Je zoon of dochter gaat voor het eerst naar school, wat spannend! Natuurlijk is het belangrijk dat je zelf enthousiast bent en er niet te moeilijk over doet. Je kindje voelt dat en zal zelf de eerste schooldag ook erg spannend vinden.
Maar hoe bereid je je dan voor? En wat is handig dat je kind kan als hij of zij naar school gaat? Over een maand is het zover voor onze oudste en zal zij naar school gaan.
Daarom vroeg ik Maike (kleuterjuf) om tips voor de voorbereiding die ze ook graag met jullie deelt!
Handige boeken overgang basisschool
Er zijn veel leuke prentenboeken die je kind helpen bij het voorbereiden op de kleuterklas:
- In Lisa en Jimmy – Hoi, naar school! is Lisa net vier geworden. Ze mag nu naar school! Leuke verhaaltjes over de eerste dag van Lisa in de kleuterklas.
- Saar gaat naar school is een lief boek over Saar die voor het eerst naar school mag. In het prentenboek komt er een dag in de kleuterklas voorbij.
- De eerste schooldag van Milan is echt een peuterboek om je kind goed voor te bereiden. Het is in makkelijke tekst geschreven en heeft duidelijke illustraties.
Nieuwe omgeving
Een basisschool is natuurlijk weer heel nieuw. In de weken voorafgaand aan de grote overstap kan je alvast een paar keer langs de school lopen, bijvoorbeeld als de school begint of uitgaat.
Misschien zie je wel buurkinderen die daar ook op school zitten. En zie je zelf wat voor ouders hier komen.
Als het een open schoolplein is kan je na schooltijd een keer gaan spelen. Is dat toch een stukje minder eng.
Spelen met leeftijdsgenootjes
Misschien kent je kind al iemand, van de peuterspeelzaal of het kinderdagverblijf dat naar dezelfde school gaat. Dan is er in ieder geval al een bekend gezicht op school.
Je kan een keer met de moeder afspreken zodat ze elkaar wat beter leren kennen en ze wat aan elkaar hebben. Al leert de ervaring dat er snel genoeg andere vriendjes worden gemaakt.
Ook kan je afspreken met andere leeftijdsgenootjes zodat ze even went dat ze niet meer de oudste is en er toch heel anders gespeeld wordt.
Vermijd extra spanning
Als je het enigszins kunt regelen, probeer dan zoveel mogelijk andere spannende momenten niet samen te laten vallen met de eerste schooldag.
Het is allemaal al spannend genoeg, maar als er ook bijvoorbeeld een verhuizing aan de gang is, een nieuw bed of andere kamer, wordt het allemaal wel heel veel.
Wat is handig dat je kind kan voordat het naar school gaat?
Je kind kan natuurlijk van alles nog in de klas leren. Wel is wat zelfstandigheid handig, de leerkracht heeft immers veel kinderen in de klas. Het is fijn als je kind zelf de jas aan kan trekken (met de rits kan nog geholpen worden).
Ook moet je kleuter zelf naar de wc kunnen. Als dat nog moeilijk is, kan er altijd een oplossing bedacht worden met de leerkracht.
Kleren en schoenen zelf aantrekken is ook handig voor als je kind gaat gymmen in het speellokaal. Ook kunnen op die manier ongelukjes zoveel mogelijk voorkomen worden en dat is voor je kleuter wel zo prettig.
Natuurlijk helpt de leerkracht (of een hulpje) met veters strikken en knopen en ritsen dicht doen.
Lees ook: Kind (bijna) klaar voor basisschool; Wat moet je kind van 4 jaar kunnen?
Wat heeft je kind nodig op school?
Het is fijn als je zoon of dochter een rugzakje mee naar school neemt met een tussendoortje en wat drinken.
De meeste scholen willen graag dat alle kinderen rond 10.00 uur wat fruit eten. Informeer vooraf of het een ‘gruitenschool’ is en je alleen groenten en fruit mag meegeven, of ook bijvoorbeeld een ontbijtkoek of boterham.
Er zijn scholen met een continurooster, dan luncht je kind op school. Je kunt dan een trommeltje met wat boterhammen en extra drinken in de tas doen.
Als je overdag werkt en er is geen continurooster zal je kind moeten overblijven, daarvoor moet je hem aanmelden bij de TSO. Dit wordt verzorgd door vrijwilligers, de school of de BSO. Na schooltijd zal je kind ook moeten blijven op de bso.
Geef je kleuter een schooltas (rugtas) mee met iets te eten, drinken, reserve broekje en misschien een zakdoekje.
Houd met de keuze van eten en drinken rekening dat hij het zelf kan openmaken. Snoep meegeven is doorgaans op school verboden. Als je kindje gaat overblijven, zorg dan ook voor een goed gevulde lunchtrommel.
Wanneer je zoveel mogelijk wilt voorkomen dat je dingen gaat kwijtraken, kun je het beste je spulletjes labellen. Bijvoorbeeld: jas, tas, drinkbeker, broodtrommel, knuffeltje, et cetera.
Wenochtenden op school
Waarschijnlijk heb je (eventueel samen met je kind) een basisschool uitgezocht. Je hebt je ingelezen en een rondleiding gehad.
Als je je kind ingeschreven hebt, mag het wennen in de klas.
Meestal gaat je kind voor zijn vierde verjaardag drie ochtenden wennen in de klas, dat mag vanaf het moment dat je kind drie jaar en tien maanden is. Hij leert vast wat vriendjes en de leerkracht kennen en went aan het ritme van de klas.
Het kan zijn dat je het wennen overslaat als je kind in de zomervakantie vier jaar wordt.
Sommige scholen organiseren ook een speciale dag voor alle kinderen en ouders die in het jaar daarop naar school gaan. Dan kunnen ze de juf of meester leren kennen, het gebouw van binnen zien en bekend raken met het klaslokaal.
Gymles?
Voor het gymmen heeft elke school zijn eigen regels. Bij de meeste scholen geef je je zoon of dochter een tas met gymschoenen, een shirt en een kort broekje mee.
Gymschoenen met klittenband zijn het fijnste. Lekker stevig en handig aan en uit te doen. Er zijn ook scholen waar ze in hun ondergoed gymen omdat nog niet alle kleuters zichzelf goed kunnen aan- en uitkleden.
Wat kan je verwachten van de eerste schooldag?
De eerste schooldag (of wendag, voordat je kindje full time naar school gaat) zal op iedere basisschool net even anders zijn. Maar op iedere school mag je als ouders mee in het klaslokaal.
De juf of meester zal je kleuter opvangen en laten zien waar de jas opgehangen mag worden, misschien hangt er al een luizenzak klaar en is het voorzien van een sticker met plaatje zodat ze zelf zien wat van hun is. En daarna de klas in waar ieder kindje een eigen stoel heeft.
Vertel je kind wat er gaat gebeuren. Dat je nog meegaat in de klas, dat jullie samen nog even een boekje lezen. En dat je daarna een knuffel geeft, weggaat, nog zwaait bij het raam en over een paar uur je kind weer zult ophalen.
Als de dag gaat beginnen, neem je afscheid van je kind.
Een knuffel, kus, even zwaaien en dan gaan. Of buiten zicht even kletsen met een andere moeder, die weten nog goed dat zij hun kind voor het eerst hebben weggebracht.
Leg het vast!
Vergeet je fototoestel niet mee te nemen naar deze eerste dag! Het is toch weer een mijlpaal in het leven van je kind en dat vraagt natuurlijk om een fotomoment!
Na de eerste schooldag
Na zo’n spannende dag is er maar één gezicht dat je kind wil zien! Mama! Of papa, natuurlijk. Sta liever 10 minuten te vroeg voor de deur (hopelijk regent het niet) dan één minuut te laat.
Die ene minuut kan rampzalig zijn voor je kind. Misschien wil je kind vertellen wat hij op school heeft gedaan, maar groter is de kans dat hij weinig of niets verteld. Dat is helemaal niet gek, dring er dus niet teveel op aan. Als hij wil praten, komt het wel.
Leuk zijn de werkjes die hij mee naar huis neemt. Geef ze een mooi plekje
. Hij is immers heel trots op zijn prestaties en wanneer jij alleen de krabbels ziet en deze in de prullenbak gooit, geef je hiermee de boodschap dat zijn werk waardeloos is. Dat werkt natuurlijk niet écht motiverend…
De eerste schooldagen zullen erg vermoeiend zijn. Al die nieuwe indrukken, prikkels, drukte…
Om dit goed te kunnen verweken is het belangrijk dat hij op tijd gaat slapen en na school voldoende gelegenheid krijgt bij te komen. Die vermoeidheid bij je kleuter kan hij op verschillende manieren uiten.
Hij kan extra druk worden, veel huilen, meer aandacht nodig hebben, lusteloos op de bank hangen of ineens weer gaan bedplassen.
Probeer veel geduld en begrip op te brengen, je weet immers waar het gedrag vandaan komt.
Leerplichtig?
Na de vierde verjaardag mag je kind dan echt naar school. Het mag hele dagen, maar is pas leerplichtig als het vijf jaar is. Dat betekent dat je je zoon of dochter best eens een (mid)dagje thuis mag houden als het moe is. De leerkracht wil het dan wel graag even weten.
Als je kind vijf jaar wordt, is het geen kwestie meer van mogen maar van moeten. Vanaf de eerste schooldag, na de vijfde verjaardag is ieder kind verplicht naar school te gaan.
Je kunt je kind, tot zijn zesde verjaardag, maximaal vijf uur per week thuishouden.
Het is wel noodzakelijk de directeur van de school hierover te informeren. De directeur beslist over de vrijstelling van nog eens vijf uur per week.
De volledige leerplicht eindigt aan het eind van het schooljaar waarin een jongere zestien jaar is geworden, of na twaalf volledige schooljaren.
Tot twaalf jaar zijn ouders of verzorgers verantwoordelijk voor het schoolbezoek van een kind. Vanaf twaalf jaar kan een jongere ook zelf op zijn schoolbezoek worden aangesproken.
Lees ook: Leerplicht; Leeftijd tot wanneer & vrijstelling / boete
Nog meer tips
Sterkte ouders, het is vaak spannender voor jullie dan voor je kind. Maar het komt helemaal goed!
Back-to-school
- Back-to-school tips
- Back-to-school tradities eerste & laatste vakantiedag
- Start schooljaar tips & activiteiten
- Eerste schooldag na vakantie
- Zenuwachtig eerste schooldag?
- Scholen zijn weer begonnen; gouden & zilveren weken
- Schoolritme na vakantie
- IJsbrekers spelletjes & activiteiten
- Veilig fietsen naar school
- Boeken kaften
- Schoolspullen middelbare school
- Wat meegeven naar school?
- School artikelen collecties
- Betaalbare schoolspullen kopen
- Schoolagenda’s middelbare school
- Rekenmachine middelbare school
- Laptop middelbare school
- Rugzak middelbare school
- Schooltas; rugzak vs schoudertas
- Schooltas vs boekentas (België)
- Broodtrommels kinderen
- Welke kleding back-to-school?
- Kosten middelbare school
- Vrijwillige ouderbijdrage
Kleuterklas
- Basisschool kiezen
- Tips zoeken basisschool
- Scholen zoeken en vergelijken
- Soorten onderwijs basisschool
- Kind inschrijven basisschool
- Wachtlijst basisschool
- Eerste schooldag kind
- Schoolrijpheid
- Wat moet 4-jarige kunnen?
- Vroege leerling
- Bang voor school
- Naar school en nog niet zindelijk
- Wennen op school
- Kind wennen bij kleuters
- Help kind naar school
- Kind blijft huilen na wegbrengen
- Verandert een kind als het naar school gaat?
- Kleuters wel of niet hele dag naar school
- Kringactiviteiten kleuters
- Gratis werkbladen kleuters
- Kleuters gymen in ondergoed
- Cito toets kleuters
- Cito kleuterklas afgeschaft
- Doubleren kleuterklas
- Ervaringen gecombineerde groep 2/3
- Tips voorbereiding overgang groep 3
- Overgang groep 3
- Veranderingen kleuteronderwijs
Basisschool
- Alternatieven vraag hoe was het op school
- Bento Lunchbox ideeën
- Continurooster basisschool
- Creatieve ontwikkeling basisschool
- Cultuureducatie basisschool
- Energizers basisschool
- Gezonde lunch ideeën kind
- Gezonde snacks voor na schooltijd
- Gezonde tussendoortjes kind op school
- Groene schoolpleinen
- Inclusiviteit bevorderen onderwijs
- Intern begeleider basisschool
- Juffen en Meesterdag
- Kind heeft geen zin in school
- Kinderpostzegelactie
- Klassenindeling school
- Koptelefoon op in klas
- Leerplicht kind onderwijs
- Leukste klassenuitjes
- Luizenmoeder en andere taken
- Muziek activiteiten basisschool
- Nationale Buitenlesdag
- Ongeschreven regels ouders schoolplein
- Ouder betrokkenheid basisschool
- Overblijven school wel of niet
- Overblijf wat mag kind eten
- Overgang andere basisschool
- Remedial teaching kind basisschool
- School handelingsverlegen
- Schoolactiviteiten basisschool
- Schoolarts onderzoeken
- Schoolpleinspelletjes
- Schoolreisje kind tips
- Schoolvakanties & vrije dagen
- Schoolverzuim; spijbelen & ongeoorloofd afwezig
- Schoolziek tips
- Schoolziek of geen zin in school?
- Snappet kind op school
- Speciaal Onderwijs
- Studiedag wat doen
- Thuisonderwijs
- Traditioneel klassikaal onderwijs
- Unschooling
- Uitgestelde aandacht onderwijs
- Verkeersles basisschool
- Vrijwillige ouderbijdrage
- Waarom plezier school belangrijk?
- Wachtlijst basisschool
- Wat meegeven naar school kind
- Wereldschool onderwijs
- Zomerschool kinderen