Skip to Content

Alternatief voor vuurwerk met oud en nieuw

Alternatief voor vuurwerk met oud en nieuw

Vuurwerk is al jaren een bron van discussie en zorgt ieder jaar voor veel ellende. Of er nu wel of niet een vuurwerkverbod geldt: ook het milieu zal er wel bij varen als we minder knallen…

En allemaal gezond en wel het nieuwe jaar ingaan willen we toch eigenlijk allemaal? Maar het nieuwe jaar op een vrolijke manier inluiden is uiteraard wel een heel leuke traditie. Wat zou je kunnen doen in plaats van vuurwerk?

Vuurwerkshows

Vuurwerkshows kunnen een oplossing zijn. Hiermee voorkom je het risico op slachtoffers, want je mag toch aannemen dat de mensen die dit doen weten wat ze aan het doen zijn! En toch kun je genieten van veel mooi vuurwerk. Misschien wel grootser dan jezelf ooit zou doen.

Nadeel is natuurlijk dat je er zelf verder niks mee kan doen. En als je graag zelf bezig bent, is het begrijpelijk dat dit niet helemaal aan jou besteed is.

Sterretjes

Kindervuurwerk is misschien niet helemaal wat jezelf in gedachten hebt bij vuurwerk, maar wat is er eigenlijk mis met sterretjes en confetti? Met elkaar sterretjes afsteken geeft zeker wel een leuke sfeer en het voordeel is dat het geen herrie maakt. Ideaal voor kinderoortjes die harde geluiden eng vinden…!

Ballonnen

Ballonnen knallen als ze knappen, dat weten we allemaal. En ze zijn kleurig. Maar hoe maak je daar nu iets van dat het ook echt een spektakel wordt? Natuurlijk is dat niet moeilijk om te bedenken, want hoe meer er tegelijk klappen, hoe meer herrie er is…

Ronald bedacht hier iets op, dus laat je inspireren door zijn filmpje op YouTube! Maak een bord met een gat waar een ballon net doorheen past, waardoor het knalt als je het doet. Zeker als je er dus spijkers bij gebruikt. Maak een lang lint met veel ballonnen eraan en trekken maar!

Het is even een middagje bezig zijn met ballonnen opblazen en knopen, maar dan heb je ook wat! Natuurlijk kun je een eigen variant verzinnen waardoor de ballonnen knappen.

Wensballonnen

Niet een alternatief in de zin van knallen en lichtjes, maar wel een mooi idee: wensballonnen. Kies voor ballonnen die het milieu niet schaden! Deze ballonnen komen oorspronkelijk uit China en omstreken. Het is een vuurballon en door verhitting kan het opstijgen en zweven.

Je houdt natuurlijk wel het gevaar dat een ballon in aanraking kan komen met een boom of iets anders en daarmee het gevaar lopen dat er brand ontstaat. Daarom moet je goed nadenken bij waar je het de lucht inlaat en het niet doen bij sterke wind.

Om die reden mag het ook niet overal gebruikt worden en zijn er landen die het ook verbieden. In Nederland mag het alleen als de ballon voldoet aan de veiligheidsregels van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Confettikanon

Een confettikanon is hartstikke leuk en het geeft echt een heerlijk, kleurrijk effect. Ja, het is wel een troep. Wil je een milieuvriendelijk alternatief? Die zijn er ook! Er bestaat namelijk zoiets als biologisch afbreekbare confetti.

Ook leuk: je kunt het zelf maken! Bekijk deze video maar eens. Je kunt confettikanonnen kant-en-klaar kopen en er zijn erbij die navulbaar zijn en hiervoor is dan ook losse confetti te koop! Daarnaast kun je zowel elektrische als handmatige kanonnen kopen.

Carbid schieten

Een alternatief wat ook nog weleens genoemd wordt is Carbid Schieten. Dit wordt ook wel melkbusschieten of pulleschieten genoemd. Het is een gebruik die in bepaalde regio’s in ons land gedaan wordt rond oud en nieuw.

Maar let op, want carbid schieten is zeker niet zonder risico’s. Men moet heel goed weten waar men mee bezig is om te voorkomen dat er ongelukken gebeuren en daarmee is het dus meteen maar de vraag of je dit als alternatief voor vuurwerk moet zien…

Lichtwolk met drones

Daan Roosegaarde heeft een alternatief bedacht voor vuurwerk, wat minstens net zo spectaculair is. Maar zonder risico op letsel aan ogen en handen én andere enge zaken. Misschien niet iets wat je zelf zomaar kunt doen, maar wel leuk om even naar te kijken in deze video.

Knallen met bubbels

Misschien was je al gewend aan champagneflessen met oud en nieuw en je weet ook vast wel dat die heerlijk knallen! Koop eventueel wat extra (kinder)champagne en knal allemaal tegelijk om twaalf uur! Kijk wel uit voor deuken in je plafond…en voor elkaars ogen natuurlijk.

Alle kerkklokken luiden

We hebben aan het begin van de crisis meegemaakt dat de kerkklokken luiden om stil te staan bij het coronagebeuren. Een mooi alternatief wat me best aangreep.

Maar waarom zou je die kerkklokken ook niet voor iets leuks gebruiken? Als alle kerken om twaalf uur gaan luiden in de nacht, dan geeft dat toch een machtige sfeer?!

Andere gebruiken bedenken

We houden ervan om tradities te hebben. Nu het vuurwerk zo onder vuur ligt, wordt het misschien tijd om eens naar andere ideeën te gaan kijken. Hierboven staan al een aantal voorbeelden, maar je kunt natuurlijk ook heel andere tradities gaan bedenken.

Met Oud en Nieuw en oliebollen en champagne zou het toch ook prachtig moeten zijn om gewoon over straat te kunnen lopen en er overal plekken zijn om even te zitten of aan een statafel te kunnen hangen.

Om zo iedereen uit je buurt even te spreken. Een soort buurtfeest op een andere manier… Is nu praktisch niet toe te passen omdat je dan geheid vuurwerk over je heen krijgt.

Maar als dat er niet is, dan moet het kunnen! En als er dan ergens op een afgezet terrein wel bepaald vuurwerk afgeschoten wordt…dat zou dan ook nog een optie kunnen zijn. Of nog mooier/veiliger: lichtwolkjes met drones!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)