Skip to Content

Utrecht met kinderen; 29x wat te doen kinderuitjes & activiteiten

Utrecht met kinderen; 29x wat te doen kinderuitjes & activiteiten

Centraal in het land ligt de kleinste provincie van Nederland; Utrecht. Naast de stad Utrecht behoren ook Amersfoort en Soest tot de provincie. Je vindt hier meerdere kastelen die zeker de moeite waard zijn. Ook zijn er een aantal dierentuinen en leuke musea in de stad te vinden.

Kasteel Amerongen – Amerongen

Kasteel Amerongen is totaal gerenoveerd en eindelijk weer te bezoeken. Een kasteel bekijken blijft interessant om te doen voor kinderen. Al moet je er niet meer achter elkaar bezoeken, weet ik uit ervaring van toen ik zelf kind was ;). In de wintermaanden kun je alleen met rondleiding, maar nu mag je het kasteel ook zelf bezoeken. De tuin is prachtig aangelegd en er zijn regelmatig voorstellingen te vinden. Als kind kan ik me nog heel goed de berenmarkt herinneren die er toen elk jaar was.

Hier vind je meer informatie.

Dierenpark Amersfoort – Amersfoort

Amersfoort heeft een prachtige dierentuin. Met twee grote speeltuinen hebben de kinderen volop te spelen. Breng eens een bezoekje aan het grote dinobos en pas op voor ‘loslopende’ dinosaurussen. Ook hier kom ik elk jaar wel een keer. Zoonlief vindt het prachtig, al die dieren kijken. En met het dinobos erbij blijft het de komende tijd zeker leuk om alles te blijven ontdekken voor hem.

Hier vind je meer informatie of hier een uitgebreide review van het vernieuwde park inclusief tips waar parkeren dierentuin Amersfoort.

Lees ook: Dagje uit Dierenpark Amersfoort

Mondriaanhuis – Amersfoort

Het Mondriaanhuis in Amersfoort is het geboortehuis van Piet Mondriaan (1872-1944). Piet Mondriaan werd hier geboren en bracht er zijn kinderjaren door. Na het vertrek van de familie Mondriaan herinnerde er op deze plek lange tijd niets aan de wereldberoemde schilder, tot de architect Leo Heidenrijk en zijn vrouw Cis er in 1994 het Mondriaanhuis van maakten en het openstelden voor publiek. In het Doe-het-zelf-atelier ga je aan de slag met één van de opdrachten of bedenk je zelf een kunstwerk. In het atelier worden regelmatig workshops gehouden en voor de kleinsten is er een Legowand van vijf meter lang.

Meer informatie vind je hier

Verkeerstuin – Amersfoort

Kinderen van 3 tot 12 jaar kunnen heerlijk overdekt spelen, verkeerslessen volgen en lekker rondrijden met skelters, de step, loopfietsjes en andere vervoersmiddelen. Maar pas op, er gelden wel verkeersregels! Voor iedereen is een passende skelter beschikbaar. Op speelse wijze maak je kennis met de verkeersregels. En je leert rekening te houden met andere weggebruikers. Vrijwilligers van de verkeerstuin en je ouders/begeleiders houden natuurlijk een oogje in het zeil!

Meer informatie vind je hier

Zandfoort aan de Eem – Amersfoort

Zandfoort aan de Eem zorgt voor het ultieme vakantiegevoel midden in de stad met gezelligheid en lekker eten en drinken. Zandfoort aan de Eem is hét stadsstrand van Amersfoort. Met een wereldrestaurant, een gezellige bar en veel mogelijkheiden voor activiteiten en workshops. Zandfoort heeft een informele ambiance, en is daarom uitermate geschikt voor een unieke zakelijke bijeenkomst. Borrels, personeelsfeesten, recepties; het kan allemaal in onze zaal Bloemendaal. Genieten met de voetjes in zand; dat is Zandfoort aan de Eem. Zandfoort is ook uniek door haar ligging in de binnenstad van Amersfoort, goed te bereiken en vlakbij het station. Ze zijn gevestigd midden in het Oliemolenkwartier en onderdeel van De Nieuwe Stad, het creatieve hart van Amersfoort.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Groeneveld – Baarn

Kasteel Groeneveld in Baarn is geen kasteel, maar een buitenplaats die lange tijd gebruikt is door rijke Amsterdammers om ‘s zomers de stad te ontvluchten. Het centrale gedeelte van het huis dateert uit de vroege achttiende eeuw en is gebouwd in opdracht van Marcus de Mamuchet. De vleugels zijn van latere datum. Buitenplaats Groeneveld geldt als een van de mooiste voorbeelden van een landhuis uit de stijlperiode van de Rococo. Zo is er nu de tentoonstelling over Nederland, zoals over het boek van Charlotte Dematons.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos ’t Laer – Baarn

Het speelbos is gesitueerd in een geheel natuurlijke omgeving: een groot bos van ruim 2 hectare met zandverstuivingen, heuvels, oude eikenbomen en vogelbosjes. Het is een speelbos gericht op kinderen van 4 t/m 14 jaar, met uitsluitend natuurlijke speelelementen zoals, een beekloop met pomp, een boomstammenpad, holle weggetjes en nog veel meer. Kinderen kunnen zich uren uitleven met zand, water, keien, bomen klimmen en hutten bouwen. Voor de ouders zijn er zitbanken, maar zij kunnen ook gewoon meespelen.

Meer informatie vind je hier.

Kikkerfort – Breukelen

Zwembad ’t Kikkerfort in Breukelen mag zich bijna een kuuroord noemen. Heerlijk ontspannen kan hier in het massagebad, bruisbad of de whirlpool en er is zelfs een Kneippbad. In ’t Kikkerfort zit daarnaast vol met spannend waterplezier. Zo is er een glijbaan van 52 meter lang met speciale effecten, een wildwaterstroom met draaikolk en een waterval. Liever aan de conditie werken? Banen trekken kan prima in het wedstrijdbad met beweegbare bodem. Daar worden ook zwemlessen en aquasporten gegeven. Regelmatig staat er een avond discozwemmen op het programma voor kinderen van twee jaar tot zestien jaar.

Meer informatie vind je hier.

Doornse Gat – Doorn

Als kind kwam ik al graag in het Doornse Gat. Menig kinderfeestje is hier gevierd. Het Doornse gat bestaat uit veel gras waar je voor een dag je caravan of tent mag neer zetten. Er is een grote zandheuvel waar ik als kind vaak naar beneden gerold ben en genoeg plek om te spelen en te wandelen. Wat schepjes mee, picknickkleed, eten en drinken mee en je bent voor een dag voorzien.

Hier vind je meer informatie.

Nationaal Bomenmuseum – Doorn

Het Nationaal Bomenmuseum in Doorn is de grootste bomentuin van Nederland met een wereldberoemde collectie bomen en struiken uit alle windstreken op aarde. Het Bomenmuseum is 27 hectare groot en dateert uit 1925. De bomentuin is aangelegd in landschapsstijl met kronkelende paden, slingerende waterpartijen en prachtige doorkijkjes. Een kleurrijke en fascinerende wereld, waar van alles te ontdekken en te beleven valt.

Meer informatie vind je hier.

Geertjes Hoeve – Haarzuilens

Iedereen is elke dag welkom om een bezoekje aan onze boerderij te brengen en wat van het boerenleven op te snuiven. Hier is het altijd leuk voor kinderen: dieren, trekkers en lekkers. Alle dieren zijn toegankelijk voor bezoek. Dit is al een belevenis op zich en de entree is vrij. Stiekem genieten niet alleen de kinderen… Wat is er nu mooier dan een varken met big of genieten van de zon op het terras? Ervaar al het moois dat het platteland ons biedt.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel de Haar – Haarzuilens

Of je Kasteel de Haar nu bezoekt om het park, de wonderlijke geschiedenis, de tentoonstellingen, de tuinen, de hertjes of om te trouwen, je waant je even in een andere wereld. Achter elke deur, elk detail, elke bloem uit de kleurrijke tuinen, schuilt wel een verhaal. Over andere tijden, andere culturen, andere figuren. De Haar is het grootste kasteel van Nederland, dat ooit privébezit was van de familie van Zuylen en waar haar nazaten nog steeds jaarlijks verblijven. Ook de internationale jetset uit de vorige eeuw, met haar uitbundige levensstijl, bezocht met regelmaat het kasteel. Van Coco Chanel tot Roger Moore, zij lieten hun sporen na in de luxueuze kamers van de meest weelderige plek die Utrecht rijk is.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Haarzuilens met kinderen; Kasteel de Haar, park tuinen en Geertjes Hoeve

Boerderij de Boerinn – Kamerik

Kom langs op Boerderij De Boerinn voor een gezellige dag met vrienden of familie. Met meer dan twintig activiteiten binnen en buiten is er voor ieder wat wils. Of je nu een leuke activiteit wilt doen, spelen in de speeltuin in het midden van de boomgaard, bij de dieren wil kijken of een groot feest wilt geven of samen aan het water nog wilt barbecueën, het kan er allemaal.

Hier vind je meer informatie

Lage Vuursche

Het dorpje Lage Vuursche ligt in het centrum van Nederland en trekt meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar vanwege de bosrijke omgeving, de gezellige restaurants, winkeltjes en natuurlijk de eindeloze recreatieve mogelijkheden. Je kunt heerlijk wandelen, fietsen, midgetgolfen of paardrijden. De pannenkoek vindt nog steeds grote aftrek maar ook een gastronomisch maal kan gevonden worden in de zes restaurants die Lage Vuursche rijk is. Dankzij de tientallen rijksmonumenten en de achttiende-eeuwse huizen in en om de Dorpsstraat heb je het gevoel dat de tijd hier heeft stilgestaan. Een Anton Pieck achtige sfeer in het dorp en het feit dat Lage Vuursche en omgeving het eerste grote bosgebied vanuit de randstad is, zorgt voor veel belangstelling. Het dorp heeft een Vorstelijke status omdat prinses Beatrix weer op kasteel Drakenstein woont. Hoewel het kasteel vrijwel geheel aan het oog wordt onttrokken, heeft het op velen een grote aantrekkingskracht.

Meer informatie vind je hier.

Merwestein – Nieuwegein

Zwembad Merwestein is het leukste zwembad in de omgeving van Utrecht. Je vindt ons dichtbij het centrum, dus goed bereikbaar voor auto, fiets en openbaar vervoer. In ons zwembad is genoeg te doen voor bezoekers van alle leeftijden: de kleine kinderen hebben hier verschillende badjes om te spelen in aquajungle stijl. Oudere kinderen kunnen van de interactieve glijbaan, zwemmen in de wildwaterkreek, het golfslagbad of de stroomversnelling. Of speel onze ijskoude bucket game! Ouders kunnen met hun kindjes mee in de zwemjungle  of even ontspannen in onze whirlpools met televisiescherm. Maar ook aan de sportieve zwemmer is gedacht: drie 25-meterbaden en duikplanken bieden volop mogelijkheden om te trainen voor topprestaties.

Merwestein is in 2017 en 2018 uitgeroepen tot zwembad van het jaar!

Meer informatie vind je hier.

Ouwehands Dierenpark – Rhenen

Nog nét in de provincie Utrecht, staat Ouwehands dierenpark. Deze mooie dierentuin staat bekend om het berenbos. En wat dacht je van de apenspeeltuin? Een indoorspeeltuin waar je volop kunt klimmen. En pas op dat je niet in het water valt! Ik kwam er als kind al elk jaar. Rhenen ligt dicht bij Amerongen, waar ik opgegroeid ben. Ik vind het fantastisch om te zien dat al die beren zoveel vrijheid hebben. Ze zijn gekocht van vervelende handelaren, die ze bijvoorbeeld lieten dansen voor publiek. In Ouwehand mogen ze rustig hun oude dag slijten.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Ouwehands Dierenpark Rhenen; met korting naar de dierentuin

Militair museum – Soest

Het militair museum is nog maar net open. Er zijn vliegtuigen, trucs en vrachtwagens te bewonderen uit de oorlogen waar Nederland bij betrokken was of geholpen heeft. Zoonlief vond de grote vliegtuigen en wagens bijzonder om naar te kijken. Hij houdt erg van vrachtwagen, maar vliegtuigen waren natuurlijk helemaal tof om te zien. Rond het museum kun je goed wandelen in de natuur met de kinderwagen. Je kunt ook iets verderop op hetzelfde park naar de zweefvliegtuigen kijken. Voor de wat oudere kinderen zijn er interactieve (militaire) spelen te vinden in het museum.

Hier vind je meer informatie.

Museum Speelkok – Utrecht

Uit alle hoeken van Museum Speelklok klinkt vrolijke muziek! Eeuwenoude zelfspelende muziekinstrumenten vormen hier een wondere wereld, die je al luisterend en lerend ontdekt. Zing mee met volksliedjes uit de Jordaan of dans op de Charleston. Ontdek de verhalen achter deze muzikale gadgets met de verschillende mechanismen: van het kleinste speeldoosje tot de grootste dans- en draaiorgels die je zelf aan mag zwengelen. Een leuk en leerzaam uitje in het centrum van Utrecht voor het hele gezin!

Meer informatie vind je hier.

Nijntje museum (Dick Bruna huis) – Utrecht

Midden in het centrum van Utrecht staat het Dick Bruna Huis. In de volksmond ook wel het Nijntje museum genoemd. Bekend geworden door Dick Bruna die in Utrecht woonde en werkte. Zoonlief begint Nijntje te ontdekken, dus hier moeten we nodig eens naar toe. Door de verschillende speelmaterialen en de werken die te zien zijn, is het leuk voor de allerkleinsten, maar ook voor de kinderen die net naar school gaan.

Hier vind je meer informatie

Lees ook: Dagje uit naar het Nijntje Museum

Play-in – Utrecht

Een uniek concept met een indoorspeelparadijs, een jumphal en een klimhal zodat er voor alle leeftijden iets uitdagends te doen is. Kinderen genieten uren in de bijzondere speeltuin Kids-in met een onderwaterthema, dagen zichzelf uit op de spectaculaire trampolines bij Jump-in of op de spannende klimwanden van Climb-in. Ouders, verzorgers doen gezellig mee, of nemen plaats in één van de twee horecapunten met een fantastisch uitzicht op de activiteiten.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Kids-in Utrecht; Play-in binnenspeeltuin, jump-in jumphal, climb-in klimhal 

Sonnenborgh sterrenwacht – Utrecht

Sonnenborgh is een sterrenwacht waar onderzoekers vroeger de sterrenhemel onderzochten. Dat deden ze o.a. met de Merz-telescoop uit 1863 die nu nog steeds in het museum staat. Deze telescoop is nog prima te gebruiken, bijvoorbeeld op een Kinderkijkavond! Er zijn ook nieuwere telescopen op Sonnenborgh bijgekomen en met één daarvan kun je op zondag rechtstreeks naar de grootste ster van het zonnestelsel kijken: de zon. Is het bewolkt? Kom dan in de voorjaars-, herfst- of kerstvakantie naar Sonnenborgh: dan blazen ze het planetarium op en kun je op klaarlichte dag de sterrenhemel bewonderen.

Meer informatie vind je hier.

Spoorwegmuseum – Utrecht

Mijn absolute favoriet, daar ben ik zeker elk jaar te vinden: het Spoorwegmuseum . Inmiddels ook te bezoeken met de Museumkaart. In het Spoorwegmuseum zijn allerlei treinen te vinden. Er is een spannende tocht met koptelefoon waar je ook wat van de geschiedenis van de trein hoort. En er is een kleine achtbaan waar je natuurlijk over rails rijdt. Vergeet ook niet de speeltuin waar je op een klein treintje doorheen kan rijden. En je kunt met een speciale trein vanaf Utrecht CS naar het museum. Voor kleine kinderen is het al indrukwekkend genoeg, al die treinen. Maar voor wat oudere kinderen is al helemaal veel te spelen. Met regelmatig een voorstelling is er voor elk wat wils. In mei is er bijvoorbeeld een Thomas de treinweekend. Wij gaan er binnenkort maar weer eens naar toe.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Spoorwegmuseum Utrecht met kinderen; vanaf welke leeftijd is dit leuk van peuters en kleuters

Strandbad Maarseveense Plassen – Maarssen

Voor een gezellig dagje uit kun je terecht in het Strandbad, waar water, ruime ligweiden en mooie zandstranden vele recreatiemogelijkheden bieden. De ruime ligweiden bieden veel speel- en zonplezier. Het fantastische speeleiland maakt het af. Kinderen kunnen zich uitstekend vermaken met de vele speel- en klimtoestellen op de ligweiden. In het water bevindt zich het waterspeeleiland met vele waterspelen zoals een waterglijbaan, klimtoestel en waterdoolhof. Ook bij de kleuterbadjes zijn diverse speelvoorzieningen.

Meer informatie vind je hier.

The Maxx – Veenendaal

Bij The Maxx haal je het maximale uit je dag! Het is de perfecte plek voor een adrenalinerush. Je kunt hier onder andere karten, jumpen, lasergamen en ontsnappen uit een escaperoom. Maar ook rustzoekers worden niet vergeten bij The Maxx. Kom een potje glowgolfen, poolen of darten. Rijd een echte Grand Prix op de kartbaan en sluit de dag samen af met een potje lasergamen. Met het hele gezin de strijd aangaan tijdens een potje glowgolf en daarna samen ultrasnel ontsnappen uit de Flashcape Rooms: een snellere variant van de escaperoom. Hier heb je een kwartier de tijd. Spannend! Strijd in de Battle Rooms tegen elkaar. Twee identieke escaperooms in Indiana Jones stijl, twee teams en slechts 25 minuten om te ontsnappen… Slacklinen en jumpen in het trampolinepark om daarna de hersens trainen in één van de escaperooms.

Meer informatie vind je hier.

Maximapark & Bosspeeltuin – Vleuten

De natuurlijke en avontuurlijke Bosspeeltuin ligt naast Anafora. Het is een plek waar kinderen in alle vrijheid op ontdekkingstocht kunnen gaan en hun fantasie kunnen volgen. De bijna uitsluitend houten speeltoestellen zijn bedoeld voor kinderen tot 12 jaar en nodigen uit tot samen ontdekken en samen spelen. Er staat een hek om de gehele speeltuin. De enige in- en uitgang grenst aan het terras van Anafora.

Hier vind je meer informatie

Lees ook: Maximapark & bosspeeltuin

Pyramide van Austerlitz – Woudenberg

De Pyramide van Austerlitz is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en in 1804 gebouwd. De bosrijke omgeving rond dit monument leent zich uitstekend voor wandelingen en fietstochten. De Pyramide is officieel start- en eindpunt van wandelroutes drie door de ANWB gemarkeerde fietstochten. Daarnaast ligt een grote speeltuin en lunapark met onder andere botsauto’s, draaimolens en een treintje. In de speeltuin staan speeltoestellen voor alle leeftijden. Er is ook een restaurant, snackbar en terras.

Meer informatie vind je hier.

Boswerf – Zeist

De Boswerf in Zeist bevind zich te midden van de natuur en de speelmogelijkheden zijn daar ook op gebaseerd. Met stapstenen, klimtoestellen en hutten in het bos zal jouw kind zich hier prima vermaken, terwijl je van je rust geniet in het prachtige bosachtige gebied.

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij de Brink – Zeist

Naar deze kinderboerderij gaan zoonlief en ik praktisch elke week als het mooi weer is. Ze hebben veel dieren, bijvoorbeeld ook koeien en een aantal paarden. Een prachtige omgeving en een grote loopweide voor kippen. Voor de kleinsten is de speeltuin ontzettend leuk. Twee schommels met banden, zodat ook baby’s en dreumessen erop kunnen. De speeltuin zelf is een grote zandbak met auto’tjes, fietsen (ook met stang) en tractors. Ook is er een kleine zandbak waar allerlei schepjes, vormpjes en emmertjes liggen. Mijn zoontje vindt het er fantastisch! Er zijn altijd volop kinderen te vinden van allerlei leeftijden, dus ook genoeg speelkameraadjes voor hem.

Hier vind je meer informatie.

Nationaal Park Utrechtse heuvelrug

Als je op de Utrechtse Heuvelrug geboren bent, kun je niet zonder bos. In elk dorp is wel een stuk bos in de buurt te vinden. En alle plekken zijn mooi. Gratis, prachtig om te picknicken en natuurlijk heerlijk om te spelen.

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Wat te doen in Utrecht stad met kinderen? De leukste uitjes en bezienswaardigheden
Lees ook: 20 originele en goedkope budget uitjes onder de 10 euro

Heb je zelf nog een leuk uitje in de provincie Utrecht dat er niet bij staat? Laat het me weten, dan ga ik het bezoeken!

Maike Douglas
Volg me op