Skip to Content

Zelf eetbare verf maken met yoghurt

Zelf eetbare verf maken met yoghurt

 Nu kun je echter ook prima zelf verf maken; met voedingsmiddelen zodat als je kind iets in zijn mond stopt dat geen enkel probleem is. De laatste tijd kwam je steeds meer verhalen tegen over verf die niet veilig is voor kinderen. Nu is het natuurlijk niet de bedoeling dat ze het gaan eten, maar zeker met baby’s en dreumesen loop je kans dat ze het in de mond stoppen.

Misschien heb je nog wel een pak yoghurt in de koelkast staan, een pak waarvan de houdbaarheidsdatum al meer dan drie dagen is verstreken en dus echt niet meer gegeten kan worden. Maar vind je weggooien ook zonde?

Probeer dan eens het verven met yoghurtijs! We hebben het hier in huis gedaan en het is een groot succes. Werkt trouwens ook prima als stoepkrijt ;-)

DIY zelf verf maken op yoghurt basis - Mamaliefde.nl
DIY zelf verf maken op yoghurt basis - Mamaliefde.nl

Verf maken

De yoghurt giet je in een ijsblokjesvormpje. Ik gebruikte er één van de Ikea met ringen zodat ze daar een stokje (of hun vinger) in kunnen steken om lekker te gaan kliederen. Daarna doe je in ieder vormpje een minidruppeltje voedingskleurstof (hier te koop) en roer dit met een satéprikker goed door.

Als alle vormpjes een kleurtje hebben (met meer of minder kleurstof kan je ook verschillende tinten maken) zet je het recht weg in de vriezer. Hier in huis had de yoghurt 2 dagen nodig om echt goed bevroren te zijn. Als je ‘laagjes’ wilt is in de vormpjes roeren voldoende, anders kan je dat beter doen voordat je het gaat gieten.

Het resultaat

Het enige wat je nu nog nodig hebt is een zonnige dag (of een badkamer) waar de kinderen hun gang kunnen gaan. Ik had een enorme kartonnen doos die gebruikt kon worden als onderpand en had enkel een oude spijkerbroek aangetrokken (blijft toch voedingskleurstof waar je mee speelt) en spelen maar.

Om de ijsklontjes eruit te krijgen, heb ik eerst de achterkant afgespoeld met warm water, dan laten ze los en vallen ze er makkelijker uit. Met name de kleuren blauw en groen deden het erg goed.

Tegen verwachting in was geel op karton ook goed zichtbaar. Roze en paars waren iets minder, maar dat was ook al vrij oude (en korrelige) kleurstof dus daar had ik beter een nieuw flesje voor kunnen openen.

Het voordeel van de ringen is dat je zowel met een eetstokje als kwast lekker kan spelen of gewoon met je vinger erin. Dat duurt even, omdat je kind dan moet accepteren dat de handjes ‘vies’ worden. Gelukkig is even afspoelen met water voldoende om ze weer schoon te maken. Na het verven goed laten drogen en klaar is het resultaat.

Willen ze meer? Je kan deze ijsklontjes na het spelen gewoon terug stoppen in de houder en in de vriezer bewaren voor de volgende keer. Of je gebruikt ze als badverf (ook ideaal bij slecht weer).

Heb jij wel eens zelf verf gemaakt?

Linda van Aken