Skip to Content

10 Activiteiten voor Oudejaarsavond; spelletjes en tips om te doen met Oud en Nieuw

10 Activiteiten voor Oudejaarsavond; spelletjes en tips om te doen met Oud en Nieuw

Oud en Nieuw, het laatste feest van het jaar. Voor kinderen vaak een magische dag want morgen is het gewoon een heel ander jaar! Mogen we opblijven? Gaan we nog ergens heen?

Komt er iemand bij ons? Wat gaan we allemaal doen? Is er ook vuurwerk?  Bij ons zijn ze nu op een leeftijd dat ze het goed kunnen volhouden om op te blijven. Een paar jaar geleden was dat nog niet het geval.

Dus hadden we een “vervroegd” feestje. Na het avondeten werd er in de tuin dan alvast wat vuurwerk afgestoken en konden we binnen in pyjama genieten van alle mooie kleurtjes. Daarna nog een potje sjoelen samen en genieten van een lekkere oliebol met een kop warme chocolademelk.

Daarna gingen de 2 jongsten naar bed en die wisten als ze om twaalf uur wakker zouden worden van al het vuurwerk dat ze dan naar beneden mochten komen. Maar dat is nooit gebeurd. Ze sliepen er allebei gewoon doorheen en kregen er niks van mee.

Nu dus niet meer, ze houden het goed vol en dus mogen ze erbij zijn! We bedenken meestal samen hoe we de avond gaan invullen. Eerst wordt er gekeken waar we het vieren (meestal bij ons thuis) en wie er nog meer bij zijn.

Hebben we een grote ploeg dan is het leuk om een soort hintsspel te doen en daar dan alvast wat opdrachten voor te verzinnen. Hebben we een kleinere ploeg dan doen we spellen aan de eetkamertafel. Traditiegetrouw komt dan ook de sjoelbak van zolder!

Of je nu thuis bent met oud en nieuw of bij familie of vrienden. Of de kinderen op mogen blijven op oudejaarsavond of al op bed liggen. Dit jaar hoef jij je niet te vervelen en de kinderen ook niet.

Tussen deze tien ideeën staat voor iedereen iets tussen wat geschikt is. Voor de buis, met spelletjes of … En anders kan je er altijd nog voor kiezen om een weekendje weg te gaan, het liefst naar een vuurwerkvrij gebied waar ze minder vuurwerk afsteken zoals op de Veluwe of op de Waddeneilanden. 

Aftellen met de klok op oudejaarsavond

10 Activiteiten voor Oudejaarsavond; spelletjes en tips om te doen met Oud en Nieuw - Mamaliefde

Als er nog puf is om door te gaan kunnen de spellen weer tevoorschijn komen, maar houd wel de tijd in de gaten, want het kan zomaar ineens bijna al zover zijn natuurlijk. En als het dan bijna zover is, dan is het zaak om samen af te tellen!!!! Misschien heb je wel een aftelklok geknutseld met de kinderen.

Zo kunnen ze ieder uur zelf bijhouden en zien wanneer het zover is. De wijzers zijn makkelijk met de hand te verzetten. En dan natuurlijk een paar minuten voor twaalf de televisie aan (als die nog niet aan stond haha) want dan weet je écht hoe laat het is (wij hebben hier drie klokken in huis en alle drie geven ze altijd een andere tijd aan haha).

Lees ook: Uren aftellen tot Oud en Nieuw

Knutselen

Het is de laatste dag van het jaar; dus doe eens gek. Haal de knutselspullen op tafel en knutsel er op los. Van vuurwerk tot en met een mooie tekening of je eigen aftelklok?

Lees ook: Leukste oud en nieuw knutsels diy’s
Lees ook: Vuurwerk maken en knutselen met kinderen

Foto booth

Eindig het jaar met een gezellige en vrolijke foto sessie. Maak of koop foto props die je kan gebruiken om foto’s te maken. Verf een oude schilderlijst goud en have fun! Hoe gekker hoe beter!

Oud en Nieuw spelletjes voor aan de grote tafel

Als je met je gezelschap goed samen aan een tafel kunt zitten is het fijn om hier spelletjes te spelen. Kijk wat je aan spellen in huis hebt en wat de kinderen vooral leuk vinden om te spelen. Geen moeilijke spellen waarbij ze altijd verliezen, want dan heb je een lange, zware avond!

Laat de kinderen bijvoorbeeld ook zelf een spel uitzoeken die ze graag willen doen en maak verschillende spelrondes, bijvoorbeeld ieder half uur een ander spel. Wat hier meestal favoriet is, zijn kaartspellen, Jenga, mens erger je niet, monopoly, triviant (dan wel kinderen gekoppeld aan een volwassene), triominos en rummikub.

Sommige spellen zijn maar met vier mensen te spelen. Maak dan teams of kies voor een ander spel of een variant op het spel.

Lees ook: De leukste gezelschapsspellen met kinderen

Spellen voor in de woonkamer

Heb je een groter gezelschap of vind je het leuk(er) om iets anders te spelen? Kies dan voor lekker comfortabel in de woonkamer en maak een soort kring samen. Spellen met uitbeelden werkt hier erg goed.

Hints, of wie ben ik (met foto’s van familieleden of juist alleen maar zangers en zangeressen, Nederlandse acteurs en actrices, varieer hierin), pictionary, ik hou van Holland, bingo (en dan in plaats van echte prijsjes bijvoorbeeld als “prijs of beloning” een extra snack of een glas priklimonade), minute to win it (voltooi een opdracht binnen de minuut, bijvoorbeeld loop de trap op en af met een hardgekookt ei op een lepel in je mond, laat 10 ballonnen knallen met je billen, dit kun je zo hilarisch maken als je maar wilt).

Disco / gala feestje

Bouw je woonkamer om tot een balzaal of disco met vrolijke lichtjes. Kleed je netjes in gala of gekke disco kleding om en dansen maar tot je voeten er bij neer vallen. Waar is dat feestje? Kakt het feestje een beetje in; open dan de karaoke bar!

Oliebollen bakken

Oudejaarsavond is ook nog een prima moment om oliebollen te bakken. Kunnen ze heerlijk vers en warm gegeten worden. Appelflappen zijn ook een prima alternatief.

Nu is het niet heel verstandig om samen met je kind boven de frituur of een pan vol olie te gaan hangen. Maar er zijn ook andere hapjes die je prima kan maken als alternatief op de oliebol.

Lees ook: Zelf gezonde oliebollen bakken. Oa uit oven, zonder gluten of alternatieven met kwark of met groenten en vruchten

Gourmetten

We beginnen hoe dan ook met een gourmet. Lekker langzaam tafelen en kleine lichte gerechtjes bakken in je pannetje, buiten wordt het al steeds donkerder en in huis branden lichtjes en kaarsjes knus.

We nemen er echt de tijd voor, de avond is nog (erg) jong dus die mogelijkheid is er! Af en toe horen we buiten wat geknal en zien we zelfs al wat mooi siervuurwerk de lucht in schieten. 

Na het eten even tijd om uit te buiken, af te ruimen en alles bij elkaar te zoeken voor de avond. Een lekkere kop koffie, of thee of warme chocomelk met een oliebol samen met de visite.

Lees ook: Gourmetten met kinderen
Lees ook: Goedkope recepten gourmetten
Lees ook: Fun-cooking live aan tafel; Wokken, steengrill, fondue, pizzarette of toch ‘ouderwets’ een fonduestel

Winter-BBQ

Mocht je het gourmetten niets vinden, ga dan voor de winter-BBQ. Dat is dit jaar helemaal hot en ook erg gezellig! Heb jij even geluk dat het deze winter erg mild is en je het gevoel hebt dat het al voorjaar is. Hoef je niet helemaal te verkleumen in de kou. Natuurlijk horen er ook marsmallows bij!

Lees ook: Winter BBQ; Recepten van vlees tot bijgerechten, groenten en dessert 

Hapje en drankje

En dan is het tijd voor een pauze!! Even alle spellen aan de kant en tot rust komen bij een hapje en een drankje. En dan niet zomaar, maar speciale hapjes en drankjes. Misschien maak je wel graag een pan vruchtenbowl, of heb je met de kinderen vrolijke snacks gemaakt die lijken op vuurpijlen.

Lees ook: Hapjes & drankjes Oudejaarsavond
Lees ook: Serveertips feestelijke drankjes

Champagne!

Zorg dat er voldoende champagneglazen klaarstaan met of zonder suikerrandje. Een suikerrandje maak je heel eenvoudig. 

Meng in een schaaltje wat citroensap met water en maak hier het randje van je glas mee nat. Doop het daarna in een bord met (gekleurd) suiker en maak een draaiende beweging met het glas zodat het randje goed bedekt is met een mooi suikerlaagje. Laat het glas even staan op het aanrecht zodat het wat harder kan worden.

Schenk er dan de (kinder)champagne in en hef het glas op klokslag twaalf uur.

Lees ook: Feestelijke serveertips voor champagne, drankjes & cocktails
Lees ook: Kinder champagne smaaktest bubbels

Oudejaarsvuren

Niet alleen op de stranden van Scheveningen en Kijkduin is het een traditie om Oudejaarsavond heerlijk warm door te brengen bij een oudejaarsvuur. De laatste jaren is het wel steeds meer gereguleerd waar dit toegestaan is.

Vuurwerk afsteken

Als je vuurwerk hebt gekocht mag je dit vanaf 18.00u officieel afsteken. Natuurlijk is het leuker om te wachten tot middernacht, maar als je heel veel hebt gekocht kun je daar natuurlijk vroeger mee beginnen. Of kan je kind een rondje maken met zijn vrienden.

Of je kan een vuurwerk show bekijken.

Lees ook: Veilig vuurwerk afsteken met kinderen

Herinneringen ophalen

Tijdens het eten bespreken we wat het jaar ons heeft gebracht. Wat vond je het leukst van afgelopen jaar? Even herinneringen samen ophalen. En daarna alvast fantaseren over het nieuwe jaar. Waar kijk je naar uit? Waar hoop je op?

Deze “vragen”-kaartjes hier kunnen je ook op weg helpen. Je zou ze bijvoorbeeld kunnen uitprinten en in het midden van de tafel kunnen strooien/verspreiden en dan om de beurt een kaartje pakken en of zelf de vraag beantwoorden of de vraag stellen aan de persoon rechts naast je.

Maak je eigen jaaroverzicht met de leukste momenten van het jaar. Ga samen herinneringen ophalen, wie weet kun je er toepasselijke foto’s bij vinden die je kan printen zodat je er samen een collage van kan maken en ophangen. Om dit volgend jaar makkelijker te maken kun je samen een memoriepot versieren.

Lees ook: Tradities Oud en Nieuw

Filmavond / Oudejaarsconference oudejaarsavond kijken

Een echte typische Nederlandse traditie; op Oudejaarsavond naar de Oudejaarsconference kijken. Een aantal jaar geleden was het nog echt een eer als je daarvoor gevraagd werd, nu lijkt iedere zender zijn eigen versie te hebben. 

Nieuw zijn speciale spelletjesshows zoals Ik Hou van Holland die ook erg populair zijn op Oudejaarsavond. En natuurlijk om iets voor twaalf de klok.

Zijn je kinderen daar nog te jong voor kan je natuurlijk ook je eigen filmavond organiseren. Zoek een gezellig filmpje uit op netflix en sluit af met de zogenaamde countdown filmpjes. 

Als je je kind niet wil laten opblijven zijn er op Netflix ieder jaar weer meer filmpjes van de favoriete series te vinden die aftellen. Dit zijn korte filmpjes tussen de 1 en 3 minuten. Dit jaar onder andere nieuw met Boss Baby, BeatBugs, Fuller House, Alexa & Katie, Motown Magic, Prince of Peoria, Supermonsters, Arcadia en meer!

Om daarna de kinderchampagne te ontkurken en te proosten op het nieuwe jaar en buiten wat sterretjes aan te steken. Hebben je kinderen toch het countdown momentje meegemaakt ? Of je kiest er voor om ieder uur een ander filmpje te kijken!

Lees ook: Opblijven, wakker maken of doorslapen met oud en nieuw?

Oudejaarsloterij & Fantaseren wat je zou doen met een miljoen

Zelfs mensen die normaal niet meedoen met de loterij, zoals wijzelf, kopen toch een eindejaarslot. Natuurlijk is de kans dat je wint minimaal, maar je weet maar nooit.

Oudejaarsavond is dan ook een perfecte avond om met een lot in je handen te wachten op de uitslag terwijl je ondertussen droomt over wat je allemaal wel niet met dat geld kan doen.

Natuurlijk mogen de kinderen mee dromen.

Wat zijn jullie plannen voor Oudejaarsavond?

Spelletjes
Isabell
Latest posts by Isabell (see all)