Skip to Content

Wat te doen met Oud en Nieuw; hoe vieren van feest tot activiteiten met kinderen

Wat te doen met Oud en Nieuw; hoe vieren van feest tot activiteiten met kinderen

Het einde van een bewogen jaar staat weer voor de deur. Hoog tijd dus om jezelf nog eens helemaal los te laten gaan tijdens een stevig feestje of samen met het hele gezin een spectaculaire vuurwerkshow te aanschouwen.

Een intiem etentje onder vrienden of in familiekring kan absoluut een memorabele avond opleveren. Het is een traditie waar velen van ons nog maar al te graag aan vasthouden.

Toegegeven zijn deze feestjes in intieme kring vaak degene die ons het meeste voldoening bezorgen. Maar misschien trek je er toch liever op uit? Of je nu beslist op pad te gaan met je besties, je zielsverwant of het voltallige gezin… Tal van steden in Nederland bieden de nodige evenementen om er een prachtige avond van te maken.

Nog geen idee waar je heen moet? Wij keken alvast even rond en ontdekten wat de verschillende steden zoal te bieden hebben. Onderstaande adresjes voorzien je alvast van een aantal leuke opties en gegarandeerd plezier.

Thuis Oud en Nieuw vieren

Het overgrote deel van de Nederlanders zet deze traditie voort om van de oudejaarsdag een gezellige familiedag en avond te maken. Overdag worden de voorbereidingen getroffen voor een gezellig lange avond waarop de hapjes en drankjes volop genuttigd gaan worden.

Oliebollen mogen daar natuurlijk niet bij ontbreken en de champagne staat alvast klaar om vlak voor middernacht ontkurkt te gaan worden. Meestal staat de televisie op de oudejaarsconference afgestemd en zit iedereen gezellig rond de buis.

Vlak voor twaalf uur begint het aftellen om precies op middernacht te proosten op het nieuwe jaar (uiteraard met de reeds ontkurkte champagne).

Vervolgens gaat men vaak naar buiten om het afgestoken vuurwerk te aanschouwen (of zelf af te steken) en de buren geluk toe te wensen voor een gezond en gelukkig nieuwjaar.

Lees ook: Spelletjes en activiteiten voor op Oudejaarsavond

Leuke stad met Oud en Nieuw

Ook buitenshuis zijn er natuurlijk ook tal van leuke plekken om het oude jaar eens spectaculair af te sluiten. Je kunt er voor kiezen om de gezellige drukte op te zoeken in de vorm van een stedentrip.

Er zijn in de meeste grote steden van Nederland tal van activiteiten georganiseerd om een leuk en spetterende start van het nieuwe jaar te maken.

Oud en Nieuw in Maastricht

Maastricht leent zich bijvoorbeeld uitermate goed voor een leuke jaarwisseling. Overdag kun je nog slenteren over de kerstmarkt en ‘s avonds is er een groot feest op de Vrijthof met om 12 uur een prachtige vuurwerkshow boven rivier de Maas.

Oud en Nieuw Amsterdam

Amsterdam is ook zo’n stad waar je je nooit kunt vervelen. Vier de eeuwwisseling op het Rembrandts- of Leidseplein in één van de vele kroegen en geniet om middernacht van een mooie vuurwerkshow aan de Amstel. 

Beslis je om het bruisende stadsleven van Amsterdam in te trekken? Je vindt er alvast tal van gezellige eetgelegenheden om je avond goed in te zetten.

Jong en onbezorgd? Dan kan je naar hartenlust aan het feesten slaan in één van de vele clubs of kroegen. Het Rembrandtplein en het Leidseplein zijn alvast echte trekpleisters voor heel wat feestgangers.

Ook de hippe rooftop bars zullen ongetwijfeld overladen vol zitten met enthousiaste feestgangers. De meeste uitgaansgelegenheden bieden unieke oudjaar-formules aan.

Tijdig je tickets reserveren voor één van deze feestjes is alvast aan te raden. Vergeet rond middernacht ook niet plaats te nemen voor een adembenemende vuurwerkshow.

Oud en Nieuw Rotterdam met het Nationale Vuurwerk

De echte vuurwerkliefhebbers kiezen echter voor Rotterdam. Vanaf de Erasmusbrug wordt een werkelijk adembenemende vuurwerkshow gelanceerd die bijzonder goed te zien is vanaf de Rotterdamse kade. Het word ook wel de Nationale Nieuwjaarsnacht genoemd en is elk jaar live op televisie te volgen.

Is vuurwerk voor jou een absolute must om van een geslaagd oudjaar te spreken, dan moet je ongetwijfeld een bezoekje brengen aan Rotterdam. De Nationale Nieuwjaarsnacht wordt naar goede traditie ingezet met een spectaculaire vuurwerkshow vanop de Erasmusbrug.

Het prachtige Rotterdamse decor in combinatie met enkele overheerlijke oliebollen, maken van Rotterdam de place to be voor iedere vuurwerktoeschouwer. De toegang tot dit spektakel is overigens helemaal gratis.

Arnhem & Nijmegen

Hoeft het voor jou geen stevige party te zijn? Verkies je liever een kindvriendelijke plek om oudjaar gezellig met het hele gezin te vieren? Arnhem & Nijmegen staan er om bekend een waar paradijs voor kinderen te zijn. Dat hoeft tijdens oudjaar niet anders te zijn.

Tal van musea die ook de allerkleinsten kunnen bekoren, een bezoekje aan het plaatselijke dierenpark of met z’n allen naar het vlakbij gelegen amusementenpark (dat voor de gelegenheid omgetoverd wordt in een waar winterparadijs)… Je komt ongetwijfeld tijd en ogen tekort bij een bezoek aan één van deze steden.

Oud en Nieuw in de De Efteling

Misschien niet meteen de eerste plek die in je opkomt, maar ongetwijfeld een absolute aanrader. Wil je je kinderen komend oudjaar even helemaal weg laten dromen of houd je zelf wel van een sprookjesachtig tafereel?

De Efteling speelt graag in op de trend van wintersprookjes. De speciale winterarrangementen van de Efteling vervullen alvast al je wensen en dromen. Een gigantische sneeuwglijbaan en een prachtig verlicht sprookjesbos zijn adembenemend voor groot en klein.

Oud en nieuw feest met overnachting

Hoewel het natuurlijk heerlijk gezellig kan zijn, zo lekker met z’n tweetjes romantisch het nieuwe jaar in, kan het met familie of vrienden natuurlijk ook heel erg gezellig wezen! De mogelijkheden om er op uit te trekken met een select gezelschap tijdens de jaarwisseling zijn legio.

Er zijn tal van arrangementen te boeken voor twee of meer dagen rond de jaarwisseling met elk een eigen programma. Vele hotels spelen hier speciaal op in om de gasten een onvergetelijke oud en nieuw te bezorgen.

Enkele dagen heerlijk bijkomen en je laten verwennen in een schitterende omgeving met een prachtig oudejaarsfeest als kers op de taart. Zo ben je er heerlijk even tussen uit en blijft het thuis lekker fris en opgeruimd.

Je zou dit uiteraard in eigen land kunnen boeken, maar je zou er natuurlijk meteen een heerlijke buitenlandse stedentrip of (wintersport)vakantie van kunnen maken!

Vuurwerkvrij Oud en Nieuw

Vuurwerkvrij oud en nieuw vieren is iets wat tegenwoordig meer en meer mensen aanspreekt. Veel mensen zijn het geknal rond oudejaarsavond meer dan zat en verlangen naar een rustige knalvrije jaarwisseling ver van de bewoonde wereld. Dat dit niet altijd meevalt, is natuurlijk niet zo gek.

Hoe kan een hotel een vuurwerkvrij oud en nieuw beloven als de buren een maandsalaris vuurwerk de lucht in schieten? De meeste mensen kiezen in dit geval dan ook voor een rustig gelegen vakantiepark.

Deze parken kunnen vaak wel een vuurwerkvrije nacht garanderen zonder een paar uur geknal aan de oren. Waar sommige mensen gewoon niet gediend zijn van het lawaai zijn er ook veel die kiezen voor deze optie met een extra reden.

Wat dacht je bijvoorbeeld van kleine kids die al dat gedoe alleen maar eng vinden, slapende baby’s en trouwe viervoeters zijn natuurlijk geen vaste kandidaten. Steeds vaker beslissen steden daarom om in vuurwerkvrije zones te voorzien.

Leiden biedt weldra zelf de mogelijkheid om de eerste geheel vuurwerkvrije stad te worden. Ook Texel is zo een plekje waar je in alle rust de jaarwisseling kan vieren. Kiezen voor een vakantiepark? Dan biedt Landal je ook tal van vuurwerkloze plaatsen aan.

Lees ook: Rustig en vuurwerkvrije vakantieparken met Oud en Nieuw arrangement

Romantisch Oud en Nieuw vieren

Natuurlijk is het elk jaar weer prachtig om een jaar gezellig af te sluiten met al je dierbaren en familie om je heen. Maar het kan ook zijn dat je er even tussen uit wilt met zijn tweetjes zonder familie of vrienden.

Een romantisch uitje om samen het oude jaar af te sluiten en een nieuw jaar sprankelend te laten starten. Je zou ervoor kunnen kiezen om dit thuis te ondernemen, gewoon lekker met z’n tweetjes voor de open haard met een hapje en een drankje.

Veel mensen kiezen er echter voor om deze romantische aangelegenheid door niks of niemand te willen laten verpesten en gaan dan ook op zoek naar een geschikt hotel naar keuze. Dit kan ver van huis zijn, maar ook dichterbij huis zijn er tal van opties om een leuke romantische overnachting te boeken.

Vrijwel alle hotels bieden leuke oud en nieuw arrangementen aan voor een romantische oud en nieuw viering in de door jullie zelf uitgekozen romantische locatie!

Wat dacht je er bijvoorbeeld van om je zowel culinair als op gebied van wellness lekker in de watten kan laten leggen. Wat dacht je bijvoorbeeld van samen een glaasje champagne nuttigen omgeven door het idyllische tafereel van een sprookjesachtig kasteel?

We steken ons hand er alvast voor in het vuur dat je partner bij aankomst spontaan een vreugdedansje maakt.

Oud en Nieuw vieren in het buitenland

Ontvlucht je tijdens oudjaar liever je vertrouwde omgeving? Je kan je nieuwjaarsparty natuurlijk ook perfect combineren met een heerlijke vakantie of citytrip. Of je nu alleen bent, met familie of met vrienden. Oud en nieuw vieren in het buitenland kan de feestvreugde alleen maar verhogen!

Natuurlijk zijn er tal van wereldse bestemmingen te vinden om het jaar onvergetelijk mooi af te sluiten en het nieuwe jaar in een bijzondere omgeving te laten beginnen.

  • Voor één van de grootste vuurwerkspektakels ter wereld reis je af naar Madeira.
  • Liever het feestbeest in jezelf helemaal los laten? Berlijn is de plek bij uitstek voor een non-stop feestje. De Sylvesterparty biedt je alvast optredens, eet kraampjes en vuurwerk tijdens een gigantisch openluchtfeestje.
  • New York is nog zo een topper als het op nieuwjaar vieren aankomt. Kijk samen met miljoenen andere mensen naar de beroemde ‘ball drop’ op Times Square. De talloze muzikanten zorgen ondertussen voor de nodige sfeer in de straten.
  • Misschien dat je tijdens de jaarwisseling wel aan het backpacken bent in Australie en sta je als één van de eerste van de wereld wel oud en nieuw te vieren aan de prachtige Harbour Bridge in Sydney.
  • Of ben je met je familie of vriendenclub gezellig op wintersport tijdens oud en nieuw en start je het nieuwe jaar hoog in de bergen op een hagelwitte piste.

Waar je ook beslist heen te gaan, er is voor ieder wat wils en je ontsnapt naar alle waarschijnlijkheid nergens aan de feestgekte. Ga er dus alvast lekker in mee en zet het nieuwe jaar al feestend in.

Linda van Aken