Skip to Content

Speeltuin Nederland; De leukste, grote en gratis buitenspeeltuinen en parken per provincie

Speeltuin Nederland; De leukste, grote en gratis buitenspeeltuinen en parken per provincie

Op zoek naar een leuk, gratis of betaalbaar uitje? De buitenspeeltuinen van tegenwoordig bieden genoeg plezier voor de hele dag. Naast de speeltuintjes om de hoek zijn er verspreid over het hele land leuke speeltuinen waar je uitgenodigd wordt om ‘actief’ te spelen met speeltoestellen.

Ook kan je heerlijk klimmen en klauteren in natuurspeeltuinen. Sommige zijn zelfs in combinatie met zwembad / binnenspeeltuin of een attractiepark.

Inhoud toon

Speeltuin Drenthe

Speelbos Lorker – Borger

Spelen op De Bosweide of in Het Lorkenspeelbos, waar niets hoeft en veel mag. Hutten bouwen bijvoorbeeld of broodjes bakken. Samen op speurtocht door het woud of wandel langs de mooiste plekjes van de boswachterij. Hier vind je ook het enige Boomkroonpad van Nederland. Dit is een pad hoog tussen de boomtoppen met een schitterend uitzicht over het bos. Ook rondom Buitencentrum Het Boomkroonpad is heel veel te beleven! Denk bijvoorbeeld aan een spannende tocht door de worteltunnel. Als een eekhoorn door de toppen van de bomen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Boomkroonpad, Speelbos Lorken en kabouterpad staatsbosbeheer Borger in Drenthe.

De Daoler Tuun – Dalen

De Daoler Tuun in Dalen is de perfecte middenweg van heerlijk rondlopen in de buitenlucht en urenlang spelen in de natuur. Voor kinderen zijn er vele speelmogelijkheden, zoals stapstenen over een vijver, een prachtige waterpomp met afvoerpijp, klimbomen en ga zo maar door.

Meer informatie vind je hier.

Drouwenerzand – Drouwenerzand

Dit attractiepark Drouwenerzand is het voordeligste park in Nederland met een originele all-informule. Je betaalt alleen de vaste entreeprijs  en kunt daarna onbeperkt genieten van een patatje of snacks, soep, vers fruit, thee, koffie, limonade èn softijs! De attracties die je hier vindt zijn o.a. een draaimolen, spookhuis, treintje, achtbaan, speeltuintjes en nog veel meer. Wil je hier niet voor een dagje maar een weekend of midweek heen? Dan is er ook nog een bungalowpark, camping en een hotel!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Drouwenerzand

Onlanderij – Eelderwolde

Op De Onlanderij is een natuurlijke speelplek gecreëerd, kinderen kunnen hier klimmen en klauteren over boomstammen, spelen bij de natuurlijke watertafel en gangen graven in de zandbak. Achter de boerderij is een blotevoetenpad gemaakt. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om je eigen hut te bouwen in het huttenbos. Ouders kunnen hier terecht voor koffie met vers gemaakt gebak of een stoere lunch.

Meer informatie vind je hier.

Marchieshof – Oosterhesselen

In deze speeltuin staan diverse speeltoestellen. Een klim- speeltoestel, een klim- glijbaan speeltoestel, een dubbele schommel, een duikelrek, een speelhuisje en een speciale schommel (vogelnest). Dit vogelnest is ook geschikt voor mindervalide personen. Er staan ook nog drie veerelementen.

Meer informatie vind je hier.

Drentse Koe – Ruinerwold

De Drentse Koe in Ruinerwold is een prachtige speelterrein voor jonge kinderen. Door de vele mogelijkheden zullen je kinderen zich geen enkel moment vervelen. Van klimmen boven de koeien, tot skelteren langs boerderijdieren en klimmen en klauteren in de vele speeltoestellen, niets is te gek op deze speelboerderij.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Drentse Koe; speelboerderij, waterspeeltuin, binnenspeeltuin en maisdoolhof

Griendtsveenpark – Schoonebeek

Met een groot hart voor de natuur is dit prachtig parkje opgezet met allerlei dieren. Zo zijn er schapen, kippen, herten, konijnen, pony’s, ganzen, pauwen, kalkoenen en nog vele andere dieren. Er is bewust gekozen voor een opzet waarbij contact tussen mens en dier centraal staat, met de dieren als uitgangspunt. Het geeft de bezoekers, vooral de kinderen, de mogelijkheid om in alle rust van de dieren te genieten. Voor de ouders en ouderen onder ons zijn er diverse zitmogelijkheden. Er is tevens een speeltuin voor de kleine kinderen, een speeltuin voor oudere kinderen en een kabelbaan. U merkt het, een mooie oplossing om de hedendaagse drukke tijd te ontvluchten.

Meer informatie vind je hier.

Kabouterland – Exloo

Het Kabouterland in Exloo is een geweldig speelpark waarin de kinderen zich zowel binnen als buiten urenlang kunnen vermaken. Daarnaast is het overduidelijke kabouterthema in het park erg vrolijk en zal het kind nog dagen nadat je het park hebt bezocht over “het verhaal van de magische steen” hebben. Kortom, een geweldige dagbesteding die jou en de kinderen tijdenlang zal bijblijven.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit: Kabouterland (Exloo in Drenthe)

Sprookjeshof- Zuidlaren

Het Sprookjeshof in Zuidlaren is een combinatie van een speelpark en een attractiepark. Door de grote speeltoestellen, de mini-achtbanen, de reuze-glijbaan en de vele kleinere speeltoestellen zal het kind zich geen moment vervelen. Daarnaast maakt het terugkomende sprookjesthema en de mogelijke rondvaart het voor de ouders ook een leuk park om te bezoeken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Sprookjeshof Zuidlaren

Speeltuin Flevoland

Speelhaven – Almere

Wat dacht je van de grote glijbaan, een speelboot of op de schommel? Er is van alles te doen op De Speelhaven in Almere, van vaste speeltoestellen tot los spelmateriaal zoals fietsjes, stepjes en zandspeelgoed. Ga klimmen en met de kabelbaan, klauter en speel met zand en water en ontdek van alles.

Meer informatie vind je hier.

Zuiderzeespeeltuin – Almere

Het speelbos op Landgoed de Kemphaan in Almere bestaat uit vier speelplekken. Op de waterspeelplek kun je kliederen met water. Er zijn eilandjes, een trekpontje en een half gezonken schip. Op de zandspeelplek klauter je over een half verzonken huisje. En zie je de vis die nog net met zijn kop boven het zand uitkomt? Dit is de natuuronderzoekplek, hier kun je bij de poel naar dieren speuren. Uitgespeeld? Dan is het lekker uitrusten en wat eten op de picknickplek.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Zuiderzeespeeltuin op Landgoed de Kemphaan

Kabouterbos – Dronten

Het Kabouterbos in Dronten is een compact speelpark voor kleine kinderen volledig ingericht met kabouters. Door de vele kleine speeltoestellen, het “kaboutertreintje”, kabouterhuisjes zal het kind op de terugweg naar huis uitgeteld in de auto liggen slapen. Daarnaast kun je ook van een geheel “Kabouterproof” menu genieten.

Meer informatie vind je hier.

Netl de Wildste tuin – Kraggenburg

Kinderen kunnen vrij spelen en ontdekken in de grote speeltuin van Netl Wildste Tuin. Balanceren op boomstammen, klimmen en klauteren op apentouwen en ander speeltuig, verstoppen in de bamboejungle uniek in Nederland, racen op de kabelbaan en lekker glijden van de modderglijbaan! Langs het strand van Netl is al genoeg avontuur te vinden, er zijn duinen, struikgewas om te verstoppen, je kan naar de eilandjes zwemmen of met de wiebelbrug of trekpont. Kortom een plek waar ruimte om zelf te ontdekken voorop staat. Naar buiten, waar grote en kleine kinderen zelf het avontuur in kunnen stappen, of al samenwerkend op ontdekkingsreis gaan.

Meer informatie vind je hier.

Belevenissenbos – Lelystad

Het Belevenissenbos in Lelystad is hét park voor kinderen en ouders die van klimmen en klauteren houden. De vele stroompjes kunnen via veelzijdige klimtoestellen overgestoken worden en bij de recreatie zijn vele andere klimtoestellen te vinden. Daarnaast bevindt dit park zich midden in het bos, waardoor je altijd te midden of in de buurt van het prachtige bos bent.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Belevenissenbos Lelystad

Schateiland – Lelystad

Veel goed onderhouden speeltoestellen in deze ruime speeltuin, de enige in de grote Waterwijk. Kabelbaan, klimrekken, treintje, sportvelden, noem maar op. Schateiland is zeer populair in de wijde omgeving; ooit lieten de initiatiefnemers de inrichting en de toestellen inspireren op ideeën van de kinderen zelf. Alles wordt in het Schateiland gerund door vrijwilligers. Naast de speeltuin wordt er ook ieder jaar het huttenbouwen georganiseerd.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos – Urk

Het Speelbos in Urk is een typisch speelbos voor kinderen van alle leeftijden. Met de stapstenen bij de recreatieplas, de klimtoestellen tussen de bomen en de smalle sloten zal het kind maar heen en weer blijven lopen, niet wetend wat nu het leukst is om te doen.

Meer informatie vind je hier.

Pannenkoekenhuis & Speelpark Hans & Grietje – Zeewolde

Hans & Grietje is namelijk meer dan alleen een pannenkoekenhuis. Als je aan komt lopen en het huis ziet, is dat al heel bijzonder. Er is een heel speelpark bijgebouwd zodat je kind zich hier rustig een paar uur vermaakt. Voor de echte stoere jongens en meisjes is er een groot skelterpark en het grote speeltoestel “De grote snoeptoren”. Daarnaast is er ook een groot airkussen, schommelplein en kun je het huis van Hans en Grietje bezoeken. Heel populair bij de kinderen is het verkeerspark. Aan de overkant vind je het Harderbos waar je de Broodkruimeltjesroute (ook helemaal in thema) kan lopen. Ook het eten is een bijzondere ervaring, zo kunnen de tafels bewegen!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Pannenkoekenhuis & Speelpark Hans & Grietje

Speeltuin Friesland

 Doolhofpark – Bakkeveen

Het Doolhofpark omvat drie verschillende doolhoven, waar je heerlijk doorheen kan rennen en het een hele klus is om de uitgang te vinden. Tevens is er een traditionele speeltuin, waarbij kinderen zelf in actie moeten komen om de toestellen (schommels, wippen, kabelbaan, familieschommel, etc.) te laten bewegen. Of je kan hier goud komen zoeken in de goudstroom. De doolhofspeeltuin is uitermate geschikt voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Een plek om je uren te vermaken! In het Bospaviljoen kan je terecht voor een hapje en drankje.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Grillrestaurant de Dwaler & Doolhofpark Bakkeveen met kinderen

De Kruidhof – Buitenpost

Terwijl jij de botanische tuin bezoekt vermaken je kinderen zich uitermate goed in de speeltuin die in De Kruidhof staat. Water en zand zijn in deze speeltuin belangrijke elementen, dus trek je kinderen oude kleren aan! Een kabelbaan, watertoestellen in een vijver, een klimheuvel en een glijbaan, zowel jonge als wat oudere kinderen vermaken zich hier prima! Het is handig om eigen laarsjes mee te nemen, maar mocht je die vergeten, dan is er een laarzenboom waar laarzen in alle maten aan hangen.

Meer informatie vind je hier.

Draaikolk – Drachten

Bij speeltuin De Draaikolk in Drachten kunnen kinderen heerlijk spelen en bij mooi weer gebruik maken van het zwembad.

Meer informatie vind je hier.

de Naturij – Drachten

Op De Naturij vind je een prachtig aangelegde kinderboerderij met allerlei dieren. Je kunt toekijken als ze gevoerd worden, of misschien kun je zelfs wat dieren aaien. Ook is er een grote speeltuin voor de kinderen met veel speeltoestellen en een overdekte speelhal. Neem een kijkje bij het vlinderhuis met een expositie. Ook is er een speciale thematuin en zijn er recreatiepaden waar je een lekkere wandeling kunt maken. En als onderbreking kun je zelfs nog je kunsten laten zien op de midgetgolfbaan. Eindig de dag met een lekker drankje op het terras voordat je op huis aan gaat.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Familiepark & kinderboerderij Naturij Drachten met kinderen bezoeken

Doe- en beleeftuin – Earnewâld

Bij het Bezoekerscentrum van Nationaal Park De Alde Feanen valt spelenderwijs van alles te leren. Zo is er een grote insectenwand, waar geurige bloemen groeien en veel beestjes op af komen. Je speelt er tevens in het hooi, kan vogels observeren vanuit de uitkijktoren, en er zijn allerlei klimtoestellen waar je kinderen zich volledig op uit kunnen leven. Deze speeltuin is gratis te bezoeken.

Meer informatie vind je hier.

Sanjesfertier speel- en dierenpark – Feanwalden

Het Speel- en dierenpark Sanjesfertier in Feanwâlden is een perfecte combinatie tussen een diertuin en een speeltuin.  Binnen in het indoorspeelparadijs klauteren kinderen in de spannende griezelapenkooi of bouwen op de grote blokkenzolder. Buiten is er de verkeerstuin, een botenbaan, een monorail en midgetgolf. Bij Sanjesfertier hoort ook nog een dierenpark! Hier wonen wel veertig verschillende soorten dieren, zoals stokstaartjes, prairiehondjes, wallabies, neusberen en kamelen. Volwassenen zitten met met mooi weer lekker op het terras of met minder weer lekker binnen.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Sparjebird – Hemrik

Kliederen met water bij de waterpomp, hink-stap-sprong over boomstammen, 3 verschillende touwbruggen en een echte klimboom. Dat vind je allemaal in Speelbos Sparjebird van Staatsbosbeheer. Loop de greppelroute, sleep met takken of bouw een eigen hut. Vies worden mag! Daarnaast is er een dierenpad dat je kan volgen.

Meer informatie vind je hier.

Koppenjan – Jubbega

De Koppenjan in Jubbega is een pannenkoekenrestaurant met veel verrassingen. Kinderfeestjes zijn een daverend succes, want naast heerlijk pannenkoeken eten, heeft De Koppenjan een breed scala aan activiteiten. Doe mee met kaarsen maken, midgetgolfen, jeu des boules of aardewerk beschilderen. Of neem een kijkje in de speelboerderij, die bestaat uit een speeltuin ter grootte van een half voetbalveld waar kinderen tot ongeveer veertien jaar zich heerlijk kunnen vermaken. Om de speeltuin heen lopen diverse schapen, alpaca’s, ezels, geiten, kippen, konijnen en watervogels. Er zijn allerlei kinderfeestjes mogelijk. Bekijk de website voor het gehele aanbod.

Meer informatie vind je hier.

Grote Keizer – Leeuwarden

De Grote Keizer in Leeuwarden is een park met twee geweldige mogelijkheden. Je kunt buitenspelen op de vele grote luchtkussens, of binnen gezellig gaan bowlen. Ook is er binnen een grote ballenbak en speelhal te vinden.

Meer informatie vind je hier.

Doniastaete – Leeuwarderadeel

Leer de boerderijdieren kennen op Kinderboerderij Doniastate. Kijken, ruiken, aaien en soms knuffelen. Er zijn niet alleen geitjes, konijnen, kippen, maar ook nog een heleboel andere bijzondere dieren die je niet zo vaak tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan de witbuikegel, een alpaca’s. Naast het aaien en knuffelen van dieren, kan je hier nog veel meer beleven. Zo is er een speeltuin met diverse speeltoestellen waaronder een leuke trapautobaan. Of wat dacht je van een speurtuin en vlindertuin.

Meer informatie vind je hier.

Sybrandy’s Ontspanningspark – Oudemirdum

Sybrandy’s Ontspanningspark is een attractiepark in Zuidwest-Friesland voor kinderen van 3 t/m 13 jaar. In dit park zijn attracties als de zweefmolen, het loopspookhuis, een superschommel, een springkussen, een skelterbaan, een bootspringschans en diverse leuke en spannende draaimolens. Voor een hapje en een drankje kun je terecht bij de cafetaria en op het terras. Ook zijn er door het park picknickmogelijkheden, waaronder een overdekte picknickzaal. Het park maakt reclame als goedkoopste attractiepark van Nederland.

Hier vind je meer informatie.

Kameleondorp & Avontureneiland – TerHerne

In het midden van Terherne vind je de Kameleonboerderij. Hierin is levensgroot het Kameleondorp Lenten nagebouwd. De pratende melkbussen vertellen je over het dorpsmysterie en leiden je door het hele dorp met een speurtocht. Stap vervolgens op de veerdienst en vaar naar het Avontureneiland van Gerben Zonderland. Er zijn spannende paden die je leiden over en langs het water, door de bomen en over de moerassen. Blijf jij schoon?

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Kameleondorp TerHerne

Frijlân Park Vijversburg – Tytsjerk

Bij Tytsjerk vind je Park Vijversburg, een prachtig park waar kunst en natuur samenkomen. Een onderdeel van het park is Frijlân; hier worden kinderen uitgedaagd om in contact te komen met de natuur. Frijlân is voor een belangrijk deel gericht op de ‘kleine’ bezoekers van het park: de kinderen. Dit deel van het park is een drassig gebied met een aantrekkelijke wilgenvegetatie voor kinderen. Een gebied waar kinderen uitgedaagd worden om in contact te komen met de natuur. De lang bloeiende beplanting op de heuvels in het gebied is ontworpen door Piet Oudolf en een aantal natuurlijke speelelementen is bedacht door Heilien Tonckens. Een spannend onderdeel hiervan is het waterlabyrint waarin kinderen met een vlot op ontdekkingsreis kunnen.

Meer informatie vind je hier.

Speeltuin Gelderland

Malkenschoten – Apeldoorn

De Malkenschoten in Apeldoorn is een perfect speelpark voor kinderen van jong en oud. Niet alleen zijn er veel speelmogelijkheden voor de jongsten, maar ook fietsbootjes op het water en een reuzenrad maken het park leuk voor de oudere kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Binky Malkenschoten; kinderparadijs met kinderboerderij en waterpark

Speelweide Berg en Bos – Arnhem

Voor kinderen is Stadspark Berg & Bos een belevenis. Natuurlijk is het ontdekken van de vele bosdieren voor jonge kinderen al spannend. Maar er is meer. Ze hebben in het park echt alle ruimte om te rennen en te spelen. Op de hoogste uitkijktoren van de Veluwe kunnen ze alles nog eens van boven bekijken. De uitkijktoren is 26 meter hoog en staat op een heuvel van 9 meter. Een hele klim naar boven, die wordt beloond met een schitterend uitzicht. Nog niet genoeg geklommen? Op de speelweide staan nog meer klim- en speeltoestellen waar ze met zand kunnen spelen. Liever het bos in? Het Kidsnatuurpad wijst de weg.

Meer informatie vind je hier.

Jan Klaassen – Braamt

Het Land van Jan Klaassen is een pretpark in Braamt. In het pretpark kunnen kinderen spelen in een buitenspeeltuin van 30 000 m² en een binnenspeeltuin van 2000 m². In deze speeltuinen zijn verschillende speeltoestellen en attracties aanwezig. Ook is er de eetgelegenheid Katrijn met een terras.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Land van Jan Klaassen

De Spelerij & Uitvinderij – Dieren

Kunstenaar Jos Spanbroek heeft vreemde, wonderlijke en fantasierijke creaties gemaakt. Hij creëerde een plek waar je, tussen allerlei gekke speelbeelden, je fantasie de vrije loop kunt laten. Al sinds 1984 verwonderen bezoekers, jonge en minder jonge, zich over zijn wonderwereld. Bij De Spelerij ontdek je ‘hoe dingen werken’. En hoe samenwerken werkt. Wat het is om op avontuur te gaan. Hoe het (ook alweer) voelt als alles mogelijk is. De Spelerij is gewoon grenzeloos leuk! Als lunch kan je zelf stokbroodjes bakken. Naast de Spelerij heb je hier ook de Uitvinderij.

Meer informatie vind je hier

Lees ook: De Spelerij en Uitvinderij in Dieren

Intratuin – Duiven

De Intratuin in Duiven heeft naast de grote winkel ook een leuk speelgedeelte voor kinderen. Hierdoor kun je rustig aankopen doen terwijl je kind zich vermaakt in de speeltuin.

Meer informatie vind je hier.

Hof van Eckberge – Eibergen

Binnen en buiten kun je hier avontuur beleven. Je vindt hier o.a. een lasergamejungle, een snoezelruimte, bowling, en natuurlijk een klim- en klauterstructuur. Maar daarnaast ook aquaria, een buitenspeeltuin en een kinderboerderij met een belevingspad. Ook voor de allerkleinsten erg leuk!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Hof van Eckberge Eibergen

Speelnatuur Landerij De Park – Elst

Bij Landerij De Park vind je geen standaardspeeltuin, maar een prachtige natuurspeelplaats waar je kunt klimmen en klauteren, een spannend struinpad waar je ongezien rond kunt dwalen en een groot waterrad waar je lekker kunt spetteren. Voor de kleinsten is er (pal naast het terras) een fijne grote zandbak. Rondom het terrein liggen allemaal sloten; leuk dus om een emmertje en schepnetje mee te nemen om te ontdekken wat er allemaal in het water leeft!

Meer informatie vind je hier.

Heggies Speelschuur – Epe

Binnenspeeltuin Heggies Speelschuur zorgt voor droog en warm speelplezier. Er kan zowel in de binnenspeeltuin, maar ook in de buitenspeeltuin of op de sportvelden gespeeld worden. Nieuw in 2018 is het nieuwe speelplein. Een buitenspeeltuin was al aanwezig met schommels klimtoestellen en een grote wipwap. Nu is dit uitgebreid met trampolines waar je superhoog op kunt springen, een airtrampoline zo groot dat er wel 20 kinderen tegelijk op kunnen en een stoere pannakooi om je voetbaltrucs nog beter te oefenen.

Meer informatie vind je hier

Het Indianendorp – Ermelo

In het bos bij de Ericalaan bevindt zich het Indianendorp, met vrije toegang tot speelweide met speeltoestellen en een trimbaan. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen en ontdekken, terwijl de ouders lekker aan één van de aanwezige picknickbanken plaats kunnen nemen.

Meer informatie vind je hier

Erve Brooks – Gelselaar

In Gelderland, ‘ver’ weg in de Achterhoek ligt Erve Brooks. Het is dus waarschijnlijk een stukje rijden, maar absoluut de moeite waard. Want midden tussen de bossen en uitgestrekte boerderijen vind je Erve Brooks. Hier ben je zeker wel een dagje zoet. Er is hier een blotevoetenpad met aan het einde een bad maar ook een avonturenpad met diverse hindernissen die leuk zijn voor jong en oud (en zelfs te doen zijn met een buggy). Er is een grote speeltuin en watertuin, air trampoline maar ook her en der nog een aantal speelplekken. Bijvoorbeeld bij de oude museumboerderij. Daar is ook een kinderboerderij aanwezig en een karakteristieke winkel en lunchroom. In het nieuwere gedeelte vind je in de schuur een overdekte binnenspeeltuin, theetuin en pannenkoekenrestaurant. Hier vermaken je kinderen dus wel even maar is het ook zeker leuk voor de ouders.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Erve Brooks

Megapret – Lievelde

Megapret is de leukste speeltuin van Gelderland. Het speelparadijs is de plek waar kinderen de hele dag kunnen vertoeven. Van een binnenspeeltuin tot een buitenspeeltuin, van midgetgolf tot een waterspeeltuin: alles is mogelijk bij Megapret. Het enorme oppervlak van het park maakt het het ideale speelparadijs voor jouw kinderen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Megapret

Uilenbos – Lunteren

Het Uilenbos is te vinden in de Lunterse bossen en is een speeltuin, kinderboerderij en pannenkoekenrestaurant in een. Daarom is het ook alleen toegankelijk in combinatie met bezoek aan terras en is consumptie verplicht (eigen eten en drinken is niet toegestaan). In de weide grazen pony’s, herten, en schapen, daarnaast is er een vijver, volière en nachthokken. Hebben de kinderen even genoeg van de dieren, dan kunnen zij zich uitleven op de ouderwetse speeltoestellen, zoals schommels, klimrekken, een grote glijbaan, draaimolens en wipkippen. .

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Uilenbos Lunteren bij het middelpunt van Nederland

Speeltuin Nederhemert – Nederhemert-Zuid

Een van de oudste speeltuinen in ons land die nog steeds in gebruik is. In 1915, meer dan 100jaar geleden werden hier de eerste speeltoestellen geplaatst en nog steeds wordt er met veel plezier gespeeld. Er is bewust voor gekozen om de charme van ongeveer 50/60 jaar geleden te behouden zodat oma’s en opa’s die hier met hun kleinkinderen komen merken dat er nog niet veel veranderd is. Natuurlijk voldoet wel alles aan de huidige veiligheidseisen! Er is ook een terras aanwezig voor wat eten of drinken.

Meer informatie vind je hier.

Brakkefort – Nijmegen

Speeltuin Brakkefort in Nijmegen is een speeltuin geschikt voor jong en oud dat je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vermaakt. Staand in één van de grote “forten” zal je kind zich echt een held voelen.

Meer informatie vind je hier.

Leemkuil – Nijmegen

Leemkuil in Nijmegen met het enorme fort-vormige speeltoestel zal je kind zich uitermate goed vermaken. Daarnaast zal je kind uitgebreid met water kunnen spelen in het watergedeelte.

Meer informatie vind je hier.

Speelboerderij & Maisdoolhof – Malden

De Speelboerderij & Maisdoolhof in Malden is met zijn skelterparcours en airkussens een typisch speelpark in een boerenomgeving. Een prachtige plek om je samen met de kinderen te vermaken.

Meer informatie vind je hier.

Speelpark & Maisdoolhof – Voorthuizen

Kom klimmen en klauteren in de nieuwe 6 meter hoge klimtoren! Vlieg in één van de helikopters of maak een ritje met de trein! Zie je jezelf al racen op de traptrekker of de skelter, of pak je liever een autootje? Wordt je van al dat spelen moe? Dan is het tijd om bij te komen in het welbekende maiszwembad! Aan de allerkleinste hebben we ook gedacht. Zij kunnen lekker spelen in het zand met water, op de traphondjes, in de draaimolen en nog veel meer! Als het regent kun je ook bij ons terecht; wij bieden ook overdekt spelen! Hier vind je onder andere een blokkenhoek, ballenbak en een groot klimtoestel om lekker in te ravotten!

Meer informatie vind je hier.

Speelbos Kleine Waterlinie – Vuren

Speelbos de Kleine Waterlinie ligt in het recreatiebos het Lingebos. Het thema de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingssysteem uit 1815. Daarbij werden forten gebouwd, land onderwater gezet en vele sluizen en kanalen gegraven. In het speelbos vind je dan ook een heus fort, een spannend doolhof en een toernooiveld waar je je eigen veldslag kunt spelen. Natuurlijk ontbreken de kanonnen en soldaten niet!
In het Lingebos is er nog veel meer te doen. Er zijn twee leuke wandelroutes die je het hele bos laten zien, ideaal voor een speurtocht, sportles of biologieproefjes . Er is ook een hele grote zwemplas met op de ligweide allerlei sportieve speelelementen.

Meer informatie vind je hier.

Speelboerderij Hof van Kaatje – Wijchen

Speelboerderij Hof van Kaatje in Wijchen is geschikt voor de jongste kinderen. Het heeft kleinere speeltoestellen en kleine skelters waardoor je kind zich geen moment zal vervelen.

Meer informatie vind je hier.

Speel & Beleefboerderij De Roosendaal – Putten

De Speel & Beleefboerderij De Roosendaal in Putten laat kinderen kennismaken met de boerderijdieren. Daarnaast is er ook nog een uitgebreide speelmogelijkheid met enkele prachtige speeltoestellen.

Meer informatie vind je hier.

Speeltuin Groningen

Buitenspeeltuin ’t Speulparadies – Beerta

Er is volop vermaak: Er is een grote dierenweide met konijnen, schapen, geiten, alpaca’s en vele andere dieren.De speeltuin is compleet en avontuurlijk met een springkussen, glijbaan, skelters, klimrekken etc. Tevens is de speeltuin aangepast voor mensen met een beperking.Voor de volwassenen is er een terras met zicht op de spelende kinderen. Tegen betaalbare prijzen kunt u genieten van diverse versnaperingen.’t Speulparadies is een geschikte locatie voor kinderfeestjes of schoolreisjes.

Meer informatie vind je hier.

Knoll’n Toen – Godlinze

In de Knoll’n Toen is het bovenal gezellig. De speeltuin is zo opgezet dat valide kinderen samen met minder valide kinderen kunnen spelen. Het doen vergeten van de verschillen tussen de kinderen is dan ook een doelstelling van de oprichters van de Knoll’n Toen. De faciliteiten zijn zeer uitgebreid. Er is onder meer een rolstoeltoilet en een aankleedruimte. Daarnaast natuurlijk allerlei speeltoestellen zodat de kleintjes lekker kunnen klimmen en klauteren. De oudere jeugd kan terecht op het speelveld voor bijvoorbeeld een potje voetbal of badminton. Ouders en begeleiders kunnen heerlijk zitten op het (overdekte) terras of zelf versnaperingen meenemen. Picknicken is hier namelijk toegestaan.

Meer informatie vind je hier.

Mikkelhorst – Haren

Het Mikkelhorst in Haren is een zorgboerderij met een uitgebreide speelmogelijkheid voor kinderen. Met de zekerheid dat de kinderen zich zullen vermaken kun jij genieten van de rust.

Meer informatie vind je hier.

Waterspeeltuin Booze Wijf – Lauwersoog

Direct naast het terras van restaurant Het Booze Wijf is een grote open speeltuin met water als thema. Het geeft kinderen de mogelijkheid om, spelenderwijs, de kracht van water te ontdekken. De waterspeeltuin heeft een grote verscheidenheid aan speeltoestellen. Zo is er een baggertafel waarmee kinderen kunnen graven en zand kunnen transporteren. Er is een bouwplaats met een kliedertafel waar met zand en modder bouwwerken kunnen worden gemaakt. Er is een speedboot en een grote speelvis. Daarnaast zijn er nog tal van klim, glij en schommeltoestellen. De speeltuin is zo ontworpen dat de kinderen de kracht van water leren kennen. Ze leren hoe watersystemen werken en hoe ze verschillende systemen, met samenwerking van andere kinderen, met elkaar kunnen laten samenwerken.

Meer informatie vind je hier.

Landgoed Nienoord & Zwemkasteel – Leek

Geniet van de prachtige natuur, kom spelen en knuffelen met de dieren van de kinderboerderij in het Familiepark, neem een duik in het subtropisch Zwemkasteel, of sla je slag op de midgetgolfbaan! Een unieke lokatie, midden in de bossen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Landgoed Nienoord met kinderen; familiepark, zwemkasteel, treinen, kasteel borg en museum

Wonderwereld – Ter Apel

Gun jezelf een blik in de fantasie- en dierenwereld. Maak tijdens een tocht door het park kennis met de natuur, klim en klauter in het speellandschap en durf een stap te wagen in de wonder Drakengrot. Hier vond Greurt de Groninger reus ooit twee slapende draken. Maar wees niet bang, deze draken slapen nog steeds en zullen hun ogen voorlopig niet opendoen! Naast deze spannende figuren ontmoet je in Wonderwereld ook veel bijzondere dieren, zoals roofvogels en uilen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Wonderwereld 

Landgoed & Miniaturenpark Tennaxx – Wedde

In Wedde ligt het Landgoed Tenaxx waar volwassenen en kinderen niet alleen alles kunnen leren over dinosaurussen maar ook van alles kunnen doen en beleven. Speciaal voor de kinderen is er een groot dinopark waar ze stempels kunnen verzamelen in hun dinopaspoort. Zo kunnen ze bijvoorbeeld brullende dino’s in het Krijtwoud leren herkennen, een dinoskelet opgraven of met een lasergun op dino’s jagen. Wanneer ze alle stempels hebben verzameld worden ze bekroond tot een echte dinoranger! In het grote bomenpark staat een verzameling van ruim 650 treurbomen en is daarmee de grootste verzameling treurbomen ter wereld. In het bomenpark is te zien hoe de bomen en planten hun intelligentie hebben ontwikkeld, ook in strijd met de dinosauriërs. Tot slot is er ook nog eens een miniaturenpark met bouwwerken op schaal nagebouwd.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dinopark Landgoed Tenaxx met kinderen

Sint Vitusholt – Winschoten

Sint Vitusholt in Winschoten heeft zoveel mogelijkheden dat je kind zal twijfelen in welk speeltoestel hij of zij het eerst wil spelen. Van kleinere schommels tot de grootste kleurrijke speeltoestellen zijn in dit park te vinden.

Meer informatie vind je hier.

Speeltuin Limburg

Boskoel – Bergen

Bij Bezoekerscentrum De Maasduinen, aan de wandelroute in Well ligt speelbos De Boskoel. Hier kunnen kinderen vanaf drie jaar heerlijke avonturen beleven. Lekker spelen in het zand, slingeren door de bomen en hutten bouwen. Je vindt hier geen schommels en glijbanen, maar kinderen spelen in en met de natuur.

Meer informatie vind je hier.

Avonturenpark Valdeludo – Echt

Ontdek Valdeludo in Echt, het avonturenpark waar kinderen kunnen ravotten, klimmen en klauteren, spetteren in de speelrivier, hutten bouwen en nog veel meer! Met stoere attracties en unieke speeltoestellen bezit Valdeludo alle ingrediënten voor een avontuurlijk dagje uit voor de kinderen en de ouders! Valdeludo is dé buitenspeeltuin in Limburg en geschikt voor ieder verjaardagsfeestje, familie uitje en schoolreisje.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Avonturenpark Valdeludo

Roeffen Mart – Grubbenvorst

Roeffen Mart in Grubbenvorst biedt vele klim- en speeltoestellen aan voor schoolgaande kinderen. Het park staat te midden van een prachtig bos en biedt daarom veel mogelijkheden voor zowel kinderen als volwassenen.

Meer informatie vind je hier.

Fort Willem – Maastricht

Fort Willem in Maastricht biedt niet alleen een geweldige speeltuin voor kinderen, maar ook een heerlijk zwembad om heerlijk in te ontspannen. Kortom, een prachtig speelpark voor alle leeftijden om een dag in door te brengen.

Meer informatie vind je hier.

Klein Zwitserland – Tegelen

Klein Zwitserland in Tegelen laat je kennismaken met de prachtige natuur, waarnaast je ook nog eens heerlijk kunt spelen. Met de grote speeltoestellen en klimtoestellen over kleine watertjes heen is dit park geschikt voor schoolgaande kinderen en volwassenen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Speelpark Klein Zwitserland

Sprookjesbos – Valkenburg

Het Sprookjesbos in Valkenburg is een speelpark met een sprookjesachtig thema en speeltoestellen voor alle leeftijden. Met grotere attracties zoals een piratenboot en een sprookjesbos is dit park zowel geschikt voor de jongste kinderen als de volwassen “kinderen”.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Sprookjesbos Valkenburg

De Valkenier – Valkenburg

De Valkenier in Valkenburg is een combinatie tussen een typisch attractiepark en een speelpark. Met zowel grotere attracties als een reuzenrad, een achtbaan en een waterglijbaan als kleinere zoals een draaimolen en grote speeltoestellen, is dit park geschikt voor kinderen van alle leeftijden.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Valkenier Valkenburg

Kinderpretland – Weert

Het Kinderpretland in Weert is met zowel speelmogelijkheden binnen als buiten geschikt voor het hele jaar. Met de grote klimtoestellen en glijbanen is het park geschikt voor jong en oud. Ze vragen wel een kleine vergoeding.

Meer informatie vind je hier.

Speeltuin – Noord-Brabant

Hoppies – Ammerzoden

Tussen Zaltbommel en Den Bosch vind je natuurspeeltuin van Hoppies. Dit speelpark is ooit begonnen als een maisdoolhof, maar is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdige natuurspeeltuin voor jong en oud met water, zand en groen als basis. Voor urenlang ‘offline’ speelplezier! Met onder andere dus een maisdoolhof (niet het gehele jaar geopend), natuurspeeltuin, speelwater, een blotevoetenpad, pluktuin, knuffeldieren weide, midgetgolfbaan, skelterbaan en airtrampoline. Je zal je hier dus niet snel vervelen! Voor de papa’s en mama’s is er een terras.

Meer informatie vind je hier.

Dippiedoe – Best

Het grootste in- en outdoorspeelpark van Nederland. Dát is Dippiedoe. Vlakbij Eindhoven gelegen en aan het zwemmeer Aqua Best, ligt dit familiepark waar er van alles te beleven is voor zowel jong als oud. Ik ben er zelf nog niet geweest maar ben binnenkort dit zeker van plan! Mijn nicht heeft een jaarabonnement gehad met haar kids, zo leuk vonden ze het (toen 3 en 8).

Hier vind je meer informatie.

Lees ook: Dippiedoe Best

Speelbos Boeverijen – Breda

Kom riddertje spelen in Speelbos Boeverijen! In het bos vind je delen van kasteel Bouvigny, dat hier in de buurt ligt. En met een beetje fantasie staat daar jouw droomkasteel. De gracht met bruggen van touw en takken liggen al klaar om je kasteel te veroveren. Ernaast staat een klimtoestel en een kabelbaan. Een fijne plek om ridder te zijn, te klauteren en slingeren, verstoppertje spelen en met water te kliederen. Uit gespeeld? Vertel elkaar dan eens verhalen in de heksenkring, of eet je boterham aan één van de picknicktafels. En over een tijdje oogst je hier je eigen tamme kastanjes, hazelnoten van de bomen die hier zijn geplant.

Meer informatie vind je hier.

Speelpark de Splinter – Eindhoven

Speelpark de Splinter in Eindhoven bied vele mogelijkheden voor jonge als oudere kinderen. Met een groot zwembad, uitgebreide speelforten en vele kleinere speeltoestellen zal je kind op de terugreis uitgeteld in de auto liggen te slapen.

Meer informatie vind je hier.

Speelland Beekse Bergen – Hilvarenbeek

Speelland Beekse Bergen in Hilvarenbeek biedt vele mogelijkheden voor de jongste kinderen tot ouderen. De grote recreatieplas en het zwembad biedt verkoeling bij warm weer, terwijl de vele speeltoestellen een kind van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zullen vermaken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Speelland Beekse Bergen

Het Gouden Woud – Liempde

Het Gouden Woud in Liempde heeft zowel binnen als buiten veel vermakende speeltoestellen. Door het houten uiterlijk en de vele klimbruggen, waaronder eentje over water, zal je kind zich in een geheel nieuwe wereld wanen.

Meer informatie vind je hier.

Elcerlyc – Oss

In het Elcerlyc in Oss waant u en uw kind zich in een sprookjesachtige wereld. Met de kasteelvormige speeltoestellen en de andere thematische speelmogelijkheden zal uw kind zich urenlang vermaken.

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij & Speelbos de Leijhoeve – Rijsbergen

Kinderen kunnen hier terecht voor eindeloos speelplezier! In het speelbos kan je heerlijk klimmen en klauteren! En als klap op de vuurpijl is er een te gekke speeltuin met een kabelbaan! Bij de kinderboerderij vindt je oud Hollandse dieren! De konijnen hebben een heel bijzonder verblijf! Ze leven net als kabouters in mooie paddenstoelen! Een hapje eten of drinken, dat kan in de brasserie.

Meer informatie vind je hier.

Kwekkeltje – Rosmalen

Het Kwekkeltje in Rosmalen is een prachtige speeltuin in het midden van de natuur. Met speelmogelijkheden van grote glijbanen tot touwbruggen over het water zal jouw kind zich geen moment vervelen.

Meer informatie vind je hier.

Speelpark Hullie – Uden

Het Speelpark Hullie in Uden is geschikt voor alle leeftijden. Niet alleen heeft het een gewoon speelpark, maar ook een groot skelterparcours en is er een mogelijkheid om te lasergamen.

Meer informatie vind je hier.

Billy Bird – Volkel

Billy Bird in Volkel is gelegen rondom een grote recreatieplas en biedt vele grote speelmogelijkheden aan. Zo kan jouw kind spelen in de Hemelaya of in één van de vele andere attracties en speeltoestellen.

Meer informatie vind je hier.

Speeltuin Noord-Holland

Rembrandtpark – Amsterdam

Het Rembrandtpark in Amsterdam is een groot park waarin jullie tot rust kunnen komen terwijl de kinderen lekker kunnen rennen en spelen op de grote weides. Daarnaast kun je genieten van de heerlijke natuurlijke omgeving.

Meer informatie vind je hier.

Speeltuin Park Frankendael – Amsterdam

Speeltuin Park Frankendael in Amsterdam is een groot park waar je de drukte van het doordeweekse leven even kunt vergeten en heerlijk tot rust kunt komen. Terwijl de kinderen spelen op de prachtige speeltoestellen kun je genieten van je vrije dag.

Meer informatie vind je hier.

Natuurspeeltuin Moby Dick – Haarlem

Midden in het centrum van Beverwijk vind je de speeltuin Moby Dick. De kinderen kunnen er heerlijk spelen en voor de kleinste bezoekers is een leuke kleuterhoek aanwezig. Voor oudere kinderen valt er volop te klimmen en te klauteren. Sinds 2011 is Moby Dick een prachtige natuurspeeltuin geworden die ook toegankelijk is voor kinderen met een handicap. Rondom de speeltuin is veel groen, wat betekent dat Moby Dick qua geluid een rustige speeltuin genoemd mag worden zonder teveel prikkels. Let op: Je betaald wel een kleine vergoeding om hier te mogen spelen. Er is een terras aanwezig om wat te eten en drinken.

Meer informatie vind je hier.

Linnaeushof – Heemstede

Het Linnaeushof in Heemstede is een geweldige speeltuin met binnen en buiten vele speelmogelijkheden. Niet alleen zijn hier kleinere speeltoestellen te vinden, maar ook een reuze glijbaan, een zwempark en vele andere attracties.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Linnaeushof

Veilige haven – IJmuiden

De Veilige haven in IJmuiden is een geschikt speelpark voor jonge en schoolgaande kinderen. Met de vele verschillende speeltoestellen een “vliegende autobaan” zullen de kinderen zich tot sluitingstijd prima vermaken.

Meer informatie vind je hier.

Adventure Park De RollyGolf – Noordwijk aan Zee

Adventure Park De RollyGolf in Noordwijk aan Zee is een geweldig park voor alle leeftijden. Met een midgetgolfbaan, een trampolinepark, een minicarsbaan en vele andere speelmogelijkheden zal het een zeer geslaagde dag zijn in het Adventurepark.

Meer informatie vind je hier.

Land van Fluwel – Sint Maartensvlotbrug

Het Land van Fluweel in Sint Maartensvlotbrug laat ouders tot rust komen en kinderen heerlijk spelen. Met stapstenen, een klein eiland en klimbruggen over het water zullen de kinderen zich hier zeker vermaken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Avonturenpark Land van Fluwel

Landgoed Bonte Belevenis – Texel

Landgoed De Bonte Belevenis in Texel is een perfecte locatie voor jonge kinderen om zich heerlijk uit te leven. Met een grote indoorzandbak en enkele buitenspeelmogelijkheden in een prachtige omgeving zullen u en uw kind zich vermaken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Landgoed de Bonte Belevenis Texel

Speeltuin Overijssel

Ulebelt; Natuur & Milieu educatie & kinderboerderij – Deventer

Strijk neer op het gezellige terras terwijl de kinderen heerlijk spelen op de natuurspeelplekken en dieren aaien en knuffelen op de kinderboerderij. Voor kinderen tot 7 jaar is er een speelplaats ‘de Takkenbende’ en een natuurspeelplek met ontdekhoekjes. Voor peuters is er een klimbosje. Voor de grotere kinderen is er de Waterstam, een avontuurlijke natuurspeelplek met hutten, en een groot waterspeelplek. Trek dus oude kleren en laarzen aan zodat je urenlang kan ravotten!

Meer informatie vind je hier.

Binnenstebuitenbos – Diepenheim

Het BinnensteBuitenBos is een ‘speeloase’ in de bebouwde omgeving waar kinderen op een natuurlijke en creatieve manier kunnen spelen en waar volwassenen en ouderen kunnen ontspannen en elkaar kunnen ontmoeten. De opzet van het BinnensteBuitenBos is die van een hedendaags zelfvoorzienend en multifunctioneel cutuur- en natuurerf. Er is een permanent houten podium, tevens te gebruiken als werkplek/grote picknicktafel. Er is water, een vuurplek, een onderkomen, eetbaar en bruikbaar groen, net zoals op een authentiek boerenerf het geval was.

Meer informatie vind je hier.

Speelpark Hoge Boekel – Enschede

Speelpark Hoge Boekel biedt een hele dag volop plezier voor jong en oud, met prachtige speeltoestellen en flitsende attracties. De spectaculaire bootspringschans, uit je dak gaan op de trampolines en springkussens, ravotten in het ballenbad, een avontuurlijke rit met de safari jeeps en spoortrein, niemand hoeft zich hier te vervelen. En terwijl de kleintjes lekker blijven spelen, kunt u ze vanaf het zonneterras gemakkelijk in de gaten houden. Zowel het speelpark als de midgetgolf zijn uitermate geschikt voor het organiseren van uw kinderfeestjes of schoolreisjes. Door de landelijke ligging in een natuurrijke omgeving met uitstekende fiets- en wandelmogelijkheden is het een prima begin- of eindpunt voor een fiets- of wandeltocht.

Meer informatie vind je hier.

’t Klauterwoud – Enschede

Klimmen en klauteren, een hut bouwen, verstoppertje spelen tussen de struiken… In speelbos ’t Klauterwoud kan en mag het allemaal. Kinderen kunnen zich heerlijk uitleven en gaan al spelende op in de natuur. Klim jij als een eekhoorntje boven in de boom? Ben jij de koning van het Klauterwoud?

Meer informatie vind je hier.

In het hol van de Leeuw – Lemele

Bovenop de Lemelerberg, naast de theetuin, vind je het speelbos In het hol van de Leeuw. Er is van alles te beleven. Klim naar een hoge boomstoel, zwaai aan touwen, verstop je in de boomhut of kruip door rioolbuizen. Moe van het spelen. In het bos hangen hangmatten waar je lekker in kunt liggen. Het speelbos is leuk voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Hier kun je rustig een paar uur lekker spelen. Ook de ideale afsluiting van de wandeling Het spoor van de Leeuw (2,5 verkort of 4km) langs het Ravijn (uniek in Nederland) en de Grote Steen.

Vlakbij vind je ook de berg in Ommen met uitkijktoren.

Meer informatie vind je hier.

Dondertman – Holten

Dondertman in Holten is een combinatie tussen een kinderboerderij en een grote speeltuin. De kinderen kunnen lieve geitjes en andere dieren bekijken, waarna ze ook heerlijk kunnen spelen in de uitgestrekte speeltuin. Er is een speelweide met speelelementen voor diverse leeftijden met onder andere veerbeestjes, diverse schommels, glijbanen, een kabelbaan en zelfs een vrij beschikbare draaimolen. Verder is er een grote zandbak met een heuse piratenboot en uiteraard mag ook daar de populaire graafmachine niet ontbreken. De ruime skelterbaan is favoriet bij de kinderen, er staan skelters voor alle leeftijden in het skelterhok. En vanwege de enorme populariteit van het springkussen is de speeltuin uitgebreid met een airtrampoline.  In het bos ligt een gave klimboom in het zand, ook de plek waar bij warme zomerse dagen de sproeiers aanstaan, emmertjes en schepjes liggen voor extra verkoeling en speelplezier!

Meer informatie vind je hier.

Hulsbeek – Oldenzaal

Hulsbeek in Oldenzaal is een recreatiegebied rondom een grote waterplas, waar je bij warm weer verkoeling kunt zoeken. Daarnaast zijn er nog enkele speeltoestellen te vinden en kun je er heerlijk wandelen.

Meer informatie vind je hier.

Klein Afrika – Oldenzaal

Klein Afrika in Oldenzaal is een speelpark met veel klim- en speeltoestellen rondom een heerlijk pannenkoekenrestaurant. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zal je kind zich hier kunnen vermaken.

Meer informatie vind je hier.

Flierefluiter – Raalte

De Flierefluiter in Raalte is een groot speelpark met vele verschillende mogelijkheden. Zo kun je trampolinespringen, van de vele grote glijbanen afglijden, zwemmen in het zwembad en in de vele speel- en klimtoestellen klimmen en klauteren.

Meer informatie vind je hier.

Speeltuin Utrecht

Oud Valkeveen – Naarden

Speelpark Oud Valkeveen ligt in een prachtig, bosrijk natuurgebied tussen Huizen en Naarden. Het speelparadijs van Oud Valkeveen is één van de grootste speeltuinen van Nederland. Ook heeft het speelpark een binnenspeeltuin met glijbanen, een ballenbak, touwbruggen en zelfs een bioscoop en theater waar voorstellingen worden gehouden. De indoorspeelhal is maar liefst 1500m2, dus zelfs als het minder mooi weer is kun je toch nog spelen. Het park heeft ook een grote speelweide en een eigen strand aan het Gooimeer.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Speelpark Oud Valkeveen

Griftsteede – Utrecht

Griftsteede in Utrecht is een groot park met enkele grote speeltoestellen waarin kinderen zich prima kunnen vermaken. Daarnaast is het een heerlijk gebied om in rond te wandelen voor ouders.

Meer informatie vind je hier.

Bosspeeltuin – Vleuten

Centraal gelegen in Nederland vind je in het Maxima Park de bosspeeltuin. Hier kun je lekker wandelen, spelen en eten & drinken. Er is een overdekt gedeelte met waterfonteintjes die plotseling uit de grond schieten. Maar ook een grote klimtuin waar de wat oudere kinderen kunnen klimmen en klauteren en glijden, ze worden hier ook goed uitgedaagd. Er is heel veel zand (en waterpomp) om eindeloos mee te spelen. En een aantal muzikale muziekinstrumenten. Voor de kleintjes is er een kleiner toestel, waar ze wel nog wat hulp bij nodig hebben. Bij mooi weer kan je bij het restaurant Anafora niet alleen heerlijk op het terras zitten voor een hapje en drankje maar ook een bootje huren of een picknickmand! Of je wandelt omhoog in de uitkijktoren.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje uit Maxima Park Utrecht & Bosspeeltuin

Piramide van Austerlitz – Woudenberg

De Piramide van Austerlitz is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en in 1804 gebouwd. De bosrijke omgeving rond dit monument leent zich uitstekend voor wandelingen en fietstochten. De Piramide is officieel start- en eindpunt van wandelroutes drie door de ANWB gemarkeerde fietstochten. Daarnaast ligt een grote speeltuin en lunapark met onder andere botsauto’s, draaimolens en een treintje. In de speeltuin staan speeltoestellen voor alle leeftijden. Er is ook een restaurant, snackbar en terras.

Meer informatie vind je hier.

Boswerf – Zeist

De Boswerf in Zeist bevind zich te midden van de natuur en de speelmogelijkheden zijn daar ook op gebaseerd. Met stapstenen, klimtoestellen en hutten in het bos zal jouw kind zich hier prima vermaken, terwijl je van je rust geniet in het prachtige bosachtige gebied.

Meer informatie vind je hier.

Speeltuin Zeeland

Klok’uus – Aarendskerke

Binnen en buiten spelen. Binnen is het ingericht als een boerenschuur. Glijden vanaf een combine, bijvoorbeeld. Een groot touwenparcours en nog meer hoge avonturen. Het maakt het helemaal leuk voor jong en oud.

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij Cantecleerhoeve – Clinge

De kinderboerderij bestaat uit een hoofdgebouw, gebouwd als een gewone boerderij, bestaande uit voor- en achterhuis. Het achterhuis heeft op de zolder een educatieve ruimte, een kantoor en vooral bij de jeugd in trek: een hooizolder. Apart staat een kapschuur met geitenhok en varkenshok met uitloop. Ook op het erf staat een kippenhok met ren. Een beetje verscholen staat de bijenstal. Op bet land is een wilgenhut, als beschutting voor de dieren. De speeltuin bestaat uit zoveel mogelijk natuurlijke materialen, o.a. een pomp en speelhutten. Bij de boerderij hoort een eco-bos.

Meer informatie vind je hier.

Speelbos – Clinge

Het Speelbos in Clinge is de perfecte mengeling een heerlijk bosrijk gebied en een speeltuin voor kinderen. Na heerlijk met water gespeeld te hebben en geklommen te hebben, kunnen u en uw kind samen een wandeling maken door het prachtige gebied.

Meer informatie vind je hier.

Hof van Poppendamme – Grijpskerke

Midden in het Zeeuwse landschap staat een grote natuur- en speelboerderij, waar je heerlijk kunt spelen en ravotten, buiten in de natuur. In Hof Poppendamme zullen de kinderen zich nooit vervelen. De boerderij heeft een hele grote binnenspeeltuin. Er is van alles te ontdekken in de vele verborgen gangetjes en trappetjes. Er is ook een Duplo muur, een workshopruimte en een plek met grote speelblokken. Ouders kunnen vanaf hun tafeltje de kinderen in de gaten houden genietend van een hapje of een drankje. Ook kan je plaatsnemen buiten op het grote terras. Buiten is er een enorme zandbak, een springkussen, trampoline, verborgen gangen in heggen, een beleeftuin met kruiden, knopjes die je kan indrukken om geluiden te ontdekken, en nog een paar speeltoestellen! Vergeet ook niet om even door onze mooie kas te lopen waar we plantjes kweken in de lente en zomer. Mocht je dan toch bij de kas zijn, kijk even om het hoekje bij de geitjes, kippetjes en konijntjes.

Meer informatie vind je hier.

Speelboerderij Five Star Farm – Kamperland

Op deze speelboerderij ervaren de bezoekers spelenderwijs alle facetten van het platteland.  De kleintjes kunnen hun fantasiewereld helemaal tot leven komen in de overdekte speeltuin maar ook buiten kunnen ze lekker hun ei kwijt! Race over de skelterbaan of sla aan het bouwen in de mega zandbak. De binnenspeeltuin bevindt zich in de grote schuur.  Buiten bij het terras bieden een skelterbaan, grote zandbak en een speelveld nog eens extra mogelijkheden voor de kinderen om zich uit te leven. Ook is er een tuinwaterbed en kunt u een kijkje gaan nemen bij de natuurmuur of bij de paardenstallen.

Meer informatie vind je hier.

Speelboerderij Pierewiet – Nieuwvliet

Speelboerderij Pierewiet in Nieuwvliet heeft met zijn skelters, airkussen, klim- en speeltoestellen een ruim aanbod van mogelijkheden om uw kinderen de dag van hun leven te geven. Daarnaast kunnen ze ook nog een kijkje nemen bij de pony’s.

Meer informatie vind je hier.

Pannenkoek & Speelboerderij Molen de Jonge Johannes – Serooskerke

Onder het ­genot van een drankje, een ­hapje of een ­heerlijke verse Zeeuwse Pannenkoek of American Fluffy Pancake genieten van de weidse ­­vergezichten die de Jonge Johannes te bieden heeft in het prachtige Zeeuwse landschap. De kinderen vermaken zich in de ­speeltuin, het maïsdoolhof (seizoen) of ­tijdens een rondje midgetgolf. Voor de jongsten hebben ze ook een leuke en ­veelzijdige kinder­speelhoek in het restaurant. Molen De Jonge Johannes is voor jong en oud.

Meer informatie vind je hier.

Oranjekwartier – Terneuzen

Meer informatie vind je hier.

Speeltuin Zuid-Holland

Tuin van Floddertje – Berkel en Rodenrijs

In het zuidelijke gedeelte van het Annie M.G. Schmidtpark zit Tuin van Floddertje, een natuurspeeleiland voor doeners en dromers! Het speeleiland bestaat uit drie delen, die met elkaar worden verbonden door een breed wandelpad. Het eerste deel bij de entree is voor de jongste kinderen van 0-6 jaar en ligt in het zicht van de begeleiders. Twee heuvels die verbonden worden door een touwbrug, vormen de overgang naar het centrale deel van het eiland. Vanaf dit punt wordt het eiland steeds uitdagender. Zo kunnen de kids via stapstenen in het water het avontuur tegemoet. Via een trekvlot kom je in het achterste deel van het eiland, het avontuurlijke speelbos.

Meer informatie vind je hier.

Avonturenboerderij Molenwaard – Groot-Ammers

Nieuw is de Avonturenboerderij Molenwaard. Iets meer dan alleen een natuurspeeltuin, maar wel iets waar de natuur centraal staat. Je hebt hier speeltuinen, kan dieren aaien, de molen beklimmen, bootje varen, er is een blotevoetenpad, wilgendoolhof je kan vogels spotten en nog veel meer. In al zijn aspecten, dus van dieren op de boerderij tot spelen en het Hollandse leven. Het is zelfs een themapark compleet met animatie van Fien en Teun.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Uitje Avonturenboerderij Molenwaard met Fien en Teun

Recreatieoord Binnenmaas – Mijnsheerenland

De Binnenmaas in Mijnsheerenland is een grote speeltuin met zwembad om verkoeling te zoeken op warme dagen. Met speeltoestellen voor alle leeftijden en onderdelen als een trampolinepark, kinderboerderij en grote glijbanen is het een geweldige locatie voor een dagje uit met het gezin.

Meer informatie vind je hier.

Speeltuin de Flipjes – Ouddorp

De speeltuin is opgericht in 1954 en door de jaren heen steeds weer voorzien van nieuwe toestellen. Al deze toestellen worden ieder jaar gekeurd op veiligheid en eventuele gebreken. Er is een ruime keuze aan speeltoestellen zoals: Schommels, Wippen, Draaimolens, Glij- en kabelbanen, Trampolines enz. Voor de oudere jeugd is er ook een tafeltennistafel en een tafelvoetbalspel aanwezig!

Meer informatie vind je hier.

Belevenisboerderij Schieveen – Rotterdam

Op de Rotterdamse belevenisboerderij is het altijd feest, voor jong en oud! Er is van alles te beleven: ravot in Speelnatuur van OERRR, knuffel met boerderijdieren in de knuffelweide of ontdek bloemen en planten in de tuin. Grootouders en ouders kunnen rustig een kopje koffie of thee op het terras drinken.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Belevenisboerderij Schieveen met speelbos bij Rotterdam

Plaswijckpark – Rotterdam

In familiepark Plaswijckpark kan het hele gezin zich met gemak een dag vermaken. In het park vind je een grote speeltuin met draaimolen, klimrekken, schommels en een avontuurlijke zandspeeltuin. Ze hebben zelfs een kleine dierentuin met herten, lama’s en aapjes. In het park zijn er 8 speelwijcken: speeltuin, verkeerstuin, havenspeeltuin, binnenspeeltuin, boemeltrein, rondvaart, waterfietsen en apenspeeltuin. Kortom heel veel speel plezier voor de kinderen.

Hier vind je meer informatie

Lees ook: Plaswijckpark Rotterdam; (Indoor) speeltuin, dierentuin en nog veel meer! 

Speeldernis – Rotterdam

Natuurspeeltuin De Speeldernis is een bijzondere speeltuin in Rotterdam, ingericht met natuurlijke elementen en materialen. Inmiddels bestaan ze al ruim 15 jaar! In De Speeldernis bieden ze kinderen de ruimte om zelf avonturen te beleven, vies te worden, te struinen en aan te rommelen. Op deze manier leren de kinderen spelenderwijs grenzen te verleggen en de natuur in de stad te verkennen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Natuurspeeltuin Speeldernis Rotterdam

Klauterwoud – Vlaardingen

Aan de rand van Rotterdam vindt je het klauterwoud.Een bos met wandelpaden, maar ook een natuurlijk doolhof met smalle paadjes tussen de bossen door. In het midden vind je een speeltuin en uitkijktoren met uitzicht over het Midden-Delfland. In de speeltuin is er ook een dubbele kabelbaan zodat je tegen elkaar kan racen en een trekpondje over het water.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Klauterwoud Vlaardingen

Monkeybos Meijndel – Wassenaar

In Meijendel kun je heerlijk spelen. Zo is er een waterspeelplaats voor kinderen naast De Tapuit (het bezoekerscentrum). Lekker kliederen met water en zelf voelen hoe nat het water is! Opdrogen kan daarna op het terras van de pannenkoekenboerderij. Nog niet uitgespeeld kun je heerlijk ravotten in het Monkeybos. Kinderen kunnen hier letterlijk en figuurlijk de natuur beleven. Ze kunnen er hutten bouwen, in bomen klimmen, er is een kabelbaan, een uitkijktoren, hele grote waterleidingbuizen waar ze doorheen kunnen lopen en nog veel meer. Te veel eigenlijk om op te noemen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Meijendel; met speel Monkeybos, bezoekerscentrum en wandelroutes

Westerpret – Zoetermeer

Westerpret in Zoetermeer is een prak met vele mogelijkheden voor jong en oud. Zo kun je op miniquads rijden, met water spelen en heerlijk in de vele speeltoestellen spelen.

Meer informatie vind je hier.

Speelnatuur Tiengemeten – Zuid-Beijerland

Je vindt hier de Speelnatuur – van dezelfde architect als de Rotterdamse Speeldernis. De hoofdingrediënten voor een onvergetelijke middag zijn water en zand. Meer niet. Maar kinderen vermaken zich hier uren! Ze mogen zich heerlijk vies maken (en als je geen geschikte kleding mee hebt, dan mag je die hier lenen), vlotten bouwen, van de modderglijbaan en voor de kleintjes zijn er zandbakken en een gedeelte met water. Zeker eens naartoe gaan als je in de buurt bent: onvergetelijk!

Meer informatie vind je hier.

Wat is jouw favoriete speeltuin?

Linda van Aken