Hoera! Je hebt twee streepjes op de zwangerschapstest zien verschijnen! Je bent in verwachting van een winterkindje. Gefeliciteerd. Wat zijn de voordelen wanneer je gedurende het prachtige winterseizoen in verwachting bent? En waar moet je even extra aan denken?

Koop vesten

Je buik begint te groeien en het is eindelijk zover. Je mag zwangerschapskleding gaan shoppen. Ga nou niet als een malle 10 truien en jurkjes kopen. Maar koop vooral vesten als je gedurende de winter in verwachting bent. Laagjes zorgen ervoor dat je lekker warm blijft. Bovendien kun je deze vesten uitstekend aan, nadat je bevallen bent. Zo heb je kleding gekocht waar je nog lang van kunt genieten.

Zwangerschapskleding hoeft niet per se duur te zijn. Je kunt bijvoorbeeld bij de Zeeman shoppen. Ze hebben daar geen echte zwangerschapskleding, maar wel kleding die je tijdens de zwangerschap kunt dragen. Leuke kleding, voor een leuke prijs.

Of bezoek eens de kringloopwinkel of marktplaats. Daar vind je veel tweedehands positiekleding. Vaak nog in goede staat omdat het relatief weinig gedragen is.

Blijf in beweging

Je lichaam werkt keihard, dag en nacht. Het is een klein mensje in jou aan het laten groeien. Dat kost nogal wat energie. En dat zul je ook merken. In de avond kruip je misschien wel het liefst onder een dekentje en kom je daar niet meer onder vandaan. Toch is het belangrijk om in beweging te blijven. Niet de hele dag hoor, maar probeer overdag op jouw tempo te bewegen.

Zo kun je een ommetje maken door de buurt. Het is natuurlijk wel koud in de winter, dus kleed je warm aan. Ga gezellig met een vriendin lopen of met je partner. Of maak een wandeling langs het strand met je moeder en vraag haar het hemd van haar lijf over hoe haar zwangerschap verliep. Zwangerschapsyoga is de sport die echt is aangepast aan jouw zwangerschap.

Geniet van het knapperende openhaardvuurtje

Het was mijn droombeeld. Op een zacht kleedje voor het knetterende openhaardvuur lag ik in de armen van mijn man. Hij hield zijn armen om mijn beginnend groeiende buikje en we fantaseerden over hoe onze baby eruit kwam te zien en over de vele knuffels die we aan de baby zouden geven. Het is bij die fantasie gebleven, want de openhaard kwam maar niet.

Maar als jij even de kans hebt in de winter. Geniet dan van dit romantische beeld. De gordijnen kunnen legaal vroeg dicht. Niemand zal je gek aankijken als jij vroegtijdig de gordijnen sluit. Vervolgens kun je ook heerlijk op de bank onder een dekentje ploffen, als je net als ik geen openhaard hebt. En voor het gevoel kun je dan op internet een filmpje met een knetterende openhaard aanzetten.

Auto rijden

In de winter ontkom je niet aan het krabben van de autoramen. Doe extra voorzichtig. Want je evenwicht is anders, waardoor je sneller uit balans kunt raken. En op je buik vallen is wel het laatste wat je wilt.

Zorg er ook voor dat je altijd een deken en een flesje water mee hebt in de auto. Het kan zomaar zijn dat je onverhoopt pech onderweg krijgt. Je weet nooit hoe lang je moet wachten. Dus dan is het een fijn idee als je wat te drinken bij je hebt en een dekentje om je warm te houden.

Je houdt er vast al rekening mee. Het rijden op gladde wegen vergt extra inspanning en alertheid. Dit geldt ook voor het maken van een wandeling. Let er goed op dat je je niet verkijkt op de gladheid. Vooral in de ochtend heb je veel kans op gladheid.

Zwanger tijdens de feestdagen

Jij mag de feestdagen sowieso met z’n tweeën doorbrengen. Dat wordt een heel bijzondere kerstmis. Stop ook een cadeautje voor de baby in de sinterklaaszak of leg een presentje onder de boom. En tijdens het kerstdiner heb jij alle redenen om je lekker te laten verzorgen. Jij hoeft dit jaar niet de hele dag in de keuken te staan om een voortreffelijke maaltijd op tafel te zetten. Zorg jij er maar voor dat ‘the bun in the oven’ groter en groter wordt.

Schattige baby berenpak met mutsjes

In mijn tweede droomwereld lag onze kindje in de kinderwagen in zo’n superschattig berenpakje. Van top tot teen lekker warm ingepakt. En of alle harten dan zullen smelten die een blik werpen in de kinderwagen. Al heeft jouw baby daarvoor zo’n pakje natuurlijk helemaal niet nodig. Maar zo’n pakje is wel een musthave voor in de kledingkast van de kleine. Meer informatie vind je hier.

Mooie winterse zwangerschapsfoto’s

Een zwangerschap verdient het om vastgelegd te worden op de gevoelige plaat. En laat jij nou zwanger zijn in de winter! Jouw prachtige buik op de foto terwijl je in de sneeuw staat. Dat is toch geweldig. Al moet ik je bekennen dat de winters in Nederland niet meer bekend staan om de vele sneeuwval, helaas. Maar stel dat de sneeuwvlokken vallen. Stap (voorzichtig) naar buiten en laat een paar foto’s van jou als zwangere maken. Die ultieme kans die je moet grijpen.

Eet gezond

Het is voor elke zwangerschap belangrijk en dus ook voor zwangeren in de winter. Blijf gezond eten. Uiteraard heb je mijn permissie om je vol te eten tijdens het kerstdiner. Maar probeer daarna alles een beetje binnen de perken te houden. Al die kilo’s moeten er na de zwangerschap ook weer af. Slik extra vitamine D. Deze maak je een stuk minder aan in de winter en hebben jij en de baby tijdens de zwangerschap extra hard nodig.

Geniet

Geniet van de zwangerschap. Dat is misschien nog wel de belangrijkste tip die ik je mee kan geven.

Lees ook

Anita Schokker