Skip to Content

Kind opblijven Oud & Nieuw; vanaf welke leeftijd wakker blijven of baby wakker maken??

Kind opblijven Oud & Nieuw; vanaf welke leeftijd wakker blijven of baby wakker maken??

Vanavond is het weer zover; opblijven voor Oud en Nieuw. Nadat we onszelf hebben volgepropt met oliebollen en appelbeignets wensen we elkaar rond de klok van twaalf een Gelukkig Nieuwjaar en proosten we op wat er komen gaat om vervolgens de straat op te gaan om de buren Gelukkig Nieuwjaar te wensen en naar het vuurwerk te kijken.

Om eerlijk te zijn vind ik het dit jaar de afgelopen paar dagen best meevallen als het gaat om wat er afgestoken wordt.

Natuurlijk is er zo af en toe een knal te horen maar daar blijft het ook bij. Benieuwd of dat vanavond ingehaald wordt of dat ook minder is. Zelf vinden we het ook altijd wel leuk om naar het Nationale Vuurwerk te kijken op de tv.

De vraag blijft echter altijd; wat doen we met de kinderen? Alle opties hebben zo wel zijn voor- en nadelen. Van kinderen die willen opblijven niet wakker willen worden, tot van schrik wakker worden door de knallen en in paniek raken.

Opblijven met Oud en Nieuw

Ik weet niet meer vanaf welke leeftijd, maar met Oud en Nieuw kwam er altijd familie bij ons thuis om samen te vieren. We deden dan spelletjes zoals Triviant dat je met een grote groep kan doen dat ik daarom altijd daarmee zal verbinden. Later keken we naar de speciale shows die ik de laatste jaren echter een stuk minder vind worden. Al zijn er nog steeds een paar speciale uitzendingen zoals Ik hou van Holland. Het mooiste Oud en Nieuw was echter nog wel het jaar dat mijn man op zijn knieën ging om me ten huwelijk te vragen.

Wakker maken met Oud en Nieuw

Nu zitten we echter met twee kinderen; het eerste jaar was onze dochter zes maanden en werd ze vlak voor twaalf uur wakker, waarschijnlijk van de knallen van de vroege vogels. Er wordt hier in de wijk namelijk vooral veel geknald. Het jaar daarop vierden we Oud en Nieuw bij oma op Texel en bleven ze allebei gewoon slapen. Ook vorig jaar was dat het geval. Ze mochten dan wel iets langer opblijven en na het eten staken we dan wat sterretjes aan in de tuin.

Vaak maak ik dan ook een foto om rond twaalf uur door te sturen. Dit jaar is onze dochter vier jaar en omdat ze niet meer zo bang is voor het vuurwerk ga ik haar denk ik kwart voor twaalf wakker maken. Niet te lang, maar genoeg om even rustig wakker te worden en naar het vuurwerk te kijken, natuurlijk mag ze dan ook een slokje van de kinderbubbels. Over een paar jaar mag ze dan de hele avond opblijven.

Bij vrienden vieren

Charlotte laat het van haar zoon afhangen. Ze hebben hem de voorgaande jaren nooit wakker gemaakt, maar vieren het dit jaar voor het eerst bij vrienden in plaats van thuis of bij oma en opa. Zij hebben ook een zoon van zijn leeftijd dus zullen ze dit jaar wel wakker maken. Als hij er geen zin in heeft, laten we hem lekker liggen. Hij is nu 5 jaar, dus vind dat het nu ook wel kan.

Ieder jaar stapje verder

Marijke liet als baby haar dochter slapen, toen ze drie jaar was vierden ze het samen met de buren. Ze wilde niet in haar eigen bed slapen, maar uiteindelijk wel in het bed van het buurmeisje. Natuurlijk, met moeder ernaast. Met als gevolg dat moeders bijna sliep maar zij niet. Ze was daardoor wakker tot twaalf uur. De jaren daarna maakten ze haar daarom wakker vlak voor twaalf uur. Dit keer blijft ze voor het 3e jaar de hele nacht wakker, ze is nu 7 en een avondmens en uitslaper. Anders waren we er nooit aan begonnen!

Wakker worden van harde knallen

Bij onze zoon was het anders, als baby wilden ze hem ook laten slapen maar had één van de buren extreem harde knallen waarvan zelfs de ruiten trilden. Ondanks dat hij aan de andere kant van het huis ligt werd hij wel wakker en hebben we hem naar beneden gehaald. Vanaf dat jaar is hij altijd wel uit bed geweest want hij hoort er ook gewoon bij!

De dochter van Mirjam werd vorig jaar zelf wakker dus is toen even naar beneden gehaald. Zolang ze slaapt laten ze haar liggen, maar ze is benieuwd hoe dat gaat. Ze is nu twee jaar.

Vuurwerk met wat lekkers voor het raam

Mar heeft vanaf twee jaar de meisjes om kwart voor twaalf wakker gemaakt. Erg gezellig! Papa steekt in de tuin vuurwerk af terwijl zij met wat lekkers voor het raam zitten. Daarna kijken we boven voor de ramen en gaan de kinderen weer naar bed. Toen ze klein waren werden de kinderen wel rond twaalf uur wakker.

Verschilt per kind

Merel laat het afhangen van de kinderen. De oudste was vanaf haar geboorte al een avondmens en bleef wakker tot na twaalven. De middelste slaapt overal doorheen, de jongste werd vorig jaar even wakker (ik droeg haar toen bij me, omdat ze nog een baby was) maar viel al snel weer in slaap. Ze weet nog niet hoe het dit jaar gaat.

Voor het slapen gaan vuurwerk afsteken

Bianca steekt rond een uur of 19.00 vuurwerk af. Daarna gaan de kinderen lekker naar bed. In principe maken ze de kinderen niet wakker. Tenzij de oudste wakker wordt van de knallen. Dan mag hij er even uit komen. Ik doe hem er echter geen plezier mee om hem uit zijn ritme te halen, dus als hij doorslaapt laat hij het leker zo. Hij is 4 jaar en hooggevoelig.

Oudejaarsavond; Nationale Opblijfavond voor kinderen

Fleur viert Oud en Nieuw, waarvan de meeste kinderen vier jaar of jonger zijn. Zij gaan allemaal naar bed en worden om 23.30 wakker gemaakt. Meestal niet met succes, omdat ze dan lekker liggen te slapen en moeilijk wakker worden. De oudste 2 (8 en 10) mogen de laatste jaren wel opblijven, maar spelen dan zelf spelletjes of kijken TV (Telekids houdt dan de Nationale Opblijfavond).

Wat doen jullie met de kinderen?

Linda van Aken