Skip to Content

Goede voornemens voor mama; originele voorbeelden

Goede voornemens voor mama; originele voorbeelden

Als de eerste katers van het nieuwe jaar voorbij zijn, die natuurlijk volledig te wijten zijn aan het feit dat je kind midden in de nacht wakker was geworden door het vuurwerk en het uren duurde voor het weer gekalmeerd in bed lag. Dan is het tijd om vooruit te kijken naar het komende jaar.

Wat zijn de plannen en voornemens die je hebt voor jezelf, als moeder. En dan hebben we het niet over; gezonder eten, vroeger naar bed, consequenter opvoeden of misschien doe je wel mee aan dry januari. Nee, dit zijn de voornemens waar het om draait in het moederschap!

Acceptatie

Niemand is perfect, ook moeders niet. Waarom zouden we dat dan nog wel willen zijn? De perfecte huisvrouw met een strak en schoon huishouden, iedere avond een driegangenmenu die niet zou misstaan in de finale van Masterchef, of de slanke lijn van een model die mee mag lopen in een modeshow als Victoria’s Angel.

We zijn ook niet de perfecte schoondochters, als je dat al wilt zijn. Accepteren is absoluut niet makkelijk. Dan zul je los moeten laten wat je op dat moment als ideaal nastreeft. Maar dat zal je wel een hele hoop energie opleveren.

Zelfvertrouwen

Aan kinderen heb je jouw handen vol. Ook zonder dat de buurvrouw van vier huizen verder haar mening geeft over hoe jij je kinderen wel of niet opvoedt. Of dat haar kind altijd doorslaapt, of de stelling van Pythagoras kent en de sterren van de hemel danst voor ze naar school gaan.

De volgende keer haal je diep adem, zucht je uit, en begint over de flinke regenbui van de avond ervoor. Hebben haar bloemetjes dat wel overleefd? Wij doen het op onze eigen manier!

Positief

Vanaf nu ben jij het zonnetje in huis! Het maakt niet uit wat er gebeurt; je blijft altijd stralen met een enorme glimlach op je gezicht. Iedere tegenvaller weet je om te buigen naar iets positiefs.

Is de sudocrème door de hele woonkamer gesmeerd, dan is dat voor jou de bevestiging dat je een nieuw interieur mag aanschaffen? Vond je dochter het nodig om voor ontwerpster te spelen en je designerjurkje aan gort te knippen, de noodzaak voor een shopsessie om thuis te komen met drie nieuwe jurkjes.

Het maakt niet uit! Je kan de hele wereld aan. Jouw glas is niet halfleeg, maar halfvol!

Gelukkig zijn

Even eerlijk; ben jij gelukkig, echt helemaal 100% gelukkig? Is er niets waarvan je denkt, ja maar… Dat je stiekem, als het aan jou ligt, toch zou willen dat het anders gebeurt.

Dat je kan genieten van de kleine dingen; zoals twee uitgestrekte armpjes om je heen, vijf minuten stilte omdat je kind zelfstandig aan het spelen is of dat bordje eens zonder problemen in één keer leeggegeten wordt. Ook als het een keertje tegenzit, en niet alleen als je in een situatie komt die je niemand toewenst.

Mama comes first

Tot slot, last but not least zoals ze dat zo mooi omschrijven. Als moeders zijn we er allemaal heel erg goed in om de kinderen, partner, collega’s, vriendschappen en meer boven onszelf te stellen.

Altijd is er wel een goede reden om iets niet te doen. Niet een dagje met een goede vriendin naar de sauna te gaan, niet een avondje alleen met je partner op stap.

Niet thuiskomen met een tas vol kleding die eens een keer niet voor de kinderen bestemd is. Je merkt het al; een hoop ontkenningen. Komend jaar gaan we het anders aanpakken. Mama comes first!

Tenslotte als jij goed in je vel zit heb je ook meer energie om voor je kinderen te zorgen. Komend jaar mag jij jezelf verwennen!

Alle hierboven genoemde voornemens hebben eigenlijk hetzelfde principe;

Laat het los!

En zo houd je het vol

Heb je een lijstje met voornemens voor jezelf op een rijtje gezet? Maar twijfel je aan jezelf. Of je het allemaal wel zo gaat volhouden? Met deze tips moet dat geen probleem zijn:

 • Wees realistisch; stel haalbare eisen. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd. De enige die je voor de gek houdt ben je zelf.
 • Maak een plan; bedenk wat je nodig hebt om dat doel te gaan halen. Ga je sporten; begin dan met het uitzoeken van een hippe sportoutfit. Wil je suikervrij gaan eten; begin dan met het opzoeken en bereiden van vijf recepten en bedenk welke stappen je daarna nodig hebt.
 • Vier ieder succesmomentje; vier ieder doel dat je haalt, of de stap op weg daar naar toe. Of je dat doet met een glaasje wijn of een goede shopsessie is aan jezelf.
 • Zorg voor een stok achter de deur; welke motivatie heb jij nodig om je doel te bereiken? Iemand die je er iedere dag naar vraagt? Het bijhouden van een dagboekje voor jezelf of het delen aan de hele wereld zodat je er aan herinnerd kan worden?

Heb jij goede voornemens voor jezelf opgesteld?

Loes van 't Hooft
 1. Cecilia says:

  Mooie voornemens. Ik ben ook niet van de standaard lijstjes met voornemens en noem het meer Goede Voornemens nieuwe stijl :-). Voor mij is het vooral belangrijk om te focussen op kleine veranderingen, stap voor stap. Je hele leven omgooien houdt niemand vol.

 2. Marijke says:

  Ehh ja iets met positief. Keek net in de spiegel van de badkamer en wilde die frons tussen mijn wenkbrauwen weg hebben! Ik werd er niet mooier op. Misschien dat die ook komt als ik eens mama op de eerste plaats zet ipv aan de rest van de wereld te denken???

 3. Wytske says:

  Heel mooi!! En vooral de eerste twee, zo waar! Ik wens je veel geluk in het nieuwe jaar.
  Ik was nooit zo van de goede voornemens, maar dit jaar voor het eerst wel. Ik ben de afgelopen tijd, en eigenlijk nog steeds, veel aan het nadenken over wat ik wil en wat goed is om te doen. Ik heb veel ideeën voor mijn bedrijf, wat ga ik wel en wat ga ik niet doen? En wanneer? Hoe vind ik balans in werk, blog en gezin? Keuzes maken dus. Hoe dan ook, ik ga er volledig voor en heb veel zin in dit nieuwe jaar!!

 4. Nicole says:

  Voornemens als mama? Blijven genieten van mijn meisje, haar zoveel mogelijk knuffelen en met haar spelen en de beren het bos in sturen!

 5. zomersproetje says:

  Precies! Pff inderdaad deze dagen zijn niet prettig voor de allerkleinsten (en daardoor ook niet voor de mama;-) ) Veel prikkels, weinig slaap..Goed artikel. Belangrijk om ook goed voor ons zelf te zorgen. Even wat mama-tijd als bv kleintje slaapt is erg fijn. Niet perfect willen en hoeven te zijn en veel genieten daar streef ik ook naar voor het komende jaar. X

 6. Daantje says:

  Dit zijn erg mooie voornemens. Helemaal mee eens!! :)

  Onze voornemens liggen vooral op het financiele vlak, en daarnaast wil ik wat minder tijd op de computer doorbrengen :P (zoals je ziet gaat dat laatste nog wat lastiger, anders zou ik nu niet kunnen reageren op jouw blog, whaha… Maar zodra ons zoontje wakker wordt breng ik de laptop weer naar boven)

 7. Maai says:

  Oh jee, ik zal eerlijk zijn, krijg een beetje een verdrietig gevoel bij het lezen van dit stukje. Niet om jouw blog maar om wat je los maakt. Ben ik 100% gelukkig? Ik probeer het wel te zijn maar het valt me best zwaar af en toe. Deze zwangerschap is me niet in de koude kleren gaan zitten en de voorgaande periode al helemaal niet. Waarom doe je het dan? Kan je je afvragen. Omdat de wens voor nog een ki dje te groot was. Ik hoop dat we na dit klusje kunnen gaan werken aan een happy life. Met jouw woorden in mijn achterhoofd, dank. Je!

Comments are closed.