Skip to Content

Nieuwjaarsbrief schrijven voor kinderen, volwassenen, peuters en baby’s; ideeën en alternatieven

Nieuwjaarsbrief schrijven voor kinderen, volwassenen, peuters en baby’s; ideeën en alternatieven

Een nieuwjaarsbrief schrijven: de eerste keer dat ik die term zag wist ik echt niet waar het over ging. Niet vreemd, want wat bleek: het is een Vlaamse traditie! Maar wel een heel leuke, dus ach, voor de Nederlanders onder ons: waarom zouden we dit ook niet gewoon bij ons thuis invoeren? Wat is het, hoe doe je het en nog meer tips!

Wat is een nieuwjaarsbrief?

Wat een nieuwjaarsbrief nu eigenlijk inhoudt is natuurlijk niet moeilijk om te raden. Het is een brief die iets met het nieuwe jaar te maken heeft. Klopt helemaal. In Vlaanderen is het een traditie om een voordracht te houden met nieuwjaarswensen, welke je op papier gezet hebt.

Deze wensen worden door de kinderen voorgedragen aan de ouders en de peetouders. Het kan ook zo zijn dat het voorgelezen wordt op een echt familiefeest, zodat ook ooms, tantes en grootouders etc. erbij kunnen zijn.

Vanaf hun derde zeggen kinderen hun brieven op in Vlaanderen. Vanaf die leeftijd gaan zij namelijk naar school. Klassikaal wordt de tekst geoefend op school.

Als ze eenmaal zelf kunnen lezen en schrijven zullen de kinderen zelf hun brieven schrijven. In de brief zullen de kinderen de wensen voor het nieuwe jaar beschrijven. Dit hoeft trouwens geen eigen tekst te zijn!

Waarom schrijven zij een nieuwjaarsbrief?

Eigenlijk is deze traditie ook gewoon een cadeautjesfestijn. Door het voorlezen hebben zij hun cadeau(s) verdiend. Je zou het dus kunnen vergelijken met de traditie van Kerst of Sinterklaas.

Als de kinderen rond hun twaalfde naar het secundair onderwijs overstappen, is deze gewoonte voorbij. Natuurlijk zullen er (peet-, groot-) ouders zijn die het kind wel een geschenkje zullen blijven geven met Nieuwjaar.

Wat staat er in een nieuwjaarsbrief?

In een nieuwjaarsbrief staan dus de wensen van het kind voor het komende jaar. Dit kan natuurlijk persoonlijk zijn, maar er mag dus ook gebruik gemaakt worden van bestaande teksten.

Wordt de brief in ere gehouden op latere leeftijd, dan kan het uiteraard ook vol staan met de gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

Hoe is dit ontstaan?

De traditie van een nieuwjaarsbrief is al ontstaan in de 16e eeuw! In 1563 besloot Karel IX (de Franse koning) dat 1 januari als nieuwjaarsdag gevierd zou worden.

Dit werd na 1582 (het invoeren van de Gregoriaanse kalender) door steeds meer landen omarmd. In die tijd was schrijven nog enkel en alleen aan de elite voorbehouden.

Een nieuwjaarsbrief schrijven was dan ook een traditie bij de elite. Met het voordragen door de kinderen konden zij hun vaardigheden goed laten zien. Pas in de jaren zestig is het echt een gebruik geworden voor iedereen.

De standaardvormen van een nieuwjaarsbrief

Traditioneel is de brief gewoon een eenvoudig kaftje, welke dubbelgevouwen is. Binnenin komt dan de tekst te staan. Maar uiteraard kan dit heel creatief uitgebreid worden met foto’s of andere bijzonderheden.

Nieuwjaarsbrieven kunnen in rijm opgezet worden. Je begint met “lieve …”, uiteraard afhankelijk voor wie de brief bedoeld is en wordt traditioneel afgesloten met “Uw kapoen” en de plaats en datum.

De voordracht kun je natuurlijk ook heel mooi maken door het niet alleen voor te lezen, maar er echt een toneelstukje van te maken of een prachtige voordracht.

Tips voor het schrijven van een brief

Wil je thuis aan de slag met een nieuwjaarsbrief, dan kun je vast wel wat hulp gebruiken! Want wat zet je erin? Waar let je op?

  • Houd in de eerste plaats voor ogen voor wie de brief bedoeld is. Oma spreekt je kind waarschijnlijk anders aan dan die heel jonge, speelse peetoom! Hoe meer de brief aansluit bij de persoon, hoe leuker het is!
  • Echt inspelen op wat er speelt maakt de brief nog mooier! Durf van het algemene pad af te gaan!
  • Natuurlijk afhankelijk van de ontvanger mag er best een vleugje humor in zitten…
  • Besteed aandacht aan het geheel. Zorg dat het er mooi en verzorgd uitziet, zodat de ontvangers ook zien dat je je best hebt gedaan!
  • Maak de tekst eerst op een kladje. Lees het later nog eens door en misschien herinner je je later nog wel meer wat je wilt vertellen.
  • Begin dus op tijd! Is de tekst het helemaal? Schrijf het dan netjes op!
  • De tekst kan in rijmvorm zijn, maar hoeft natuurlijk niet.

Voordragen van de brief

Het voordragen van de brief moet je eigenlijk gewoon door je kind laten doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Leest hij het liefst de brief gewoon voor? Gewoon doen! Je kleintje kan een klein stukje tekst prima uit het hoofd leren. Zeker als je het als een liedje doet!

En is dat kind van jou een echte komiek? Laat hij of zij zich dan lekker uitleven en als een volleerd komediant de brief voordragen! Eventueel met verkleedkleren en al.

Een kunstwerkje

En de brief zelf? Natuurlijk kun je daar ook een kunstwerkje van maken! Een gewoon uitgeprint velletje papier is wel erg simpel. Het is dan altijd al mooier om je kind het wel zelf te laten schrijven.

Maar je kan het nog veel mooier maken. Met een mooie kleurplaat bijvoorbeeld voor de kleintjes.

Nieuwjaarsbrief schrijven voor kinderen, volwassenen, peuters en baby's; ideeën en alternatieven - Mamaliefde

Het verhaaltje op een extra gekleurd kartonnetje plakken maakt het al mooier. Of je maakt er een heel andere vorm van! Maak bijvoorbeeld een kubus en schrijf of plak op iedere kant iets moois. Meteen een mooi kunstwerkje voor de (peet)ouders om neer te zetten!

Nieuwjaarsbrief schrijven voor kinderen, volwassenen, peuters en baby's; ideeën en alternatieven - Mamaliefde

Ook leuk: een knutselwerkje waar iets bij opengeklapt kan worden. Bijvoorbeeld een pinguïn, waarbij de vleugeltjes opengedaan worden. Hierachter zet je dan een wens of gewoon een complete nieuwjaarsbrief!

Nieuwjaarsbrief schrijven voor kinderen, volwassenen, peuters en baby's; ideeën en alternatieven - Mamaliefde

Of maak een trommeltje, welke open kan en waar je de brief instopt. Of je plakt de tekst aan de zijkant. Je kindje kan zichzelf dan al trommelend bijstaan terwijl hij de voordracht doet!

Nieuwjaarsbrief schrijven voor kinderen, volwassenen, peuters en baby's; ideeën en alternatieven - Mamaliefde

Meer voorbeelden vind je hier.

En wil je een nieuwjaarsbrief geven aan de hele familie? Koop flessen champagne en plak voor ieder familielid een eigen tekst op het etiket! Familieleden die niet van champagne houden? Je kan het natuurlijk ook gewoon op een fles wijn, bier of gewoon frisdrank doen. Maar ja, champagne hoort wel echt bij oud & nieuw natuurlijk…

Misschien is kinderchampagne dan een idee?

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)