Skip to Content

Gezond en fit blijven; 14 tips en oefeningen voor thuis en buiten in het park

Gezond en fit blijven; 14 tips en oefeningen voor thuis en buiten in het park

Fit blijven: gewoon gezond én gewoon fijn. Nu zit je misschien helemaal niet op een sportschool of de wekelijkse verplichting van een sportvereniging te wachten. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet, want fit e en gezond blijven kan je op veel meer manieren.

Zelfs gewoon lekker thuis kan je zorgen dat je gezond blijft. Binnen of in de tuin. En door ook je dagelijkse bezigheden slim te doen, kan je nog meer ‘punten scoren’.

Doe je voordeel met deze tips om lekker gezond te blijven. Zie het als een inspiratiebron, want je weet vast zelf nog veel meer leuks te verzinnen!

Gezond en fit blijven; Plan het sporten in

Zoals veel ouders hebben jullie misschien ook wel een dagplanning. Een routine waarop staat aan welk vak je gaat werken en op welke tijden. Doe dit ook voor sporten of bewegen. Zo is het voor jou makkelijker om je hieraan te houden.

Het liefst doe je dit elke dag op hetzelfde tijdstip en gelieve niet direct fanatiek sporten na het eten. Bijvoorbeeld van 14:00 – 14:30 uur. Om daarna te genieten van een welverdiend kopje thee met een mandarijn en een koekje.

Maak een sportschool binnen

Welke activiteiten kun je allemaal binnen doen? Allereerst activiteiten waarvoor je niet veel hoeft te verbouwen in huis.

Maak een bingokaart die je elke dag kunt afvinken en je met een tevreden glimlach kunt kijken naar alle activiteiten die je hebt ondernomen.

 • 10x opdrukken
 • 25x sit-ups
 • 10x squats
 • 30 sec. op één been staan
 • Eén minuut planken
 • Eén minuut wall sit (als een stoel tegen de muur zitten, maar dan zonder stoel 😊)
 • 20x keer lunge
 • 20x step ups

De buiten sportschool in de tuin

Hinkelen

Maak een hinkelpad en ga met je kinderen hinkelen. Niet alleen gezellig om te doen, maar ook nog eens handig als je wilt oefenen met de cijfers.

Hardlopen

Wij wonen vlakbij het bos en de heide. We zien een heleboel mensen hardlopen in de natuur.

Fietsen

Fietsen is hartstikke gezond. Dus haal je boodschappen op de fiets of maak een rondje door de natuur.

Parcours

Maak een parcours in de achtertuin. Zet een onderdeel van de loungeset neer, pak de tuinstoel, een bal, een tak en noem maar op.

Leg deze neer op verschillende plekken en bedenk samen een parcours met opdrachten.

Bijvoorbeeld:

 • Ren zo snel mogelijk naar de poort toe door het parcours.
 • Klim over de loungeset heen.
 • Loop drie rondjes om de tuinstoel.
 • Stuiter vijf keer met de bal en leg deze weer neer.
 • Spring drie keer in de lucht.
 • Pak de stok en tik 10 keer op de grond.
 • Ren vervolgens naar de poort en tik deze als eerst aan.
 • Het brengt het kind in je los. Veel plezier! Het parcours kan tijdens regenachtige dagen uiteraard ook binnen worden uitgezet.

Wat kun je nog meer doen naast deze sportactiviteiten in het dagelijkse leven

Als jouw werk doorgaat dan is de kans groot dat je thuis aan het werk bent. Je zit dan vaak aan een bureau of aan de keukentafel.

Je hoeft niet meer bij een collega langs te lopen of even naar een vergaderruimte te gaan. Daar zit hem het gevaar. Er zijn verschillende manieren om toch actief te blijven tijdens het thuiswerken.

Statafel

Heb je nog een statafel in de schuur staan voor feestjes? Zet deze dan in huis. Ga af en toe staan tijdens het werken. Bijvoorbeeld als je notulen door moet lezen of als je een telefoontje moet plegen.

Wandelen

Heb je een telefoongesprek gepland? Maak dan een wandeling tijdens het bellen. Wees je er wel van bewust dat je niet echt de mogelijkheid hebt om iets op te schrijven gedurende het gesprek.

Schat dus in of het mogelijk is om te bellen, zonder dat je daarbij actief mee hoeft te schrijven. Het is wel een mooie opdracht om te kijken of je geheugen nog bij de tijd is.

De trap

Gebruik de trap! Traplopen is één van de activiteiten die het meeste energie kost. Zorg ervoor dat je minimaal 10 keer op en neer de trap op loopt. En het liefst pak je twee trappen tegelijk als je huis twee verdiepingen heeft.

Neem de trap minimaal één keer per dag door telkens een trede over te slaan. Dit vergt nog meer van je conditie.

Ga buiten werken

Zijn je kinderen even binnen aan het werk? Dan kun jij op een stoeltje in de tuin zitten en een artikel doorlezen of op je laptop iets typen. Is het koud? Kleed je dan wat warmer aan.

Het is namelijk belangrijk dat je ook in de buitenlucht komt. Zijn je kinderen buiten aan het spelen, maar kun jij je wel een beetje afzonderen? Dan zijn oordopjes met muziek ook zinvol, zo hoor je hun geklets niet.

Avondwandeling

Elke avond maken wij een wandeling met de kinderen en onze hond. We lopen zo een uur lang (als het droog is). In de regen met paraplu’s zijn we iets sneller thuis.

We kunnen tijdens de wandeling even tot rust komen en ons onttrekken uit het haastige leven. En in deze tijden zijn deze wandelingen nog waardevoller. We bespreken de dag. Wat was er leuk?

En uiteraard rennen we achter elkaar aan en doen we bomentikkertje of verstoppertje. Al verklapt onze kleine peuter altijd waar de ander staat.

De afgelopen twee avonden hadden we ook een biologielesje. Met vragen als:

 • Welke boom is dit?
 • Waaraan kun je zien hoe oud een boom is?
 • Hoe heet een open stuk veld midden in het bos?
 • Hoe komen er nieuwe bomen?
 • Wat hebben zij nodig om te groeien?
 • Welke dieren leven er in het bos?
 • Wat eten de dieren?
 • Etc.

Gezonde voeding

Gezonde voeding blijft ook belangrijk. Nu je veel thuis bent is het verleidelijk om snel even een koekje uit de trommel te pakken of een snoepje.

Probeer je aan het ritme te houden, waarin je normaal gesproken ook eet. Kijk hier eens voor lekkere smoothies en tips voor eten wat het seizoen te bieden heeft.

Het is oké als het even niet lukt

Lukt het je een dag niet om genoeg te bewegen. Wees lief voor jezelf, het is oké. In deze situatie doen we wat we kunnen en is het des te belangrijker om jezelf niet te veel druk op te leggen.

Anita Schokker