op je gemak struinen. Zalig.

Regeltante

Vrije tijd ruim ik niet alleen in voor mezelf, maar ook voor regelzaken. Zo ben ik klassenouder en moeten daar vaak zaken voor geregeld worden. Ik ben nu hard bezig met het organiseren van een afscheidscadeau voor de juffen. Maar deze maand barst ook uit zijn voegen met verjaardagen en daar moet ook iets leuks voor geregeld worden.

Ik verzin de creatiefste dingen en kom er dan later achter dat er toch meer bij komt kijken dan gedacht.

Me-time

Dit zijn eigenlijk mijn me-time momenten. Ik geniet ervan. Net zoveel als dat ik geniet wanneer die drie kinderkes wel weer om mij heen dartelen.

Anita Schokker