Heel kort door de bocht komt dit neer op het invoelend spelen met je zintuigen. Tijdens mijn zomerbaantje in de gehandicaptenzorg kwam ik in aanraking met het snoozelen en dit heeft veel indruk op me gemaakt. Later kwam ik het sensopatisch spelen (sensory play) tegen bij heel veel Amerikaanse mamabloggers, en nam ik me voor dit spel ook bij mijn eigen kinderen te introduceren. Juist voor jonge kinderen is dit erg fijn. Het fijne is dat je het niet gelijk heel groot hoeft aan te pakken.

Zintuigen spelletjes

Juist de aandacht voor het kleine en normale is waar het om draait. Door goed naar je baby te kijken zie je dat hij de wereld om zich heen ontdekt door te onderzoeken. Hij kijkt, pakt en bekijkt een speeltje van alle kanten. Dat is dus precies de kern van sensopatisch spelen. Je kind een stimulans geven om met zijn zintuigen de wereld om zich heen te ontdekken.

Ja, sensopatisch spel is ook mogelijk voor jonge baby’s. Of voor kinderen die alles nog in hun mond stoppen. Hiervoor kan je gewoon andere sensopatische materialen gebruiken. Ik heb ooit al eens geschreven over sensopatisch spelen met baby’s (tip voor de andere mama challengers met jonge baby’s ;-) ). Maar ook over het aanschaffen van een basisset voor sensorisch spel, verven met schone handjes, het verven met yoghurt en nog meer. Best dus een uitdaging om weer iets nieuws te bedenken.

Horen

Voor zover ik weet is er niets mis met het gehoor van onze zoon. Hij hoort alles. Voor dit onderdeel heb ik hem op een kleed op de grond gelegd. Toen zijn zus naar bed was heb ik een deel van haar muziekinstrumentjes tevoorschijn getoverd. Deze heb ik buiten zijn zichtveld neergelegd. Een voor een pak ik een muziekinstrumentje om daar geluid mee te maken. Wel op die manier dat hij even moet zoeken waar het geluid vandaan komt. Natuurlijk daag ik hem uit om daarmee een beetje te rollen.

Voelen

Voelen doen baby’s met hun lichaam, en niet met enkel de handen of voeten. Door ze op verschillende ondergronden neer te leggen kunnen ze lekker op onderzoek uit. Denk bijvoorbeeld eens aan het strand, een grasveld, een gladde vloer of op een ‘ruw’ kleed. Is je baby nog erg jong kan je ze op een hydrofiele doek neerleggen, met blote voetjes of enkel in een romper. Heerlijk met dit weer, en door het dunne laagje van de hydrofiel voelen ze het toch. Als je baby wat ouder is kan je ook een schaaltje water neerleggen bij de handjes.

Je baby in een laagje water doen raad ik af, je baby raakt dan nog snel onderkoeld. Of denk eens aan het voelen van de wind door de haren. Laatst kwam ik ook een leuk DIY projectje tegen om taartpunten te knippen van verschillende materialen en hier vervolgens een speelmat van te naaien.

Ruiken

Alles en iedereen heeft een identieke geur. In het begin zien baby’s nog niet veel, maar herkennen ze hun moeder aan haar geur. Dit is dus een erg belangrijk zintuig bij jonge kinderen. Wist je dat er een relatie is tussen geur en emoties zo intens is dat de meeste herinneringen aan een geur komen uit de eerste tien jaar van je leven? Ideaal dus om daar aandacht aan te besteden.

Niet zozeer met verschillende geuren, dat komt wel als ze ouder zijn. Maar gewoon door lekker te knuffelen, op verschillende momenten van de dag. In de ochtend ruik je anders dan in de avond. Of na een lekker bad, probeer anders eens te variëren van doucheproducten. Kijken of je kindje daarop reageert.

Proeven

Voor baby’s onder de zes maanden is dit niet geschikt. Die moeten nog lekker genieten van (mama)melk. Zodra ze de eerste hapjes krijgen is dit eigenlijk al genoeg. Gewoon lekker variëren met smaken. Alles is nieuw voor ze dus alles is al bijzonder. Zodra ze negen maanden zijn kan je bijvoorbeeld ook iets van citroen of verse jus d’orange laten proeven. Gewoon een beetje op je vinger om te laten aflikken is meer dan voldoende. Zoek van tevoren wel uit wat er op welke leeftijd geadviseerd wordt.

Zien

Het is erg lastig om te achterhalen waar je baby eigenlijk naar kijkt. Hiervoor heb je speciale apparaten nodig die in de iris kunnen kijken en die zijn niet geschikt voor thuis. Wel weet je dat je kind licht en donker kan zien. Onze badkamer bevind zich in het midden van het huis en is daardoor altijd donker. Aan het plafond hangt een lamp die heel langzaam steeds meer licht geeft. Ik begon dus met eenvoudig aan het touwtje te trekken terwijl we plaatsnamen op de grond.

Nadat het licht was mocht hij even met het touwtje spelen (van het lichtknopje) en deden we hem samen weer uit. Hierdoor werd hij een beetje onrustig en begon op mijn arm te schommelen. Ik had ook een zaklamp meegenomen, hiermee kan je dan een mooi lichtspel laten zien. Een echte lichtjesdisco! Als je wilt kan je het natuurlijk nog leuker maken door er verschillende kleurtjes voor te houden en als je kindje ouder is kan het zelf met de lantaarn spelen. Of samen; kan je tikkertje doen!

Meer inspiratie vind je hier.

Hebben jullie nog tips voor het spelen met zintuigen?

Lees verder

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)