Denk je dat we in Nederland de kinderen al verwennen met al die feestdagen in december? In België hebben ze nóg een moment om de kinderen een cadeautje te geven! Met Nieuwjaar ontvangen zij een cadeautje na het voorlezen van hun nieuwjaarsbrief. Wat houdt dit allemaal in? En we geven je ook een aantal ideeën wat je de kinderen zou kunnen geven!
Wat is een nieuwjaarsbrief?
In Vlaanderen is het een traditie dat kinderen een voordracht houden met Nieuwjaar. Dit doen ze met behulp van hun nieuwjaarsbrief. Dit is dus een brief waar de wensen voor het komende jaar in staan.
Kinderen die naar school gaan doen dit (dat wil zeggen vanaf hun derde jaar) totdat zij naar het secundair onderwijs gaan. Er wordt klassikaal geoefend op de teksten en vervolgens zeggen de kinderen dit dus met Nieuwjaar op voor hun ouders of zelfs de hele familie.
Na dit voorlezen of voordragen hebben ze een presentje verdiend. Overigens is het al een oude traditie, want het stamt al uit de 16e eeuw!
Maar toen was het vooral een feest onder de elite. Pas in de jaren zestig werd het gemeengoed en ging iedereen het doen. Het schijnt zo te zijn dat dit alleen in België wordt gedaan, dus het is wel een uniek feest!
Waarom krijgen ze een cadeautje?
Achterliggende ideeën van een pakje krijgen na het voorlezen van de nieuwjaarswensen zijn onder andere dat kinderen zo leren dat ze iets moeten doen om iets te krijgen of anders gezegd: dat het niet zomaar vanzelf allemaal komt. En dat ze hun best zullen doen.
Wat geef je?
Zowel cadeaus als geld worden gegeven na het voordragen van de brief. Overigens hoeft dat ook niet te stoppen als de kinderen groter worden en geen brief meer maken. Het zal per gezin verschillen wat er gegeven wordt, net als bij de andere cadeautjesfeesten.
Hoe maak je een nieuwjaarsbrief?
Een nieuwjaarsbrief kan je kind zelf schrijven als het ouder wordt en dan kan het dus ook meteen een veel persoonlijker verhaal worden. Met eigen wensen en eventueel ook met verwijzingen naar wat er afgelopen jaar gebeurd is. Maar er zijn ook standaard versjes.
Daarmee lijkt het dus eigenlijk ook wel weer een beetje op onze Vader- en Moederdagtraditie, waarbij de kleintjes een versje opzeggen die ze op school geleerd hebben. Alleen krijgen zij nu het pakje! Op zoek naar gedichtjes? Die vind je natuurlijk gewoon op internet, bijvoorbeeld hier.
Ideeën wat je kunt geven
Je kunt helemaal zelf bedenken wat je geven wilt, er is geen echte traditie in het soort geschenken die gegeven worden. Zolang je kind er uiteraard maar blij mee is. Dat kan dus een klein, maar graag gewild pakje zijn of je kiest heel bewust voor iets nuttigs.
Waar je kind ook blij mee is, maar waardoor je ook bewust met je uitgaven bezig bent. Het zal van je kind afhangen wat dit dan zou kunnen zijn. Is je kind gek op nieuwe kleren, dan is de keus niet zo moeilijk. Of misschien een leuk dekbedovertrek voor op zijn bed.
Gepersonaliseerde cadeautjes
Een geschenk geven waar een foto van je kind opstaat of misschien wel van zijn geliefde huisdier: het maakt het pakje wel zo bijzonder. Een mok met de foto van het kind met de hond, bijvoorbeeld.
Maar er is ook speelgoed waarbij je er een naam op kunt laten zetten of nog leuker: voorleesboeken waarin het kind de hoofdrol speelt! Wedden dat het het lievelingsboekje van je kind wordt!
Leesboeken
Natuurlijk zijn boeken sowieso leuk om te geven, zeker als je zoon of dochter graag leest. Vindt je kind het fijn dat je voorleest? Kijk dan eens naar de serie ‘Het grote voorleesboek’.
Deze boeken zijn er voor iedere leeftijd en daarmee haal je een boek in huis met heel veel verhaaltjes van heel veel bekende schrijvers. Bijvoorbeeld verhalen van Nijntje Pluis, Jip en Janneke, Woezel & Pip, Dikkie Dik (dit zijn verhalen uit de bundel voor 3 jaar).
Deze vind je hier.
Spelletjes
Kinderen doen graag iets met hun ouders samen en wat is er dan leuker dan met elkaar een spelletje te spelen? Een nieuw gezelschapsspel is dus zeker een goed idee. En dat kun je vinden voor alle leeftijden. Voor de oudere kinderen (vanaf 9 jaar) zou je dit leuke dobbelspel kunnen kiezen.
Het grappige hieraan is dat iemand de dobbelstenen gooit en iedereen kan die benutten. Je zit dus niet te wachten op elkaar. Het is geen ingewikkeld spel en duurt ook niet heel lang. Dus ideaal om er even snel bij te pakken.
Deze vind je hier.
Bewegend puzzelspel
Voor de kleintjes zijn spelletjes waarbij er van alles beweegt vaak heel leuk. Jaak en de bonenstaak Deluxe is een leuk spel, waarbij de puzzelstukken op de juiste plaats moeten vallen en dan moet er de juiste afbeelding ontstaan.
De puzzelstukken kantelen als ze naar beneden vallen, waardoor de uitdaging groot is. Met een extra sprookjesboek erbij! Geschikt voor kinderen van 4 tot 7 jaar.
Deze vind je hier.
Grotere cadeaus
Misschien ben jij wel gewend om grotere cadeaus te geven. Dan is het leuk om iets te geven waarbij de kinderen in beweging komen.
Goed voor de motoriek, voor buiten gaan spelen en/of meer in beweging zijn of gewoon voor de lol die erbij komt kijken. Je zou kunnen denken aan een step, zoals deze leuke variant met lichtgevende wielen.
Deze vind je hier.
Geef een uitje cadeau
Een ander leuk idee is om geen ‘echt’ cadeau te geven, maar een uitje. Wil je zoon of dochter al heel lang erg graag ergens heen? Dan is dat een prima idee om hem of haar hiermee te verrassen.
Maak een leuke bon, pak die prachtig in, zodat je wel iets echt kunt geven. En dan al snel op naar die bestemming. Dit kan natuurlijk van alles zijn.
Een attractiepark, dierentuin, een bepaald groot zwembad, skihal, een optreden van zijn favoriete popgroep/band of misschien wel gewoon een bestemming voor een vakantie. Als je toch nog weg wilt, dan kun je dat prima combineren!
Lees ook: Belevenis cadeau geven
Favoriet speelgoed
Natuurlijk is dit lijstje eindeloos. Want je kunt alle kanten op. Een uitbreiding van zijn LEGO of Playmobilsets, een cadeautje wat al heel lang op zijn verlanglijstje staat (die zijn uiteraard het leukst om te geven…) of juist iets verrassends anders zodat hij/zij eens iets heel anders kan gaan doen.
Net als bij alle decembercadeaus kun je veel inspiratie halen uit de speelgoedboeken of gewoon op internet.
Oud & Nieuw
- Oud & Nieuw vieren; wat doen & activiteiten
- Oud & Nieuw tradities Nederland & wereldwijd
- Oud & Nieuw spelletjes & activiteiten
- Wat doen met vrienden tijdens Oud & Nieuw
- Originele dingen doen Oud & Nieuw
- Vuurwerk vrij weekendje weg Oud en Nieuw
- Knutselen Oud & Nieuw
- Kind opblijven Oud & Nieuw
- Aftellen Oud & Nieuw activiteiten
- Aftelklok Oud en Nieuw met ballonnen
- Vragen voor oud en Nieuw
- Oudejaarsavond wat eten
- Recepten gezonde oliebollen
- Recept oliebollen met groenten
- Kinderchampagne bubbels test
- Feestelijke serveertips drankjes
- Oud & Nieuw België
- Nieuwjaarsbrief schrijven
- Vuurwerk & kinderen
- Vuurwerk knutselen
- Kindervuurwerk bestaat niet
- Kind bang voor vuurwerk
- Vuurwerk; Nationaal vuurwerkverbod!
- Alternatief vuurwerk tijdens Oud & Nieuw
- Alternatieven Nieuwjaarsduik Scheveningen
- Chinees Nieuwjaar; wanneer & activiteiten
- Goede voornemens moeder
- Goede voornemens kind
- Wat moet je regelen als je kind gaat studeren? - 30 November 2024
- Schmink voorbeelden hand / arm kind - 28 November 2024
- Knotjes maken bij kinderen - 26 November 2024