Skip to Content

Aftelklok Oud en Nieuw voor kinderen met ballonnen

Aftelklok Oud en Nieuw voor kinderen met ballonnen

De laatste uren van het jaar kunnen heel lang duren, zeker voor kinderen. Het is aftellen tot de klok daadwerkelijk 12 uur slaat, of het bedtijd is. En juist omdat je zo aan het afwachten bent, kan de dag enorm lang duren. Om het voor de kinderen wat leuker te maken, kun je een aftelklok maken zodat het visueel wordt dat er weer een uur verstreken is.

Je kan natuurlijk ook al in de ochtend beginnen zodat de kinderen rond ‘normale’ bedtijd naar bed kunnen gaan in plaats van opblijven. De ballonnen heb ik gevuld met activiteiten om te doen, zodat de dag voorbij vloog.

De kinderen waren in ieder geval enorm enthousiast, dit was de eerste keer dat ze mochten proberen om op te blijven. Ze vonden het de leukste dag van het jaar en willen het volgend jaar weer doen. ;-)

Aftelklok maken

Een aftelklok kun je op verschillende manieren maken, zelf heb ik hem gemaakt met confettiballonnen zodat er ieder uur ‘geknald’ kan worden.

Echter in plaats van hem aan de muur op te hangen als cirkel heb ik ze opgehangen naast elkaar aan de tafelklem. Hiervoor had ik de speciale confettiballonnen gehaald van de Hema, deze zijn per 6 verpakt en al gevuld met (grote) confetti zodat je na het opblazen klaar bent.

In iedere ballon ging ook meteen een briefje met de opdracht, en om te onthouden in welke ballon welke opdracht zat schreef ik dat klein op met een markerstift bij de knoop.

Nadat alle ballonnen hingen schreef ik nog een keer groot het cijfer op zodat het goed leesbaar was. Zo weet je zeker dat alle cijfers naar dezelfde kant hangen.

Aftelactiviteiten

Om de laatste dag af te tellen had ik in iedere ballon een briefje gedaan met een activiteit om te doen. Al snel vonden ze dat het leukste; de briefjes zoeken om er achter te komen welke activiteit we gingen doen. Dit waren diverse dingen, afgestemd op de uren van de dag.

De ene activiteit duurt het volledige uur, en de andere wat korter zodat er ook tijd blijft voor de kinderen om zelf iets te doen. Het waren ook dingen die je als gezin ook echt samen kan doen.

1. Naar buiten

Voor de middag was er ‘mooi’ weer voorspeld; droog en een voorzichtig zonnetje. Ideaal dus om even naar buiten te gaan. In de buurt was er een diersporenspeurtocht uitgezet door het park.

Er stonden bordjes met dierensporen waar de kinderen het juiste antwoord bij moesten vinden, deze moesten worden ingevuld in een kruiswoordpuzzel waar dan een zin uit kwam. Ik had vooraf al een vermoeden dat dit iets langer dan een uur zou duren, dus deze maakten we direct na de lunch om 12 uur open.

2. Slingers ophangen

Nadat iedereen een frisse neus had gehaald was het tijd om ‘slingers‘ op te hangen. Ik had twee gouden slingers klaarliggen die de kinderen zelf mochten ophangen. Dat vonden ze natuurlijk wel erg leuk om te doen. ;-)

Ook had ik nog een paar rolletjes serpentine liggen die we over de tafel heen drapeerden. Net als twee tweeën van folieballonnen. Dit was ook een goed moment om alles even op te ruimen.

3. Oliebollen bakken

Oliebollen horen natuurlijk bij Oud en Nieuw; ik had vooraf al wat oliebollen ingeslagen, maar zelf bakken is natuurlijk ook erg leuk. De kinderen stonden in ieder geval te springen om te helpen.

De taken werden verdeeld om het beslag te maken. Deze moet een half uur gisten, dus was er even tijd om wat anders te doen. In plaats van oliebollen in een pan olie te bakken, hebben we ze in een wafelijzer gebakken. Zonder olie en een stuk makkelijker. En ze waren nog lekker ook!

4. Knutselen

Iets creatiefs mag natuurlijk ook niet ontbreken op deze dag. Ik had het algemeen gehouden zodat we samen konden kiezen wat we gingen knutselen. Dat werden vuurwerkploppers.

Het is heel simpel om deze te maken; het enige wat je nodig hebt is een toiletrol, wat gekleurd papier / inpakpapier, een ballon en confetti (wat ook uit de ballonnen kwam vallen). De ballon knoop je dicht, en knip je daarna door zodat je deze om de toiletrol kan doen.

5. Just Dance

Voor het aan tafel gaan even lekker bewegen, even wat energie er uit dansen met zijn allen. Just Dance op de Nintendo Switch is daar zeer geschikt voor. Iedereen kan meedoen en zocht een liedje uit om te doen.

6. Gourmetten

Natuurlijk moet er ook gegeten worden. Voor Oud en Nieuw had ik een gourmetschotel gehaald met wat salades en stokbrood.

7. Vragenspel & terugblik op afgelopen jaar

Aangezien het eten, en zeker gourmetten, langer kan duren dan een uur had ik daar rekening mee gehouden met de volgende activiteit. Deze kun je namelijk ook makkelijk aan tafel doen tussen het eten door.

Bij Hip & Hot had ik een vragenspel gevonden met vragen over het afgelopen jaar en het nieuwe jaar. Een mooi terugblik op het afgelopen jaar en goede voornemens en plannen voor het nieuwe jaar. In totaal zijn er 50 vragen, maar je hoeft ze niet allemaal te doen, of je kan het in twee rondes doen.

8. Gezelschapsspel

Na het vragenspel deden we nog een spelletje; het was even kijken wat iedereen leuk vond maar het werd een spel Kolonisten van Catan Junior. Een spel dat we allemaal leuk vinden, niet na 5 minuten al is afgelopen, maar ook geen uren duurt.

9. Hapjes

Tijd om naast de oliebollen en appelbeignets ook wat heerlijke hapjes op tafel te zetten. Normaal is 8 uur bedtijd, dus de eerste tekenen van vermoeidheid werden nu zichtbaar.

Tijd dus om het wat rustiger aan te doen en ze even wat tijd voor zichzelf te gunnen. De tv ging aan op de standaardprogrammering en de kinderen speelden ook wat op de switch.

10. The Masked Singer

Ieder jaar is er een speciale programmering op de tv; zo is er de Oudejaarsconference en net als het afgelopen jaar The Masked Singer.

De kinderen vinden dit een geweldig programma en na de finale met kerst wilden ze ook graag deze special zien met de dansende oliebol en de zingende kerstboom.

11. Naar bed?

Dit was een beetje bedoeld als een ‘grapje’; als ze te moe zouden zijn konden ze toch naar bed toe. Dat wilden ze natuurlijk niet, zeker niet met de eindstreep in zicht. Wel haalden we de twee grote XXL-zitzakken naar beneden als matras om op te liggen. Zo konden ze toch lekker ontspannen en naar de tv kijken.

12. Gelukkig Nieuwjaar; proost!

De klok heeft geslagen; het is 12 uur dus kan er geproost worden. Dat moet natuurlijk wel in stijl gebeuren met een toepasselijk drankje.

Ik had daarvoor een fles kinderchampagne (appelcider) in huis gehaald, maar je kan natuurlijk ook zelf een drankje maken met bruisend water en limonade met een framboos er in of een ander alcoholvrij mocktail recept.

Het glas had ik versierd met een suikerrandje door de glazen in de limonade te dopen en daarna een schaaltje suiker.

Spontaan kregen ze ook weer energie en stonden te springen op de trampoline buiten terwijl ze naar het vuurwerk keken, ondanks het vuurwerkverbod. En natuurlijk waren er ook sterretjes en twee fonteintjes om zelf af te steken.

Linda van Aken