Het einde van het jaar is in zicht. Veel mensen beginnen zich voor te nemen wat ze in het nieuwe jaar willen bereiken. Doen ze het serieus, dan maken ze misschien wel een moodboard om zich te helpen herinneren wat ze zouden willen bereiken. Of ze schrijven het op. Natuurlijk kun je zoiets ook met je kinderen doen.
Waarom goede voornemens maken?
Oké, eigenlijk is het een feit dat veel goede voornemens stranden. Toch zijn er zeker ook succesverhalen. Uiteraard kun je op ieder moment met een goed voornemen beginnen, maar het begin van het nieuwe jaar voelt toch een beetje als een mooi startpunt.
Je leeft er naar toe en ondertussen zou je alvast je goede voornemens kunnen uitwerken. Want hoe meer details jij van je doel hebt, hoe meer het voor je leeft én daarmee: hoe eerder jij je doel ook werkelijk zult bereiken.
Ook je kind kan graag iets willen bereiken of misschien hebben jullie met het hele gezin wel een nobel streven naar iets. Samen aan de slag dus!
Maak het voornemen duidelijk
Zoals gezegd is het goed om je voornemen heel duidelijk te hebben. Enkel en alleen de vage gedachte dat je gaat lijnen op 1 januari is meestal al gedoemd te mislukken voordat je begonnen bent.
Werk eens voor jezelf uit hoe je dat dan wilt bereiken! Dat kan op meerdere manieren, welke we hier onder bespreken. En dat kan uiteraard ook heel goed door je kind gedaan worden of met elkaar!
Welke voornemens voor je kind?
Eigenlijk vind ik dat kinderen zelf moeten beslissen of ze een goed voornemen willen maken.
En een goed voornemen moet ook zeker geen dwangmiddel worden om je kind mee om zijn oren te kunnen slaan. Maar samen met je kind eens stil staan bij mooie dingen om de wereld een beetje mooier te maken bijvoorbeeld, kan geen kwaad.
Alleen al daarover nadenken is een mooie oefening in leren omkijken naar elkaar en de wereld. Hier zou je ook heel mooie, goede voornemens voor het hele gezin van kunnen maken!
Bijvoorbeeld:
- We zorgen voor minder afval
- We kijken om naar andere mensen: weten we dat er iemand ziek is of alleen, dan maken we een mooie kaart voor hem of haar
- We pesten niemand
- We doen boodschappen voor de oude mensen in de straat
- We zorgen goed voor de dieren die onze tuin bezoeken
Je kunt het zo simpel houden als je zelf wilt, want het gaat vooral om de goede intenties en die hoeven helemaal niet moeilijk te zijn. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je kind zélf graag iets wil leren om anders te doen.
Natuurlijk mag hij of zij dat als een goed voornemen nemen, maar nogmaals: laat het je kind niet dwarsbomen! Zorg er wel voor dat je kind er geen faalangst aan overhoudt o.i.d. als het toch niet lukt!
En ga je kind ook niet pushen dat het een goed voornemen moet nemen. Dan lijkt het net alsof je hem of haar niet goed genoeg vindt!
Waar denken kinderen vaak aan bij voornemens maken?
Veel gehoorde voornemens van (oudere) kinderen zijn:
- Beter mijn huiswerk maken
- Minder ruzie maken
- Beter luisteren
- Gezonder eten
- Meer bewegen
- Minder geld uitgeven/beter sparen
Het lijken eigenlijk net mensen…
Leuke kindervoornemens
Uiteraard zijn er leuke voornemens die er ook gemaakt kunnen worden, hoewel we vaak de neiging hebben om er iets zwaars voor te kiezen… Wat zou je kind bijvoorbeeld het komende jaar willen leren. Niet om iets af te leren, maar juist om er iets bij te leren?
Denk bijvoorbeeld aan:
- Zwemdiploma halen
- Veters strikken
- Muziekinstrument spelen
- Engelse woordjes leren (of een andere taal natuurlijk)
- In perspectief kunnen tekenen
- Verhalen schrijven
Of bedenk samen eens wat je kind zelf zou kunnen gaan doen omdat hij groter wordt! Dit klinkt héél anders dan dat hij moet veranderen omdat hij iets niet goed doet! Een paar ideetjes:
- Zelf naar bed gaan
- Bord leeg eten
- Meer groente eten
- Zelf de slaapkamer opruimen
- Zelf drinken pakken
- Zelf mijn brood klaarmaken
- (Helpen met) de tafel dekken
Opschrijven
Eén van de manieren om jullie goede voornemens duidelijk neer te zetten is uiteraard om het gewoon zwart op wit te zetten. Dit kan door het simpelweg op te schrijven en dit lijstje te bewaren. Maar je kan het ook duidelijk opschrijven in een pakkende tekst en dit neerzetten of er bijvoorbeeld een soort tegeltjeswijsheid van maken!
Moodboard maken
Een leuke en direct ook visuele manier om ermee bezig te zijn én het daarmee voor je te laten werken is het maken van een moodboard. Zeker met kinderen erg leuk om te doen. Bedenk met elkaar welk voornemen jullie dus nemen en waarom. Laat op je moodboard vooral zien waarom jullie dit willen. Met andere woorden: beeld uit wat je bereiken wilt!
Stel dat jullie ervoor gekozen hebben om oude mensen in de straat te gaan helpen. Dan kun je uiteraard plaatjes van kinderen die bijvoorbeeld het gras maaien erop plakken. Maar laat vooral de gelukkige oudjes zien. Dát is immers de drijfveer die erachter zit.
Je kind kan er mooi iets op tekenen of misschien wel iets anders knutselen. En een klein beetje tekst (bijvoorbeeld een paar steekwoorden) kunnen er eventueel ook op.
Afspraken maken met pubers
Heb je oudere kinderen, dan kun je elkaar ook gaan helpen om de doelen te bereiken. Spreek duidelijk met elkaar af wat jullie wel en niet mogen doen. Schrijf dit eventueel ook op, want ja, afspraken maken met pubers kan soms een dingetje zijn. Houd je daar ook aan!
Dus:
- Mag je de ander erop wijzen als hij iets doet wat hij volgens zijn voornemen niet zou doen? Of juist verzaakt om te doen?
- Hebben jullie bijvoorbeeld iedere week of maand een momentje om met elkaar te kijken hoe ver jullie gekomen zijn (is wel een heel goede om vol te houden!)?
- Gaan jullie met elkaar aan de slag of is het echt ieder voor zich (uiteraard afhankelijk van de voornemens)?
En dan misschien wel het mooiste voornemen van allemaal: mijn voornemens waarmaken!
Oud & Nieuw
- Oud & Nieuw vieren; wat doen & activiteiten
- Oud & Nieuw tradities Nederland & wereldwijd
- Oud & Nieuw spelletjes & activiteiten
- Wat doen met vrienden tijdens Oud & Nieuw
- Originele dingen doen Oud & Nieuw
- Vuurwerk vrij weekendje weg Oud en Nieuw
- Knutselen Oud & Nieuw
- Kind opblijven Oud & Nieuw
- Aftellen Oud & Nieuw activiteiten
- Aftelklok Oud en Nieuw met ballonnen
- Vragen voor oud en Nieuw
- Oudejaarsavond wat eten
- Recepten gezonde oliebollen
- Recept oliebollen met groenten
- Kinderchampagne bubbels test
- Feestelijke serveertips drankjes
- Oud & Nieuw België
- Nieuwjaarsbrief schrijven
- Vuurwerk & kinderen
- Vuurwerk knutselen
- Kindervuurwerk bestaat niet
- Kind bang voor vuurwerk
- Vuurwerk; Nationaal vuurwerkverbod!
- Alternatief vuurwerk tijdens Oud & Nieuw
- Alternatieven Nieuwjaarsduik Scheveningen
- Chinees Nieuwjaar; wanneer & activiteiten
- Goede voornemens moeder
- Goede voornemens kind
- Springtouw spelletjes & liedjes - 14 September 2024
- Paddenstoel knutselen - 13 September 2024
- Knutselen ideeën voor kleuters van 5 / 6 / 7 jaar - 10 September 2024