Skip to Content

Muziek voor baby in de buik tijdens zwangerschap

Muziek voor baby in de buik tijdens zwangerschap

Dat muziek door baby’s erg gewaardeerd wordt, dat wist je waarschijnlijk al wel. Maar wist je ook dat je baby in je buik al de muziek tijdens zwangerschap hoort die jij luistert? En dat kan zomaar een extra troostmiddel worden als je baby eenmaal geboren is!

Het gehoor van je ongeboren kindje

De oortjes van de baby zijn al vrij snel in de zwangerschap aanwezig. Zo rond de tien weken zijn de oortjes al echt duidelijk gevormd. Pas een week of tien later zal je kindje ook geluiden kunnen horen.

Als eerste zal hij kennis maken met de geluiden in je buik. Jouw hartslag, het rommelen van je ingewanden, bijvoorbeeld.

Maar ook geluiden van buiten de buik kunnen zijn oortjes binnendringen. Na een paar weken zal hij ook echt geluiden, zoals de stemmen van mama en andere veel gehoorde stemmen (papa, broertjes, zusjes bijvoorbeeld), gaan herkennen.

En ja, ook veelgehoorde muziek blijft in zijn geheugentje hangen. Vanaf een maand of acht schijnt hij onderscheid te kunnen gaan maken tussen al die geluiden.

Geschikte muziek tijdens zwangerschap

Eigenlijk maakt het soort muziek helemaal niet uit, zolang je wurm het maar vaak genoeg hoort. Er zijn kettinkjes te koop met geluidjes om de baby aan te laten wennen, die je kan gebruiken om hem later te kunnen troosten.

Nu hoor je nog weleens over klassieke muziek en worden hier ook echt speciale cd’s voor gemaakt. Het schijnt wel zo te zijn dat bij onderzoek is gebleken dat zware bastonen niet gewaardeerd worden.

Er wordt zelfs beweerd dat je kindje als foetus al een voorkeur voor bepaalde muziek kan hebben. Maar ja, zie daar maar eens achter te komen… Zo zou hun hartslag anders zijn per verschillende muzieksoorten.

Hoge en vloeiende tonen zouden het meest gewaardeerd worden. Maar geen paniek: luister naar muziek wat je zelf ook wel kan waarderen! Dat is voor nu fijn (en dat voelt je kindje ook), maar ook als het echt een troostmiddel later blijkt te zijn. Ik kan er over meepraten…

Mijn dank is groot aan The Gipsy Kings…

Een maand voor de bevalling was ik jarig en kreeg ik een cd van mijn favoriete Gipsy Kings. Nu niet bepaald muziek wat je je voorstelt bij babymuziek… Toch heeft deze muziek mijn zoon en mij menig nut bewezen.

Onbewust had ik mijn zoon blootgesteld aan vrij veel uurtjes Spaanse gitaarmuziek en dat was hem blijkbaar wel bevallen.

Ons manneke kon zo in paniek zijn, dat niets meer hielp en hij zelfs de rust niet had om te gaan drinken. Opeens kwam ik erachter hoe hij reageerde als ik die muziek aanzette en ben ik het gaan uitproberen.

En wat denk je? Zodra de eerste klanken de kamer instroomden, kwam er een diepe zucht en begon ons ventje direct te drinken! Poeh… wat een uitkomst!

Om even slim over na te denken…

Dus doe hier je voordeel mee. Denk even slim na welk soort muziek je niet direct zat bent, zodat het handig in te zetten is als extra troostmiddel.

Maar je kan natuurlijk ook heel bewust heel regelmatig een speeldoosje bij je buik af laten spelen. Zo’n babybelketting heb ik ook ooit gedragen, maar daar heb ik zelf nooit het effect van gemerkt.

Wat natuurlijk niet wegneemt dat het best iets kan doen voor de baby in je buik. Misschien maakt het in de buik zelf wel je baby kalm? Ga je voor klassiek, voor lieve babyliedjes of toch liever voor Hollandse smartlappen? Zolang jij je er maar goed bij voelt is het eigenlijk wel oké.

Oké, je kan natuurlijk wel letten op die zware bastonen, die niet fijn voor je baby zijn…

YouTube

Lekker uitproberen wat wel bevalt kan simpel via YouTube. Inderdaad niet de favoriete muziek van mijn zoon als baby, maar wel mooie, rustige muziek met heldere toontjes. Volgens onderzoeken dus het perfecte soort babymuziek.

Zelf muziek maken

Natuurlijk kun je ook zelf muziek maken tijdens je zwangerschap. De vibratie van de muziek voelt je kindje ook en ook dat schijnt goed te zijn. Dus zing je graag? Lekker doen! Zing je kindje alvast maar heel veel liefs toe, hij kan het echt al waarderen!

Ontspannend muziekmomentje voor jou én de baby

Naast deze muziekideetjes voor de baby, kun je uiteraard ook gewoon even zelf lekker ontspannen op je favoriete muziek. En ben jij ontspannen, dan heeft dat weer een fijn effect op je kindje. Niets mis mee, dus.

Muziek tijdens de bevalling

Muziek tijdens de bevalling kan zowel voor de moeder als voor de baby heel ontspannend zijn, wat uiteraard weer positief is voor de bevalling.

De juiste muziek, blijkt uit meerdere onderzoeken, vermindert zelfs de pijn. Dus dit is zeker ook wel iets om eens over na te denken! En Spotify heeft hier zelfs afspeellijsten voor!

En dan is je baby er…

Je baby is geboren en natuurlijk kun je muziek in blijven zetten. Niet alleen bij baby’s trouwens, want muziek blijft simpelweg mooi en ontspannend.

Heb je niet het idee dat je baby rustig wordt van het muziekdoosje of de cd die je expres heel veel gedraaid hebt? Probeer het eens met baarmoedermuziek.

Dit is klassieke muziek, meestal, waar ook een hartslag en het ruisen van het bloed in te horen is. Dit geeft je kindje een vertrouwd gevoel en kan daardoor kalmerend zijn. Deze cd’s zijn te koop, maar uiteraard hebben we ook nu weer YouTube.

Via YouTube kun je ook zelfs gewoon luisteren naar de geluiden van in de baarmoeder, dus zonder extra muziek. Misschien helpt dat nog wel beter bij jouw spruit.

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via: